Het cooperatieve gevoel, wie heeft het nog?

Zes jaar geleden Suiker unie vaarwel gezegd, afgelopen jaar afscheid genomen van een cooperatieve veevoerfabrikant, met handen en voeten gebonden aan de 'boeren'leenbank en 't is dat RFC de minst slechte melkprijs heeft anders.....

Deel dit topic

Reacties

+1
kwarkje
Alleen Rfc is lastig om allemaal te ontvluchten
Daarom moet daar de bezem er doorheen
Doe geen zaken meer met coöperaties
Het in stand houden van de kleinere spelers is van levensbelang voor een gezond toekomstperspectief
Ik voer zelf van 5 verschillende particulieren
Stieren van meerdere organisaties
Laat crv maar lekker het geld gebruiken om nieuwe speeltjes te maken
Doen ze graag met de grote voerjongens en Rfc
grupstalboer
Afgelopen week afscheid genomen van CRV, melkcontrole naar Nijland, ki naar kleine zelfstandige .
+1
Bartlehiemboer
@grupstalboer Verstandig. Maar RFC is nog wel uw afnemer? Daar zou ik dan ook afstand van nemen.
+7
van Ittersum
@Bartlehiemboer principes tot aan de portemonnee nou🤣
cowboys
@van Ittersum er komt nog een tijd dat je heel snel weg wil bij je coop melkafnemer. Als je wist wat ze voor plannen hebben met de nl melkveehouderij.
kwarkje
@cowboys en dat mag je ons gerust uitleggen
Beter: ik wil heel graag weten waar ze in Amersfoort op aan het broeden zijn.
cowboys
@kwarkje Klimaat. En ik denk dat Hookwood daar best meer over weet.
kwarkje
@cowboys wat weet jij er over?
Rfc mensen zullen wel druk zijn met stikstofcrisis
En May moet natuurlijk goed ingewerkt worden
De mevrouw waar wat leden niet zo’n zin in hadden maar gewoon lekker haar aan Carola gepresenteerde visie over kringlooplandbouw uit mag gaan voeren binnen onze coöperatie
Voor al de slapenden: zei heeft bedacht dat kringlooplandbouw alleen een verdienmodel kan hebben via heffingen op hoogstwaarschijnlijk CO2
Nu de kostprijs gemiddeld op het niveau van de melkprijs zit gaan we heel veel plezier aan deze dame beleven
Het begint een beetje een patroon te worden dat mensen die de boeren een flinke streek geleverd hebben als beloning bij Rfc een of andere leuk klinkende, zeer goed betaalde functie krijgen om melkgeld te gaan herverdelen.
Gaat helemaal goed komen met de boeren die vinden dat we flink voorop moeten lopen en dat gaan koppelen aan herverdeling melkgeld
Gevolg: het deel die geld in moet leveren voor de klimaat en natuuronzin wordt uitgefaseerd
Degenen die overblijven hebben dan een lege pot om uit te graaien maar wel een hogere kostprijs
En zo komt de tweede groep op het hakblok
En nu maar hopen dat je niet bij de eerste groep zit💪💪💪
cornelissen
Quote Reactie van @kwarkje:
alleen een verdienmodel kan hebben via heffingen

Moest het buitenland ook niet meedoen , staat mij voor dat dat ook in het rapport staat.
kwarkje
@cornelissen rapporten wordt altijd uit geshopt
Dat is ook het leuke aan boeren
Je houdt ze zo gemakkelijk voor de gek
Beetje verdeel en heers en een lekkere worst voorhouden die nooit opgegeten gaat worden
Een zeer goede methode om er iets door te drukken
Tobber
@Bartlehiemboer wat heeft je melkcontrole/KI te maken met je melkafnemer?
Bartlehiemboer
@Tobber Het gaat mij er om dat zo te lezen de grupstalboer heeft nagedacht over hoe hij nu verder wil en wat de mogelijkheden zijn. Hij heeft dus al keuzes gemaakt om het anders te doen dan wat hij altijd heeft gedaan. Als hij een grupstal heeft weet hij ook dat je bij FC niet met open armen wordt ontvangen daar zal ook over nagedacht zijn. Hier een paar jaar terug die keuzes de revue laten passeren en ook naar andere bedrijven gegaan, vaak wat kleiner zodat je gewoon kunt communiceren met een verantwoordelijke met verstand van zaken. Allemaal geen moment spijt van gehad. Dat gun ik anderen ook
+3
verbi
@Bartlehiemboer CRV zit weinig geld in van de boer RFC zit zeer veel geld in dat is het verschil.Ik ben ook wel klaar met RFC maar zeg ook heel eerlijk dat ik blijf omdat ik er zoveel in heb zitten. Uiteindelijk telt de portomonee maar dat is dan ook de enige reden dat ik er nog lever. Best triest eigenlijk, je hoort toch trots te zijn op je afnemer? Maar ze hebben het er zelf naar gemaakt.
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
Ik ben ook wel klaar met RFC maar zeg ook heel eerlijk dat ik blijf omdat ik er zoveel in heb zitten.

Dat heb je zo vrij en kun je toch ook wel ergens anders stallen voor hetzelfde rendement?
Hoekje grond stijgt meer in waarde.

Bijzonder is wel dat in kwaliteit, prijs en flexibiliteit de (kleinere) particulieren het wel winnen van de coops. De wereld is aardig groter dan tientallen jaren terug, niemand is meer dom te houden, prijzen zijn transparanter. Ik ben benieuwd op welke manier coöperaties die leveren aan de melkveehouders nog onderscheidend kunnen zijn, de overhead vreet een hoop geld op en is in veel gevallen ook nog eens de remmende factor bij vooruitgang.
bdf
@verbi je zegt dat je blijft om de portemonnee. Als alles frustreert wat jij stelt, stop je daar uiteindelijk ook. Geld is niet zaligmakend. Wat dan meer helpt is, hoe maken we het dan beter? Wetende dat gewoon hoe graag we ook willen, niet alles kan.
Bartlehiemboer
@verbi Precies, dat is ook onze "wroeging" Wij wilden ook graag trots zijn op FC. En het gaat ons nog steeds aan het hart dat in onze ogen zo'n mooi bedrijf er zo'n puinhoop van maakt. persoonlijk zijn wij blij dat wij op tijd zijn weggegaan en het geld konden meenemen wat hier gebruikt is voor de omschakeling naar bioboer. Momenteel hebben wij het idee dat de regels voor bioboer bijna nog soepeler zijn dan de regels bij RFC....Hopelijk weten ze gauw wat ze nu eigenlijk willen hier in Nederland
+1
grupstalboer
@Bartlehiemboer Nee we zijn al heel lang weg bij RFC.
Melkweb
.✌️
+3
spotmelker
Voor mezelf hou ik altijd een coöperatief gevoel omdat ik niet zonder collega's kan/wil. Wellicht een tip voor de coöperaties/bestuurders. Verder zijn het de contactpersonen die bepalend zijn voor met wie ik handel doe.
verbi
@spotmelker Die collegas worden met of zonder een coop toch wel rap minder.
+4
hookwood
@spotmelker Zo is het hier ook. Had een jaar geleden nog 5 voerleveranciers, 3 particulieren (waarvan 2 in de Quote 500) en 2 coöperaties. Momenteel alleen de coöperatie nog overgebleven waar mijn vader ook altijd van voerde. Heeft te maken met hun benadering en de vertegenwoordiger die hier nu komt. Wordt het wel heel overzichtelijk van moet ik zeggen.
cjw73
@hookwood de één is nou eenmaal iets coöperatiever dan de ander. Maar ben het volledig met je eens dat de persoon die bij je op bedrijf komt meestal doorslaggevend is. Dit is voor mij een paar jaar geleden reden geweest om bij de coöperatieve voerboer weg te gaan. Voer is prima alleen kon het niet vinden met de persoon.
schoppenboer
@cjw73
Kun je vragen om n collega te sturen waar je misschien wel een klik hebt?
van Ittersum
@cjw73 misvatting van elke veevoerleverancier. Je koopt geen voer van de leverancier maar van de vertegenwoordiger. Ben zo gewoon mee verhuist.
hookwood
@cjw73 Ik deed in het verleden wel vaker zaken met de coop. De toenmalige vertegenwoordiger heeft toen een switch gemaakt naar een andere werkgever en kwam langs met zijn opvolger. Die heb ik daarna nooit weer gezien..... Dan ben ik er gauw klaar mee.
Johannushoeve cv
@hookwood dat is niet enkel bij een coop dat geld voor een particulier ook zo . Bij mijn een nieuwe vertegenwoordiger een keer geweest kennismaken zou om de 6 a 8 weken even kom bij kletsen maar hij moet nog komen 🙄 maar bij bij de fc persies het zelfde de ouwe relatiebeheerde kwam ook weleens aan waaien nu moet je een afspraak maken 3 weken van tevoren in drievoud.
koeboer
Denk dat het nog belangrijker is deze vraag aan het management van coöperaties te stellen.
+7
Melkboer16
Voor miin melkgeld vindt ik het mijn hele carrière zo’n 35 jaar altijd maar wat fijn bij de coöperatie! Denk dat de meesten dat wel hebben alleen een paar negatieven hier beweren anders!
A-Ware DOC Belleerdammer overal kon u heen maar u bent niet gegaan!
Vraag maar eens bij leveranciers van deze clubs wat het hun waard is als ze met u konden ruilen?
Ga ook maar eens op de koffie bij Noorderland of Lyempf leveranciers en stip dan eveneens aan of ze altijd melkgeld hebben gebeurd??
Een maandje niet daar word je vanzelf tam van.
torrarica
@Melkboer16 helemaal mee eens. Het zijn altijd dezelfde paar negatieven hier op dit prikbord ..waar de winst van particulieren heengaat kun je zien in de Quote 500.
+1
verbi
@torrarica Of ze in de quote 500 staan zal me een worst wezen en wat ze verdienen ook . Zo lang ze maar resultaten boeken en daar schort het gewoon aan . Ze verkopen alles om nog een beetje winst te genereren.En je mag toch best kritiek leveren dat is geen negatieviteit. Je moet ze scherp houden bi jRFC aan meelopers hebben we niks. En voorbeelden noemen van andere coops of particulieren hoe slecht die wel niet zijn slaat nergens op. Je moet uitgaan van je eigen kracht en dat mis ik in je verhaal.
+1
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
DOC

Dit is/was ook een coöperatie
Realisme
@Melkboer16 hier een leerdammerleverancier. Ben zeer kritisch over de gang van zaken bij onze fabriek en dan voornamelijk de melkprijs die ondanks het maken van een duur merkproduct nooit voorop loopt. Heb in het verleden nog wel eens de overstap naar een andere verwerker overwogen en ik moet eerlijk zeggen dat ze wat betreft betrouwbaarheid en melkprijsbeleid niet veel verschillen. Ja ik dacht dat CONO het daarin veel beter deed totdat daar ook door leveranciers aan de bel getrokken werd. Als ik wel eens hoor van collega’s die financieel niet breed hebben valt mij altijd op dat dat zich niet beperkt tot de boeren van enkele melkverwerkers maar dat dat bij allemaal voorkomt. Bel,A-ware, DoC, RFC en ga zo maar door. Beste is als wij onze verwerkers wakker houden en proberen te stimuleren te komen tot een humane uitbetaalprij en niet één of ander derde wereld prijsje.
cs-agrar
Alleen qua melkafnemer bij een kleine coop en dat gaat niet onaardig, bereikbaarheid van bestuur en directie is best goed, je wilt als coop-lid, ofwel mede-eigenaar, wel gehoord worden en resultaat moet er naar zijn
+3
arie.j
Coöperaties zijn organisaties van mensen met andere mensen in dienst.
Dus is het gewoon maar wat die mensen er van plegen te maken.
Daarnaast hebben ze leden die het vooral om de portemonnee gaat.
En die portemonnee was ook de reden om vroeger met coöperaties te beginnen.
Laat dat cooperatieve gevoel als smoes maar zitten Vdejong.
Dat je er vertrouwen in had omdat een coöperatie je wel niet zou bedriegen enz. is tenslotte ook iets van eigenbelang en de portemonnee.
Dat kleintjes zo goed waren staat wel haaks op het gegeven dat de leden ze massaal hebben verlaten, of voor samengaan met grotere stemden.
Verder: Twee/drie jaar geleden kon RFC geen kwaad doen, nu vallen de leden er dwars overheen. En dan zeggen dat het nooit meer goed komt is mij te kort door de bocht.
+4
Stroman
Van huis uit worden de meesten cooperatief opgevoed. Ik ook. Diep in mijn hart zou ik het liefst alles in cooperatief verband zoeken. Samen werken, samen leren en daar voordeel uithalen maar vooral werkplezier.
Helaas nemen we langzaamaan thuis afscheid van bijna alle cooperaties. Reden is dat het moderne cooperatieve mij iets teveel aan doet voelen als communisme en daar pas ik voor!
Jan S
😀
sunny boy
Ik krijg veel palmpitschilfers in mijn brok en nou zegt de concurent dat melkkoeien daar niks mee kunnen klopt dat?
Noorderling
@sunny boy
Nog nooit mest gezeefd?
Doe dat maar eens en vraag wat je allemaal vind. Kun je dan beoordelen hoe je verder gaat.
George
Sommige krijgen nog een coöperatief gevoel bij het woord Rabobank. Alleen dan nog ben je een echte.
😂 😂 😂 😂
arie.j
Quote Reactie van @George:
Sommige krijgen nog een coöperatief gevoel bij het woord Rabobank. Alleen dan nog ben je een echte

Vind ik niet, leden hebben daar geen voordeel ,geen risico, geen bezit en geen stemrecht.
Als al die dingen er niet zijn. dan kun je je wel een coöperatie noemen, maar ben je het gewoon feitelijk niet.
George
Quote Reactie van @arie.j:
ind ik niet, leden hebben daar geen voordeel ,geen risico, geen bezit en geen stemrecht.Als al die dingen er niet zijn. dan kun je je wel een coöperatie noemen, maar ben je het gewoon feitelijk niet.


Feitelijk een soort van RFC dus? 😄 Alleen daar heb je wel bezit maar toch niks te willen .
arie.j
Quote Reactie van @George:
Feitelijk een soort van RFC dus? Alleen daar heb je wel bezit maar toch niks te willen .

Nou om lid van RFC te zijn moet je wel je melk leveren, en als er niets te leveren valt schrappen ze je als lid.
Maar bij de Rabo kan ieder lid worden en tot zijn dood blijven, het geeft geen enkele verplichting.
Onpersoonlijker kan het al niet.
l

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0