Stoppen met kunstmest

Ik spreek de laatste tijd collega s die nog gangbaar zijn maar toch al gestopt met kunstmest, sommigen gaan omschakelen maar sommigen ook niet.
Nu wilden wij geleidelijk het grasland omzetten naar gras klaver en langzaam de kunstmest afbouwen.
Wat is daarin wijsheid gewoon rucksichloos stoppen of afbouwen en er langzaam naar toe werken? Wij zitten op zandgrond

Wie heeft er ervaring mee en wil die kennis delen?

Deel dit topic

Reacties

+9
friesboertje
Niet doen, krijg je spijt van.
+7
dewittemotor
Goede tip: grond bijhuren, anders kom je voer tekort
+4
huske
Afgelopen jaar alle mest verdund met water uit gereden. Voor de eerste snee 80 kg N geprikt. Na de eerste snee alleen mest. Na de tweede alleen 80 kg N gestrooid. Na de derde weer alleen mest.
Heb dit afgelopen jaar geprobeerd omdat ik alle mest wou uitrijden met sleepslang. Ondanks de droogte toch 10 ton ds gras kunnen oogsten. Eerste tweede sneedes over elkaar met 170 RE, snee drie en vier 181 RE, vijfde snee heeft de schapenboer gekregen. Ben wel al een paar jaar aan het experimenteren met rode en witte klavers. Maar dat zijn nog geen succes verhalen, waarschijnlijk doordat ik op veen zit
Frits1
@huske maar 2x80 N vind ik niet zonder kunstmest 150 kg - 160 kg zitten de meesten op. Alleen in meerdere keren gestrooid.
+3
Koeien boertje
Had je gisteren moeten informeren 👊🤣.
Als je geen biologische melkprijs gaat krijgen moet je zorgen dat je gehalten in je kuil super blijven.
En zolang je dat wil kun je niet zonder kunsmest.
Melk je biologische krijg je met dezelfde voerkosten 1500 liter minder melk en dit komt mede door verschraling, moet er wel ander melkgeld tegenover staan.
Dus 2 keuzes naar mijn mening, biologisch of gangbaar.
Maar allebei wel halen wat er in zit
mlkvhoudr
@Koeien boertje ik denk dat dan t antwoord wel vast stond 😉

Sprak net mn adviseur nog even er zijn ook gangbare bedrijven die met 30 kg n per ha aan kunstmest het redden om goede opbrengsten en goed re te halen. Dus t kan wel op sommige plekken
+6
ted9
@mlkvhoudr Hoelang.....
mlkvhoudr
@ted9 daar was t al wel vrij lang dichte vloer in stal koeien in dik stro. stro werd afgevoerd via mestschuif naar buiten. Urine in put
+1
ted9
@mlkvhoudr De vraag is wanneer zit er genoeg klaver in je land dat je kan stoppen met km en wanneer zit er te weinig in dat je eigenlijk weer strooien moet.
+3
Noorderling
@ted9
Als je strooit ben je het sowieso kwijt.
Geduld is het belangrijkste, klaver doet het beter met warmte, in een koud voorjaar moet je er vanaf durven blijven, strooi alleen 50kg zuiver met zwavel voor 1e snede, haal er meer voer vanaf dan de andere helft van het land waar 250 zuiver op komt en drijfmest. Na 5jaar is het nlv te hoog en gaat de klaver kapot, wordt dan ook blijvend grasland dus ploeg er maar weer in.

Ph en cec maakt het verschil in opbrengst en vrijkomen van voedingsstoffen, dat is nooit met kunstmest te compenseren. Stop het kunstmest geld in gips, kalk en schuimaarde en je boert ook op lange termijn vooruit.
+1
huske
@mlkvhoudr met die gedachte ben ik een paar jaar geleden ook begonnen met klavers. Het oorspronkelijke idee was om 20% maïs te telen. De percelen om te weiden met kunstmest te bemesten naast wat de koe er schijt met elke dag een ander perceel. Overige percelen die bedoelt zijn voor maaien, daar klaver op te telen met een klein beetje gras er onder voor stevigere zode en om hem in de derogatie mee te laten draaien en die alleen met mest te bemesten .
Zoals ik al eerder zij is het nog geen succes verhaal vanwege de grond soort maar we blijven rustig verder experimenteren
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Stikstof is nooit het probleem
Albert Altena
@m uut m Wat wel dan?
m uut m
@Albert Altena
Fosfaat en Kali.
Grootste probleem is dichtrijden van de grond.
van Ittersum
@m uut m dacht dat ik de enige was die dat mede dacht, ph waarde is bij mij een goede tweede
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Sprak net mn adviseur nog even er zijn ook gangbare bedrijven die met 30 kg n per ha aan kunstmest het redden om goede opbrengsten en goed re te halen

EN DAN DE DROOGTE DE SCHULD GEVEN DAT ER TOCH WEINIG VOER IS,
IK ZEG NIET DAT HET MET KLAVER NIET ZOU GAAN LUKKEN, MAAR MET ECHT GRAS NOOIT
sorry voor de hoofdletters
+1
mlkvhoudr
@de hoef hoi hoef het is heel simpel wat dat betreft als je alleen bovengronds denkt absoluut niet aan beginnen aan minderen met kunstmest
+1
Frederika
Dit wordt nu het derde jaar zonder km in 1x gestopt op veengrond en heb nog steeds voer zat en goede gehaltes in de melk
cs-agrar
Quote Reactie van @Frederika:
heb nog steeds voer zat en goede gehaltes in de melk

ook genoeg melk?
Frederika
@cs-agrar niets minder dan andere jaren
+2
hoest
Wij strooien al jaren weinig. (nog geen 20 ton op 90ha)maar dat is geen doel op zich. ik bemest zoveel mogel dierlijk en dan per snede en perceel bekijken hoe het er voor staat. ik vind kunstmest dan een mooi hulpmiddel om een perceel een zetje de goede kant op te geven als het nodig is maar dat zijn dan giften van hooguit 200 kg kas per keer. in het voorjaar en zomers eens 100kg vooral op weidepercelen
+1
cs-agrar
April beginnen ze wel weer..
weurding
Ga dit jaar maïs en koren verbouwen komt geen kunstmest aan te pas. Laat wel alle mest aanvoeren. Vorig jaar nog 100kg rijenbemesting maar gezien hoge pal getallen en stikstofleverend vermogen een jaar zonder proberen. Ook bedoeling om 1 keer te spuiten tegen onkruid en de Onderzaai mechanisch te vernietigen dmv klepelmaaier en schijveneg
Noorderling
@weurding
Wat voor groenbemester ga je dan telen?
Wintertarwe in rotatie dan niet een makkelijkere en betere optie?
weurding
@Noorderling hebben nu als Onderzaai Italiaans. Denk na de gerst iets van mosterdzaad of bladramenas. Ben net 2 jaar bezig na dat koeien weg zijn. Was meest gras nog in 2017
ted9
@weurding Denk dat een goede start van de mais heel belangrijk is en dat de km daar grote bijdrage in heeft. Dit kun je maar een keer verkeerd doen.
weurding
@ted9 vrij makkelijk, fosfaat mag ik niet zaaien en puur stikstof gaat het wel goed om
pietjepuk
@weurding Ik weet niet of je fosfaat toestanden heel hoog zijn. Maar als dat is houdt het met 120 kg N uit dierlijke mest helemaal op. Daar kan het echt niet van groeien.

Zorg in ieder geval dat de PH, Kali en stikstof voldoende aanwezig is anders daalt je fosfaat nooit. Een ritje buitenland wat fosfaat kunstmest inslaan om de beginontwikkeling van je mais te waarborgen kan wel eens een hele goede investering zijn.
ted9
@pietjepuk Dan word de fosfaattoestand nog hoger op die grond.
pietjepuk
@ted9 klopt al doe je maar een kg of 5 a 10 fosfaat in de rij. Dat is enorm goed voor de begin ontwikkeling. vooral in koude periodes.
weurding
@pietjepuk 120 kg? Gemiddeld mag je 170 aanvoeren . 40 kg P met hoge pal getallen
pietjepuk
@weurding 40 kg p is geen 30 kuub mest zit er 4 stikstof in is 120 kg N. Dussssssss
weurding
@pietjepuk heb mest 1.5 p en 5.5 stikstof dusssss
pietjepuk
@weurding Dan heb je goed gewerkt maar kom je nog maar op 147 kg N.
weurding
@pietjepuk ga je het niet uitleggen maar nee
pietjepuk
@weurding Waarom krijg ik altijd het gevoel dat een ander meer kan. Ga je er naar vragen en kom je to the point dan wordt het ineens afgekapt.
+1
weurding
@pietjepuk trouwens heb nog dunnefractie van gescheiden mest 0.8 P en 5.5N in de stal. Makkelijk uit te rijden daar we geen mix putten hebben
George
Quote Reactie van @weurding:
unnefractie van gescheiden mest 0.8 P en 5.5N in de st

Wat moet je daar dan mee als je geen grasland hebt ?
jan.1
Toch nix mis met kunstmest !,hier op de klei valt het niet mee zonder kunstmest.Bio bedrijven zien hun opbrengsten flink dalen ,omdat ze ook erg weinig mest op hun land kwijt kunnen.Ander probleem is het giftig pijpestrootje wat vanaf de slootkant naar het midden van het perceel groeit.
In de jaren 70/80 werd er nog 400 zuiver n gestrooid hier,is nu de helft...
m uut m
@jan.1
Zonder kunstmest ging gemakkelijker dan van 250 naar 170 kg stikstof uit mest.
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Zonder kunstmest ging gemakkelijker dan van 250 naar 170 kg stikstof uit mest.

Niet elke grond reageert het zelfde denk ik,met klaver kan je wel veel opvangen ,maar dat vraagt weer veel van je vakmanschap.
cowboys
@m uut m je begint aan het begin van het einde.
marcsterreborn
@jan.1 pijpenstrootje giftig?
+1
marcsterreborn
@buorman weer wat geleerd
+2
Pluto
Laat bio en gangbaar alsjeblief naast elkaar werken en niet zoals Carola telkens weer voorspiegeld , tegenover elkaar !!.
Iedereen lult maar wat over duurzaam en kringloop en in de media bekt het heerlijk weg maar als je vraagt wat het nou precies inhoud krijg je geen helder antwoord .
ted9
@Pluto Waarom zijn ze eigenlijk met kunstmest begonnen kun je je afvragen. Waren ze dan zo gek vroeger.
cs-agrar
Quote Reactie van @ted9:
eigenlijk met kunstmest begonnen

komt vanuit de wapenindustrie, hadden wat overschot liggen, en daar bleken plantjes ook op te groeien
+1
sjoerd de melker
Je hoort weleens verhalen dat de productie van het grasland daalt naar ca 70% maar dat het na een paar jaar toch weer omhoog gaat naar 85%. Is hier ervaring mee?
mlkvhoudr
@sjoerd de melker kijk dat zijn de goede vragen.......
+2
bio boer
@mlkvhoudr als we land overschakelen van reguliere boer krijgt het een flinke klap is de opbrengst stuk lager de bodem moet heel anders werken zonder kunsmest denk dat afbouwen het effect kan verkleinen zou zelf beginnen met paar percelen om risico's veel lager opbrengst teverkomen hebben hier wel percelen gehad waar het 5 jaar duurt voor ze weer lekker op gang komen dus schrik niet de eerste keer dat het er maar zuiterig bijstaat hou dan vol zekker met derogatie zit ik er niet overin dat het kan als ik weer regulier zou gaan boeren bestelde ik geen kunstmest eerder een vracht compost er trekt vanzelf wilde klaver in de percelen als je geen kunstmest gebruikt die is niet zo efficiënt als gezaaide kalver ben er toch altijd blij mee bij droogte zie je wel eerder dat de mineralisatie eerder stil licht dan van colegas veehouders die kunsmest strooien
+1
bio boer
@bio boer hier zijn graskuil vaak tussen 880 en 900 vem ruweiwit vaak rond 170 eerste en 2e snedes de eerste snede is hier wel laat zit in ganzen gedoog gebied is vaak half mei mijn broer zit buiren het ganzen gebied haal 1e snede boven de 900 vem de rest voeren we grootendeels vers door zomerstalvoeren zitten op klei klei op veen en veen grond meeste veen hebben we in de vogelbheer pakketen
Hoe zand zou reageren weet ik niet daar heb ik zelf geen ervaring mee
cjw73
@bio boer ik zie bij de buurman op zandgrond dat de opbrengst elk jaar iets minder wordt en dat beaamde hij vorig jaar ook. En als er even droogte of zoiets optreed is het helemaal hopeloos.
bio boer
@cjw73 als regulier bent mag je 250 kg n uit dierlijke mest halen als de grond droog is stop de mineralisatie dan werkt kunsmest nog wel zand grond geen kaas van gegeten die is wel eerder droog
+2
spotmelker
@mlkvhoudr Ik zaai jaarlijks 10 ha opnieuw in met 25 kg rogge, 10 kg rietzwenkgras, 15 kg engels raaigras en 4 kg witte klaver per ha. Voor 1e snede > 6 ton ds komt er 30 M3 ongemixte mest ( gier/spoelwater) op en afhankelijk van de voorvrucht 80 tot 120 kg N uit kunstmest. Na 1e snede 20 M3 mest en dan moet de klaver het doen. Deze percelen weidt ik hoofdzakelijk. Witte klaver vind ik te lastig inkuilen en met weiden melk ik er meer van .RE van verse grasklaver ligt hier volgens de sneltest van Limagrain rond 175. 1 jarige Maaipercelen bij buren zaai ik geen klaver en geef ik de kunstmest die ik met de klaverweides uitspaar. Afgelopen jaar 31oktober laatste snede ingekuild. Viel op dat ondanks het 8 weken stond er weinig roest in zat. Komt van Rietzwenk? Dat is i.i.g. wel een trage starter.
A de Vos
@spotmelker Hoe breng je die 30 m3 erop? Rij je geen sporen? En waarom ongemixt?
spotmelker
@A de Vos met 7M3 tank op 800R32 Michelins met 0,8 bar. Structuur bederf is het grootste probleem van mestrijden. Ik mix niet omdat door jarenlang ervaring altijd blijkt dat het dunne/waterige deel veel sneller werkt dan het dikkere deel/gemixte mest. Dat dikkere deel (met hogere gehalten)gebruik ik op bouwland en voor afzet omdat je dan minder M3's hoeft te rijden. Er zijn hier collega's die al vroeg in februari kunstmest strooien voor het mestuitrijden uit en daar goede resultaten mee hebben. Ik denk wel dat dat wel goed ontwaterde grond vereist. Ik ga het dit jaar ook proberen.
A de Vos
@spotmelker oja, kan ik in mee komen. Ik rij juist de dikkere drijfmest op de 1ste snee, zodat die meer tijd heeft te verteren tov in de zomer. Km strooi ik in 2 keer, voor en na het mestrijden een keer. Ingezaaid land enkel km 1ste snee.
spotmelker
@A de Vos Hoe krijg jij de dikkere mest als eerste uit de put? Ik zuig het dunne zo onder de dikkere laag vandaan, andersom lijkt me lastiger. Verder denk ik dat de bodemtemperatuur van belang is bij de mineralisatie van dikkere mest. Wanneer hier de tulpen en pootaardappelen gerooid zijn voelt de grond warm aan, zeker als de zon er op staat te branden. Wat ik hier beschrijf werkt op mijn grond/gewas goed. Dat wil niet zeggen dat het overal zo is. Om daar achter te komen moet je (durven) expirimenteren en niet blind achter kant noch wal rakende wettelijke voorschriften aan lopen.
m uut m
@spotmelker
Ik doe hetzelfde eerst de dunne fractie uitrijden in maart. De rest opmengen met water en verdelen over de rest van het seizoen.
Dunne fractie is voornamelijk minerale stikstof wat rechtstreeks door de plant wordt opgenomen.
Het bodemleven is dan nog niet actief genoeg om de dikke fractie vooral organisch gebonden stikstof om te zetten.
A de Vos
@spotmelker ik bedoel de mest van pinken en droge koeien. In het voorjaar valt er meer regen en heeft het meer tijd om te verteren. In de zomer groeit het mee omhoog
+6
ek
De bodem is hierbij de sleutel. Een goede structuur en veel bodemleven zijn de basis. Kijk hiervoor ook eens op je bodemanalyses. Het N-leverend vermogen, pH, organische stof en CEC moeten goed zijn om met minder kunstmest veel gras te telen. En kijk ook eens naar de bezetting van Ca en Mg binnen de CEC. Op zandgrond is de Mg bezetting vaak te hoog ten kosten van Ca. Dit zorgt voor een minder goede bodemstructuur. En daardoor minder beworteling en eerder plassen op het land.
Geen kunstmest? Dan heb je 2x zoveel land nodig om voervoorraad op peil te houden.KUNSTMEST=GRAS!!
+1
Boerma
Zou mij wel passen geen kunstmest. Maar dan moet er wel meer mest op mogen. Al is het maar 15 m3 per ha. Dan teken ik ervoor
Ynze Oenema
Ik strooi in groeizame jaren liever meer kunstmest, plus ook extra drijfmest.
In een droog jaar zoals 2018/2019 kan je met de huidige mestnormen hier wel prima uit de voeten.

Overigens hier ook een perceel klaver, zit er al 6 jaar in. Met klaverland moet je erg netjes zijn met maaien, en bemesten. 1 keer bemesten wanneer het iets te nat is (maar je wel over het land kan rijden) en alle klaver onder de wielen is dood. Daarnaast zie je de klaver de 1e 2 snedes nauwelijks. vanaf de zomer zit het er weer volop in.

En als je voer te veel hebt kan je beter meer koeien melken, of minder land gebruiken
+1
spotmelker
@Ynze Oenema in de Flevopolder blijkt op bedrijven die extra kunstmest mogen strooien dat de grasopbrengst nogal wat hoger ligt dan op bedrijven die extra dierlijke mest mogen gebruiken. Kunstmest uitsaneren lijkt me niet verstandig.
mlkvhoudr
@spotmelker weet jij toevallig ook of er ook zijn die gips strooien om meer opbrengst te krijgen?

koklexmond.nl/gips-als-bodemverbeteraar/
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr alles wat je doet ie ergens goed voor.
Niet voor de boer dan wel voor de fabrikant of adviseur.
Ga je nu manieren bedenken om geld te laten rollen of te verdienen 😂😋
mlkvhoudr
@Koeien boertje 😆 ik had een keer een inleiding van louis bolk instituut en die mam prees dit nogal aan dus ik heb toen flexibele paaltjes neergezet en paar baan gestrooit op verschillende percelen. Rest niet. Zou tot 10 procent meer opbrengst moeten geven. Ik zag er eerlijk gezegd niks van. Later nog eens met adviseur besproken, die zei 10% verschil zie je niet op t oog🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ . Dat geeft voor mij ook aan hoe lastig nut te onderscheiden is van commercieel genaaid te worden.....
+2
spotmelker
@mlkvhoudr Nee, wel weet ik dat op zware klei wel gips gestrooid werd om verkleving door wormen tegen te gaan anders waren aardappelen niet te rooien. Verder worden er veel kalkhoudendende wondermiddelen verkocht die het op gronden met een lage pH altijd goed doen. Gewoon bekalken is meestal goedkoper 😃
+1
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
d om verkleving door wormen tegen te gaan anders waren aardappelen niet te rooien. Verder worden er veel kalkhoudendende wondermiddelen verkocht die het op gronden met een lage pH altijd goed doen. Gewoon bekalken is meestal goedkoper

Je moet echt naar je grondanalyse kijken. Door veel rundveedrijfmest loopt magnesium en kali op, pH is vaak nog in orde met een calcium tekort. Dan is de enige optie gips om je CEC en bodemstructuur te verbeteren. Speelt veelal op de oudere kleigronden. In Flevoland heb je jonge klei met veelal nog schelpen erin met calcium dat langzaam vrij komt. Op de zwaardere oudere klei wordt wel veel gips voor de aardappelen aan gestrooid om de structuur te verbeteren en kluiten te verminderen. Als het even kan in de winter over de vorst. Op grasland moet je wel in kleine giften doen en zo vroeg mogelijk in het najaar, de sulfaat die vrijkomt is nogal giftig voor de koeien geloof ik en moet uitspoelen. Voor aardappelen of mais en vervolgens is veiliger dan over het gras strooien en mengt het ook mooi door de bouwvoor heen.
grös
In droge jaren groeit er sowieso niks behalve klaver en kunstmest strooien doe je dan ook niet, gewoon rooie klaver doorzaaien, heb plekken waar het enige wat ik maaide rode klaver was, dan ben je toch blij dat ie er staat, maar op veen heeft het weinig zin.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0