Land verkopen en terug huren

Stel een bedrijf heeft geen opvolger man is van mijn leeftijd πŸ˜‰ 43 en wil eigenlijk met 55 jarige leeftijd wel stoppen Met de boerderij.Zou het dan nu zinvol zijn om land te verkopen en terug te huren? Aangezien de kans vrij groot is dat de grondprijs gaat zakken ?

Deel dit topic

Reacties

+2
wotan2
Als je dit verwacht, doen! Mijn verwachting is dat de prijs niet veel zakt, dus ik zou het niet doen.
+1
George
Quote Reactie van @wotan2:
Als je dit verwacht, doen! Mijn verwachting is dat de prijs niet veel zakt, dus ik zou het niet doen.


Ik vind het heel moeilijk. Ik weet wel dat de paar boeren die overblijven die vrijkomende grond nooit kunnen overkopen. Maar we zitten in een klein dichtbevolkt land waardoor er veel vraag blijft naar grond . Dus ik verwacht ook geen spectaculaire daling. Ook door de erg lage rentestanden zoeken vermogende mensen naar veilige haven.
Neemt niet weg dat de prijs best een tijdje een paar euro per m2 kan dalen. Maar daar kun je niet mee gaan gokken en van terug huren is nog nooit iemand rijker geworden. Dan kun je beter verkopen en stoppen in plaats van je vermogen ophuren. Zoveel is er met die grond ook niet te verdienen.
+3
labella
Dan heeft hij over 20 jaar helemaal niets meer.
+2
casev
Als je het dan echt rustiger aan wil doen, kan je beter een deel van de grond, koeien en fosfaatrechten verkopen, en met een lage (of geen) financiering verder boeren.
huske
@casev Hoeveel levert dat op? Om de rente hoef je het nu niet te doen. Zou inkrimpen en het te besteden bedrag in vakantiehuisjes investeren niet meer rendement op leveren?
George
Stel een bedrijf heeft geen opvolger man is van mijn leeftijd 43 en wil eigenlijk met 55 jarige leeftijd wel stoppen .

Ben je die man zelf? 😄
Ik denk dat iedereen dat wel zou willen , stoppen op je 55 ste. Ik in ieder geval wel , maar ik weet niet of het gaat lukken. 😄
pietjepuk
@George Dat gaat jou makkelijk lukken. Je kunt al leven van die huisjes die je hebt.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Dat gaat jou makkelijk lukken. Je kunt al leven van die huisjes die je hebt.

Nou nee , je weet toch dat ik dat heb weg gegeven aan de kinderen.
Ik verhuur nu alleen huisje hier. Is mooi meegenomen meer niet.
pietjepuk
@George Dacht dat je centen weg gegeven had. maar dit kan ook. Moet je nu nog harder gaan werken op je oude dag. Geen huurinkomsten meer 😃
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
centen weg gegeven had.

Heb ik ook , huis aan dochter verkocht en daar direct die ton vanaf gedaan en andere ton aan zoon. Alleen was zoon eerder en dus moest ik die ton ook eerder schenken. 😄
Nog wel wat huurinkomsten van huisje hier.
+7
weurding
@George waarom zou je willen stoppen op je 55e bij goede gezondheid? Je gaat je dood vervelen. Mis de koeien nog elke dag maar vindt het prachtig nog wat op het land bezig te zijn
George
Quote Reactie van @weurding:
Je gaat je dood vervelen. Mis de koeien nog elke dag maar vindt het prachtig nog wat op het land bezig te zijn

Serieus ? Je mist de koeien nog elke dag? Dan sta ik er toch van te kijken dat je niet een beetje bent blijven jongvee opfokken of iets dergelijks. Ik moest eerste jaar ook heel erg wennen dat je 's morgens en 's avonds niet op vaste tijden hoefde te melken. Dat voelde in het begin heel erg raar.
Maar nu ben ik toch echt heel blij dat ik er vanaf ben maar ben ook heel blij dat ik nog jongvee in de stal heb. Had ervoor kunnen kiezen om de rechten daarvan te verpatsen maar dat leek me voor ons geluk geen goed idee . En dat op het land bezig zijn vind ik ook wel leuk , ik doe immers al 13 jaar wat aan akkerbouw nu.
Maar ik zeg eerlijk dat als ik op een goede manier van (een gedeelte) mijn grond af zou kunnen komen zou ik dat wel doen. Ik ben er niet aan gehecht en de kinderen geven er totaal niks om.
Maar er moet niks , ik heb inderdaad nog tijd zat hoop ik tenminste.
pieta
@George Jongvee is niet hetzelfde als koeien. Niet in mijn beleving tenminste. Maar als hier de koeien weg zouden gaan blijft er ook jongvee.
George
Quote Reactie van @pieta:
Jongvee is niet hetzelfde als koeien. Niet in mijn beleving tenminste. Maar als hier de koeien weg zouden gaan blijft er ook jongvee.


Nee dat klopt , je hoeft ze niet te melken en is minder arbeidsintensief. Maar helemaal lege stallen is ook een pijnlijke zaak voor ons.
Maar ik mis de koeien en het melken in ieder geval totaal niet.
+2
weurding
@George neem aan dat je weet dat het werk niet meer ging? Verdere uitleg overbodig
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
neem aan dat je weet dat het werk niet meer ging? Verdere uitleg overbodig

Oh sorry excuses, maar ik bedoel het niet verkeerd he.
Jannus
Quote Reactie van @George:
Maar er moet niks , ik heb inderdaad nog tijd zat hoop ik tenminste.

Afgelopen week stond er bij de supermarkt kassa een meisje met een 2 tal boodschappen,zegt een oudere man voor haar,'Ga maar voor,ik heb er meer en heb de tijd nog wel.' waarop het meisje antwoordde,'Nou meneer,ik zou maar voor gaan want als ik U zo bekijk hebt U niet zoveel tijd meer.' πŸ‘¨πŸΌβ€πŸ¦³πŸ‘¨πŸΌβ€πŸ¦³πŸ‘¨πŸΌβ€πŸ¦³πŸ€£πŸ€£πŸ€£
George
Quote Reactie van @Jannus:
Nou meneer,ik zou maar voor gaan want als ik U zo bekijk hebt U niet zoveel tijd meer.'

Ik maak het in mijn directe omgeving nu ook mee in vriendenkring. Leeftijdgenoten met ernstige ziekte , dat gaat je niet in de koude kleren zitten als het dichtbij komt en zeker als je jong je vader hebt verloren en zelf die leeftijd ook ongeveer bereikt hebt dan zet je dat toch aan het denken.
+5
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
als ik U zo bekijk hebt U niet zoveel tijd meer.'

Was het Vollenbroek?
+1
Maismeel
@weurding zeker zou in dit geval ik de koeien gaan missen. Maar er is meer in het leven dan koeien. Kortom de balans is nu weg ik vind dat zelf wel een mooi streven vanaf 55 jaar niet meer moeten. Dus zat ik zo even te denken wat is wijsheid πŸ€”
+2
weurding
@Maismeel 1 ding is zeker..vooral het niet meer moeten slaat zeker op de absurde en doorgeslagen regelgeving. Neemt niet weg dat het werk op zich geweldig blijft
George
Quote Reactie van @Maismeel:
eker zou in dit geval ik de koeien gaan missen. Maar er is meer in het leven dan koeien. Kortom de balans is nu weg ik vind dat zelf wel een mooi streven vanaf 55 jaar niet meer moeten. Dus zat ik zo even te denken wat is wijsheid


Ik begrijp je gedachtengoed heel goed. Ik zou ook niet graag hebben dat grondprijs daalde en dat je over 12 jaar minder voor je grond krijgt dan nu. Dan voelt het toch allemaal een beetje zinloos. Als je 30 ha hebt welke nu 70000 - 80000 per ha waard is en over 12 jaar de helft maakt dat wel NETTO een miljoen verschil. Daar moet je verrekte lang voor melken. Ik snap dat je daarover na denkt , dat doe ik ook. 😄
+1
Maismeel
@George dat dus. We snappen elkaar
+2
weurding
@Maismeel vergeet niet dat je vermogensbelasting moet betalen van de opbrengst. Zal afhankelijk van de verkoop gauw 1000 euro per ha of meer per jaar zijn. Dan mag de prijs ook wel zakken in 15 jaar ervan uitgaande dat je op die hectares ook nog 15 jaar verdiend😏
pietjepuk
@weurding is ook een optie alles prive 1000 euro vermogensbelasting betalen en huuropbrengsten van 1500 euro en meer zo in het zakje.
Maismeel
Ja dat is idd ook nog een dingetje πŸ™„@weurding
Coen
@Maismeel , wat is de grondkwaliteit, goed alternatief voor grasland?
hoeveel bedrijfswaarde ga je verliezen op het bedrijfsgebouwencomplex?

er zijn genoeg beleggers / stichtingen die graag willen beleggen in cultuurgronden, willen vaak geen opstallen.
Erco
@weurding mijn idee ook. Ik hoop met 55 dat of er iemand is die de kar mede wil trekken en zodoende het wat makkelijker wordt of er komen wat arbeidsverlichte dingen. Bijv n melkrobot. Maar voorlopig maak ik me nergens druk om. Ben nog lang geen 40 πŸ˜‰
+3
Ynze Oenema
43 jaar en al denken aan stoppen.... en hoe kun je op die leeftijd ook in hemelsnaam weten als je wel of geen opvolger hebt.

Maar goed; ken ik ken de persoonlijke situatie niet
George
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
Maar goed; ken ik ken de persoonlijke situatie niet


Nee dat lees ik. Als je geen kinderen hebt weet je dat toch al zeker. En als je ze wel hebt kun je dat op die leeftijd ook al weten als je jong aan kinderen begonnen bent.
arie.j
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
Maar goed; ken ik ken de persoonlijke situatie niet

Nee, dat kan op zoveel verschillende manieren.
Misschien is die wel vrijgezel.
Dan weet je nog niet of er een opvolger komt zul je denken.
Is zo, maar een opvolger die geboren wordt als je tegen de 50tig ben is ook niet alles, zeker als het bedrijf wat verouderd is.
Verder schrijft hij over stoppen met de boerderij, hij of zijn vrouw (als die er is) kan dan natuurlijk ook wat anders gaan doen.
Kortom talloze situaties mogelijk.
+1
Maismeel
@Ynze Oenema geen kinderen hier wel een leuke vrouw
Melkboer16
@Maismeel dan had je er toch ook wel leuke kinderen bij kunnen makenπŸ˜‡
+4
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
dan had je er toch ook wel leuke kinderen bij kunnen maken

Je moet niet altijd alles willen /kunnen zeggen!
+5
ted9
@Melkboer16 Domme opmerking. Kinderen krijgen is niet een vanzelfsprekendheid.
+2
George
@ted9
Dat bedoelde ik dus ook. Ongepaste opmerking die veel verdriet kan doen.
+2
Erco
@Melkboer16 lekker lompe opmerking. uit eigen ervaring weet ik dat dat geen leuke opmerkingen kunnen zijn. Hier gelukkig 2 kleintjes rondlopen maar het is geen vanzelfsprekendheid. En bij sommige is t een bewuste keuze maar soms is t beter iets te denken dan te zeggen
Maismeel
@Melkboer16 enkele mensen kunnen geen kinderen krijgen wat ze ook proberen en hoe graag ze dat ook willen.
+2
arie.j
Beetje van de situatie afhankelijk. (hoeveel grond is eigendom, is die grond belast met een hoge hypotheek, enz.)
En heb je geld nodig om die eerste 10 jaar wat fatsoenlijk privΓ© te kunnen leven.
Maar met een deskundige doorspreken kan geen kwaad.
Wat prijzen van grond de eerste 10 jaar gaan doen waag ik me niet aan, nu staan ze in heel wat gebieden nogal onder druk.
+3
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
nu staan ze in heel wat gebieden nogal onder druk.

Ik lees elke dag over woningnood, extra natuur, zonneparken ter grootte van hele boerderijen etc. Dus dat zakken kon wel eens mee vallen.
arie.j
@pieta Maar ik lees ook dat er minder bedrijven die te koop staan worden verkocht en vooral weidebedrijven
pieta
@arie.j Als dat ook niet zo was dan steeg de grondprijs door denk ik.
+2
Jaap40
@arie.j de banken zijn sowieso minder scheutig met financiering geworden. En heb je heen opvolgers waarom zou je je dan nog druk maken om buurmans bedrijf? De vraag naar grond komt niet van de collega boeren.
klompen
@pieta en niet te vergeten de drang om bos te planten ik zou juist denken dat de grond eerder duurder dan goedkoper wordt .
ted9
@klompen Daar word niet voor betaald zorgen ze eerst wel dat je grond minder waarde krijgt door natuur claim of iets dergelijks
+1
achterhoeker2
Het antwoord is NEE , je kunt beter de grond houden.
En je bedrijf zo inrichten dat je nu al leuke dingen kunt doen en toch melkgeld blijven beuren.
Bovendien is stoppen met werken op je 43e ook wel verdomde jong dat kunnen alleen (goeie) voetballers en popsterren.
En (dar is mijn persoonlijke mening) vind ik het ook een beetje verwend gedrag.
Maismeel
@achterhoeker2 moet je even beter lezen πŸ˜‰ op mijn 43 stoppen zou ook wel echt verwend zijn. Op 55 dan stoppen zal ook wel niet gaan maar gaat even om de gedachte gang
Maismeel
@achterhoeker2 moet je even beter lezen πŸ˜‰ op mijn 43 stoppen zou ook wel echt verwend zijn. Op 55 dan stoppen zal ook wel niet gaan maar gaat even om de gedachte gang
+2
weurding
Als je het geld nu niet echt nodig bent dan zal je het een worst zijn dat de prijs over 12 jaar gezakt is. Er zijn mijns inziens andere zaken om je druk over te maken als je nog 12 jaar wilt boeren
+1
komelker 2
Het stuur nooit uit handen geven want dan zinkt de boot.
+2
Bartlehiemboer
Ik zou zeggen, ga eens goed bij u zelf te rade. Is dit nog wel wat u wil. Als u nu al deze gedachtes hebt is er waarschijnlijk meer aan de hand. Misschien ook wel helemaal klaar met al die regelbrij. Wat dat betreft klopt het wel dat je als gezin elkaar wel weer oppept en er weer zin in hebt. U bent nu nog jong, ga eens kijken wat haalbaar is, waar een boterham aan verdient kan worden en ook nog met het buitenleven heeft te maken. Voor de buitenwereld is het geen falen wanneer u besluit een punt achter het boeren te zetten. ( tegenover familie/kennissen/buren hou je vaak de schijn op terwijl je eigenlijk wel klaar bent)
+1
Maismeel
@Bartlehiemboer wil nu nog niet stoppen hoor heb er nog veel te veel lol in. En die regeltjes zijn er altijd al geweest alleen komen er wat meer d laatste tijd. Maar daar maak ik mij niet druk om
+1
Huppel
@Maismeel wel even opletten met evt meerwaarde clausule! Wanneer op 30 overgenomen en getekend voor 20 jaar vervreemdingsbeding, dan mag de rest eerst nog even meedelen....
+1
Erco
@Huppel waarom opletten? Das toch niet meer dan logisch als er veel geschonken is tenminste
+1
Maismeel
@Huppel 20 jaar is wel heel ouderwets daar zou ik nooit akkoord mee gegaan zijn. 10 jaar is tegenwoordig vrij normaal denk ik.
Jaap40
@Bartlehiemboer prima verwoord!
Maar de beslissing nemen om familie bedrijf te stoppen is erg lastig. Toch is het voor heel veel bedrijven een goede en eerlijke kans.
+1
Melkboer16
Tsjonge 43 en dan al denken aan stoppen op 55! Stel je voor als je 85 wordt dan kun je 30 jaar uit je neus zitten eten!
Ga dan nu ander werk zoeken als het je zo tegenstaat!
Grondprijs kan best een eindje zakken maar verbranden doet het nooit en een beetje bedrijf lost elk jaar een hectare af dus waar maak je je druk om!
Ga maar eens te rade bij grote groeiers met een veel te grote stal die hun grond in de FAgoed hebben gestopt! Hard werken en hun hun pensioen weggegeven!
+3
matt
@Melkboer16 ik ben ong net zo oud als de koning,en die is ook pas net
Begonnen.
Dus gas erop πŸ’ͺ
+1
Maismeel
@matt die koning mag na veertig jaar lol trappen ook wel eens iets serieus gaan doen....
+2
diezel
Quote Reactie van @Melkboer16:
Tsjonge 43 en dan al denken aan stoppen op 55!

Tsja, wie zal het zeggen.
Krijg het persoonlijk toch steeds benauwder met die geniepige voorstellen en wetjes van dit lugubere VVD66-kabinet.
Rapport: ruim tienduizend 55-plussers met doodswens
nos.nl/artikel/…
+3
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Krijg het persoonlijk toch steeds benauwder met die geniepige voorstellen en wetjes van dit lugubere VVD66-kabinet.Rapport: ruim tienduizend 55-plussers met doodswensnos.nl/artikel/…

En dan reageert D66 niet met "we moeten in de 1e plaats proberen die mensen zo goed mogelijk het leven door te helpen "
Maar met, "we moeten zorgen dat ieder die dat wil, en depressief genoeg is, het leven uit kan"
+1
Maismeel
@Melkboer16 wie heeft gezegd dat ik niks anders ga doen. Neus leeg eten is aan mij niet besteed.
mlkvhoudr
@Maismeel ik denk dat je 2 goede keuzes hebt in jouw geval

1) er vol voor gaan grond niet verkopen

2,) alle grond verkopen en de rechten en wat anders gaan doen.
half gemotiveerd gaan steeds meer dingen je na verloop van tijd tegen staan dan kun je beter nu stoppen nu je er nog lol aan hebt, want werkend ga je waarschijnlijk niet meer verdienen bij elkaar dan nu verkopen dus daar moet je vol achterstaan.
+4
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Stel je voor als je 85 wordt dan kun je 30 jaar uit je neus zitten eten!Ga dan nu ander werk zoeken als het je zo tegenstaat!Grondprijs kan best een eindje zakken maar verbranden doet het nooit en een beetje bedrijf lost elk jaar een hectare af dus waar maak je je druk om!Ga maar eens te rade bij grote groeiers met een veel te grote stal die hun grond in de FAgoed hebben gestopt! Hard werken en hun hun pensioen weggegeven!

Ik zie hier dingen om me heen gebeuren op dit moment van mensen van mijn leeftijd dat je niet wilt overkomen. Ernstige ziekte , ik weet je kunt er niks voor doen of laten maar het zet je wel aan het denken. Ik heb zelf mijn vader jong verloren en nu ben je plotseling zelf bijna op die leeftijd en als het dan nog eens dichtbij komt dat er zoiets voorvalt in je vrienden/kennissenkring slaap je 's nachts toch wat ongemakkelijker en zet je wel aan het denken. Maar ik kan me wel voorstellen dat iemand zonder opvolgers er vanaf wil en dat betekend niet direct dat je uit je neus moet gaan vreten. Maar er zijn zoveel leuke andere dingen in het leven dan alleen werken en verplicht aflossen. 😄
+2
Jaap40
@George heb zelf het idee dat steeds meer agr ondernemers er zo in staan. Meer relativerend, met meer verstand ondernemen. Daarom denk ik dat de constante drang, welke er eerder wel was, om almaar te investeren, afneemt. Ook dit krijgt zijn weerslag op de hele sector en ook grondprijs, vooral daling grasland. Dan nog wat overheid bemoeienis extra en de jeugd wil dan niets meer in de sector....
+1
pietjepuk
@George klopt een beetje sjorsen lijkt mij ook wel wat op mijn 55 ste.
+1
George
@pietjepuk
Zelfs mijn naam is een werkwoord. 😄
Is trouwens goed gekozen naam want de naam George/Sjors betekend letterlijk boer /bewerker van de aarde/ landbouwer. 😄
Dus jullie als boeren zijn al aan het Sjorsen.

vernoeming.nl/voornaam/george/
buorman
@George
Lange armen en een hoofd als een......
Tenslotte blijft aardewerk paardewerk 😂
Koeien boertje
@pietjepuk ben je zelf bij
+6
verbi
@Melkboer16 Wil je tot je 85 ste werken? Nou dan ben je een tobber en heb je de zaakjes niet goed op orde.Als iemand kan stoppen op zijn 55 ste en dat financieel ook makkelijk kan is het een super ondernemer geweest zo denk ik er over. Ik ben nu 55 met 2 zonen die het niet gaan doen wij hebben de piket paaltjes gezet, als ik bij leven en welzijn 62 mag worden stoppen wij dan. Er is dan nog meer dan koeien, genieten van je kinderen/kleinkinderen en niks meer moeten.Misschien tijd voor vrijwilligerswerk.Gezichtsveld verbreden noemen ze dat.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
Als iemand kan stoppen op zijn 55 ste en dat financieel ook makkelijk kan is het een super ondernemer geweest zo denk ik er over. Ik

Als mogen moeten wordt moet je stoppen. Maar wat als je er plezier in hebt en een dag of week weg kan als je dat wilt, wie doet je wat? Ga je toch verder lekker verder met je hobby. Paar hulpjes en evt robot erbij en je hebt meer vrijheid dan iemand in loondienst.
Melkboer16
@verbi ik wil niet doorwerken tot 85 maar als kids het over willen nemen dan gun ik ze dat! Anders is tussen 60-65 ook mooi om te stoppenπŸ€—
+5
pink
@Melkboer16 ik ben 65 en heb ook geen opvolger, en heb besloten er mee te stoppen aan het eind van dit jaar. Maar ik beleef nog echt plezier aan het vee en trekkerwerk op het land dus moet wel wennen aan het idee dat de stallend volgende winter leegstaan. Ik vermaak me verder wel met wat hobbyvee en een oldtimertrekker opknappen.
+3
George
Kijk dat zijn mooie dingen , het is even wennen maar de meeste vervelen zich niet na het stoppen met melken. Ik verveel me ook nooit , waarschijnlijk omdat ik vervelen niet vervelend vind. 😂 😂
de Tank
Zinvol in de zin van? Als je met 55 wilt stoppen, maak een plan dat dat mogelijk is. Er zijn zoveel factoren die daar een rol in spelen. Daar is geen eenduidig antwoord op. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, kies die waar je je het prettigst bij voelt. Daarnaast heb je heel veel gwoon niet in de hand. Ik heb vrienden die op hun 35e al wisten te willen stoppen met werk op hun 55e en de wereld jaren rond te reizen. Die hebben daar 20 jaar naar geleefd en kunnen nog steeds met heel weinig toe. Gewoon in loondienst trouwens. De keus die zij gemaakt hebben past bij heel weinig mensen.
Melkboer16
@de Tank jij hebt vrienden die dus gestopt zijn met werken op hun 55e! Ik heb ook zat lui gezien die op hun 55e achter de geraniums en doodongelukkig werden! Op Mn 55e is de financiΓ«le druk bij de meeste eigendomsbedrijven wel zodanig gedaald dat ze de 65 op de slofjes wel halen! Verkopen kan wel maar wat dacht je van de fiscus? Nee lekker doormelken dan blijf je een beetje onder de collega’s en het houdt je jong!
Pachtbedrijven is zonder wat eigen grond een compleet ander verhaal!
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
55e! Ik heb ook zat lui gezien die op hun 55e achter de geraniums en doodongelukkig werden! Op Mn 55e is de financiΓ«le druk bij de meeste eigendomsbedrijven wel zodanig gedaald dat ze de 65 op de slofjes wel halen! Verkopen kan wel maar wat dacht je van de fiscus? Nee lekker doormelken dan blijf je een beetje onder de collega’s en het houdt je jong!

Ik zie er hier alleen maar die allemaal blij zijn dat ze van het melken en allerlei onzin af zijn , ik ken er echt niet één die doodongelukkig is geworden en ze vinden allemaal hun weg. En waarom altijd zo bang van die belasting? Toen ze boerden betaalden ze al geen belasting omdat ze lage winsten/hoge afschrijvingen draaiden en als ze stoppen willen ze weer niks betalen.
Melkboer16
@George ik ben iets jonger dan jij en meer vakidioot!
George
@Melkboer16
Vooral idioot denk ik πŸ˜‚πŸ˜‚
+1
buorman
@George

Zien zeker nooit een loonstrookje van vrouw of kind[eren], die betalen elke maand belasting en houden aan het eind v/h jaar vaak ook nog meer over 😁
de Tank
@Melkboer16 het leven heeft meer te bieden dan koeien melken. Ik wilde er maar mee aangeven dat je voor jezelf je doel duidelijk moet hebben en daar naar toe werken als je dat belangrijk vindt. Het is opmerkelijk dat heel veel mensen wat zij als prettig ervaren als algemene regel stellen. Naast mijn werk doe ik juist dingen waarbij ik niet alleen maar onder collega's ben.
Bartlehiemboer
Even totaal iets anders, het gaat nu over oud worden. Jullie maken je nog geen zorgen over het Carona virus? Kan binnen een paar dagen gebeurt zijn, wordt je niet ouder. Maar ik loop misschien nog op de zaken vooruit.
Melkboer16
@Bartlehiemboer kalveren met Rota Corona zijn binnen paar uur doodπŸ˜‚
buorman
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Kan binnen een paar dagen gebeurt zijn

Kan veel sneller, is van alle tijden
George
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
an binnen een paar dagen gebeurt zijn, wordt je niet ouder

Wat wil je daar aan doen? Heb je nog bepaalde wensen die je uit wilt laten komen?
Bartlehiemboer
@George Nee, eigenlijk niet. Heb al eens eerder verteld dat je het nooit ergens anders kan vinden wanneer je boer bent geweest. (Denk ik) Ik zit wel aan Remkes te denken....Hij valt in de kwetsbare groep...
+3
grΓΆs
@Bartlehiemboer
Elk jaar een half miljoen doden door de gewone griep, maar daar hoor je niemand over.
Herinner je nog de Mexicaanse griep, H1n5n1 ofzo, weet je nog toen die massahysterie, zijn ook maar paar in NL aan omgekomen, mensen waren al zwak en ziek, half Nederland ingeΓ«nt heeft miljarden gekost, ondertussen woekerde de Q-Koorts welerig rond met honderden zieken en aantal doden in NL en daar deed de politiek toen niks aan, vaccin was er gewoon, niet interessant, tunnelvisie want de Mexicaanse griep was hip.
+1
sjoerd de melker
Laat die grondprijs lekker zakken. Ik zou er niet van wakker liggen als ik jouw was.
Het verschil tussen geen geld en voldoende geld is groot, maar het verschil tussen voldoende geld en heel veel geld is niets meer dan een rijtje andere getalletjes bij telebankieren.
kanniewaarzijn
@sjoerd de melker Maar veel bedrijven zijn wel gefinancierd op die grondprijsstijging (luchtbel). Dus einde verhaal bij zakken grondprijs.
Noorderling
@kanniewaarzijn
Hoe betaal je rekeningen en aflossing van grondprijs stijging?
kanniewaarzijn
@Noorderling Door die grondprijsstijging concreet om te zetten in leningen.
de Tank
@kanniewaarzijn Einde verhaal als ze niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen, de waarde van grond wordt pas interessant bij verkoop. Wat vind je een onverantwoorde financiering/ha? Waar heb jij het inzicht vandaan dat dat om veel bedrijven gaat?
+2
pietjepuk
@de Tank zolang je financiering niet boven de helft van de grondwaarde komt kan je bedrijf bijna niet onderwater komen. Moeten er wel hele rare dingen gebeuren.
kanniewaarzijn
@de Tank Ze kunnen niet meer aan de verplichtingen voldoen als het feestje van steeds geld bijlenen en aftrekposten creΓ«ren, omslaat in aflossen en belasting betalen. Dat is het geval als het onderpand de schuld niet meer dekt. De grondprijsstijging is dus wel degelijk van belang en niet alleen bij verkoop. Ik denk dat Pietje Puk het aardig goed ziet met de helft van de grondwaarde als financiering. Hoe ik weet dat er veel bedrijven in de problemen zijn? Kijk, lees en huiver zou ik zeggen. De RABO zit niet voor niets in allerlei milieu-overlegclubjes en bemoeit zich tot en met met beleid. Die proberen te redden wat er te redden valt (voor hunzelf, wel te verstaan).
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
feestje van steeds geld bijlenen en aftrekposten creΓ«ren, omslaat in aflossen en belasting betalen

Dan moet je al ijzer kopen van je grond, met gebouwen kun je maar 50% afschrijven. De rest is altijd aflossen en belasting betalen.

Je krijgt het niet eens voor elkaar om overwaarde te financieren, als het zou lukken moet je dat ook aflossen+rente, dus krijg je er lasten bij en dat moet je gewoon betalen. Anders is het niets anders dan je grond in erfpacht drukken a la broekplassen, eerst lekker warm en daarna valt het toch tegen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
eerst lekker warm en daarna valt het toch tegen.

Die omschrijving geldt inderdaad tevens voor de situatie "eerst flink bij financieren en daarna in een volstrekt tegengestelde situatie belanden". En vergeet niet: gebouwen staan op papier nog wel op een restwaarde, maar in de praktijk is het 0.
weurding
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
En vergeet niet: gebouwen staan op papier nog wel op een restwaarde, maar in de praktijk is het 0.

ligt er aan of je rood voor rood krijgt, kan het best nog wat opleveren
kanniewaarzijn
@weurding Bestaat dat nog?
weurding
@kanniewaarzijn ruimte voor ruimte of hoe je het noemen wil... is er nog wel
George
Quote Reactie van @weurding:
ruimte voor ruimte of hoe je het noemen wil... is er nog wel


Nee hier hebben we die mogelijkheden niet. Dat geldt hier alleen voor intensieve veehouderij , varkens en kippen.
kanniewaarzijn
@weurding Oke, ik hoor er hier nooit iets over. Maar elders misschien meer aan de orde.
George
Quote Reactie van @weurding:
ligt er aan of je rood voor rood krijgt, kan het best nog wat opleveren


Hier kennen ze dat niet.
pietjepuk
@George In brabant kennen ze dat wel.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
n brabant kennen ze dat wel.


Ik heb het laatst nog iemand gevraagd en die zei dat het alleen met intensieve veehouderij kon.
+1
Tommie1
@George Is gemeente afhankelijk, in Stoerenbonk denken ze die Sjors ruimen we zo wel een keer op die heeft geen kavel nodig;
George
Quote Reactie van @Tommie1:
in Stoerenbonk

Wo ligt da dan?
matt
@George in autocorrect πŸ˜€))
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
dat het alleen met intensieve veehouderij kon.


klopt inderdaad heb even de interim omgevingsverordening opgezocht. Landgoed bestaat wel tot de mogelijkheid.

ps zegt Crijns Rentmeesters bv je iets. 😀
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Crijns Rentmeesters bv

Ja dat zegt me wel wat.
pietjepuk
@George Hoop voor je dat het geen zure appel was.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Hoop voor je dat het geen zure appel was.

Nee hoor ik wist al dat er ruimte voor ruimte of rood voor rood was en dat dit alleen voor intensieve veehouderij goldt.
pietjepuk
@George je hebt een pb
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
je hebt een pb


Nog niet. 😄
pietjepuk
@George wel waar. 😀
George
@pietjepuk
Nu wel.
marcsterreborn
@George zeker wel
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
En vergeet niet: gebouwen staan op papier nog wel op een restwaarde, maar in de praktijk is het 0.

Dat kost juist geld, geen afschrijving en wel aflossen + belasting.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
wel aflossen + belasting.

Klopt, maar waar het om gaat is dat (als je je spul Γ  la minute moet verkopen) die gebouwen niks opbrengen.
achterhoeker2
@kanniewaarzijn De meeste bedrijven worden gefinancierd op basis van reserveringscapaciteit, marge, HARR (en hoe ze het ook allemaal noemen).
Het onderpand, lees grond +woonhuis , is belangrijk, grondprijsstijging wordt echter nooit meegerekend.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
grondprijsstijging wordt echter nooit meegerekend.

Dachten ze. Als dat zo was zouden er heel wat problemen minder zijn.
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Het onderpand, lees grond +woonhuis , is belangrijk, grondprijsstijging wordt echter nooit meegerekend.

Wellicht voor je risicoprofiel en opslag, verder maakt dat niet zoveel uit, zolang je iedereen maar betaald.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
zolang je iedereen maar betaald.

Ach, bij de een duurt het wat langer dan bij de ander....Er zijn nog steeds veel mensen die absoluut niet begrijpen wat er boven hun hoofd hangt!
de Tank
@kanniewaarzijn Niemand weet wat hem boven het hoofd hangt.
weurding
Grond in eigendom mits vrij niet verkopen en terughuren. Geld kun je vermogensbelasting van betalen en de huur er boven op ga je al snel 2000 per ha per jaar achteruit. Asr of grondbank wil ook rendement zien
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
vermogensbelasting van betalen en de huur er boven

Het is een of het ander. Of je betaald vermogensbelasting en de huur is onbelast. of de huur is belast en vermogen vrij. Nooit beide.
weurding
@pietjepuk maar je geeft het wel uit. Stel ik verkoop een ha land en parkeer de opbrengst op de bank. Betaal ik 2% vermogenbelasting van zeg maar 50000 is 1000 en huur het van koper terug a 1000 ben ik 2000 kwijt.. Mooier kan ik het niet maken
pietjepuk
@weurding aja op die fiets. heb nog een dikke hypotheek dan is het sommetje anders. 😁
+1
weurding
@pietjepuk zei ook mits vrijπŸ˜…
George
@weurding Je betaald geen 2% vermogensbelasting . Box 3 was voorheen toch 1,2% ? Maar dat systeem gaat op de schop , volgend jaar is €440000 vrij van belasting maar daarboven wordt het duurder volgens mij.
weurding
@George o.k. 1.2 % van 80000 in jouw geval is 960 euro🀣
George
@weurding
Ja dat klopt , ik heb wel wat ervaring met Box 3 vermogen. Er is natuurlijk wel wat vrijgesteld. Maar inderdaad moet je afdragen. Het is altijd wat , de één is zo arm als een kerkrat en moet alles naar de bank brengen en de ander is rijk en brengt op den duur alles naar de belasting. Het is maar wat je het leukst vind.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
volgend jaar is €440000 vrij van belasting

heb je een bron? geloof er niets van.
+1
George
Aber naturlich Pietje 😄
Georg saugt das nicht aus seinem daum 😂
Box 3 wordt aangepast in 2022 is de verwachting:
€440000 pp dus bij partners zelfs €880000 vrij

pwc.nl/nl/actueel-en-publicaties/…
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
aangepast in 2022 is de verwachting:

Eerst zien dan geloven. Had even gegoogeld kwam op de zelfde site en had er gewoon overheen gelezen. 😅
+1
Koeien boertje
@pietjepuk wat een weelde om je daar druk over te maken
George
Quote Reactie van @Koeien boertje:
wat een weelde om je daar druk over te maken

Meeste boeren maken zich erg druk over belasting terwijl ze gemiddeld genomen niet eens zo heel veel betalen.
brabo
@George
dus je kunt eigenlijk beter gaan sparen voor nop, dan gaan beleggen en de 5,3% rendement niet halen
George
Quote Reactie van @brabo:
dus je kunt eigenlijk beter gaan sparen voor nop, dan gaan beleggen en de 5,3% rendement niet halen

Ehhhhhhh tja da's moeilijk . Sparen wordt niet heel erg interessant gemaakt nee.
Maar nu gaan ze toch nog steeds van die 4% rendement uit?
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:
sparen voor nop, dan gaan beleggen en de 5,3% rendement niet halen

je hoeft geen 5,3% belasting te betalen maar 30% van 5,3%. 1.6%
+3
diezel
@pietjepuk
Het wordt dan wel iets meer ( 33%*5,33%=1,76%), maar eindelijk eens een goed wetsvoorstel.
pietjepuk
@diezel Het fictief geld schuiven tussen bvtjes en prive wordt ook aangepakt.
George
Quote Reactie van @diezel:
Het wordt dan wel iets meer ( 33%*5,33%=1,76%), maar eindelijk eens een goed wetsvoorstel.

Als ze dan voor partners samen €880000 vrijstellen is dat zekers een verbetering.
pietjepuk
@George Als je gaat beleggen heb je veel minder vrijstelling.
buorman
@George
Dat iets iemand wel past betekend niet altijd dat het een goed voorstel is ☹
Het zal toch ergens weg moeten komen..........
arie.j
Quote Reactie van @George:
Als ze dan voor partners samen €880000 vrijstellen is dat zekers een verbetering

Alleen als jij dat bedrag op een spaarrekening bij de bank zet en daar laat staan
Aangezien dat erg weinig echtparen zullen doen.heb je daar in praktijk weinig aan.
Het bedrag dat je ergens anders in steekt, dat wordt straks hoger belast zodat iemand met enkele tonnen aan vermogen in box3 er per saldo op achteruit gaat.
Alleen de kleine man met een vermogen in box 3 zeg onder de 2 ton heeft voordeel.
En iemand die 40 ha land kortdurend zou gaan verpachten in box3 zwaar nadeel
George
Zijn meer sites waarop het staat hoor. Is geen onzin hoor.
pietjepuk
@George ja klopt maar het is nog steeds een wetsvoorstel.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
a klopt maar het is nog steeds een wetsvoorstel.


Dat wel maar dat box3 tarief van 1,2% is gebaseerd op 4% rendement en dat haalt niemand op spaargeld. Dus willen ze nu de vrijstelling ophogen en daarboven het tarief verhogen.
Maar €880000 is een leuke vrijstelling . Met al je meerdere zul je dus ergens meer rendement vandaan moeten halen om niet in te teren.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Maar €880000 is een leuke vrijstelling . Met al je meerdere zul je dus ergens meer rendement vandaan moeten halen om niet in te teren.

Nee geen 880.000,-- vrijstelling, behalve iemand die dat bedrag op de bank zet en met nul procent rente tevreden is
Maar ik denk dat er dat erg weinig zijn.
Interen met nul procent rente doe je altijd.
Inflatie was het laatste jaar 2,6%
Altijd nog een aardig bedrag van 880.000.- euro, is binnen 5 jaar duidelijk meer dan een ton koopkracht weg .
Coen
@arie.j , de bankenlobby heeft (uitsluitend voor henzelf) dus goed gewerkt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
150
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0