Stikstofkoorts en Hollandse nuchterheid.

Sinds de uitspraak van de RvS op 29 mei lijkt de Hollandse nuchterheid vervlogen. Overal vielen specialisten en politici over elkaar heen om zonder gehinderd door enige kennis te melden dat er veel te veel stikstof was. Er was zelf een verstikkende deken speciaal boven Nederland. Met een schuldige vinger werd direct naar de veehouderij gewezen. Er kwam een commissie onder leiding van de heer Remkes. Op 26 september kwam hij met de bevindingen van de commissie, en ook korte termijn adviezen. De veehouderij had 46 % bijdrage in het probleem, of dat nu emissie of depositie was en wat die twee betekenden leek niet zo belangrijk. De veehouderij had het gedaan. Plan van aanpak kwam. Het werd een komen en gaan van beleidsregels. En of dat Nederland al niet klein genoeg was, kwamen er 12 nieuwe koninkrijkjes. Intern en extern salderen, gebiedsgerichte aanpak met als eigenlijk doel het verminderen van landbouwhuisdieren. Want die stoten te veel uit, N emissie. Maar was er nu een uitstoot of een neerslag probleem van stikstof= De meeste beleidsmakers lijkt dat niet te deren, minder vee. Dat helpt de natuur. Maatregelen voor andere emitors van stikstof heb ik op de snelheidsbeperking na, nog niet gehoord.
Ook moet de natuur versterkt worden, meer hectares en grotere gebieden. Wat dat helpt om de neerslag te reduceren begrijp ik niet. Volgens mij is het zo, hoe groter je een natuurgebied maakt, hoe meer de kans er is dat er N neerslag op valt. En omdat 62 % van de emissie die in Nederland als depositie neerslaat, vanuit het buitenland afkomstig is, vraag ik mij af of minder landbouwhuisdieren en meer natuurgebieden wel helpen in een oplossing voor het gecreerde stikstofprobleem. Zeker nu zo langzamerhand duidelijk wordt dat de bijdrage van de veehouderij in het depositie verhaal kleiner wordt.

Verder zien we op diverse plaatsten de economische activiteiten gewoon verder gaan, of ze nu wel of niet in beeld zijn. Vreemd. Alleen de bouw, ondanks een extreem huisvestingsprobleem wordt deze sector tot stilstand gebracht. En dat treft niet alleen de bouwsector zelf, maar iedere burger. Woningnood en torenhoge huizenprijzen tot gevolg.

En dan de politiek, met onze minister president voorop. Die is het zat. Verkiezingen komen er over een jaar aan, dus men wil van het dossier af. Maar ze hebben zich klem gewerkt tussen fictie en realiteit. Dus er is een kans voor de veehouderij sectoren. We moeten terugslaan. Het Landbouwcollectief is daar oa mee bezig. En als de leden van het LC gezamenlijk het oog op de bal houden en het Mesdagzuivelfonds en STAF het doel groot genoeg maken, dan kunnen ze scoren. Dat scoren ga je niet redden met 13 koninkrijkjes.

Kortom er komt een intensieve periode voor ons aan.

Deel dit topic

Reacties

+2
Tommie1
Goed verwoord John.
+3
kanniewaarzijn
"En dat treft niet alleen de bouwsector zelf, maar iedere burger. Woningnood en torenhoge huizenprijzen tot gevolg".

Let vooral op deze zin, daar gaat het nl. allemaal om. Eerst heeft men op volkomen valse gronden de landbouw tot hoofd"probleem" gemaakt, om vervolgens een niet aflatende stroom berichtgeving het land in te sturen die allemaal één richting aangeven: als de landbouw maar verdwijnt, dan hebben burgers minder last van het stikstof"probleem". Denk in dit verband ook maar aan die uitspraak van Tjeerd de Groot: "Wat hebt u liever, een varkenshouderij of een nieuw huis voor uw zoon". Propaganda van de bovenste plank natuurlijk, om zo de geesten rijp te maken voor wegsaneren van de landbouw en tevens de geldstromen de "goede" kant op te laten stromen.
+2
Farma_boerke
Vergeet stikstofclaim niet te vermelden, kan ook een juridisch drukmiddel zijn.
+1
Pluto
Mesdag en staf hebben een enorme fraude bloot gelegd welke al jaren aan de gang is . Rechters en politiek hebben zich laten sturen door baantjes geile ambtenaren welke nadat ze betrapt werden gewoon op een andere stoel ongestoord door konden rotzooien . De gevolgen ???. De veehouder bij het natuurgebied wordt gesaneerd en de woningen komen er niet !. Die spoedwet stikstof heeft op een uiterst pijnlijke wijze de belabberde kennis bloot gelegd in beide kamers met als gevolg gedeputeerden die op eigen houtje regels verzinnen om maar aan bouwruimte te komen . Volgens ingewijden blijft de bouw tot na de verkiezingen op slot !!.
+19
John Spithoven
Ik begon deze topic vanmiddag een beetje uit frustratie. Je ziet de afgelopen dagen zaken gebeuren, waarbij individueel of organisatie belang boven het landbouwbelang gezet wordt. Dit kan niet meer!

Het wordt steeds en steeds duidelijker dat het stikstofdossier een gecreeerd probleem is met een andere agenda dan stikstof. Je ziet beleidsregels die bedrijven en boeren in het hart treffen. Als bijvoorbeeld gisteren Gelderland aangeeft dat in hun provincie150 van de 200 grootste N emitors geen vergunning heeft en dat die bedrijven 6 maanden de tijd krijgen om dit te regelen, dan is het duidelijk wat er van de boerenstand overblijft.

Daarom een tweeledige oproep.
De eerste: vanaf morgen is er nog 1 belang voor ons, het landbouwbelang. Mochten organisaties of individuen daar anders over denken dan doen zij geweld aan het landbouwbelang. En ruimte voor die discussies is er niet meer en wordt ook niet meer getolereerd.
De tweede: Wij laten ons niet gebruiken als wisselgeld of ons bestelen. Als dit kabinet vindt dat er een stikstofprobleem is, dan lossen ze dat zelf maar op. Onze minister president heeft het over oplossingen samen met de boeren. Ik ben niet zo voor samenwerken op dit dossier. Het kabinet moet ruimte van ons hebben omdat zij zelf een wanprestatie geleverd hebben!

En daar zeg ik NEE tegen!
Pluto
@John Spithoven Als die bedrijven dat binnen 6 maand moeten regelen ???? . Als ze een nb vergunning aanvragen wordt deze gepubliceerd lijkt mij , En in het stikstof verhaal van het RIVM is elke Nederlander belanghebbende . Ook al woont hij 300 km verder . Je krijgt dan toch de mogelijkheid om bezwaar te maken ??.
de Haas
@John Spithoven

Ik weet niet of je dit filmpje hebt gezien maar daar legt Jan Nieboer uit hoe de corrupte hazen lopen. Wanneer iets juridisch niet mogelijk is wordt het in een 'crisis- en herstelwet' gegoten en dan heb je als burger/tegenstander het nakijken want landsbelang. Dan is de rechter dus economische zaken. Dit varkentje zal met een harde hand moeten worden gewassen.
cowboys
@John Spithoven bij het lc zit een mol. Is net zoiets als wie is de mol.
+3
Weidezicht
Onderstaande kwam in app groep voorbij.

Lees en huiver!! #Stikstof #fouterdanfout

In 2011 werd Dwingelderveld (Drenthe) natura2000 gebied. Een student van UR Wageningen ging daar 1 jaar, begeleid door zijn mentor, onderzoek doen naar de stikstofdepositie en verspreiding van ammoniak op 5 bedrijven langs het natuurgebied. Vier van deze melkveebedrijven hebben gemiddeld honderd koeien en één melkveebedrijf met vijfhonderd koeien.

Hoe?

- ammoniak concentraties meten op 15 verschillende locaties in en rondom de noordkant van het Dwingelderveld.
- 85 dagen in het voorjaar van 2011 de natte en droge depositie meten
- Potten ingezaaid met zomergerst op 26 locaties in het Dwingelderveld
- één locatie met 22 potten op het meteoveld Veenkampen in Wageningen als controlepunt.

Wat waren de bevindingen?

- 75% van de metingen zaten onder kritische waarden
- depositie was meetbaar tot 50 meter rond een bedrijf met 100 runderen.
- in het Natura2000 gebied géén negatieve invloed van stikstofdepositie zoals modellen berekend hadden.
- Het model OPS waarmee gerekend werd door het RIVM is niét geschikt om betrouwbare data te produceren; het overschat de invloed en het neemt de ópname van stikstof niet mee in de berekeningen.
- het model suggereert ten onrechte negatieve invloed.

De conclusie was dan ook dat er géén invloed op het Natura2000 gebied was door de omliggende bedrijven en de waardes beneden de gestelde norm lagen! Perfect zou je denken!

De student en zijn mentor wilden hier uiteraard méér onderzoek naar doen! Ze togen naar Den Haag maar kregen de wacht aangezegd dat DH hun eigen rekenmethode hiervoor had en daarbij de melding dat ze met het onderzoek moesten stoppen. Ze gingen naar UR Wageningen; daar hetzelfde verhaal, geen verder onderzoek, geen metingen, stoppen!

De mentor heeft daarna aan de betrokken boeren* gevraagd om zich stil te houden over dit onderzoek en de uitkomsten.

Nu in 2020 maakt het RIVM nog steeds gebruik van deze modellen en rekenmethode! Ze wéten dat de uitkomsten niet kloppen!

*gegevens bij ons bekend

Onderzoek: edepot.wur.nl/328849E/
spotmelker
@Weidezicht Inmiddels erkent iedereen dat ammoniak an sich dicht bij de bron neerslaat. Het wordt anders als er veel potentieel reactieve stikstof in de lucht zit bij de ammoniakbron zoals NOx. Van nature trekt deze reactieve lucht de ammoniak dan aan, waar dan ook maar vandaan. Vergelijk het maar met een kleefstrook om vliegen te vangen. Daarom heeft Mesdag ook voor uiteenlopende meetlokaties gekozen.
adriaan33
@spotmelker het verbaasd me dat ammoniak dicht bij de bron neerslaat. Dan zou het toch blijven liggen in de stal tenzij je het er mechanisch uitblaast.
spotmelker
@adriaan33 Als het goed is heb je trek in de stal. Daarom worden zgn proefstallen in de nok gemeten. Helaas zijn ze zo kortzichtig dat ze niet verder kijken/nadenken en er plompverloren wetgeving op maken.
adriaan33
@spotmelker ammoniak is lichter dan lucht. Als het naar beneden valt moet het aan iets zwaarders gebonden zijn. Droge dispositie van ammoniak heb ik hier nog niet meegemaakt.
spotmelker
Quote Reactie van @adriaan33:
ammoniak is lichter dan lucht.

Da's mooi maar water is zwaarder dan lucht en toch weten akkerbouwers met lucht hun vochtig opgeslagen aardappelen en uien droog te blazen. Je moet dus wel alle invloedsfactoren meenemen wil je ook maar iets kunnen zeggen wat een bepaalde stof doet.
+1
adriaan33
@spotmelker mij gaat het erom dat ik de theorieën moet kunnen staven aan mijn ervaringen. Daarom is de 50m cirkel uit het rapport
1drv.ms/b/s!AqZ-Z9t0YO70aTgbb2-AofrBKSU/ voor mij interessant omdat ik denk dat terug te zien op mijn land
cs-agrar
Quote Reactie van @adriaan33:
moet kunnen staven aan mijn ervaringen. Daarom is de 50m cirkel uit het rapport

idd, en het red de 50mtr nog niet eens... ik schat een 30 mtr hooguit wat je aan gewas kunt zien
adriaan33
@cs-agrar inderdaad, net het strookje gras achter mijn mestsilo
Peterr
spotmelker
En wil men écht dat de natuur herstelt dan zullen de TBO's echt met bodemanalyses aan de slag moeten en hoofdzakelijk de veel te lage pH waardes moeten opvijzelen. Redden/kunnen/willen ze dat niet? Dan zit er niks anders op dan die gebieden van N2K te schrappen. Hét politieke nadeel hiervan is dat er geen politiek gesouffleerde landjepik meer kan plaatsvinden.
BertK
Koppel de uitstoot van stikstof aan de bij-effecten!

NOx-produktie ontstaat ook CO2 en andere meuk bij.

NH3 uit de landbouw is biologisch van aard.
cs-agrar
@BertK NOx is schadelijk, NH3 niet
Groen1
'Stikstofakkoord gemanipuleerd door ministerie'
rtlz.nl/algemeen/binnenland/…

‘Ik heb rapporten herschreven. En daarna dwong je onderzoekers een handtekening eronder te zetten’
nrc.nl/nieuws/2019/…
+1
George
@Groen1
Albert Jan Maar herinnerd zich die gesprekken, zegt hij in de krant. "Met een pot bier op tafel even de horloges gelijkzetten."

Tja ook van oud LTOers moet je het hebben.
+2
diezel
@Groen1
Gewoon een tweet van een D66 Tweede Kamerlid...….. 😞

Groen1
@diezel
Woningcorporaties klagen massaal over 'onnodig spekken staatskas'
nos.nl/artikel/…
de Haas
@diezel Als ik de reacties op haar Twitter lees heeft ze niet veel bijval. Ik vrees voor Jessica dat haar partijtje eerder is gehalveerd.
Groen1
Nederlanders vertrekken uit ’te vol land’
telegraaf.nl/nieuws/579455095/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0