Organisaties komen met stappenplan voor natuurinclusieve kringlooplandbouw

De naam van het plan is 'De weg vooruit' en het wordt dinsdag aan minister Carola Schouten aangeboden.

Deel dit topic Organisaties komen met stappenplan voor natuurinclusieve kringlooplandbouw | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)

De naam van het plan is 'De weg vooruit' en het wordt dinsdag aan minister Carola Schouten aangeboden.

Willie2

Laatste  |  

Reacties

+1
de Haas
Dit zijn alleen organisaties die zwaar aan de subsidie-tiet hangen. Wederom wiens brood men eet...
jan.1
Over 5 jaar is het over,dan moeten ze het net als de herenboeren zelf kostje bij elkaar scharrelen.
Pluto
De natuur vraagt niet om geld !!. Stop gewoon met het vernietigen er van in opdracht van de overheid . Biodiversiteit moet aan allerlei wens programma's voldoen en de natuur bepaald ZELF of ze er gebruik van maakt . Het aantrekkelijk maken van een Habitat is ook de opmaat voor verdwijning van soorten .
hans1980Loopt directie RFC ook mee?
+2
Jowi
@hans1980 De wegvooruit.nl dat zijn leuke organisatie 's, als dat onze toekomst word dan is het snel einde melkveehouderij in nederland.
+6
Detukkeroettwente
Wat een gezever over niks, en maar vergaderen om het vergaderen.
+10
kwarkje
Heerlijk visies maken over het eigendom van de boeren
Ik neem het niet serieus
Laat ze zelf een een leuk concept starten
Mag gelukkig in dit land
Wat ook mag is dit: 💩💩💩💩
Bedoeld voor mensen die menen te mogen bepalen hoe een ander naar hun wensen moeten luisteren
Ik vind dat gedrag super onbeschoft en heb er geen moeite mee dat uit te dragen
+1
Noorderling
@kwarkje
10euro/meter en ze mogen doen wat ze willen 😄
kwarkje
@Noorderling niet iedereen is te koop
weurding
@Noorderling weet niet hoe noordelijk je zit maar hoor al 9 euro Groningse klei
Noorderling
@weurding
Tegen de kust aan op hele lichte grond is het inderdaad 9-10euro, op de grens van akkerbouw/grasland gaat het naar 7. In het Oldambt betalen ze ook gerust 7euro en veenkolonien doet er niet veel voor onder, terwijl de saldo's daar toch flink lager zijn. Zijn daar weer vooral de grote varkens en melkveebedrijven die er per boerderij bij kopen, terwijl bij de kust pootgoed de prijs maakt.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
10euro/meter en ze mogen doen wat ze wille

Hier ook , ik ben er wel klaar mee met al dat gezeik.
Noorderling
@George
Dan zoeken we een ander stekje op voor minder geld 😃
Je moet je niet alles aantrekken, ik wil ook wel eens wat en lukt ook niet altijd. Gewoon een beetje door doen, weten waar je staat en dan kun je tussen 9/10 regels of verzinsels wel door slalommen.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan zoeken we een ander stekje op voor minder geld

Ik niet meer , ik ga dan de pot verteren. 😂
cornelissen
Quote Reactie van @George:
ik ga dan de pot verteren.

Is niet zoveel op tegen , alleen de datum van je overlijden kun je moeilijk inschatten en het is toch minder leuk om dan van de liefdadigheid extra s te moeten ontvangen, cq schooien.
Ik zou mij kunnen voorstellen, dat men dan zegt: leven als een god in Frankrijk en dan de liefdadigheid , kun je niet wat beter plannen.
Misschien toch maar een woning extra voor de huuropbrengst,die dan eventueel ook in de erfenis komt
+1
weurding
@cornelissen denk niet dat gezien de leeftijd van george en zijn bezit in acht nemende ooit sprake zal zijn van schooien. Dan moet je wel heel raar met de poen omspringen
George
@weurding
Heel nuchter gezien en om met de woorden van janishobbyboer te spreken kan ik de komende 35 jaar vooruit door ieder jaar een hectare te potverteren. Dan ben ik inmiddels 87 en heb ik nog 1 ha over waar huis en overige gebouwen op staan waarvan die overige gebouwen niks waard zijn.
Het zal mijn tijd wel duren.
+3
de haasen
Het bestuur van RFC zal wel mee lopen
+20
Wolswinkel
Mijn zienswijze die net zo weinig waard is als die van deze “initiatiefnemers”.

Punt1: ik kijk naar de deelnemende partijen.

Punt 2: ik zie dat er een nietszeggend 10-stappenplan opgesteld is met veel holle woorden en termen.

Punt 3: ik concludeer dat er met veel fratsen en frasen het boeren onmogelijk wordt gemaakt.

Punt 4: ik zie dat deze groep mensen ook geen enkel idee heeft hoe dat nieuwe verdienmodel daadwerkelijk te behalen.

Punt 5: ik zie dat de “boeren”(A. Datema en andere wereldverbeteraars) die vertegenwoordigd zijn in dit groene groepje naast hun boerderij al sterk gericht zijn op het biologische aspect en even tussen neus en lippen door aangeven de GLB gelden graag wat meer naar hun hobby’s gesluisd willen zien worden.

Punt 6: ik concludeer dat dit de zoveelste manier van brainwashen is die de laatste tijd gebezigd word. Alex Datema gaf enige tijd geleden aan zich niet vertegenwoordigd te voelen door geen van de partijen binnen het landbouwcollectief. Ook niet door het LTO waar hij wel lid van is. Alex Datema trekt liever op met partijen als Wakker Dier en andere partijen die de veehouder ook liever vandaag als morgen zien verdwijnen. De LTO laat weten achter dit 10- stappenplan te staan en laat wederom zien hoe kort al die verrotte lijntjes achter de schermen nu eigenlijk zijn en hoe groot de drang naar zelfdestructie van mensen binnen de sector is.

Punt 7: dit is een verkapte manier van Planet Proof melk leveren. Je melkprijs via bovengemiddelde eisen(gesteld door partijen vertegenwoordigd in het groepje waar Boerenraad ook in vertegenwoordigd is) bij elkaar schooien in afwachting hoever de duimschroeven het volgende jaar worden aangedraaid. Dit 10- stappenplan is de opmaat voor een wettelijke vastgelegde nieuwe standaard waar in de verste verte nog geen robuust nieuw verdienmodel bedacht is door deze “Kringlopers”.

Punt 8: er valt te concluderen dat er een nieuw blik aan werkgelegenheid opengetrokken gaat worden die de boel op boerderijniveau komen doseren en controleren.

Punt 9: er word ingezien dat het apparaat van indoctrinatie volop moet blijven draaien om het gewenste draagvlak voor de te nemen maatregelen m.b.t. de verzonnen problemen te bereiken.

Hieronder een deel uit het 10- stappenplan waar dit naar voren komt.


Faciliteer bottom-up ontwikkelingen en initiatieven en verbind die met andere initiatieven.
Zorg voor meer bewustwording over de problematiek en de benodigde transitie via (consumenten-)campagnes en inspirerende evenementen, zodat de verantwoordelijkheid door de hele maatschappij wordt gevoeld en zoveel mogelijk uit intrinsieke motivatie komt.

Alex Datema, ik ken je niet persoonlijk en daarom moet ik voorzichtig zijn in mijn beoordelen van jouw persoon. Je lijkt een gezellig hoofd te hebben en dus zul je ook wel wat humor hebben. Wat ik van je lees in de media(en dat is best veel) vind je jezelf een goed mens met een goed verhaal en dat lijk je graag actief uit te dragen.. Besef wel dat er een grote categorie boeren is die jeuk krijgen zodra er weer een “ziener” opstaat die zich tezamen met dubieuze partijen actief met hun boterham willen bemoeien.

Succes met het in een kringlopen.
danielle0
@Wolswinkel AMEN!!
kwarkje
@Wolswinkel het is beschaafd hem het voordeel van de twijfel te gunnen
Eigenlijk denken we heel andere over deze zgn collega’s
de Haas
@Wolswinkel Ik ken Datema ook niet persoonlijk maar mij bekruipt het gevoel dat hij maar al te graag bij de winnaars wil horen. Hij heeft alleen zelf nog niet door dat het tij is gekeerd.
+3
Bartlehiemboer
Het is een "gelopen" race. Ik begrijp dat de echte boeren tegen dit voorstel aanschoppen. Ik begrijp ook dat de organisatie zijn kans pakt. Op dit moment is de regering/partijen zo onwetend en beinvloedbaar op natuur gebied dat ze in mijn ogen zich allen meteen achter dit plan scharen. De boeren kunnen nog zo hard roepen dat er voedsel nodig is etc. maar ik denk dat Nederland daar niet meer gevoelig voor is. Deze boeren zullen waarschijnlijk elders hun heil moeten zoeken. Nederland zal er later achter komen dat het een niet zonder het ander kan maar nu zien ze alleen nog maar bloemetjes en bijtjes.
Weidezicht
@Bartlehiemboer ik vrees dat je gelijk hebt. De sector is niet in staat te onderbouwen dat wat we nu doen al super goed. Op dat schip in rotterdam vertellen ze vol trots dat ze bostel van een plaatselijk brouwerijtje omzetten in vlees en melk. Dat is zogenaamd geweldig. Dat doen de veehouders toch snotver al zolang het bestaat. Waarom geen pagina in de krant (advertentie) wat de landbouw allemaal verwerkt. 100 duizende tonnen bierbostel zodat heineken enz. Wereldwijd bier kunnen exporteren. En zo zijn er nog tientallen produkten. Spreek net iemand die 50 vrachten (bermgras) compost heeft verstrooid om de akkerbouwzandgrond te verbeteren. Waar willen die natuurfreaken straks heen met al dat maaisel uit de bermen en natuurgebieden en alle groenafval uit de groene kliko? Exporteren. De nederlandse landbouw zet al dat afval om in waarde.
kwarkje
@Weidezicht het is heel eenvoudig om geen bijproducten te voeren
Ik hoop dat jullie mijn voorbeeld volgen
Vanaf vandaag stoppen en wacht dan maar even hoe snel er reactie komt
Maar ja,..... het is zo goedkoop zul je wel denken
Het lot heb je zelf in handen
jan.1
Quote Reactie van @kwarkje:
het is heel eenvoudig om geen bijproducten te voerenIk hoop dat jullie mijn voorbeeld volgenVanaf vandaag stoppen en wacht dan maar even hoe snel er reactie komtMaar ja,..... het is zo goedkoop zul je wel denkenHet lot heb je zelf in handen

Gaat naar enkele 1000 plus boeren en de rest de vergister in,daarna begint jij weer te bellen...
kwarkje
@jan.1 ik denk anders dan het gemiddelde kuddedier
ted9
@kwarkje Spul is helemaal niet goedkoop. En al helemaal niet als je elk jaar kuilplaat erbij moet hebben.
cowboys
@Weidezicht over dat bermgras. Ga maar is Google. Van berm tot bladzijde en welke partijen daar bij betrokken geweest zijn en hoeveel tientallen miljoenen daarmee over de balk gesmeten zijn. En ook door die partijen zeer snel weer in de doofpot gestopt is.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Spreek net iemand die 50 vrachten (bermgras) compost heeft verstrooid om de akkerbouwzandgrond te verbeteren.

Lekker is dat! Dat wordt spuiten volgend jaar. Moet je toch niet willen, die troep.
BertK
@kanniewaarzijn Hier in de buurt heeft het waterschap twee dagen bij natuurmonumenten rommel geraapt uit de bokashi die de pachtende boer er had laten strooien.
BertK
@kanniewaarzijn Hier in de buurt heeft het waterschap twee dagen bij natuurmonumenten rommel geraapt uit de bokashi die de pachtende boer er had laten strooien.
Twentsch Land
Zo is het.......het is allemaal al klaar om een en ander te gaan uitvoeren.....het kan dan in een paar jaar heel snel gaan.

@Bartlehiemboer
+4
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Het is een "gelopen" race. Ik begrijp dat de echte boeren tegen dit voorstel aanschoppen. Ik begrijp ook dat de organisatie zijn kans pakt. Op dit moment is de regering/partijen zo onwetend en beinvloedbaar op natuur gebied dat ze in mijn ogen zich allen meteen achter dit plan scharen. De boeren kunnen nog zo hard roepen dat er voedsel nodig is etc. maar ik denk dat Nederland daar niet meer gevoelig voor is. Deze boeren zullen waarschijnlijk elders hun heil moeten zoeken. Nederland zal er later achter komen dat het een niet zonder het ander kan maar nu zien ze alleen nog maar bloemetjes en bijtjes.

Dus jij denkt dat nl over 10 jaar alleen maar bloemetjes en bijtjes melk produceert,en dat de huidige sector zomaar overboord gekieperd wordt...reken daar maar niet op,de trend is een forse schaalvergroting komende 10 jaar,want er blijven maar 10.000 melkveehouders over.Ook bio zal mee moeten.
En kringloop is een mode woord, als carola Schouten weg is komt er weer een nieuwe minister met een eigen visie...en met eigen mode trends..en nieuwe meelopers..
Bartlehiemboer
@jan.1 Wat is dat nu voor een reactie? Ik ga me niet eens verdedigen tegenover U. Met mensen zoals U komen we er niet
+3
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Wat is dat nu voor een reactie? Ik ga me niet eens verdedigen tegenover U. Met mensen zoals U komen we er niet

Neem me niet kwalijk dan!maar ter verduidelijking ,de consument gaat niet betalen voor extra.
Dat blijkt telkens weer opnieuw.Ze toont wel belangstelling,maar gaat voor het goedkoopste.
We zijn geen eiland,economie kan je niet dwingen.
mlkvhoudr
@jan.1 op dit moment heb jij nog gelijk maar wat ik niet snap is dat weerribbenmelk wel zou verkopen in amsterdam en dit niet het kan dus wel maar je moet de juiste kanalen zien te vinden

boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

weerribbenzuivel.nl/

Ik denk dus wel dat we naar een steeds natuurlijkere manier van produceren toe gaan maar dat je niet te ver voor de kudde kunt uitlopen, de duurzaamheidsketting is maar kort......dus een klein beetje meer doen en een klein beetje meer melkgeld
+1
Bartlehiemboer
@jan.1 Oke dan, waar maakt u uit op dat ik zeg dat we er komen met de beitjes en de bloemetjes. Ik zeg juist het tegenovergestelde. Maar ik sta wel open voor alles en ja, wij boeren zelf ook zo Maar ik ben me er donders goed bewust van dat je er niet komt als iedereen zo zou boeren. En dat was mijn voorgaande reactie. We moeten het met elkaar doen maar ga elkaar niet afzeiken of aftroeven en dat gevoel krijg ik bij u wel.
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Oke dan, waar maakt u uit op dat ik zeg dat we er komen met de beitjes en de bloemetjes. Ik zeg juist het tegenovergestelde. Maar ik sta wel open voor alles en ja, wij boeren zelf ook zo Maar ik ben me er donders goed bewust van dat je er niet komt als iedereen zo zou boeren. En dat was mijn voorgaande reactie. We moeten het met elkaar doen maar ga elkaar niet afzeiken of aftroeven en dat gevoel krijg ik bij u wel.

Dat maak ik uit dat het volgens jou(of U) een ,,gelopen race ,, is,dat vind ik nogal kort door de bocht ,want dat leeft vooral bij de randstedelijken binnen de grachtengordel,maar er leven daarnaast ook nog een aantal miljoenen mensen buiten deze randstad en die hebben daar helemaal nix mee.Dus helemaal geen gelopen race,de overheid is ook verantwoordelijk zoals er nu geboerd wordt en neem van mij aan dat weten ze drommels goed daar in Den Haag.
Als er een verandering nodig is zal er eerst ook naar de bestaande situatie gekeken moeten worden en vandaar uit maakt men een rieel plan samen MET de boeren met goede financiele onderbouwing, met toekomst perspectief voor het platteland.Daar werk ik aan mee.
buorman
Quote Reactie van @jan.1:
maar er leven daarnaast ook nog een aantal miljoenen mensen buiten deze randstad en die hebben daar helemaal nix mee

google.nl/search/…

Deze de afgelopen jaren gemist jan.1 ?
de haasen
Deze kunnen het zonder het WNF .
Vreugdenhil zet weer hoogste kale melkprijs neer ( BRON )boerderij
+4
mlkvhoudr
@de haasen mooi stukje oppurtunisme van je 🙂 in februari 2019 zat vreugdenhil op 31,29 cent nu hebben zij er wintertoeslag bij en zitten ze over december inderdaad hoger dan de fc in de contante mp. Maar op jaarbasis zitten ze er onder
+1
Wolswinkel
Groen1
.
+2
puntertje
Wat de meeste bovenstaande organisaties gemeen hebben is hun geloof in de autarkische samenleving. Dus dat een land op zo'n beetje elk gebied zelfvoorzienend is en dus de markt gestuurd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn Albanië in het verleden en Noord-Korea heden ten dage. U mag zelf invullen of dat een succesformule is die gekopieerd zou moeten worden.
De markteconomie is gebaseerd op comparatieve voordelen en internationale handel. Dus wij zouden hier best koffie en cacao kunnen verbouwen maar het is beter dat ze dat bijv. in Ivoorkust doen. En dat wij dan melk produceren om vervolgens handel te drijven. Dus produceren waar dat het beste kan. Geen melk produceren midden in een bloedhete woestijn en sinaasappelbomen in gasgestookte kassen of zo. Beter voor milieu en welvaart van de deelnemende landen. Is het systeem perfect? Nee, er kan uitbuiting plaatsvinden en ook is het mogelijk dat niet alle milieukosten in het product worden berekend. Als je denkt dit simpel op te kunnen lossen door binnenlandse consumenten van producten die tevens geëxporteerd worden te dwingen extra te laten betalen voor binnenlandse producten, in een open economie waar we in ons exportgerichte economie vooral gebaat zijn bij weinig handelsbelemmeringen blijft het bij wishfull thinking. Dan moet eerst nog de revolutie om te komen tot een totalitaire autarkische samenleving gevoerd worden. Veel politici en actiegroepen hebben eigenlijk niet door dat ze daarvoor aan het strijden zijn.
Pluto
Het grote GAT in de hele kringloop gedachte is de consument . Tijdens de honger winter was de kringloop perfect !!!. totdat de consumenten uit het westen kwamen . Dit is niet negatief of sarcastisch bedoeld het is gewoon een constatering . Kringloop wordt gebracht als DE oplossing maar is niet meer dan een stuur instrument voor de maak en wens landbouw .
de Haas
@Pluto de wens landbouw van een handjevol mensen. Waarom moet alleen de landbouw kringloperig zijn? Er zijn zoveel andere sectoren die niet anders doen dan aan- en afvoeren. Geen Duitse auto's meer, geen exotisch fruit en geen goedkope kleding uit Azië. Het is het een of het ander. We waren al afgeschreven op het moment dat een of andere geitenwollen sok deze kreet in de mond nam.
+1
Pluto
@de Haas Ik denk dat hun angst is dat het kringloop gewauwel over slaat naar buiten de landbouw . Misschien is angst niet het goede woord . Als bierbostel in de vergister moet gaat een kratje Grolsch 35 euro kosten . Toen er in het verleden geen brood meer was en honger in Engeland zei de koningin waarom eten de mensen dan geen cake . Kringloop is goed maar vraag aan de organisaties wat ZIJ bijdragen aan de bewuste kringloop ,aangezien zij een wezenlijk onderdeel zijn van de keten !!.
hans1980
@Pluto wanneer je ziet wat een gemiddelde biologische boer van z'n grond afhaalt in kg ds/ha dan is de footprint gewoon groter dan gangbaar. Biologisch is niet logisch
George
Er willen er teveel beslissen over het lot van de boeren, iedereen heeft een mening . Dat ze het lekker uitzoeken met hun flauwekul.
+2
Noorderling
@George
Het ergste is dat de boeren met een niche markt het iedereen willen verplichten en daarmee zichzelf naar een bulkmarkt dirigeren.

Volgens mij wil je juist zo exclusief mogelijk blijven en laat de rest zoveel mogelijk kunstmest strooien en soya kopen. Ik krijg m'n melk hier in ieder geval niet in het dorp verkocht, laat staan nog 2.
kwarkje
@Noorderling nog erger: ze zijn schijnbaar niet capabel om te begrijpen dat ze hun eigen graf graven
Er zijn wat prikkers die het niet leuk vinden wanneer ik ze dom vind
Dan moeten ze maar niet zo onvoorstelbaar dom gedrag vertonen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!