Landbouw Collectief opnieuw boos op Carola Schouten

Het Landbouw Collectief is opnieuw boos op minister Carola Schouten. Het ministerie van LNV dendert maar door zonder te overleggen met de partijen in het collectief.

Deel dit topic

Reacties

+6
van Ittersum
15 partijen aan tafel, zou ze ook niet serieus nemen. Krijgt niemand eens door hoe het werkt in Den Haag. Waarom worden andere partijen(sectoren en groeperingen) die je niet hoort of ziet toch uit de wind gehouden. Ons kent ons en zo wordt het spel gespeeld toen, nu en in de toekomst. Wil je daar bij horen, hou je trekkers thuis en investeer in netwerken, juiste posities enz. Je kunt het corrupt en alles er van vinden, maar je betaald nu wel de hoogste prijs.

Maak van de politiek niet je tegenstander maar je medestander als je iets wil bereiken voor je sector. Kan me niet meer heugen wie dat zei maar vond het toen wel een scherpe opmerking.
+24
familie pelle
@van Ittersum even nadenken van ittersum. Het landbouwcollectief is 1 gesprekspartner voor de overheid die 13 partijen vertegenwoordigd. Dus er zitten niet 13 personen aan tafel maar een aantal die deze grote groep en daarmee 95 % van de landbouw vertegenwoordigt. Dat Schouten deze groep niet serieus neemt wordt voor haar een groter probleem dan voor ons.
van Ittersum
@familie pelle Blijf dromen, het landbouwcollectief is een gelegenheids initiatief. "Oude normen en gebruiken" worden nu echt niet aan de kant geschoven daarvoor is het netwerk visa versa van andere partijen te sterk. Uit fatsoen zal de minister met ze praten maar de ingeslagen weg blijft gehandhaafd en elke verandering hierin zal uiteindelijk door de sector via de linker, rechter of achterdeur zelf betaald worden. Zie je nu toch al, "technische maatregelen" , wow wat een sterk argument.... maar feitelijk demotiveer je een groot gedeelte en die stopt uiteindelijk toch wel en daardoor wordt de vermindering van de veestapel(en bedrijven) gehaald. Sector betaald zijn eigen sanering, kopie van de fosfaatrechten.
+9
familie pelle
@van Ittersum ten eerste reageer ik op je denigrerende opmerking dat er 15 niet serieus te nemen groeperingen aan tafel zouden zitten. Dat is gewoon onjuist.
De rest van je verhaal is inmiddels al ingehaald door de realiteit. Ben je soms vergeten wat de eerste plannen van de overheid en provincies waren? Dus de trekkers en demonstraties hebben al zeker wat bereikt. Maar goed, er zullen altijd een aantal mensen zijn die de bereikte resultaten zullen bagataliseren, alleen al om hun schuldgevoel weg te praten omdat ze liever thuis bleven prikkeborden.
Druk
@familie pelle
LC is er alleen voor de N problematiek en behartigd daarbij (nagenoeg) alleen de belangen van de intensieve veehouderij. Voor alle overige landbouw gerelateerde zaken worden slechts de oude en bekende partijen uitgenodigd.
+3
familie pelle
@Druk
Quote:
.
LC is er alleen voor de N problematiek en behartigd daarbij (nagenoeg) alleen de belangen van de intensieve veehouderij

Dan ben je waarschijnlijk niet op hoogte wie het lc vertegenwoordigt. Netwerk grondig en akkerbouwer vakbond zijn ook aangesloten bij het lc. Klinkt niet echt als intensieve veehouderij ofwel?
+3
Koeien boertje
@familie pelle netwerk grondig zet overal een krabbeltje onder, als ze maar aandacht krijgen
verbi
@van Ittersum Leuke opmerking maar hoe moet het dan en nou geen politiek antwoord gewoon zoals jij het zou willen.
+1
van Ittersum
@verbi waar gaan we heen met de landbouw?, uiteindelijk kringlooplandbouw, die weg was al ingeslagen. De Stikstofverhaal komt er tussendoor en je gelooft het niet maar dit komt hun heel goed uit.
Wat valt hier in te combineren met de huidige Stikstof en op welke manier. De gedachte dat alles maar intensiever moet is constant vechten tegen iets wat je toch niet wint en past niet in die kringloopgedachte. Moet er gesaneerd en/of verplaatst worden, uiteindelijk wel. Je ontkomt nier meer aan die druk, tenzij je constant onder de druk van nieuwe regels wil voldoen.U bent toch een Brabander? Dan merk je toch waar het heen gaat en op welke manier. Geeft dat nog plezier, ik kan me dat niet voorstellen! Als niemand hierin wil meegaan zal altijd anderen over je gaan beslissen want het gaat wel door. Je kunt het wel ontkennen en er voor willen vechten dat is dapper maar of het rationeel verstandig is...

Kortom, warm saneren, verplaatsen, daardoor ruimte creëren voor de blijvers en dit allemaal met minder regels, hou het simpel. Industrie laten betalen, daar niet benauwd voor zijn, nu kunnen zij dit nog betalen. Als een collega daar zich goed bij voelt hem niet veroordelen. Winsemius had op meerdere punten best wel goede argumenten. Liever 6 boeren een goede boterham en plezier gunnen dan 10 boeren aan de bedelstaf. Die andere 4 zijn dan ook goed terecht gekomen, dat moet de inzet zijn. Had meer zakelijk instinct van het Collectief verwacht, gebruik makend van de kortstondige chaos die er toen was. Nu dat wat over is, gaan weer andere belangen tellen lijkt het wel en zo worden we langzaam weer geneergeerd. Mede omdat er een groep was die nog in de oude waarde leefden dat ze niet zonder ons kunnen..... Word wakker....

En dan het hekel punt: de huidige praters namens ons, praten die dezelfde taal wel als diegene die het uiteindelijk beslissen?. Diplomatie is een kunst en topsport tegelijk.
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
uiteindelijk kringlooplandbouw,

definieer het eens
Jan S
😀
+2
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Kringlooplandbouw is een vorm van duurzame landbouw waarbij de kringloop van stoffen gesloten is. Dit houdt in dat alle stoffen die door de landbouw uit een gebied verdwijnen ook weer teruggebracht worden in het gebied. De hoeveelheid stoffen die een gebied verlaten, zoals nitraten moeten dus ook weer in het gebied terechtkomen. Er wordt op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikgemaakt van de beschikbare hulpbronnen en de agrariër probeert de uitstroom en instroom van deze hulpbronnen gelijk te houden.nl.wikipedia.org/wiki/Kringlooplandbouw/

Met kringlooplandbouw waren de arme zandgronden uit de 19e eeuw in Drenthe en Noord-Brabant, nu ook nog arm en onvruchtbaar geweest.
+5
familie pelle
@van Ittersum
Quote:
waar gaan we heen met de landbouw?, uiteindelijk kringlooplandbouw, die weg was al ingeslagen.

Ik vind dat je jezelf diskwalificeert om mee te doen met dit soort loze kreten. Geen hond die mij kan definiëren wat kringlooplandbouw is.

Quote:
De gedachte dat alles maar intensiever moet

Een veel gebruikte tactiek bij discussies. Zet de tegenstander weg in een bepaalde hoek of leg hem of haar bepaalde uitspraken in de mond. WIE zegt hier dat alles intensiever moet? Daar strijd het lc helemaal niet voor en heeft ook niets met de stikstofproblematiek te maken. Dat vond ik ook het mooie aan de demonstraties, een biologisch melkveehouder samen in de bus met een grote varkenshouder op naar Den Haag. Jij probeert tegenstellingen te plaatsen die er in mijn ogen niet zijn. Ik vind het juist de kracht van de landbouw!

Quote:
Kortom, warm saneren, verplaatsen, daardoor ruimte creëren voor de blijvers en dit allemaal met minder regels, hou het simpel. Industrie laten betalen, daar niet benauwd voor zijn, nu kunnen zij dit nog betalen.

Ook hier ga je weer de mist in. In eerste instantie wilde de overheid koud saneren (stikstofruimte
Afpakken) en de ontstane ruimte uitdelen aan de industrie en luchtvaart. Dit is door het lc verzacht maar nog steeds wordt er met o.a. Extern salderen ruimte afgejat. Dus hoezo ruimte creëren voor de blijvers? Hoezo industrie voor laten betalen. Man, wordt wakker, daar strijd het lc juist voor!!!! En hoeveel ruimte levert de warme sanering van de varkenshouderij op? Niets!

Quote:
Had meer zakelijk instinct van het Collectief verwacht,

Ongelofelijk hoe jij deze mensen hier neerzet. Ga jij eens kijken naar de beleidsregels van de provincies van oktober en de aangepaste beleidsregels van nu.
+1
robbies
@familie pelle ik ben het grotendeels met je eens hoor, maar er is tussen de beleidsregels van oktober niet veel veranderd hoor. Laat je geen zand in de ogen strooien
+1
van Ittersum
@familie pelle is er dan al concreet iets besloten waar we verder mee kunnen, voor iedereen buiten de landbouw wel, lijkt het wel....maar voor ons? Na de eerste rondes waar de minister zei dat we richting een overeenstemming gingen en waar iedereen over elkaar heen sprong dat dat helemaal niet waar was, ging het mis. Nog een ontbijt op het Catshuis en daarna bleef het stil en dat klopt gewoon niet. Nu worden andere sectoren tevreden gemaakt/gesteld om verder te gaan, goede diplomatie ligt hier ten grondslag. Ook de persoonlijke ambities en de interviews van enkele "zichzelf vooraanstaande en overschatte mensen" hebben ONS niet goed gedaan. Tis een optelsom geweest. Wij zijn weer het sluitstuk ook voor de provincies, je gaat het meemaken, in een zachte landing is de uitkomst straks hetzelfde.
slagroomvla
@van Ittersum We moesten juist SAMEN optrekken heb je jaren verteld, dement aan het worden?
van Ittersum
@slagroomvla je weet net als mij, dit gaat nergens meer over, dat is de kern. Het resultaat blijft uit, jij ziet het , ik zie het. Terwijl we in een Stikstofcrisis zaten die onze economie compleet zou lam leggen. Nu nog de conclusie trekken, de Stikstofcrisis wordt bezworen over de rug van 1 groep en zonder dat zij hier invloed of inspraak op heeft. Kom op zeg, niks dement, wakker worden en wees eens concreet naar het Collectief. Wat hebben jullie bereikt, waarom wel of waarom niet. Tijd voor rekening en verantwoording. Denk dat ik wel weet hoe dit komt maar dan krijg ik de hoon over me heen, dus dat lijkt me niet verstandig.
+1
Achso
@van Ittersum het is nog niet helemaal klaar. En omdat Den Haag wel weet dat er altijd een groep agrariers, zoals jij, opstaat om vooral door te polderen, weet men ook wel dat men van alles kan doordrukken.
Het 'momentum' van de demonstraties gaat wat verloren en gelijk zie je een ' zie je wel groep' opstaan.
Kijk maar om je heen waar menig regering bakzeil moest halen, omdat groepen van de bevolking her niet langer pikt. Zo niet in Nederland
Jan S
😀
+6
kwarkje
@van Ittersum hele lto club geeft je duimpjes
Moet vast goed voelen
De club die het verkloot heeft ziet nog steeds het licht niet
Gaat ook niet meer gebeuren
Stroman
@kwarkje Maar dat is net wel het netwerk waar ittersum en anderen veel in hebben geinvesteerd. zou zijn bovenstaande theorie dan echt niet kloppen?
+1
familie pelle
@kwarkje t rare is inderdaad dat al die pro-lto mensen duimpjes geven aan van ittersum die het lc degradeert tot een plaatselijke punnik-club, maar beseffen deze mensen wel dat lto ook in het landbouwcollectief zit? Overigens hoort lto daar ook zeker in en ik weet zeker dat ze daarin een toegevoegde waarde hebben. Dus laten we hier nu geen lto-afzeik topic van maken. Daar hebben we er al genoeg van.
kwarkje
@familie pelle maak je geen illusies
Calon loopt continu te toeteren dat het een eenmalige samenwerking is
En hij heeft heel veel medestanders in zijn bedenkelijke club van narcisten
Jan S
😀
kwarkje
@Jan S Calon mag van de leden die de lto nog steeds heeft schijnbaar zijn gang gaan
Hij heeft meerdere functies
Optimaal inzetbaar voor Mark Rutte op deze manier
Elke dag dat dit langer duurt is in triest
Staat een gewoon lto lid achter deze Calon?
Is het collectief mooi klaar mee
dewittemotor
@van Ittersum Je hebt gelijk, maar zoiets opbouwen kost ons heel veel jaren. Dan is het al te laat
dewittemotor
@dewittemotor En de LTO heeft dat nu ook niet
van Ittersum
@dewittemotor tis voor mij heel simpel, wat lukt ons niet wat andere sectoren (die waren toch veel vervuilender bezig?) wel lukt. Dat verschil....leer daarvan en gebruik deze. Pak de transport, pak de bouw, zie de zware industrie, hoe doen zij dit. Waar hebben we onze geloofwaardigheid en ontzag verloren.
Jan S
😀
van Ittersum
@Jan S dan is elke inspanning bij voorbaat al gedoemd om te mislukken dus het collectief kan naar huis? Mag ik het zo lezen en concluderen, ik zou zeggen : play the game, maak mede de regels die hierbij horen maar eis het niet
+4
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
e hierbij horen maar eis het nietVoor de mensen die het spel op de wagen gebracht hebben, is het gezamenlijk landbouw belang gedoemd te mislukken, omdat het niet strookt met hun doelen. Het enige wat ons eventueel nog kan redden is er dwars voor gaan liggen met z'n allen. Als wij niet meewerken, dan moeten ze maar zien dat ze het uitgevoerd krijgen. En dat zijn de machthebbers niet gewend, maar het zal de enige manier blijken om ze te trotseren. Dat vergt moed en geen onderdanige houding van "play the game". Dat hebben we altijd al gedaan en dus ook altijd al verloren. Het is een utopie dat je de regels mede mag bepalen, hooguit de komma verzetten.

10 duimpjes!!
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
wat lukt ons niet wat andere sectoren (die waren toch veel vervuilender bezig?) wel lukt.

Je snapt het nog steeds niet. Het "redden" van het milieu is een middel en GEEN doel. Men gebruikt dit middel om de landbouw te saneren. Andere sectoren hoeven niet gesaneerd te worden en hoeven zich ook nergens tegen te verdedigen. Sterker nog: waar voor de landbouw de nodige leugens worden bedacht om ze zo vervuilend mogelijk neer te zetten (terwijl er geen probleem is), wordt er voor de werkelijk vervuilende sectoren van alles bedacht om de zaak te bagatelliseren.

Dus....je bent in feite bezig met een hardloopwedstrijd waarbij de een een propeller op z'n rug krijgt en de ander een loden bal van 400 kg. aan z'n been. Overleg over deze ongelijke situatie heeft dus geen enkele zin.
+1
Jan S
😀
+2
van Ittersum
@Jan S zal je eerst vriendjes moeten zijn om de kans te krijgen om een bepaalde taboe te doorbreken. Je kunt iedereen wel wegsturen maar het verleden met volksopstanden heeft geleerd wat erna kwam nooit beter was(Roemenië, Polen, zuid Afrika, Suriname enz enz) . Verandering begint vanuit de gevestigde kern. Je kunt simpelweg niet iedereen laten veranderen hoogstens hun proberen zich aan te passen
Jan S
😀
vrije boeren
@van Ittersum dat hebben we 35 jaar gedaan en zie wat we nu staan
Koeien boertje
Ik heb niet gezien dat er met de vorige stakingsdag de intensieve veehouderij mee deed, de club wordt steeds groter zo😋🤣👊
+1
Albert Altena
Door mensen als van Ittersum is het zover gekomen.
Het LTO hobbelde altijd mee en daardoor zijn ze verwent.
+2
Noordoost
@Albert Altena LTO is niet meer van deze tijd, dat is zoooooo jaren 90
+1
van Ittersum
@Noordoost huidige is altijd de slechtste ooit. Verassing: de toekomstige of vervangende uiteindelijk nog meer.
Jan S
😀
van Ittersum
@Albert Altena of toch verstandiger...wie zal het zeggen
Jan-T
Zolang het voedsel zo gemakkelijk is en blijft te verkrijgen veranderd er niets.
En laat de overheid nu dromen.
Al die bouwvakkers willen we met zijn allen ook niet thuis hebben zitten.

Alleen voedsel schaarste help andere middelen zijn er niet die er toe doen.
Het is niet anders.
van Ittersum
@Jan-T idd, dus stap van die gedachte af, zou veel schelen in vele denkwijzen. Afgelopen week zei een campinghouder over ons. Als wij regen, muizen of nieuwe wetgeving krijgen staan we te janken bij de overheid dat ze ons moeten helpen. Als wij een baggerseizoen draaien door het weer, hoge kosten enz. heet dat voor iedereen ondernemersrisico. Had je daar maar rekening mee moeten houden.

Wij produceren voedsel maar zonder ons (de Nederlandse boer) wordt het gewoon weer ochtend en de schappen liggen dan nog steeds vol. Wtrusten allemaal!
@van Ittersum tot mon .
+1
kwarkje
@van Ittersum hoe ziet een Nederland er uit zonder boeren?
Het is goed dat je een eigen mening hebt
Nog beter is het dat het overgrote deel van de boeren helemaal niets meer heeft aan dat polderende gezever waarmee we naar de rand van de afgrond gedreven zijn
Bij velen is het lampje de laatste maanden aangegaan, de gevolgen zijn duidelijk geweest voor iedere Nederlander
Ik verwacht voor dit jaar verdere escalatie
Bij huize van Ittersum zal er wel een kaarsje gebrand worden dat de collega’s zich braaf af laten slachten
+1
de jonge
@van Ittersum werkt die campinghouder die je aanhaalt ook nog voor prijzen van meer dan 30 jaar terug????
mlkvhoudr
@de jonge de vraag van van ittersum is wat heb je er zelf aan gedaan om je inkomen te verhogen? Daar ben je ondernemer voor....
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
e vraag van van ittersum is wat heb je er zelf aan gedaan om je inkomen te verhogen? Daar ben je ondernemer voor....


De meeste zijn om melkgeld op peil te houden meer liters gaan melken voor minder geld dus.
Tamelijk doodlopende weg maar een boer heeft niet zo heel veel mogelijkheden. Hij is boer en moet van zijn verse producten af waar vervolgens de rest in de keten , de grootmachten het bepalen en zich er aan verrijken. Heeft niet veel met ondernemer zijn te maken.
mlkvhoudr
@George de melk is nou eenmaal niet houdbaar dat maakt onze positie kwetsbaar, maar er zijn zat succesvolle agrarische collega s die andere verdienmodellen er naast creeeren. Vandaar mijn vraag wat hij of zij er zelf aan heeft gedaan.
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
succesvolle agrarische collega s die andere verdienmodellen er naast creeeren

Daar ben je geen boer voor geworden om een camping er naast te runnen of weet ik wat. Voedsel produceren op zich mag gerust een verdienmodel zijn.
mlkvhoudr
@George ik zie t probleem niet geld is geld maar je zou ook aan andere zaken kunnen denken die geld in t laatje brengen zoals zonnepanelen, kleine windmolen, verkoop voer voor paarden, landverhuur bollen/aardappels je hoeft niet op 1 paard te wedden.....
+1
Jan S
😀
mlkvhoudr
@Jan S ik kan niet op hun stoel gaan zitten jan. Ik lever aan een particulier die het ondertussen wel afgeleerd heeft om te zeggen de nzo heeft besloten..........

Tegenwoordig is het wie zoet is word gepamperd wie stout is krijgt de rekenjng van het pamperen van de zoeten oftewel herverdeling melkgeld

Vraagje heb jij zonnepanelen op je staldak?
+1
Jan S
😀
+3
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Als wij regen, muizen of nieuwe wetgeving krijgen staan we te janken bij de overheid dat ze ons moeten helpen. Als wij een baggerseizoen draaien door het weer, hoge kosten enz. heet dat voor iedereen ondernemersrisico. Had je daar maar rekening mee moeten houden.

Is dat zo? Hebben de boeren met muizenschade dan iets gekregen? Ik had in 2016 een baggerseizoen , alles was verzopen en oogsten mislukt en heb van niemand iets gekregen. Nu kun je meedoen aan een onbetaalbare brede weersverzekering. Maar ook voor een boer is het ondernemersrisico en dat weet ook jij best van Ittersum. Zo'n jankers zijn boeren niet zoals jij ze noemt , maar de boeren zijn wel degene die overal de schuld van krijgen en voor prijzen moeten werken waar geen enkele campinghouder het voor wil doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0