Nederland moet niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn



Originele beschrijving

De landbouwexport is opnieuw gestegen. In 2019 werd voor 94,5 miljard euro uitgevoerd naar het buitenland. Daarmee is Nederland de tweede voedselexporteur van de wereld. Goed nieuws voor de economie, maar minder voor het milieu en bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof.   Is het wenselijk om als klein land zoveel voedsel te produceren en daarmee het milieu verder onder druk te zetten? Of moeten we juist trots zijn op onze nummer twee positie in de wereld? En kost het ook niet simpelweg te veel geld wanneer we de export terugdringen? Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Deel dit topic

Reacties

Deutz1455xl
Trots als de wereldbevolking blijft groeien zoals ze nu doet kan nederland niet anders dan meer exporteren. India is een groot gebied maar de hoeveelheid water en vruchtbare grond in combinatie met hun klimaat zorgt ervoor dat ze in verhouding veel minder kunnen produceren dan wij op onze bodem. Daarnaast beschikken we over de kennis die nodig is om op efficiente wijze te produceren zoals we nu doen en met ons land, water, klimaat en kennis zouden we in de toekomst wel eens een heel erg gewild product kunnen produceren... tenzij alle boeren dus worden weg gejaagd of we allemaal biologisch ed worden
ted9
@Deutz1455xl Helaas hebben deze mensen geen geld. En zijn de rollen momenteel omgedraaid en exporteren ze naar ons alleen geen voedsel.
de Haas
Alleen de titel duidt al dat er iets ergs is gebeurt. Als je ergens goed in bent moet je daar als land, en al helemaal als je er ook nog van vreet, trots op zijn!
HansBa
Trots!, en met die open of geen grenzen binnen Europa waar 80% blijft zijn het eerder streek producten.
+6
matt
Klopt nummer 1 daar moeten we voor gaan 😀))
+1
George
Quote Reactie van @matt:
lopt nummer 1 daar moeten we voor gaan

Inderdaad tweede is de plek van de eerste verliezer! 😄
+4
weurding
Je moet daar produceren waar de omstandigheden het gunstigste zijn. Erger me daarom aan al die hectares goede landbouwgrond waar panelen geplaatst worden. Dit kan ook in landen tegen een heuvel of berg aan of ondergelopen stukken waar je verder niks mee kan. Immers stroom is veel sneller verplaatsbaar dan gas of water. . En als het dan toch echt moet zet dan op die grond eerst huizen en flap er dan panelen op. Heb je 2 keer wat aan de ruimte
sorry
@weurding en al die mooie kleigronden die ze onder water zetten
George
Quote Reactie van @weurding:
Erger me daarom aan al die hectares goede landbouwgrond waar panelen geplaatst worden.

Ik niet , ik zie het als een kans voor overige producenten. Het is goed dat er wat grond uit productie gaat want er is van alles in overvloed wat de prijzen geen goed doet. Mooi is het niet maar verder heeft er ook niemand last van . En als over 20-25 jaar blijkt dat er andere energiemogelijkheden zijn dan is de zooi zo weer opgeruimd en kan indien nodig deze grond wederom in productie genomen worden.
weurding
@George je weet hoe ik over die troep denk
+2
Zomerland
Nederland 2 na grootste landbouw exporteur van de wereld is de grootste kolderpraat die er bestaat.Trek eerst alle import er maar eens van af dan kom je erachter dat we in Nederland niet eens zelfvoorzienend zijn. Als je Nederland als stipje op de wereld kaart zien en dan er ook nog eens de helft van het land landbouwgrond is dan is het toch kolder om te denken dat wij de wereld voeden.
buorman
'niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn''
Nederland wil niet de tweede zijn, Ned is.
En dat dankzij ons vruchtbaar klimaat en onze handelsgeest en werkmentaliteit, daar zijn we 'groot' mee geworden en daar mogen/moeten we trots op zijn.
arie.j
"" Schouten pas tevreden als boer ook baat heeft bij exportrecord"
en
"ls we het hebben over het sluiten van de kringloop, dan kijken we ook vooral naar Europa. Het is niet zo dat we de kringloop per se op een zo laag mogelijk niveau moeten sluiten.'"'

Dat zijn uitspraken met toch wel iets gezond verstand, valt me mee.
nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
kanniewaarzijn
@arie.j Ik hecht niet zoveel waarde aan uitspraken van politici. Het is beter te kijken naar wat ze daadwerkelijk doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0