Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten

Staatsbosbeheer mag de edelherten in de Oostvaardersplassen nog niet afschieten, heeft de rechter maandag bepaald. Meerdere natuurorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen het doden van de dieren en de rechter stelt hen dus in het gelijk.

De rechter vindt dat tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen de tijd moeten krijgen om op een nieuw rapport van de provincie te reageren.

De provincie Flevoland mag voorlopig geen edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad bepaald.
In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed was onderbouwd. Volgens de rechters was niet aangetoond dat het afschieten nodig is voor natuurbehoud.
De provincie vecht dat verbod aan bij de Raad van State en verleende tegelijk een nieuwe afschotvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan. Ze eisten via een voorlopige voorziening een afschotverbod. tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Vandaag kregen ze gelijk, meldt Omroep Flevoland
1100 grote grazers
De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 490, na advies van een speciale commissie. Die kwam tot de conclusie dat op de Oostvaardersplassen ruimte is voor maximaal 1100 grote grazers. Behalve edelherten lopen er in het natuurgebied ook heckrunderen en konikpaarden rond. Het advies kwam tot stand na de strenge winter van 2017-2018, toen veel grazers doodgingen van de honger.
Honderden konikpaarden zijn inmiddels verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst en worden daarom door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.
 Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten (nu.nl)

Staatsbosbeheer mag de edelherten in de Oostvaardersplassen nog niet afschieten, heeft de rechter maandag bepaald. Meerdere natuurorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen het doden van de dieren en de rechter stelt hen dus in het gelijk.

 Provincie mag voorlopig geen edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen (nrc.nl)

De rechter vindt dat tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen de tijd moeten krijgen om op een nieuw rapport van de provincie te reageren.

 Afschieten edelherten Oostvaardersplassen blijft voorlopig verboden (nos.nl)

De provincie Flevoland mag voorlopig geen edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad bepaald. In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed was onderbouwd. Volgens de rechters was niet aangetoond dat het afschieten nodig is voor natuurbehoud. De provincie vecht dat verbod aan bij de Raad van State en verleende tegelijk een nieuwe afschotvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan. Ze eisten via een voorlopige voorziening een afschotverbod. tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Vandaag kregen ze gelijk, meldt Omroep Flevoland 1100 grote grazers De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 490, na advies van een speciale commissie. Die kwam tot de conclusie dat op de Oostvaardersplassen ruimte is voor maximaal 1100 grote grazers. Behalve edelherten lopen er in het natuurgebied ook heckrunderen en konikpaarden rond. Het advies kwam tot stand na de strenge winter van 2017-2018, toen veel grazers doodgingen van de honger. Honderden konikpaarden zijn inmiddels verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst en worden daarom door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden winter , flevoland , natuurgebied , edelherten , staatsbosbeheer , oostvaardersplassen , dieren , uitspraak en lelystad geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!