Melkbaarheid nakomelingen genomic stieren

Ik heb de indruk dat er, sinds de intrede van de genomic fokkerij, niet meer echt gekeken wordt naar de melkbaarheid van de nakomelingen.

Deel dit topic

Vdejong

Laatste  |  

Reacties

ted9
Er zijn bij crv steeds minder stieren met een normale melkbaarheid. Veel onder de 100 onder het mom van uiergezondheid.
de hoef
@ted9 taai koei lopen inderdaad langer op je bedrijf
+2
m uut m
@de hoef
Nee hoor.
Er is ook geen relatie tussen taaimelkse koeien en mastitis. Het is eerder dat taaimelkse koeien een hoger celgetal hebben.
Dan hebben taaimelkse koeien ook nog een negatief effect op arbeidsvreugde. πŸ˜‰
Bij mij vertrekken ze eerder.
+2
Noorderling
@m uut m
En dan durft crv Danno met 88 melksnelheid uberhaubt al op de kaart te zetten, en dan vererft die stier ook nog een levensduur van >400dagen. Ik weet het niet, maar ik denk dat 40dagen melken al wat wordt. Zwakste schakel bepaald hoe lang een koe loopt, hoe goed de rest ook is. En koe die niet drachtig wordt kun je ook niks mee, een melkkoe die niet te melken is ook niet.
schoppenboer
@Noorderling
Hebben hier ook veel Danno's. Blijven echt wel lopen. Of ze taai melken weet ik niet want op de robot heb je er geen last van. Goede stier, gebruik hem niet meer. Denk dat er zo veel zijn die er geen last van hebben.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @schoppenboer:
Of ze taai melken weet ik niet want op de robot heb je er geen last van.

Dan erger je je er niet direct aan. Of het last hebben van is, of dat je wat laat liggen is aan een ieder zelf. Maar op de plaats van zon koe kunnen ook 2 anderen lopen. Als dat er 5 zijn is dat toch behoorlijk verspilde tijd, heb je zomaar een uur per dag te pakken.
pieta
Quote Reactie van @schoppenboer:
Goede stier, gebruik hem niet meer. D

Onbegrijpelijk dus. Nu je weet hoe ie fokt en wat ie bij jou in de stal brengt en hij is nu pas betrouwbaar. Taaimelks weet je nu. Dan zeg je goede nakomelingen maar ik gebruik hem niet meer. Ik heb ander beleid.
de hoef
Quote Reactie van @m uut m:
Bij mij vertrekken ze eerder

bij ons blijven ze de robot heeft tijd zat, die zeurt nooit
ricardo
@de hoef heb ook dat idee licht melke meer mastitis
de hoef
@ricardo dat idee van jou kan kloppen, mastites komt hier zelden voor,
zal vanaf nu wel veranderen, dat is meestal als je zo iets zegt , celgetal is hier wel hoger dan gem
Leo,s vriend
[quote="@ricardo" p="1703669"]heb ook dat idee licht melke meer mastitis

Hier voor robotmelken enkele koeien met chronisch hoog celgetal, kon nooit kiem vinden, na start robotmelken bleek dat die koeien met 1 of 2 spenen taai waren, dus in melkstal altijd de andere 2 of 3 deels blind gemolken, robot neemt per speen af, dus geen blindmelken meer.

Snel melkende koeien liggen nog wel eens melk uit, dus speen los, dus kunnen makkelijker bact. infectie oplopen.

Of het werkelijk zo weet ik niet, maar die conclusie is wel voor de hand liggend.
+1
Willie2
Je kan beter stieren gebruiken met een hoge betrouwbaarheid, genomic stieren vallen op de lange termijn vaak tegen qua cijfers...
+1
komelker 2
@Willie2 Of CRV valt tegen.
+1
hookwood
Het feit dat een stier wel of geen dochters aan de melk heeft, heeft niets te maken met de fokwaarde voor melksnelheid. Mijns inziens is er wel volop aandacht voor melksnelheid, maar de focus ligt op uiergezondheid en celgetal.

Als je weet dat melksnelheid een issue bij jou op het bedrijf is kun je daar prima mee rekening houden. De fokwaarden zijn bekend. Heb net even het aanbod van CRV bekeken en daar liggen ze grosso modo rond de 100. Misschien iets meer net er onder dan er boven. Worden nog wel en paar fokstieren aangeboden met waarden onder de 90 zoals Danno en Startrek, Voor mij reden genoeg om dat soort stieren niet meer te gebruiken.
+1
Sjaakiee
@hookwood crv lijkt veel op rfc Als ik gerichte vragen stelde bleef het altijd erg stil.daarom gebruik ik die stieren niet meer maar paar keer per jaar komen ze weer langs of ik weer klant wil worden.πŸ™ˆπŸ™ˆ
+2
de hoef
Quote Reactie van @Sjaakiee:
Als ik gerichte vragen stelde bleef het altijd erg stil.

je moet de juiste man de juiste vragen stellen, hier komt altijd antwoord op de vragen
+1
kwarkje
@Sjaakiee crv en hun stieren, heb met beide liever niet te maken
Alternatieven genoeg
+2
de hoef
@hookwood de eerste dannos aan de melk hier , ben hem weer gaan gebruiken nu
+1
albert1
@de hoef bevallen hier ook prima. Afgelopen week de eerste ingeschreven met 86 av en ook nog 113 lw. Robot heeft hem in 4 minuten uit. MS moet je in de paring rekening mee houden. Heb meer moeite met z,n vet gehalte.
KOC1981
@albert1 hier staan ze ook bovenaan wat lactatiewaarde betreft. Dan Jetset. Beide op papier lage melksnelheid, maar vzn danno heb ik geen extreme, van jetset 1. Ik kan de fokwaarde van Danno voor melksnelheid dus niet zo goed plaatsen, heb er 8 aan de melk, gemiddelde melksnelheid 2,7 kg/min = stalgemiddelde
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
Het feit dat een stier wel of geen dochters aan de melk heeft, heeft niets te maken met de fokwaarde voor melksnelheid.

Waarom vragen ze dat dan bij BI? Melksnelheid veranderd wel vaker naarmate stier meer dochters heeft, net zoals de andere cijfers. Die eerste fokwaarde is ook maar berekend
ted9
Heb het idee dat taaie koeien minder goed uit te melken zijn. En daarom eerder uieronsteking hebben. Ook gaat de uieronsteking minder snel weer weg met behandelen maar dat is mijn gedachte. Hier gebruiken we geen stier meer die onder de 100 scoort.
m uut m
@ted9
Dat is ook mijn ervaring.
Daar komt nog bij dat de belasting op de speen (slotgat) groter is wat meer kans op beschadiging geeft.
ted9
@m uut m Dat is ook mijn constatering.
+1
jent
Ik heb geen hekel aan lang melken. Maar dan wel door een setje extra door de melkstal en niet door taaie koeien🀣
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!