Melkrobot zorgt voor 4 cent hogere kostprijs

De extra kosten voor onderhoud en fiscale afschrijving, zo’n 1,5 cent, wegen niet op tegen de besparingen en de extra melkproductie van 400 kg melk per koe. Met deze cijfers kan het verschil in het fiscale resultaat wel verklaard worden, maar het economische verschil is groter, zo meldt Alfa.

In de EDF-analyse wordt ook ingegaan op de besteding van de uren. Hoeveel uur besteedt je gemiddeld per dag aan melken, voeren, veldwerkzaamheden etcetera? Als de besteedde uren geanalyseerd worden dan valt op dat de melkrobot zo’n 6 tot 10 uur per koe per jaar bespaart. Doorgerekend voor het gemiddelde Nederlandse bedrijf komt dit neer op een besparing van zo’n 2 tot 3 uur per dag. Daar staat tegenover dat de AMS bedrijven de bespaarde uren voor driekwart weer besteden aan andere werkzaamheden in het bedrijf. Per saldo zijn de bespaarde uren per bedrijf maar zeer beperkt

mechaman.nl/veehouderij-techniek/2019/…

Deel dit topic

Reacties

de Haas
4 cent? Ik vind hem onbetaalbaar
+4
Dirk van Zetten
@de Haas om 6 uur beginnen en om 17.30 uur klaar en altijd fris en uitgeslapen. S middags op een feestje lekker blijven zitten. Succes verder met melken allemaal
robbies
De vraag is natuurlijk of en hoe die extra uren renderen. En of die uren sowieso wel in geld uit te drukken zijn, als ze bijvoorbeeld aan het gezin besteed worden. Feit is dat de robots jaarlijks in aantallen stijgen, dus blijkbaar zijn er andere zwaarwegende argumenten om toch te investeren in deze techniek.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
En of die uren sowieso wel in geld uit te drukken zijn, als ze bijvoorbeeld aan het gezin besteed worden.

Wat over blijft is je arbeidsvergoeding. Vind die uur vergoedingen altijd zulke onzin. Werk moet gebeuren en klaar, reparatie, schoonmaken etc. is nooit rond te rekenen maar moet wel gebeuren. Ene jaar blijft er wat meer over, ander jaar is het ff billen knijpen en had je achteraf een investering beter uit kunnen stellen. Nu weten wat je over 3jaar op de 23e januari krijgt uitbetaald is ook zo saai.
david2
@robbies extra uurtje niks doen is ook wel eens lekker😂
Mc_douwel
@robbies sociale leven naast de boerderij is niet in geld uit te drukken als de productie met 10% stijgt is er ook meer inkomsten zonder meer werk
Erco
@Mc_douwel ga je weer 3 a 4 staffels omhoog, extra fosfaatrechten aankopen
Herbert
@Mc_douwel hoeveel blijft er van die 10% over als je de gehaltes meeneemt in de berekening?
+4
buorman
''Daar staat tegenover dat de AMS bedrijven de bespaarde uren voor driekwart weer besteden aan andere werkzaamheden in het bedrijf.''

En wie had anders dat werk moeten doen, en wat zou dat betekenen voor de kostprijs, of kan iedereen nog een 'opa' van stal trekken voor nul noppes nada?
+1
Jan-T
Het artikel heeft wel een hoog inteliquentie niveau hoor. Pfffffffffffffffff

Jemig wat een dom appels en peren vergelijke verhaal,.
+2
pietjepuk
Nou heb effe terug gekeken in de jaarcijfers. Vanaf het jaar dat wij zijn gaan robot melken is er flink meer melk afgeleverd. Het bedrijfsresultaat is met een modaal inkomen gestegen. Kom nu later mijn nest uit en ben in de avond eerder binnen.
Noorderling
@pietjepuk
Wellicht was zelf 3x per dag melken goedkoper, alleen geen tijd om het uit te geven. Snijdt het mes aan 2 kanten 😁
Sjaakiee
@pietjepuksuper toch,het ene bedrijf is niet het andere.
Afm2011
@pietjepuk misschien had dit in een grote melkstal ook wel gekund en met uitbesteden van 1 melkbeurt per dag
Tobber
@Afm2011 dat denk ik ook ja. Feit blijft dat je dan nog 2 keer zelf moet melken. Besparing op arbeid is 2,5 uur per dag maal 365 dgn is ongeveer 1000 uur per jaar.
Kosten 4 cnt per ltr op 1.2 milj is ongeveer 50000,-
Kost je dus 5 euro per uur al die vrije tijd. Waar vind je iemand die 7 dgn heel vroeg of heel laat komt melken voor dat geld?
cornelissen
@Tobber Toch geen 0 vergeten?
Tobber
@cornelissen u heeft natuurlijk gelijk. 🙀 dan nog gaat het niet meevallen denk ik als je maar een gemiddeld bedrijf heb qua omvang.
ted9
@pietjepuk Was dat toevallig in 2015.......
huske
@pietjepuk je gaat oud versus nieuw vergelijken en dan ga je mank. Die robots moet je vergelijken met een nieuwe melkstal en hoe had je dan gedraaid. Beetje knappe melkstal met goeie route kan je er ook in je ééntje 180 melken. Drie robots aansturen is ook ongeveer de max
+4
pietjepuk
@huske Alles kan maar als ik hier twee keer daags 180 koeien onder moest hangen waren de koeien zo weg. Heb geen zin om met mijn 50 versleten te zijn.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
Heb geen zin om met mijn 50 versleten te zijn

dat ben jij allang voorbij, aan al die wijsheid te horen
pietjepuk
@de hoef Waarom heb jij eigenlijk de melkstal gedag gezegd?
de hoef
@pietjepuk blesure aan de arm
mis um nu wel was mooie manier om relex te groeien
pietjepuk
@de hoef Je hebt de melkstal niet meer dan. Een 30 of 40 koeien in de melkstal melken is wel effe wat anders dan iedere dag 180. In combinatie met robot kun je dan mooi de probleem koeien naar de melkstal schuiven heb je echt weinig werk met robots. De blessure aan de arm is dat verwijten aan het melken of is het gewoon vette pech.
+3
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
De blessure aan de arm is dat verwijten aan

lang vrijgezel geweest
+1
pietjepuk
@de hoef o dacht aan muisarm van het vele prikkebord.
demelkboer
Waar wordt er meer vergeleken, met een totaal afgeschreven melkstal of met een nieuwe te bouwen carrousel. .
bio boer
Hoe is dat als je een gereviseerde 2e hands koopt kost de helf al van een nieuwe heb er nu 1 is goed bevallen ondanks dat het al een oud beesje is uit 2001 zou ik het toch weer overwegen
ted9
@bio boer is dat onderhoud niet nog duurder....
+1
bio boer
@ted9 geen idee wat anderen betalen is hier 500 euro per kwartaal voor om de 6 weken ondehouds beurt wat ik wel heb begrepen is de ondehoud van de a5 minder als je een monteur ergens voor laat komen tikt het snel aan heb je zomaar factuur van 1000 euro was er eerst wat maklijk in niet dat ze er elke maand nodig waren probeer het nu toch wat tevoorkomen dat ze moeten komen
+2
bio boer
@bio boer de robot is wel goedkooper dan 365 dagen melken laten uitbesteden zo wij dat doen op de andere locatie zijn we 50.000 euro kwijt aan personeels kosten
bio boer
@bio boer die doen dan wel meer dan alleen melken
+2
robbies
@bio boer rekensommetje is simpel. Wanneer je een melker hebt die alles alleen doet, dan ben je zomaar 25 euro per uur kwijt en duurt 1 melking zomaar 2 uur. Dat is 50 euro per dag. 5 avonden per week kost je dus 250 euro per week ofwel 13000 euro per jaar. Tel daarbij het onderhoud en de verbruiksmidden van een melkstal op en dan zit je al niet ver meer van de jaarkosten van een melkrobot af en daar heb je ook 's ochtends, tijdens feestdagen en in het weekend profijt van.
buorman
Quote Reactie van @robbies:
een melker hebt die alles alleen doet, dan ben je zomaar 25 euro per uur kwijt en duurt 1 melking zomaar 2 uur. Dat is 50 euro per dag.

jij melkt 1 keer daags?
robbies
@buorman 2,9 keer per dag 😉
pieta
@buorman En maar 5 avonden
Mh12
@bio boer 500 per kwartaal is bijzonder scherp. Zeker als ze dan elke 6 weken onderhoud komen doen
bio boer
@Mh12 heb even gekeken nog is 545 per kwartaal als ze geweest zijn kommer vaak nog wel wat kosten achteraan als ze zien dat er nog iets niet goed is of aan vervanging toe is of ik heb zelf iets opgemerkt wat niet deugd laat ik ze dat ook verhelpen kost mij dan geen exstra kwa werk monteur wel onderdelen hebt vaak wel 100 euro er exstra soms meer als duur ondeel is
+1
Noorderling
@ted9
Onderhoud mag gauw wat kosten als je gebruikt geïnstalleerd hebt voor 30-40duizend. Is zomaar 5000per jaar wat een nieuwe moet besparen, en dat doen ze niet zomaar. meeste is toch slijtdeel dat iedere paar jaar stuk gaat, na 3jaar lijkt me onderhoud al redelijke constant te worden.
+1
grös
@Noorderling
Bij een nieuwe robot begint dat verhaaltje na 6-7 jaar ook.

Ik denk trouwens dat de meeste robots niet efficiënt benut worden, kijk maar hoeveel er 90-100 koeien op 2 robots melken of 160 op 3, dan is die kostprijs geen wonder, hier 67 (waarvan 4 droog) op 1 robot van 20 jaar oud, en onderhoud rond de 5 of 6000.
Maar de benutting van een melkstal in NL is vergeleken bij de USA enz ook minimaal, hier draait zo'n rapid exit maar 1,5 uur terwijl Mexicanen gewoon shifts van 8 uur draaien.
pieta
@grös Je vergelijkt appels met peren in mijn beleving.
+1
bio boer
@grös arbeit is niet tebetalen hier daarom ook zo veel robots hier als we hier goede arbeiders hadden voor 5 euro per uur zouden er maar weinig zijn zouden ze met 2x 10 500 koeien melken
+1
komelker 2
Op sommige feestjes ben ik juist blij dat ik nog een melkstal heb en daardoor eerder weg moet.
+3
bio boer
@komelker 2 de smoes van de robot heeft storing werkt ook 😜
+1
buorman
@bio boer
En ben je qua tijdstip ook veel flexibeler, komelker moet wachten op melkerstijd of bedtijd
+1
matt
Dan moeten die boeren zonder melkrobot toch wel stinkend rijk zijn 🤔)
pieta
Quote Reactie van @matt:
boeren zonder melkrobot toch wel stinkend rijk

Die zijn in ieder geval op de helft. Stinkend 😁
+1
West_Fries
Ik ben opgegroeid tussen de melkrobots, en heb als zzper vele bedrijven met robots overgenomen tijdens vakantie of ziekte.
Ik weet het nu zeker, voor mij een melkstal!
Sochtends vrij probleemloos om half 5 naast het bed, kan je smiddags om 15.30 richting de melkstal. Zijn weinig feestjes die voor 18.00 beginnen.
Ik wil geen melkveehouder worden om stramme koeien en vaarzen de robot in te duwen en savonds of snachts een robotstoring te verhelpen.
Werk ik in een robotstal, loop ik 100 keer loze rondjes door de stal opzoek naar koeien en andere dingen. Werk ik in een melkstal dan weet ik na 1 x melken hoe het moet.
Tenslotte loop ik savonds voor het slapen minimaal een half uur in de stal bij robotboeren, waar ik bij een melkstal alleen het voer aan hoef te schuiven.
Misschien denk ik er anders over als ik 50 ben, maar nu zou ik 100x liever investeren in een comfortabele melkstal (wel easystart, beweegbare vloer en lichte melkstellen) dan robots!
+1
bio boer
@West_Fries als zzper begrijp ik dat wel robot boer weet welke koeien het zijn die opgehaald moeten worden met aflichten doe ik zelf geen ronde meer door de koeien als er wat opgehaald moet worden doe ik dat sochtens of op avonds die storingen heb ik maar weinig last van
+2
robbies
@West_Fries als je met een robot gaat melken llen, duurt het een flink eind voordat je je een nieuw ritme hebt aangemeten. Als invalkracht zul je dat ritme nooit krijgen in een paar dagen.
+2
de hoef
@West_Fries het ligt misschien ook aan u
half zes smorgens eerste rondje
en in de middag om 4 uur, en klaar is de hoef weer
met bed tijd schuiven we het voer bij en kijken we bij de kalfkoeien
en ja we hebben wel eens storing
pietjepuk
@de hoef Na 1700 uur ga je de vrouw vervelen of wa.
+1
de hoef
@pietjepuk jazeker
+3
pieta
Quote Reactie van @West_Fries:
Werk ik in een robotstal, loop ik 100 keer loze rondjes door de stal opzoek naar koeien en andere dingen. Werk ik in een melkstal dan weet ik na 1 x melken hoe het moet.

Kan. Een optie is dat de boer waar je het van overneemt even de meestvoorkomende ophaalkoeien even te markeren. Is nogal wat sneller als zoeken. En mooi dat jij om half vijf 's-morgens je bed uitspringt. Ik ga dan ooit een keer pissen en blijf nog 3 uur liggen.
+1
Koeien boertje
@pieta als ik een keer een paar dagen weg ga geef ik een stuk 5 koeien een rode streep op de heup.
Laat de oude lui alleen maar naar de ophaal koeien kijken als ik weg ben.
De afwijking van uiergezondheid Of activiteit hou ik zo bij op de telefoon.
En bel elke dag ff een keer hoe het gaat.
Is voor mij en voor hun wel net zo plezierig, want ze komen normaal ook niet meer tussen de koeien.
En heb een jonge die voert savonds fff met de mengwagen
West_Fries
@pieta veel robotboeren hier zie ik haha:)
Het ligt ook zeker aan mij zelf en misschien aan de bedrijven waar ik kom. Thuis ken ik de koeien allemaal maar bij ons gaat de robot er echt weer een keertje uit.
hans1980
@West_Fries waarom dan? (storing?kosten?of te veel attentie koeien?)
Lambert1
@West_Fries wat voor robot hebben jullie ? Vast geen lely of een merlin 2
Wij hebben bijna nooit haalkoeien
Alleen een vaars als die het moet leren of een tochtige koe We letten wel erg op de klauwen mocht er 1 kreupel zijn dan direct bekappen
En storingen zijn er zelden
Maar ik laat hem ook alleen bellen bij een echte storing dus niet als bijv. De emmers vol zijn
+1
West_Fries
@Lambert1 we hebben lely en ze functioneren prima, maar het is mijn manier van werken niet. Sorry🤣🤣
hans1980
@West_Fries ok maar heb je niet zoiets van dat het bij anderen zo'n succes verhaal is dit bij jou zo anders is dat er iets niet klopt?
bio boer
@hans1980 het kan ook gewoon niet bij je passen heb zelf ook wel momenten van dit zou veel maklijker zijn in een melkstal die nadelen wegen voor mij lang niet zo zwaar dat ik altijd in melkstal wil staan bij of afhankelijk zijn van melkers voor een ander kan dat wel ondanks de robot gewoon zijn werk wel doet het blijft een ge programmeerde machiene die niet zelf kan nadenken precies doet wat is ingesteld niks meer of minder
Lambert1
@West_Fries is ook niets mis mee hoor ! als jij dat vind
We hebben hier ook met plezier gemolken in de melkstal maar nu met de robots is het een heel stuk lichter en meer melk uit hetzelfde voer en uiergezondheid een stuk verbeterd
En heel veel vrijheid gekregen
grös
@West_Fries
Hier 65 koeien op 1 robot, vrijwel geen ophaalkoeien, vaak in september ofzo een paar.
Was 5 jaar geleden ook wel anders, nu betere veestapel, en heb afgelopen jaar de voerboxen er ook uit gesloopt, alles op de robot, allemaal kleine dingen wat scheelt. Heb nu 1 nieuwe vaars die er in moet doen, en soms een oudmelkte, maar, 100x door de stal?? Mijn vervanger hoeft bijna nooit een koe op te halen, maar goed ik ga ook niet op vakantie als er meerdere in een week afkalven.
+1
hans1980
@West_Fries 3 lely's er uit melkstal erin
+1
Achso
Gaat men ooit in Nederland inzien dat een kostprijs vergelijking per l een sensationele kolder is, Of gaan we dat niet mee maken?
bio boer
@Achso kost prijs mag hoger zijn per kg melk als er meer gelevert wordt als je weinig kg melk hebt mag het niet veel kosten per kg melk om van te leven
Achso
@bio boer zo ongeveer ja. En wanneer gaan de achteruitkijkers en bankmannen dat ook inzien? Als het bedrijfsleven net zulke adviezen kreeg als de agrarische sector, was er geen enkele productie unit meer
buorman
@Achso
''sensationele kolder is, ''
is met veel zo niet alle kengetallen zo
Achso
@buorman bij sommige kengetallen kun je wat mee.. Er is geen een accountant in Nederland, die een Idee heeft hoe het rendement van aanwezige Boxen te maximaliseren. Die kunnen alleen bevestigen wat je al wist. En omdat iedereen in de hele periferie elkaar wat namiauwt, zitten hele gezinnen in onnodige armoede.
+2
Mh12
Ik snap het ook allemaal niet zo goed. Is gewoon ook lastig te vergelijken .hier van een 2x6 naar robots. Is echt wel hele verbetering. Als je er 100+ Melkt. Maar wanneer ik 2x12 met rapid echt ofzo had gekocht. Had het ook hele verbetering geweest. Maar kost ook wel wat.
Maar nu met jong gezin met bijna half elftal kinderen zijn de robots gewoon een uitkomst. En er geen helpende hand is van pa.
Fysiek is het een enorme verbetering en sociaal en privé ook. Krijg idd meer facturen dan bij de 2x6 maar wil niet ruilen.
O ja, financieel resultaat is ook niet minder met robots bij mij. Dus zal het ergens anders wel weer bespaard worden..... Of opbrengst verhoogd
MJvW
Afgelopen jaar een verkoper van die robots aan de keukentafel gehad. Die werd bijna boos toen ik de hogere kostprijs aankaartte..

Volgens hem wordt de stijgende productie niet meegerekend en in geval van nieuwbouw de bouwkosten van melkgebouw..

We kwamen er niet uit samen 😉
ted9
@MJvW Haha stijgende productie in een land dat vast zit aan een quotum zou veel voordeel opleveren.
Achso
@ted9 haha, heb je dat wel eens doorgerekend?
ted9
@Achso Die laatste liters krijg je alleen door meer kv te voeren. Hoe meer liters uit eigen ruwvoer hoe hoger je rendement per kg fosfaat. Maar sommige verkopen hun ruwvoer en voeren liever van de fabriek. Ieder zijn ding.
Achso
@ted9 ik dacht dat het altijd om bedrijfsrendement ging. Ik kan dat natuurlijk mis hebben. Kosten per 100 kg melk, per kg fosfaat. Maar geen geld op de bank.
bio boer
@ted9 als je zo denk zou je als eerst het jongvee de deur moeten wijzen
ted9
@bio boer wel eens vaarzen gekocht? Vielen ze mee of tegen?
bio boer
@ted9 verkocht voor 1600 in december die waren niet uitgezocht gewoon de eerste 5 die uitgerekend waren op 1 na die was wat uitgelopen wilde ik maar niet aan ander verkopen wil geen troep leveren
Achso
@ted9 mja, en die van je zelf vallen altijd mee en valt er niet 1 uit
jan.1
Bespaar dus bijna 2000 uur per jaar,vind het wel mooi meegenomen:😀
hans1980
@jan.1 normaal mens werkt iets van 1800 uur dus dat is zeker 1 fte a bruto loon van 50.000 knap
puddingbroodje
In de ochtend een uur later beginnen in de avond uur eerder stoppen! weg tijd winst. maar altijd 80 uur in de week werken is niet normaal!

als je daadwerkelijk de bespaarde uren productief in weet te zetten op je bedrijf en er daadwerkelijk betaalde arbeid mee uitspaart dan is het sommetje snel gemaakt!
pietjepuk
@puddingbroodje Volgens mij is bij menig melkveebedrijf met melkstal wat meer vrije tijd zeker gewenst.
+2
Erco
@pietjepuk sssst, we weten niet beter 😉🤪
+5
dieks2
Vaak hoor je van loonslaven (daar valt Alfa ook onder) en melkstalmelkers dat robots niet uit kunnen. Terwijl veel boeren die eerst zelf 14 keer per weken molken de robots niet meer kwijt willen. Die zien de meerwaarde ervan blijkbaar wel.
bertusdebeer
Het ligt eraan hoe groot het bedrijf is
Rundveeloket
Ook in Vlaanderen ligt de marge bij robotmelkers (in 2018) ca. 4 ct/l lager. Andere interessante info over robotmelken te lezen in 5-delige artikelreeks: rundveeloket.be/robotmelken_Vlaanderen/
grös
Worden op moment ook meer robots als melkstallen verkocht, zit dus ook meer financiëringskosten achter, ouwe afgeschreven robots van richting de 20 jaar zijn er niet veel, maar melkstallen genoeg!
Noorderling
@grös
Kost een melkrobot überhaupt wel eens 4cent als je er 6-7ton melk uit trekt?
Vaak gebeurt er meer inderdaad.
+1
van Ittersum
@Noorderling eigenlijk is deze discussie hetzelfde als de discussie over zelf maaien of laten maaien. Wat neem je mee in je berekening en wat niet. Als je alle facetten binnen je melkveebedrijf individueel bekijkt kan het gewoon niet maar in totaal weer wel.

Deze week hoorde ik dat in Flevoland nu rustig voor een perceel grond 130-140 k /hac werd betaald. Niemand kan dat recht rekenen maar toch gebeurd het , dus het kan..kennelijk. Het lijken wel melkveehouders met hun melkrobots rekenmethodes😂. Dus lekker laten en wat je buur doet, prima maar dat betekent niet dat jij dat ook MOET doen.
hans1980
@van Ittersum toch wel leuk onderzoek van de Belgen, niet minder arbeid nodig geen betere uier gezondheid wel hoger energie water reinigingsmiddelen productie iets hoger , gehaltes lager.
Dus netto 4,5 cent duurder
cowboys
@van Ittersum Deze week hoorde ik dat in Flevoland nu rustig voor een perceel grond 130-140 k /hac werd betaald

De prijs aan het aanduwen.
+2
Noorderling
@van Ittersum
Jezelf voor de gek houden kan altijd. Maar daar heb je maar 1 iemand mee.

In grote lijnen kun je het maaien wel door rekenen, maar als er op den duur maar 200uur voor een trekker over blijft kan niets meer uit door de hoge afschrijving per draaiuur. Maar technisch slijt hij niet, kon van dat geld ook een 5 koeien extra melken die wel geld binnen brengen. Uiteindelijk rendeert inkomsten verhogen bijna altijd, kosten verlagen valt al gauw tegen.

Nieuw met nieuw, en oud met oud vergelijken. Melk ook nooit weer zo goedkoop als in een 20jaar oude melkstal, amper elektronica en toch een 100 koeien per uur melken. Alleen draait alles wel door, soms moet je weer stappen zetten om niet te verzanden in een museum. Maar dan moet je wel eerlijk voor jezelf kunnen zijn en door onzinnige opties en speeltjes een streep durven zetten.

Diegene die altijd in de goede dingen investeren zie je nog steeds stappen zetten, draaien goed en gaan ondanks alle negatieve energie die een andere groep ervaart rustig door met waar ze mee bezig waren.
grös
@Noorderling
Ja en vergeet ook die, "We hebben de robots er weer uitgeschopt"-gevallen niet, kosten een vermogen! Hier in de buurt 1 na 2 jaar melken met GEA's stoppen ze er mee, las gister van een boer uit Salland die had na 1 jaar melken met A4's ze alweer ff ingeruild op de nieuwe A5's, ik denk, waarom en hoe kan dat (financiëel), ik melk al 20 jaar met de A2 doe ik iets verkeerd ??
hans1980
@grös misschien dat met 1 jaar inruilen er maar 10.000 per robot bij moet???
Jou robot zal niet veel meer opbrengen schat ik dus
pieta
@hans1980 Gewoon elk jaar inruilen. Heb je altijd fabrieksgarantie. 😁
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Heb je altijd fabrieksgarantie.


De pc ging om een of andere reden iedere keer kapot. Na 5 jaar en 6 pc verder wilde ze toch wat anders.
+1
Noorderling
@grös
Mooi laten gaan, niets is wat het lijkt. Of je hoort het eerlijke verhaal niet, of er is wel wat aan de hand waar je niet mee wilt ruilen. Kunt beter een jaartje rond kijken dan halsoverkop gekke investeringen doen waar je weer 20jaar aan vast zit.
Albert Altena
Ik heb het probleem met vrijetijd opgelost met 's nachts en overdag melken om twaalf uur.
"S nachts lig ik er rond half twee in tot ong. negen uur. 's Middags dus altijd vrij wat ik ook maar wil doen. Als het 's nachts één uur wordt door een feestje. So what!!!!
bio boer
@Albert Altena dat is persoonlijke voor keur die vrijheid hebt je nog zelf niet aan denken komt er geen einde meer aan de dag

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0