De eerste?

Cacao-producent Olam Cocoa in Koog aan de Zaan stoot zonder de vereiste natuurvergunning grote hoeveelheden ammoniak per jaar uit aldus Johan G. Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB).

Vollenbroek stuurde vandaag een brief aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord waarin hij vraagt om “onmiddellijk een eind te maken aan stikstof en/of ammoniakemissies door het bedrijf.”

Meer: deorkaan.nl/vollenbroek-mob-wil-olam-laten-stilleg…

Deel dit topic

Reacties

+23
Grasbaal
Gaan we het toestaan dat alle economische activiteiten in Nederland langzaam gesloopt worden door linkse milieu-ridders?
+1
duitser
@Grasbaal Daar gaat het tot de verkiezingen wel op aan. Die milieufreaks willen terug naar de oertijd. Bij volgende verkiezingen weten we hoe de rest van Nederland er over denkt. Of het gaat zo door of radicaal andersom. Beide is beangstigend
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @duitser:
eide is beangstigend

Draait uiteindelijk maar op 1 ding uit.
+10
Jannus
Quote Reactie van @duitser:
Die milieufreaks willen terug naar de oertijd.

Ik zie Klaver al met een berevelletje in de oostvaarderse plassen olifantgras koken in de schedel van een oud kadaver van 2002
Groen1
@Grasbaal Wie financiert milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB)?
+1
Jannus
Quote Reactie van @Groen1:
(MOB)?

Google op Volkert van der Graaf en je zit warm
KOC1981
@Groen1 dit is hun verdienmodel, procederen en schadeclaims opstrijken.

Hier nog een Belgisch voorbeeld dat er een goed inkomen uit te halen is:
vrt.be/vrtnws/nl/…
+3
Melkveehouder.
@Grasbaal Geen enkele moeite mee. Ik zie dat niet als slopen, maar als de ultieme toets of het gelijkheidsbeginsel geen geweld wordt aangedaan. Als blijkt dat er een legitieme reden is om dit te gedogen, dan geldt dit uiteindelijk ook voor de landbouw.
torrarica
Hoe zal dit aflopen? Is wel enorm bedrijf.
+2
dewittemotor
@torrarica Die zeggen gewoon: Beste overheid dit ga je gedogen. anders verkassen we naar het buitenland. (kan België al zijn). Weg werkgelegenheid
+6
rene-de-jong
Het is even vervelend voor Olam Cocoa en alle chocolade en hagelslag liefhebbers maar dit is het beste, zo voelen ze allemaal wat deze groene kikker graag wil.

Boeren maar ook de fabrieken produceren waar de consument om vraagt en maken we het niet hier, dan wel elders.

Wie volgt.....
+4
demelkboer
Heel goed dit! Probeer nu maar een de politiek te laten uitleggen waarom boeren op de laatste koe of kip hun ammoniak moeten verantwoorden terwijl van de 10.000 industriële bedrijven die ammoniak of NOx uitstootten en maar 740 een Nb vergunning hebben. En waarom er bij een uitstoot tot 10000 kg een vrijstelling bestaat
de Haas
@demelkboer Idd. Oog om oog.
+2
Pluto
Die nieuwe stikstof spoedwet gaat ECHT de bouw en infra niet vlot trekken !!. Grote bedrijven komen in grote problemen als er via de omgekeerde weg zoals Vollenbroek het doet nog aan een vergunning te komen . Ook het narekenen door STAF maakt het landbouw aandeel in de stikstof soap met de dag kleiner .
+4
de Haas
@Pluto Natuurlijk gaat dat het nietvlottrekken, ze zijn verzopen in hun eigen leugens. Usefull idiot de Groot opende de aanval die binnen een maand af zou worden gemaakt met een bedachte stikstof-brei. Als je maar snel genoeg en hard doorbeukt geeft de slachtoffer zich zo gewonnen. Maar deze keer was er steun uit alle richtingen en dat hebben de boven ons gestelden onderschat. Nu is er tijd gekocht in ons voordeel en dat haalt de Staat niet meer in.
Pluto
@de Haas De staat heeft de tijd VERKOCHT . Gisteren was het de SP die aan Rutte vroeg hoe het nu zat met corrupte ambtenaren welke werden overgeplaatst naar een volgende functie ???.Rutte meende dat ambtenaren nu vogelvrij werden en was daar gepikeerd over . Ik ben geen fan van de SP maar ze hadden hier een ijzersterk argument !. De grootste schade aan dit kabinet is na 1 oktober ontstaan door de politiek die zwakbegaafd en niet met deze vorm van protest om kon gaan . Rutte die kort voor kerst nog niet door had wat de reden was van het boeren protest .. Ook het agressieve benaderen van de sector door de media heeft niet echt bijgedragen tot een oplossing !
Jannus
Quote Reactie van @Pluto:
de SP die aan Rutte

Het kapitaal naait de arbeid
en de toekomst mag de rotzooi opruimen

Zo was het toch??? 👼🏼
+3
demelkboer
Even de RIVM depositie kaart gecheckt. Wat denk je : twas Lingo tijd........staat niet op de kaart! Geen ammoniak uitstoot te zien in Koog aan de Zaan
Tommie1
@demelkboer Zoals Tjeerd al zei, de amuse van een 7-gangen diner.
+2
demelkboer
Vollenbroek wordt een zegen voor de landbouw. Deze man trekt het hele stikstof beleid overhoop. Hier door begint de landbouw wakker te worden: wij zijn niet het grote probleem, maar die industrie zonder vergunningen. Zonder Johan ging geesje niet zo aan het graven. Zonder wösten ging hermen vreugdenhil niet zo spitten in de krochten van de provincie brabant
+1
Twentsch Land
Een zegen wordt vollenbroek niet !

Veel oorzaak legt hij bij de agrarische sector en halvering veestapel past hem goed.

@demelkboer
+3
demelkboer
@Twentsch Land onbedoeld schut hij de boel op. En da's niet ongunstig voor de landbouw
+1
Twentsch Land
Dat valt nog te betwijfelen, kan nog maar zo dat de agrarische sector een nog zwaardere oplossing moet brengen.....een paar boeren of een bedrijf met 1000 banen........wie zal het offer moeten brengen !

@demelkboer
+4
casev
@Twentsch Land die vollebroek stopt echt niet bij een halvering hoor. Die gaat door tot de laatste veeboer het licht uit doet.
+5
de hoef
Quote Reactie van @casev:
veeboer het licht uit doet.

waarschijnlijk gaat bij hem eerder het licht uit
+1
pietjepuk
@de hoef 😂 😂 Ik durf nooit mijn hand zomaar het vuur te steken maar nu durf ik het gokje wel aan.
+1
Jannus
Quote Reactie van @demelkboer:
Zonder Johan ging geesje niet zo aan het graven

Geesje doet eenvoudig en nuchter haar verslag van wat ze tegen is gekomen afgelopen jaren in het onderzoek,duurt een tijdje maar is vrij informatief.

Ook het rekenen met een model waar de Amerikanen vraagtekens bij zetten omdat het een zeer oud model is en dat anno 2020

prikkebord.nl/topic/206208/
+1
demelkboer
@Jannus ik ben vandaag tot 58 minuten gekomen , morgen de rest! Uitstekende uiteenzetting van rotgers! Meteen .Mijn donatie aan STAF verhoogd dit jaar.

Ik geef alleen aan dat volenbroek onbewust de focus op andere industrie legt waar door voor in de media alleen naar de landbouw werd gekeken. Bij elk andere geluid van uit de landbouw zelf was het meteen , jullie mogen niks zeggen want jullie zijn zelf het grootste probleem. Dat begint wat te veranderen
+6
AANPAKKEN die bedrijven alles moet kapot, miljoenen afrikanen importeren dan gaat het nog snellerderderderderderderder heel europa gaat naar de kloten , en das de bedoeling. En het aandeel sikstof van de landbouw is nul komma NUL.knettergek dat bint ze.
+2
Jannus
@Detukkeroettwente Als het aan Timmermans ligt dan slingert Tarzan op vakantie dwars door Europa
+2
pieta
@Jannus Ik denk dat als ik Timmermans zo bekijk hij niet ver gaat slingeren. Als de liaan het al houdt, houdt hij het zelf niet. 😁
grupstalboer
@Detukkeroettwente Inderdaad knettergek, wie snapt het nog. Loopt nog slecht af met de verwende generatie, ze snappen niet wat voor ravage ze over ons land afroepen.
BertK
Hoe of waarmee, waarom hebben die mannen uitstoot van ammoniak?

Om te weten of er zo meer zijn.
Bartlehiemboer
Het is natuurlijk een sport/hobby/werk geworden van Vollenbroek om alles en nog wat aan te pakken. Om alle wetregels zo te kunnen ombuigen dat hij gelijk krijgt dat zal hem voldoening brengen. Wanneer wij de tijd en geld hadden konden we ook alles wel wettelijk onderbouwen en gelijk krijgen. Ik kan het de heer Vollenbroek niet kwalijk nemen. Iedereen doet maar wat het wetboek is zwaar veroudert gebaseerd op omstandigheden van lang geleden. Dat hij nu grotere/andere bedrijven aanpakt in plaats van de landbouw lijkt mij alleen maar positief. Maar het zal wel moeilijker gaan worden voor hem dan de boertjes pakken. Gaat hij dit volhouden? Als hij teveel tegenslag ondervind keert hij snel weer terug naar ons toe.
demelkboer
@Bartlehiemboer iedereen snap dat je niet alle activiteiten kun stil leggen. Het gaat er nu om hoe gaat de overheid dit soort bedrijven de hand boven het hoofd houden. Daaruit kan jurisprudentie volgen voor landbouw. Waarom krijgt in Brabant een bedrijf onder de 10000 stikstof emmisie vrijstelling! Dat moet boven water.
Twentsch Land
Iets van algemeen belang en werkgelegenheid !

@demelkboer
+1
demelkboer
@Twentsch Land ik hou meer van rechtsgelijkheid
Twentsch Land
Jaja dat doe ik ook maar het is nogal zeldzaam.

@demelkboer
demelkboer
@demelkboer de overheid weet dat het stikstof probleem een papieren werkelijkheid schept. Maar die geldt alleen voor de landbouw..........
Koeien boertje
We hadden een vervuilend taartje met 12 stukken en straks met misschien wel 20 stukken.
Wil je dezelfde vervuiling op papier houden moet de buitenste rand er af.
Dus weer korten, en liever een paar boeren dan de heilige industrie.
demelkboer
@Koeien boertje die taart is op papier 12 stukken, maar we weten hele maal niet hoe groot die is als je het niet meet.
jan.1
Tis wachten tot de slinger de andere kant op gaat.
Sjaakiee
@jan.1 inderdaad, ze zitten nu muurvast.
de jonge
En wat ik nou zo vreemd vind,ik hoor de hele kamer niet meer over de pfas......dat chemische goedje wat in bepaalde pannen etc gebruikt is en door de staat zelf goedgekeurd was voor gebruik en heel nederland heeft verontreinigd......
+1
Tommie1
Als er mee het branden van koffiebonen ook NH3 vrijkomt en Douwe Egberts heeft z'n vergunningen niet op orde zit ik straks zonder goeie koffie, dan wordt het pas vervelend.
+2
rene-de-jong
@Tommie1 Da's een goeie; even naar Joure kijken of Douwe de boel wel voor mekaar heeft, helpt nog veel meer.
rene-de-jong
De grootste uitstoter van Nederland blijkt Yara in Sluiskil, kunstmest fabriek.

NH3 per jaar 131.000 kg
Ureum stof emissie ook 131.000 kg per jaar (pure Ureum uit de pijp dus).

Mét vergunning dat wel, maar "verwaarloosbare geringe effecten" op N2K gebieden..... lees de vergunning maar eens

google.nl/url/…

"6.3 Conclusie
Gelet op de instandhoudingsdoelstellingen van de Natura 2000-gebieden Westerschelde & Saefthinge, Canisvliet en Polders en Krekengebied nabij Assenede (België), kan geconcludeerd worden dat de voorgenomen en aangevraagde activiteiten geen dan wel verwaarloosbaar geringe effecten hebben op beschermde habitats en soorten. Deze conclusie geldt onder de voorwaarde dat de activiteiten conform de beschrijving in de vergunningaanvraag wordt uitgevoerd. Eveneens zijn significant negatieve effecten op overige, in de wijdere omgeving gelegen Natura 2000-gebieden uitgesloten.
Vervanging van Ureum 6 prilling door Ureum 8 granulatie heeft een positief effect op beschermde natuurwaarden. Geoordeeld wordt dat aanvullende vergunningvoorschriften op grond van artikel 19d, eerste lid, Nb-wet voor de aangevraagde activiteiten dan ook niet benodigd zijn.
"

Goed bezig met halvering van de uitstoot:
pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/…

Helaas dit gaat dus alleen over CO2, vol gas wordt er ammoniak geproduceerd !!
+1
Tommie1
@rene-de-jong Ik heb er weinig verstand van maar er staat: Wij hebben op 20 augustus 2015 een aanvraag voor een gefaseerde omgevingsvergunning ontvangen van Yara Sluiskil B.V.
Ik dacht dat alles na 1 juli 2015 aangevragen werd door de PAS getoetst werd en als die niet houdbaar zou blijken in de toekomst er teruggevallen wordt naar 2004 of 1994.
rene-de-jong
@Tommie1 De aanvraag gaat over een verbouw (omgevingsvergunning) en ook dan moet worden aangetoond dat het niet schadelijk is, dat doen zij door een betere toren te bouwen; Ureum 6 vervangen door Ureum 8.
Maar punt is even de conclusie: geen effect met dergelijke uitstoot gegevens.
totale uitstoot 262.000 kg dat is voor 20.000 koeien

Als dit klopt tenminste want volgens de groene is het nog véél meer;
groene.nl/artikel/te-veel-kunstmest-is-een-killer/

De grootste ammoniakuitstoters van Nederland
1.Yara Sluiskil BV Sluiskil 504.000
2.Rockwool B.V. Roermond 204.000
3.Chemelot Geleen 113.000
4.Suiker Unie (Dinteloord) Dinteloord 59.300
5.Olam Cocoa Koog aan de Zaan 57.000

de top 5 opgeteld is dus goed voor 937.300 kg NH 3 ofwel 72.100 koeien
demelkboer
@rene-de-jong bij de grote jongens gaat het hard, maar bij de kleine jongens ook want dat zijn er heeeeeeel veel en die hebben veel al geen nbw. Dus ze zijn niet in beeld. Het productie proces van een drukkerij stoor geen NOx of NH3 uit maar wat denk je van het verwarmen van al die fabr iuekshallen
dewittemotor
@demelkboer En een piekbelasting op een plek. Zal wel de verschroeiende aarde zijn rondom die fabrieken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0