Metingen: landbouw stoot 10 procent minder ammoniak uit op weiland

Weer een bak NH3, kan uit de emissieregistratie worden geschrapt
Laat alle zooi maar eerst eens goed uitgezocht worden voor er verdere regels komen

Bij het uitrijden van mest op het veld stoot de landbouw 10 procent minder ammoniak uit dan we dachten. Dat blijkt uit nieuwe emissieberekeningen van WUR. De onderzoekers beoordeelden oude en recente ammoniakmetingen met een aangepaste rekenmethode.

Deel dit topic

Reacties

Farma_boerke
Quote @JanCees

“ Kritiek
De afgelopen vijf jaar ontstond kritiek op de betrouwbaarheid van de ammoniakemissie-berekening. Critici als Jaap Hanekamp en Geesje Rotgers stelden tevens de effectiviteit van emissiearme mesttoediening ter discussie. ‘We hebben hun conclusies weerlegd in 2017’, zeggen Goedhart en Huijsmans. ‘Ze gebruikten een verkeerde statistische methode. Er is geen twijfel over onze bevindingen over de effectiviteit van emissiearme mesttoediening.’

Variabel
Toch ging statisticus Paul Goedhart nog eens naar de curve kijken die de ammoniakconcentratie op verschillende hoogtes beschrijft. Hij zag dat de ammoniakmetingen eigenlijk niet zo goed passen bij de curve en bedacht een alternatieve curve. Ook stelt hij voor om rekening te houden met het feit dat hoge concentratiemetingen variabeler zijn dan lage metingen. Met deze aanpassingen werden 160 ammoniakproeven van WUR opnieuw geanalyseerd. Dit leidt er toe dat de ammoniakemissies in het veld 10 procent lager uitvallen”

WUR zat niet fout, maar toch moesten we het anders doen?
Geen gelijk van fouten willen toegeven en welke data is dit? De verloren gewaande?
+2
JanCees
@Farma_boerke Tja dat is nu kwestie van al stuk gelijk krijgen terwijl ze het je eigenlijk niet gunnen. Ik hoop de komende tijd nog een paar keer zo gelijk te krijgen
+1
pietjepuk
Gelukkig kunnen er toch weer wat huizen gebouwd worden want de uitstoot op de natuur is minder dan gedacht. Wie zou de opdrachtgever van dit onder zoek geweest zijn?
demelkboer
@pietjepuk deze stikstof was toegekend aan de landbouw dus mogen wij hem ook gebruiken lijkt me. Allemaal 10 % meer koeiuhhh
Tommie1
@pietjepuk Nee, er kan alleen een drempelwaarde ingesteld worden als de uitstoot eerst flink wordt terug gedrongen, er komt via de industrie nog zo'n bak stikstof bij dat er in principe geen drempelwaarde ingesteld kan worden.
Koeien boertje
Vroeger was er geen bemester achter de tank en moest je rijden als het regende of ging regenen.
Dan vliegt er niks weg maar slaat naar de grond.
Tegenwoordig als het gras van het land is gaat de tank erachter wel of geen regen.
Soms liggen de reepjes er met 6 weken nog.
+1
bio boer
@Koeien boertje als je 140 ha hebt kun je niet altijd wachten op een bui dan zitten de putten nog vol in januari als er regen komt zijn we hier wel fanatiek om mest terijden je kan niet alleen maar mest rijden als er regen komt dan krijg je de ha er nooit onder
m uut m
@bio boer
Bij dag en nacht weiden heb je amper 25 kuub per ha.
bio boer
@m uut m hier toch wel 40m3 per ha ook dag en nacht buiten weiden seizoen is hier niet zo lang door genzen en nat land 175 dagen dit jaar voor het eerst voor 1 mei kunnen weiden door de droge winter veel mider schade door de de ganzen door vertrapping grasgroei kwam stuk eerder op gang deze winter ziet er broerd uit huiskavel is helemaal zwart 🙈
+1
Noorderling
@bio boer
En dan kun je op klei als het regent de kopakkers lekker versmeren inclusief de weg. Daar gaat je efficiëntie ook niet van stijgen. Ben tussen alle werkzaamheden door toch zo een week nodig om alles te bemesten, als het die 40uur allemaal moet regenen ben je al aan het maaien.
George
Quote Reactie van @bio boer:
als je 140 ha hebt kun je niet altijd wachten op een bui dan zitten de putten

Tja dan heb je gewoon teveel . 😄
Daats
@bio boer vroeger had bijna iedereen zelf een tank, dan kon je uitrijden wanneer je wilde. Nu is het wachten wanneer de loonwerker kan.
de jonge
@Koeien boertje koeien die buiten lopen schijten ook wel als het niet regent
Herbert
@de jonge ammoniak ontstaat voor het grootste gedeelte als urine en mest bij elkaar komen wat met weiden dus niet het geval is.
Henk Schoonvelde
@Koeien boertje Klopt deels, gebeurde ook midden in de winter etc als alle putten vol zaten. Vroeger was niet alles beter. Deze zomer zat ik 2 weekjes in Oostenrijk in berggebied tussen heel kleinschalige melkveehouders in. Allemaal hadden ze een kleine mesttank breed op de wielen. Je kon de klok erop gelijk zetten wanneer er regen kwam. Over tankjes met zeer verdunde mest (veelal stroomde een klein beekje door de stal waarvan het water dan in de put werd gedaan). Je rook de mest amper en de volgende morgen kon je alweer redelijk over het land lopen.
Zo zou het hier misschien ook wel kunnen, gewoon een ap gekoppeld aan knmi. code groen is bovengronds mesten van 2 op 1 verdunde mest , code rood is niet mesten.
Albert Altena
@Henk Schoonvelde
Toen ik nog beregende deed ik dat met twee schrijver systemen van elk 300 meter.
Ik zette ze steeds om en om en bemeste hieronder. Geweldige resultaten.
Nu met zodebemester wacht ik tot de bodem vrij nattig is en bemest zeer dun zonder insnijding.
Bevalt ook goed.
Arum
😀
+1
STOPPEN met al deze LARIEKOEK !!! Het gaat nergens over .
+1
kanniewaarzijn
@Detukkeroettwente Precies. "Onderzoekers beoordeelden oude en recente ammoniakmetingen met een aangepaste rekenmethode...."

En: "Hij zag dat de ammoniakmetingen eigenlijk niet zo goed pasten bij curve en bedacht een alternatieve curve..." enz. enz.

En als het dan nog niet klopt dan hebben boeren zich gewoon niet aan de regels gehouden....

Kappen met die frauduleuze onzin!!
cs-agrar
Krijg er beetje een redden wat je nog redden kan idee bij
rene-de-jong
Ook hier heeft Nico Gerrits het antwoord allang klaar staan:

Stenen vallen niet omhoog, ammoniakkunde voor dummies 1,2 & 3
foodlog.nl/artikel/…

Komt er op neer dat het eigenlijk maar 50% kan zijn van wat het RIVM berekend.
20-25 kiloton uit ammoniakemissie (uit bemesting) kan niet aan boeren worden toegerekend.

En dan gaat Gerrits er in zijn berekening er ook nog eens van uit dat alle emissie van ammoniak uit de veehouderij komt, dit omdat hij rekent met de concentratie NH3 in de lucht (werkelijke metingen) en (toen) nog niet bekend was dat er dus vele andere uitstoot van ammoniak is (bijvoorbeeld de Amercentrale of Yara in Sluiskil etc. etc.) welke samen ook verantwoordelijk zijn voor de NH3 in de lucht.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0