Timmermans vreest dat Nederland eigen glazen ingooit in begrotingsoverleg



Originele beschrijving

Eurocommissaris denkt dat Nederland alleen komt te staan als het halsstarrig vasthoudt aan bevriezing van de Europese meerjarenbegroting.

Deel dit topic

Reacties

+5
Realisme
Eerlijk gezegd hoop ik dat iemand fransie zijn glazen ingooit!
kwarkje
Timmermans vreest dat Nederland eigen glazen ingooit in begrotingsoverleg

Eurocommissaris Frans Timmermans in zijn kantoor in Brussel. Hij hoop dat Nederland zich bewust is van de prijs die het straks kan betalen voor zijn houding.
Eurocommissaris Frans Timmermans in zijn kantoor in Brussel. Hij hoop dat Nederland zich bewust is van de prijs die het straks kan betalen voor zijn houding.Foto: Katrijn van Giel/ID Photo
In het kort

Nederland wil dat de nieuwe EU-meerjarenbegroting niet hoger uitvalt dan precies 1% van het bbp.De meeste andere EU-landen willen juist een stijging van het budget.Frans Timmermans vreest dat Den Haag zichzelf buitenspel zet met zijn koppigheid.Hij waarschuwt bovendien dat Nederland zijn eigen glazen ingooit.
De eis van Nederland om de nieuwe Europese meerjarenbegroting te bevriezen op het huidige niveau van 1,00% van het bruto binnenlands product is irreëel. Den Haag mag dan daarop blijven hameren tijdens de lopende onderhandelingen, maar zal uiteindelijk veren moeten laten. 'Ik hoop dat Nederland zich bewust is van de prijs die het straks kan betalen voor zijn houding.'

Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in het FD. Hij vergelijkt de Nederlandse onderhandelingsstrategie over het nieuwe meerjarig EU-budget (2021-2027) met een piloot die in een vliegtuig stapt en hoog in de lucht blijft cirkelen. 'Je moet wel een idee hebben van je landingszone. Heeft Nederland dat? Het kabinet deelt zijn landingszone in elk geval niet met ons. En die 1,00% gaat het waarschijnlijk niet worden.'

Volgens Timmermans bestaat het gevaar dat Nederland, als het 'categorisch' blijft weigeren water bij de wijn te doen, alleen komt te staan in het Europese begrotingsoverleg. Dat moet het kabinet-Rutte proberen te voorkomen, want anders gaan volgens hem de andere 26 EU-landen kijken hoe ze Nederland het hardste kunnen raken.

Nederlandse korting
Den Haag bereikt dan misschien wel dat de Nederlandse bijdrage aan de EU de komende jaren niet te fors uitvalt, maar ten koste daarvan gaat Brussel bezuinigen op posten die ons land juist koestert. Dat zijn onder meer onderzoek en innovatie. Timmermans grijpt naar eigen zeggen elke gelegenheid aan om Rutte III gevraagd en ongevraagd te waarschuwen.

Den Haag wil verder dat extra geld gaat naar 'nieuwe uitdagingen', zoals klimaatverandering, migratie, veiligheid en digitalisering. Om hiervoor geld vrij te maken, stelt het kabinet voor stevig te snijden in steun voor landbouw en arme regio's. Tegelijk wil Den Haag zijn korting van ruim €1 mrd per jaar op de EU-afdracht behouden en snijden in subsidies aan landen die een loopje nemen met de rechtsstaat. Die laatste wens kan volgens Timmermans eveneens sneuvelen als Nederland te star vasthoudt aan die 1,00%.

Achter de komma
De Europese regeringsleiders gaan 20 februari naar Brussel voor een top. Daar proberen ze de vastgelopen discussie over de nieuwe begroting vlot te trekken. Behalve Nederland ijveren Oostenrijk, Denemarken en Zweden voor een plafond van maximaal 1% van het bbp. Deze 'zuinige vier' krijgen halfslachtig steun van Duitsland, dat zijn EU-bijdrage ook bescheiden wil houden. Berlijn hamert echter op 1% en niet zozeer 1,00%. Met andere woorden: het laat zich niet uit over de cijfers achter de komma.

Vrijwel alle andere lidstaten voelen wel voor een stijging van het budget ten opzichte van de lopende begroting (2014-2020). Zij delen de mening van Den Haag over meer geld voor de nieuwe uitdagingen en om de Europese Unie beter te positioneren op het wereldtoneel, maar dat mag niet of in elk geval niet te veel ten koste gaan van de landbouw- en regiosteun. De Europese Commissie zelf stelde een budget van 1,114% van het bbp voor en het Europees Parlement, dat instemmingsrecht heeft, eist zelfs 1,3%.

Lees het volledige interview met Frans Timmermans over het klimaatbeleid maandag in het FD.

Er zal G.......... meer geld komen om boom te planten
Koeien boertje
@kwarkje en nog voor de oosterse landen erbij voor een groot deel
+2
cs-agrar
Timmerfranz.... kijk uit met die vent.. heeft veel weg van Dolf uit de serie Alfred J Kwak...
Jan-T
Denk dat Europa zich moet gaan heroriënteren
En Europa moet gaan opsplitsen in twee regerings delen.

Waarbij we de 11 lidstaten die Europa hebben opgericht in Brussel zich huisvest.

En waarbij de latere aangesloten lidstaten in Frankfurt kantoor houden.
Dan is Europa qua inzet van en verdeling gelden €..... beter in balans.
Europa 1 is dan wel rijker dan Europa 2 maar de betalingsbalans geeft ook minder problemen.

Scheelt ook weer veel reis en verhuis geld.??
pieta
En ik vrees Timmermans.
+3
Kringloper
TimmerFrans die volgevreten salonsocialist en Nazi Verhofstadt. Beiden viezerikken zijn goed bezig om de EU op te blazen, alleen hebben ze het zelf niet in de gaten. Kan mij niet snel genoeg gaan, weg met dat geld verslindend gedrocht.
+1
de Haas
@Kringloper Wat denk je waarom het Vlaams Belang zo booming is.
Kringloper
@de Haas inderdaad, die zijn goed bezig, als je hier naar de peilingen kijkt blijft het een verdeeld zooitje!
+2
wimpie61
Gewoon net als Groot-Brittannië uit de EU
Zijn we ook van die Timmermans af
We kunnen nog meer gaan betalen door die onbetaalbare groene plannen van de EU

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0