Milieuorganisatie wil weten wie illegale stikstofuitstoters zijn en sleept minister Schouten voor de rechter



Originele beschrijving

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment sleept minister Carola Schouten van Landbouw voor de rechter. Inzet: de adressen van zo'n 3.300 bedrijven die hun bedrijf illegaal hebben uitgebreid.

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
Zijn zij eigenlijk wel belanghebbende? Hoe zit het met die regel dat je binnen 10 km. van de "misstand" moet zitten om recht van spreken te hebben?
+1
Grasbaal
MOB heeft niet alleen boeren op de korrel, ook de biocentrale in Purmerend is nu aan de beurt.

(klik om te vergroten)

Mob biocentrale Purmerend
+3
de jonge
Laat de mob dan ALLE zogenaamde illegale stikstofuitstoters opvragen en niet alleen van de landbouw.
+3
cs-agrar
Onder 10000Kg N-uitstoot hoef je toch niets aan te geven, althans bijv industrie wordt daar onder niet mee gerekend
dewittemotor
Als je dichtbij een N2000 gebied zit, is dat nog niet zo erg, maar als je zo een PAS melder bent is de bijstand nabij.
de jonge
@dewittemotor ik heb nooit begrepen hoe dat nou precies zit. Stel je hebt in laten we zeggen 1990 of 2000 oid de boerderij overgenomen en je hebt verder nooit naar een vergunning gekeken of aangevraagd, hoe kon je dan op 2-7 onder de pas vallen als die op 1-7 ingevoerd is? heeft iedereen dan op 1-7- een melding gedaan?
Pluto
@de jonge Het kan misschien nog wel gekker worden ???. Hier een NB vergunning waar in staat hoeveel dieren er aanwezig MOETEN zijn , Want ja dat staat er in . Vanwege de fosfaat wet zijn er echter door de korting minder aanwezig . Het opvragen van de MOB kan ook nog wel eens leiden tot en grotere veestapel ??.
dewittemotor
@de jonge Ik weet het ook allemaal niet meer. Het begint echter wel een levensgevaarlijk spel te worden dat boeren. En met levensgevaarlijk bedoel ik, dat je plots heel veel geld kunt verliezen (en misschien ook wel rijker worden)
Pluto
@dewittemotor Ik merk links en rechts om me heen dat er veel melkveehouders aan het inspelen zijn op mogelijke fosfaat rechten voor vleesvee. De lege ruimtes worden tjokvol gezet met guste afmest koeien . Volgens ingewijden is hiervoor geen aanpassing van de vergunning nodig .
cornelissen
Quote Reactie van @de jonge:
heeft iedereen dan op 1-7- een melding gedaan?

Kennelijk wel, want voor deze datum had je voor de aanwezige dieren een NB vergunning nodig , cq een milieuvergunning van voor de datum van aanwijzing van de Natura 2000 gebieden,waar ook de aantallen dieren in staan ,meestal de stalcapaciteit .
Zoals ik begrepen heb zijn er verschillende melkveehouders , die uitgebreid hebben voor 1-7 -2015 en de nb vergunning niet hebben aangevraagd en hem dus ook niet hadden.
Waarom niet? Ik weet het niet. Feit is dat je voor 1-7-2015 vaak ammoniakrechten moest kopen van een stoppende buurman of buurmannen en dat kostte geld, hoewel vaak niet buitensporig, want de rechten waren na 1-7-2015 niet meer verhandelbaar dus waardeloos. (maar moesten natuurlijk wel aanwezig zijn)
Met de komst van de PAS kon je legaliseren,zonder dat het geld koste , maar dat moet nou dus nog na deze ongeldigverklaring van de PAS
+1
de haasen
@cornelissen dat was het advies van LTO en ZLTO om het maar onder de pas aan te vragen
in 2014 was er bijna geen ammoniak te koop . waarom hebben deze bedrijven niet gewoon een nb vergunning aangevraagd zo als zovelen dat hebben gedaan . het gevaar zit er nu in dat bedrijven die wel een NB hebben de latente ruimte moeten inleveren voor degenen die onder de pas zijn gelegaliseerd. hoe veel bestuurder zijn hier bij betrokken geweest die willens en wetens geen NB hebben aangevraagd zo dat ze maar geen ammoniak hoefden te kopen
Noorderling
Quote Reactie van @de haasen:
waarom hebben deze bedrijven niet gewoon een nb vergunning aangevraagd zo als zovelen dat hebben gedaan

Moest je wel een NB aan kunnen vragen.
de haasen
@Noorderling waarom kon dat niet ??
BertK
@de haasen Als je gebruik gemaakt had van de mogelijkheden die PAS-melding bood, wilde de provincie er geen werk meer aan hebben (Zuid Holland!)
buorman
@BertK
In 2014 kon je geen gebruik hebben gemaakt hebben van de PaS[melding]
BertK
@buorman klopt. Amvb volstond hier.
Noorderling
@de haasen @buorman
Moesten maar op de pas wachten, werd geen NB in behandeling genomen. Was toch maar een formaliteitje omdat er voldoende ruimte was en de eerste N2000 op 30-40km ligt. Met de pas ook ver beneden de drempelwaarde, moet voor 1mol depositie ook een 800 koeien melken, dus ook geen pas vergunning aan kunnen vragen en hebt nu op papier het grootste probleem.
de haasen
@Noorderling waarom heeft er niemand er je op gewezen dat je een NB vergunning moet hebben om dieren te houden . nu heb je zorgen om de melding en dat is klote
Noorderling
@de haasen
Activiteitenbesluit milieubeheer voldeed tot 200mk en 140stuks jongvee.
In de verste verte geen N2000 gebied. Het lost zich vast wel op, als 3000 bedrijven met de minste invloed op n2000 gebieden illegaal worden zal de wal het schip vast keren.
BertK
@de haasen gemeente zei:. Niet nodig.
Pluto
@BertK Hier ook . Geen goed gevoel er bij , daarom door een adviesbureau bij de provincie laten doen . Eerst ook van het zelfde ,niet nodig ,,,na aandringen toch in behandeling genomen en uiteindelijk ook verkregen !.
buorman
Quote Reactie van @Pluto:
Eerst ook van het zelfde ,niet nodig

Wie zei dat, het adviesbureau of de provincie?
En indien provincie welke, Groningen?
Gemeente is voor zover ik weet geen bevoegd gezag bij NB vergunning
Pluto
@buorman Provincie Gelderland !. Heeft bijna een jaar geduurd. Blijkbaar was ik niet urgent . Eerst de bedrijven afhandelen die er zeker een moeten hebben en als laatste zij die er een willen hebben . Koste destijds iets van 1700 euro.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
werd geen NB in behandeling genomen.

Zal het advies wel zijn geweest. Een ingediende aanvraag is men verplicht in behandeling te nemen.
Maar jij zit toch in Friesland? Kon je tot 2014 nog een 0.5 mol bij plussen.
Noorderling
@cornelissen
Zit niet in friesland en zat tot eind 2013 nog niet eens boven de 0,05mol/ha depositie op een natuurgebied.
+1
Tommie1
@de jonge Dan heb je gewoon de aantallen
a.
voor gebieden ter uitvoering van de Habitatrichtlijn:
1°.
7 december 2004; of
2°.
de datum waarop het desbetreffende gebied door de Europese Commissie tot een gebied van communautair belang is verklaard, voor zover die verklaring heeft plaatsgevonden na 7 december 2004;
b.
voor gebieden ter uitvoering van de Vogelrichtlijn:
1°.
10 juni 1994; of
2°.
de datum waarop het desbetreffende gebied is aangewezen, voor zover die aanwijzing heeft plaatsgevonden na 10 juni 1994.
+3
cornelissen
@Tommie1 Misschien verstandig voor melkveebedrijven met een nu ongeldige pas melding om het wat te rekken en zeker ruimhartig wat geld over te maken naar STAF en het Mesdagfonds voor onderzoek.
Blijkt uit het onderzoek van de universiteit van Amsterdam, dat NH3 niet verder komt als ca 400 meter van de bron (wat de meesten verwachten) , dan lost dat voor het merendeel van de bedrijven eventuele problemen met de vergunning op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0