Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân houdende regels omtrent intern en extern salderen

De regels intern en extern salderen van de provincie Fryslan zijn vandaag bekend geworden...

Deel dit topic

Reacties

+1
Vario512
Art. 5.7 Gedeputeerde Staten gaan bij het berekenen van de N-emissie van een bedrijf in de referentiesituatie uit van ten hoogste de emissie die is toegestaan op grond van het Besluit emissiearme huisvesting.

Toch wel een venijnig puntje. Valt op deze manier bij roostervloeren niet zoveel intern te salderen.
+1
marcel r
@Vario512 Blijft toch weer stelen van vergund recht.
cornelissen
Quote Reactie van @Vario512:
Art. 5.7 Gedeputeerde Staten gaan bij het berekenen van de N-emissie van een bedrijf in de referentiesituatie uit van ten hoogste de emissie die is toegestaan op grond van het Besluit emissiearme huisvesting.Toch wel een venijnig puntje. Valt op deze manier bij roostervloeren niet zoveel intern te salderen.

Dit besluit geeft toch alleen eisen voor rundveestallen opgericht na 30 juni 2015. Het oude besluit van 2005 vermeld inderdaad max 9.5 kg per melkkoe , maar dit is toch opgetrokken naar 13 kg ?
Meestal praat je bij salderen over ouder spul,waarde dus hoge waarden gelden
Of lees ik verkeerd , maar kan het niet anders lezen .
Vario512
Sub g (referentiesituatie)

De referentiesituatie wordt bepaald in samenhang met het begrip ‘toestemming’ en de Europese referentiedatum.

Bij gebrek aan een natuurvergunning is een toestemming op de Europese referentiedatum het uitgangspunt voor het bepalen van de referentiesituatie. In de jurisprudentie is echter bepaald dat als de depositie na de Europese referentiedatum publiekrechtelijk is beperkt, die lagere depositie de uitgangssituatie is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een op de referentiedatum geldende toestemming nadien is vervangen door een milieuvergunning.[2]


De Europese referentiedata volgen uit de Vogel- en Habitatrichtlijn en vaste jurisprudentie en zijn als volgt:

a.
voor gebieden ter uitvoering van de Habitatrichtlijn:

1°.
7 december 2004; of

2°.
de datum waarop het desbetreffende gebied door de Europese Commissie tot een gebied van communautair belang is verklaard, voor zover die verklaring heeft plaatsgevonden na 7 december 2004;

b.
voor gebieden ter uitvoering van de Vogelrichtlijn:

-
10 juni 1994; of

-
de datum waarop het desbetreffende gebied is aangewezen, voor zover die aanwijzing heeft plaatsgevonden na 10 juni 1994.


Een complete lijst van de te hanteren referentiedata per Natura 2000-gebied is te vinden op de website van BIJ12.


Een toestemming is verleend voor een bepaalde activiteit (die een bepaalde emissie en depositie tot gevolg heeft) en niet voor een bepaalde hoeveelheid emissie of depositie. Bij het berekenen van de depositie in de referentiesituatie moet altijd worden uitgegaan van actuele kengetallen.
Vario512
Heeft Sub g betrekking op PAS-melders?
Vario512
Lid 12:

Er is landelijke wetgeving in de maak om het innemen van dier- en fosfaatrechten bij extern salderen tussen private partijen mogelijk te maken. Om te voorkomen dat ondernemers in de landbouwsector vooruitlopend op het extern salderen hun rechten verkopen, zal hierbij worden uitgegaan van het aantal dier- en/of fosfaatrechten dat op 4 oktober 2019 op naam van de saldogever stond.[4]

Naar verwachting treedt deze wetgeving begin 2020 (streefdatum 1 februari 2020) in werking. Tot die tijd nemen GS wel aanvragen met extern salderen in behandeling maar worden deze nog niet definitief verleend.
familie pelle
@Vario512
Quote:
. Er is landelijke wetgeving in de maak om het innemen van dier- en fosfaatrechten bij extern salderen tussen private partijen mogelijk te maken.

Als dit waar dan breekt de pleuris toch uit ofnie?
kwarkje
@familie pelle zeg het maar
Verontwaardiging is de actuele toon
Ondertussen wordt er gewoon doorgewerkt
Andere provincies volgen
Het collectief concentreert zich op Den Haag
In de provincies worden de vergunningen geregeld
Besteedt het collectief daar ook aandacht aan?
Die trein in de provincies rijdt gewoon heel hard door
buorman
Quote Reactie van @kwarkje:
Andere provincies volgen

Ik meende dat de andere provincies hun beleidsregels al hadden ingevoerd, maar Fryslan als enige niet.
Enerzijds omdat Fryslan de beleidsregels na protesten weer introk als eerste/enige en omdat men wou wachten op den Haag.
Echter nu dat langer duurt dan verwacht, en de vergunningverlening toch op gang moet komen voert men ze nu alsnog in.
Tommie1
@familie pelle Als je dat niet hebt zien aankomen heb je toch echt zitten slapen, er is straks ook bijna niets te salderen met bedrijven zonder NB vergunning, moeten allemaal terug naar aantallen habitat en vogelrichtlijn datum. En evt nog de helft afgeroomd ivm emissiearme aanvraag van de extern salderingsvergunning.
Greetje
@Tommie1 Schouten heeft toegezegd de PAS melders te legaliseren, dus in die zin lijken ze voorlopig gered.
Maar inderdaad, wanneer ze willen stoppen, of iets wijzigen waardoor er alsnog een vergunning moet komen, gaan ze terug naar 1994\2004. Hoe dan ook, linksom of rechtsom, iedereen komt een keer aan de beurt
de haasen
@Greetje geloof daar maar niet in MOB heeft schouten in de klem
Melkweb
@Greetje en diegenen die hun vergunning van nog voor 1994 hebben? De hinderwet ?
Greetje
@Melkweb En nadien verder nog niks gedaan bedoel je? Meer dan 26 jaar niet naar vergunningen omgekeken?
Greetje
@Melkweb Als ik het goed lees, geldt de referentiedatum, maar daar zal nog wel een rechtszaakje opleveren
boer.
@Greetje 90% van de industrie heeft geen nb vergunning. Deze moeten dus ook terug naar 1994?
Dan breekt helemaal de pleuris uit
+3
de jonge
@boer. gelijke monniken,gelijke kappen toch??
boer.
@de jonge werk voor het provinciaal landbouw collectief
HansBa
@Greetje Hoe zit dat nou met 2004? Toen waren er veel meer runderen dan nu, alleen individuele bedrijven zijn gegroeid terwijl vele anderen zijn gestopt. Is dit geen argument voor Schouten om de PAS melders te legaliseren? Ruimte zat lijkt mij.
+1
Greetje
@HansBa Ja misschien wel hoor, ze zal dat stukje kruit nog wel ff drooghouden totdat ze tegenover de MOB in de rechtszaal staat
familie pelle
@Tommie1
Quote:
. Als je dat niet hebt zien aankomen heb je toch echt zitten slapen

Dat heb ik inmiddels gedaan maar zie het nog steeds niet aankomen. Althans, ik was in de veronderstelling dat dit nog 1 van de onderhandelingspunten was van het landbouwcollectief. Maar jij bent uitgeslapener als mij dus jij kunt mij vertellen dat er hierover een akkoord is?
+1
kwarkje
@familie pelle Rutte veegt zijn billen af met het plan van het collectief
+3
de jonge
@kwarkje ze willen blijkbaar echt het land helemaal plat en dan niet voor 1 dagje.....
van Ittersum
@kwarkje wisten we toch wel. De grote lijnen blijven(zie het verleden) altijd gehandhaafd, ook bij andere sectoren. Over de kruimels of de invulling ervan mag(het LC) over gesproken worden. Maar wezenlijke veranderingen kun je wel vergeten. Provincie verstopt zich achter/verwijst naar de overheid en de overheid verstopt zich achter/verwijst naar de provincie . Beproefde methode van onschuld en “we hebben met zijn allen afgesproken”.
+1
familie pelle
@van Ittersum ze zullen dit ongetwijfeld proberen op de manier die jij beschrijft. Maar er is wel iets veranderd tov de afgelopen 30 jaar. En dat is dat iig de fdf zich niet laat besodemieteren en actiebereid is. Ook de pov heeft al laten weten zich bestolen te voelen door de gejatte ruimte gecreëerd door de saneringsregeling.
familie pelle
@kwarkje
Quote:
. Rutte veegt zijn billen af met het plan van het collectief

En jij denkt dat het lanbouwcollectief het daar bij laat zitten?
kwarkje
@familie pelle Ik constateer
Wat het LC er mee doet wacht ik af.
+1
Tommie1
@familie pelle De laatste details worden uitgewerkt, ik verwacht, koppeling met P rechten bij extern salderen, misschien als je aan de provincie verkoopt dat je je P zelf kan verkopen en bij verkoop aan een makelaar/industrie dat je dan je P moet inleveren.
Of bijvoorbeeld als je aan industrie verkoopt er 80% afgeroomd wordt en aan landbouw 30% zo betaald de sterkere sector meer voor de netto rechten.
Dan loopt er ook nog dit tussendoor:
De afroming met 30% is een zwaar punt voor het LC, al helemaal in combinatie met het Aerius rekenmodel. Leidt in de praktijk tot gevallen waarin 80-90% van de aangekochte ammoniak verdwijnt (zie bijgesloten bijlage). Komt oa vanwege de onderliggende eis, dat de depositie op geen enkel hexagon mag toenemen. Zelfs als een verplaatsing per saldo een sterke afname van depositie oplevert in N2000 gebieden, wordt deze onhaalbaar.
Dit kan ik nog niet helemaal volgen.
familie pelle
@Tommie1
Quote:
. Dit kan ik nog niet helemaal volgen.

Dus je hebt zelf de slaap ook nog niet uit.
Tommie1
@familie pelle Dat wil ik niet zeggen, een paar uur eerder wakker zal ik het maar noemen
+2
Vario512
Quote Reactie van @Tommie1:
Zelfs als een verplaatsing per saldo een sterke afname van depositie oplevert in N2000 gebieden, wordt deze onhaalbaar.Dit kan ik nog niet helemaal volgen.

Als je je buurman aan je linkerkant opkoopt, neemt de depositie op de linker natuurgebieden af.
Maar jouw emissie stijgt, dus de depositie aan de rechterkant van jouw neemt toe.

Er mag geen enkele toename op welk hectare Natura2000 dan ook zijn bij extern salderen.

Dus misschien moet je tegelijkertijd je rechter buurman ook wel opkopen. Maar als dat niet tegelijk in 1 keer in de berekening wordt meegenomen, heb je aan de linkerkant weer een probleem.
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
Als je je buurman aan je linkerkant opkoopt, neemt de depositie op de linker natuurgebieden af.Maar jouw emissie stijgt, dus de depositie aan de rechterkant van jouw neemt toe.

Ik denk dat je hexagoon en N2000 gebied door elkaar haalt, is hexagoon niet een bepaalde oppervl binnen dat N2000 gebied?
+1
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Ik denk dat je hexagoon en N2000 gebied door elkaar haalt, is hexagoon niet een bepaalde oppervl binnen dat N2000 gebied?

Ik haal ze niet door elkaar, maar ik wilde het wat simpel opschrijven.

Een N2000-gebied is opgedeeld in hexagonen. Elke hexagoon heeft een oppervlakte van 1 ha.
buorman
@Vario512 Oké
Dat het gelijk stond aan 1 ha was mij dan weer niet bekend.
Of het lukt garandeer ik niet, maar laat ik het proberen:
Jij en ik zitten beide bij een bepaald N2000 gebied, jij onder de wind [noord/oost van het gebied] en ik bovenwinds [zuid/west], we hebben beiden de zelfde uitstoot [emissie] en het gebied ligt precies tussen ons in.
Volgens de aerius berekening daalt er van mij meer ammoniak neer in het gebied dan van jou omdat aerius rekening houd met de meest voorkomende windstromen, mijn ammoniak waait meestal over het gebied, de jouwe er meestal vanaf, mijn depositie is dus hoger dan de jouwe.
Nu wil ik stoppen en jij wilt groeien, jij koopt mijn rechten om daarmee extern te salderen.
Voor het gebied is dit een [op papier/ volgens de theorie] voordeel [zelfs als je 100 % zou kunnen overnemen].
Immers in de oude situatie waaide de helft van de uitstoot meestal over, en de andere helft meestal van het gebied af.
In de nieuwe situatie waait alles meestal van het gebied af, echter de hexagonen/hectares het dichtst bij jou kunnen wel meer depositie krijgen en dat mag dus niet volgens deze regels.
Nu is dit een hele theoretische situatie die in de praktijk niet snel zal voorkomen, maar iets vergelijkbaars kun je bedenken als ik niet zuid/west maar bv noord/west of zuid/oost zou zitten.
+1
Vario512
@buorman Jij hebt het nu over 1 gebied.

Doe maar eens een berekening in Aerius, dan kom je er achter dat jouw bedrijf op alle N2000-gebieden in een straal van 100 km (dus 1/3 Nederland) depositie veroorzaakt (volgens Aerius-berekeningen).

Dus de kans dat de depositie ook maar ergens stijgt bij extern salderen is heel groot, of je moet extern salderen met de buurman die de stal precies naast jouw stal heeft staan.

In praktijk is extern salderen financieel niet haalbaar. Helemaal als ze de fosfaatrechten er bij betrekken.

Aan deze manier van berekenen kun je zien, dat ze voor de boeren een andere agenda hebben. Van elke boer die stopt, kan maar 10 tot 20% van het vee worden doorverkocht. Er komt dus allemaal grasland beschikbaar, waar geen vee voor is.
buorman
@Vario512
Dat ben ik me terdege bewust, vandaar ook deze slotzin;
'Nu is dit een hele theoretische situatie die in de praktijk niet snel zal voorkomen, maar iets vergelijkbaars kun je bedenken als ik niet zuid/west maar bv noord/west of zuid/oost zou zitten. '.
Echter het ging erom om iets te verduidelijken op een simpele manier, en er zullen hier zat zijn die voor een Aerius berekening een adviseur moeten inschakelen omdat ze zelf nog nooit met Aerius hebben gewerkt en dat wss ook nooit gaan doen.
Kon voor invoering Pas mijn rechten kwijt aan een collega die er 4 keer zo veel koeien op mocht houden, dat is dus 400%.
Zou dat nu weer spelen mag hij dus 70% keer 4= 280 koeien houden waar ik 100 mag houden.
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Zou dat nu weer spelen mag hij dus 70% keer 4= 280 koeien houden waar ik 100 mag houden.

Ze hebben de regels veranderd. Het zou nu zijn, 10-20 koeien voor hem, waar het bij jouw 100 was.
buorman
@Vario512
Kun je dat even toelichten?
Vario512
@buorman Ik heb het hier boven proberen te doen.

De belangrijkste regel die veranderd is: op geen enkel hexagoon in een N2000-gebied mag de depositie toenemen.

Ik zal het even op een andere manieren proberen uit te leggen.

Elk bedrijf heeft een depositiecirkel met een straal van 100km (diameter: 200km).
Koopt het ene bedrijf de emissie van een ander bedrijf 20 km verop. Dan liggen die cirkels dus 20 km uit elkaar. De cirkel van het bedrijf waar je de emissie van koopt, zal dus niet precies op jouw cirkel liggen.
Op het stukje cirkel van jouw, waar zijn cirkel niet op valt, gaat de depositie omhoog. De kans dat in dat stukje van jouw cirkel een N2000-hexagoon ligt, is in Nederland heel erg groot.
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
Op het stukje cirkel van jouw, waar zijn cirkel niet op valt, gaat de depositie omhoog. De kans dat in dat stukje van jouw cirkel een N2000-hexagoon ligt, is in Nederland heel erg groot.

Jij stelt dat hij er nog 10-20 mag houden waar ik er 100 mag houden.
Je onderbouwt dat echter niet.
Verder stel je dat; ik citeer; '' Op het stukje cirkel van jouw, waar zijn cirkel niet op valt, gaat de depositie omhoog''.
Volgens mij klopt dat niet, omdat de cirkel verschuift zal op dat deel van mijn cirkel waar zijn cirkel niet op valt de depositie afnemen en verschuiven naar het gebied waar zijn cirkel op valt.
En dan rijst de vraag of dat problemen gaat geven, zijn en mijn locatie tov de n2000 gebieden zijn niet gewijzigd en er zijn na 2014/2015 geen nieuwe gebieden aangewezen.
Destijds gaf dat geen problemen en ik zie nog niet waarom dat nu wel het geval zou zijn
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Jij stelt dat hij er nog 10-20 mag houden waar ik er 100 mag houden.Je onderbouwt dat echter niet.

Door verschillende scenario's in Aerius in te voeren, kom je daar achter. Ik heb dat niet gedaan, maar andere mensen wel. Ik zal weer eens opzoeken waar ik dat tegen gekomen ben.

Quote Reactie van @buorman:
Destijds gaf dat geen problemen en ik zie nog niet waarom dat nu wel het geval zou zijn

Dat geeft nu problemen, omdat de drempelwaarde van 0,05 mol veranderd is in 0,00 mol.
+1
buorman
@Vario512
''Door verschillende scenario's in Aerius in te voeren, kom je daar achter. Ik heb dat niet gedaan, maar andere mensen wel. Ik zal weer eens opzoeken waar ik dat tegen gekomen ben.''

Ik heb dat wel gedaan destijds, zelf mijn nieuwe NB vergunning geregeld en dus diverse situaties door laten rekenen door de aerius calculator.
En wat andere mensen hebben gedaan is niet relevant; zij hebben mijn en de evt verkrijger z'n gegevens niet en kunnen dus ook niets voor mijn situatie berekenen.
Maar het ging erover om deze opmerking van tommie1;
''Zelfs als een verplaatsing per saldo een sterke afname van depositie oplevert in N2000 gebieden, wordt deze onhaalbaar.
Dit kan ik nog niet helemaal volgen.''
enigszins begrijpelijk uit te leggen, en dan gaat het niet helpen als je de aerius calculator er bij gaat halen, tenzij je er belang bij hebt dat iedereen naar z'n adviseur gaat lopen 😃
Vario512
Het Aerius-model berekend momenteel een depositie tot 100 km van je bedrijf.

Ik heb met dezelfde inputgegevens 4 jaar geleden ook de berekening gedaan, en volgens mij berekende het model toen maar tot 40-50 km van mijn bedrijf.

Het lijkt erop dat ze de depositieafstand van een veehouderijbedrijf hebben aangepast.
Gewoon een beetje rommelen in Aerius en het stikstofprobleem is opgelost.

De hele veehouderij zit vanaf heden tot ver in de toekomst op slot. Een nieuwe stal bouwen zit er niet meer in.
Tommie1
@Vario512 @buorman Ik zit binnen een km van een groot metaalbewerkingsbedrijf ik heb een 1500 kg NH3 over zou ik in de toekomst dit bedrijf kunnen "helpen" mocht zij hun NOx uitstoot vergund moeten gaan krijgen?
Vario512
Quote Reactie van @Tommie1:
1500 kg NH3 over

Heb je een stal afgebroken of leeg staan.
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
en volgens mij berekende het model toen maar tot 40-50 km van mijn bedrijf.Het lijkt erop dat ze de depositieafstand van een veehouderijbedrijf hebben aangepast.Gewoon een beetje rommelen in Aerius en het stikstofprobleem is opgelost.De hele veehouderij zit vanaf heden tot ver in de toekomst op slot. Een nieuwe stal bouwen zit er niet meer in.

Wederom een aanname van jou, gebaseerd op 0.0 feiten en 100% zwartdenken
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Wederom een aanname van jou, gebaseerd op 0.0 feiten en 100% zwartdenken

Dat is geen zwartdenken. Ik heb een berekening liggen van 4 jaar terug met 3 N2000-gebieden.

Doe ik de berekening met dezelfde inputgegevens vandaag weer, dan is de lijst tientallen N2000-gebieden.
buorman
@Vario512
Jij gaat weer uit van jou situatie, en verkondigt die als waarheid voor een ander/iedereen.
Niet doen, geen 1 situatie is gelijk
''Doe ik de berekening met dezelfde inputgegevens vandaag weer, dan is de lijst tientallen N2000-gebieden. ''
Ik meende dat jij net als ik recent geen berekening in aerius had gedaan?
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Ik meende dat jij net als ik recent geen berekening in aerius had gedaan?

Ik heb de berekening van 4 jaar geleden gewoon weer in Aerius geladen en gekeken wat de uitkomst nu is.

Als jij je Aerius-bestand van een aantal jaren geleden weer in Aerius opent, kun je eenvoudig hetzelfde doen.
familie pelle
@Vario512 duidelijke uitleg. Geldt deze uitleg ook voor de industrie. Maw als de industrie of luchtvaart landbouwbedrijven uitkoopt mag evengoed bij uitbreiding niet meer depositie zijn op n 2000 gebieden?
Noorderling
@familie pelle
Klopt, en de NOX uit de schoorstenen heeft door warmte en hoogte een nog groter verspreidingsgebied. Bedrijven in het zuid westen hebben praktisch depositie op alle N2000 in nederland. In de praktijk zal extern salderen amper mogelijk.
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
de NOX uit de schoorstenen heeft door warmte en hoogte een nog groter verspreidingsgebied

Ik vraag mij af of dat in Aerius ook zo berekend wordt. Ze beweren namelijk dat de uitstoot op grote hoogte (vliegtuigen en hoge schoorstenen) niet als depositie neer komt, maar weg waait ergens naar toe...
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
Ze beweren namelijk dat de uitstoot op grote hoogte

Daarvan heeft Remkes al gesteld dat dat niet terecht is
+1
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Daarvan heeft Remkes al gesteld dat dat niet terecht is

Remkes adviseert, daarna gaan de mensen die besluiten nemen, kiezen welke adviezen ze overnemen.
kwarkje
@Vario512 Dat is de crux
Wat Rutte niet aanstaat gaat de kliko in en de rest wordt een beetje bijgeschaafd
Crisis opgelost
We gaan natuurinclusive boeren
Klinkt leuk, NM en Rfc zijn er al helemaal klaar voor
Mark kan ook gewoon zeggen: jullie niet luisteren, dan beetje meer belasting betalen
Vario512
Quote Reactie van @Tommie1:
bedrijven zonder NB vergunning, moeten allemaal terug naar aantallen habitat en vogelrichtlijn datum.

Als de depositieafstand van elk veehouderijbedrijf 100 km is, dan veroorzaakt elk bedrijf wel depositie op een Natura2000-gebied met als refentiedatum 10 juni 1994.

Correct me if I'm wrong.

Conclusie: elke stal gebouwd na 10 juni 1994 zonder NB-vergunning, staat na een handhavingsverzoek van Johan leeg.
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
Correct me if I'm wrong.Conclusie: elke stal gebouwd na 10 juni 1994 zonder NB-vergunning, staat na een handhavingsverzoek van Johan leeg.


Bij deze; het gaat niet om die stal maar om dat bedrijf.
Dus een nieuwe stal met meer koeien direct naast de oude kan wel eens beter uit de aerius berekening komen dan de oude
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Bij deze; het gaat niet om die stal maar om dat bedrijf.

Als een bedrijf geen NB-vergunning heeft. Dan moet dat bedrijf nu een Aeriusbekening doen en komt dan uit bij een N2000-gebied met referentiedatum 1994.

Volgens de beleidsregels moet een bedrijf dan de milieuvergunning laten zien die het bedrijf in 1994 in bezit had. Van die nieuwe stal was er geen milieuvergunning. Dus de oude stal is de referentiesituatie. De beleidsregels kijken niet naar een Aerius-berekening van 1994.
buorman
Quote Reactie van @Vario512:
Als een bedrijf geen NB-vergunning heeft. Dan moet dat bedrijf nu een Aeriusbekening doen en komt dan uit bij een N2000-gebied met referentiedatum 1994.Volgens de beleidsregels moet een bedrijf dan de milieuvergunning laten zien die het bedrijf in 1994 in bezit had. Van die nieuwe stal was er geen milieuvergunning. Dus de oude stal is de referentiesituatie. De beleidsregels kijken niet naar een Aerius-berekening van 1994.


Om 1 of andere voor mij onverklaarbare reden ga jij per definitie voor een doemscenario.
Waarom ga jij er van uit dat een bedrijf geen nb verg heeft?
Dat zal per bedrijf verschillen.
Waarom ga jij uit van 1994 als referentiedatum?
Dat zal per bedrijf/gebied verschillen.
En waarom ga jij er van uit dat een nieuwe stal meer emissie/depositie veroorzaakt dan de oude?
Ook dat is een aanname op voorhand en zal per bedrijf verschillen
Vario512
Quote Reactie van @buorman:
Om 1 of andere voor mij onverklaarbare reden ga jij per definitie voor een doemscenario.

De nieuwe beleidsregels zijn bekend gemaakt. Deze probeer ik te interpreteren. Dat jij mijn interpretatie een doemscenario vind, dat kan. Ik heb de beleidsregels niet bedacht.

Quote Reactie van @buorman:
Waarom ga jij er van uit dat een bedrijf geen nb verg heeft?

Er zijn in Nederland 3.300 bedrijven zonder NB-vergunning. Johannes Kramer beweerde dat hij daar een oplossing voor zou vinden in de nieuwe beleidsregels. Ik ben benieuwd wat ze bedacht hebben.

Quote Reactie van @buorman:
Waarom ga jij uit van 1994 als referentiedatum?

Voor elk bedrijf in Nederland waarvoor je een Aerius-berekening doet, kom je volgens mij bijna altijd uit bij een N2000-gebied met als referentiedatum 1994.

Quote Reactie van @buorman:
En waarom ga jij er van uit dat een nieuwe stal meer
emissie/depositie veroorzaakt dan de oude?

Volgens de beleidsregels wordt er niet naar de emissie van de oude stal gekeken, maar naar het aantal dierplaatsen die in de milieuvergunning/bouwvergunning staan. Daarna wordt een emissie per dier genomen van een emissiearme vloer met de hoogste emissie (al ligt er een roostervloer in).
Dus in je nieuwe stal heb je alleen voordeel, als er een emissiearm vloer in komt, met een nog lagere emissie.
Noorderling
@Vario512
3300 pas meldingen neem ik aan? Met daarnaast nog bedrijven die op aan de amvb voldeden?

Intern salderen is door de koppeling met huisvestingsbesluit alleen nog mogelijk met luchtwasser. Het doemscenario komt inderdaad uit. Helemaal op je locatie in 94 nog geen koeien liepen door verplaatsing oid.
Vario512
@Noorderling Ik moet even positief doen van @buorman, dus we gaan er van uit dat er wat geregeld wordt voor de PAS-melders.
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
Helemaal op je locatie in 94 nog geen koeien liepen door verplaatsing oid.
Je bent toch niet verplaatst?
+1
Tommie1
@Vario512 Heb een NB van 2014
buorman
@Tommie1
Daar heb je zondermeer goed aan gedaan.
Peterr
@Vario512 Er zijn ook nog PAS melders, en die hoeven niet terug naar 1994
buorman
@Peterr
Waar baseer je dat op?
Tommie1
@Peterr Nouwwww da weet ik niet
Vario512
Quote Reactie van @Peterr:
Er zijn ook nog PAS melders, en die hoeven niet terug naar 1994

Als er iets geregeld wordt niet. Anders gelden de beleidsregels.
Peterr
@Vario512 Is al geregeld.
kwarkje
@Peterr En wat vind de MOB er van?
Peterr
@kwarkje Overheid staat boven de MOB
kwarkje
@Peterr Vast wel😂😂😂
Was met de pas ook zo

Let op, volgende scenario kan werkelijkheid worden:
Collectief sluit vol goede moed een deal met Rutte op voorwaarde van legalisering
Landbouw mag stikstofruimte gaan leveren
MOB bedenkt zich en pas 2.0 is overleden
Peterr
@kwarkje Je vergeet dat vliegveld Lelystad ook aan de PAS hangt.
kwarkje
@Peterr Ik weet dat er meer een probleem hebben
Ik weet ook dat er andere oplossingen mogelijk zijn voor zulke projecten
Peterr
@kwarkje Wat weet je dan van de ADC-toets visie op Lelystad?
kwarkje
@Peterr Las een keer dat men dat onder een andere noemer wil brengen
Peterr
@kwarkje Kun je dat misschien terug vinden?
labella
@familie pelle Het stelen gaat gewoon verder!
Greetje
@labella Yup, terwijl wij ons druk maken om actievoeren ja of nee en hier ons hier lopen druk te maken, wordt er achter de schermen rustig verder gewerkt....(ten dele ook wel goed misschien, want er zijn alweer collega's met bouwplannen en die willen een vergunning kunnen aanvragen)
jg
@Greetje Hetgeen Schouten toezegt wordt aangevochten door Mob.
kwarkje
@jg en zo is de cirkel weer rond
Greetje
@kwarkje Precies, nog geen begin van een oplossing..
van Ittersum
@Greetje wel een oplossing maar niet de “onze”. Hard gelag misschien maar als dit bij elke provincie de trend is. Is de rol van het LC in uitvoering uitgespeeld. De kruimels van uitkomsten van rapporten enz. gaat geen invloed (meer) geven op deze besluiten . Iedereen weet dat toch wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
85
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0