Kuilmonster 8 dagen onderweg richting laboratorium: is dit nog net binnen de normen of er ver over heen?

Ik ben van de week met de mestboekhouding/kringloopwijzer bezig geweest en wat mij opviel bij één analyseverslag dat er wel meer als een week (8 dagen) tussen de monstername en datum ontvangst op laboratorium zit. Ik heb het even met de jaren ervoor vergeleken en het was altijd binnen 2-3 dagen ontvangst na monstername. Mijn vraag is dan ook weet iemand hier wat de normen zijn voor aanleveren kuilmonster: hoeveel dagen mag het kuilmonster onderweg zijn richting laboratorium?

Deel dit topic

arjen90

Bijlages

(klik om te vergroten)

8 dagen tussen datum ontvangst en monstername

Laatste  |  

Reacties

+1
boer03
Dat is wel absurd lang. Onze monsternemer vertelde dat monsters om de 2 / 3 dagen bij hem thuis worden opgehaald. Eurofins

1 ding scheelt wel. Als je nu pas de 1e snede prikt zul je vast geen ruwvoer tekort hebben😀
arjen90
@boer03 Die voeren wij als laatste op, we voeren eerst 2e en 3e snee op, omdat het logistiek zo uit komt...
+1
Hans7
Natte bijproducten is 1 dag en overige is 2 dagen, bron gmpplus.org/media/2992/… blz. 25

(klik om te vergroten)

Binnen twee dagen
dulle66
Dat is wel erg lang, welk lab? Bij Eurofins worden de meeste monsters avonds opgehaald die overdag gestoken zijn. Volgende morgen ingezet en binnen 5 werkdagen uitslag binnen via de mail.
arjen90
@dulle66 Geen Eurfofins, maar een andere, ik ga de naam niet zeggen, ik wil het bedrijf liever niet in diskrediet brengen, maar wel een bekend laboratorium die normaal wel goed voldoet.
cjw73
@arjen90 zag al aan de afbeelding dat het geen eurofins was. Deze doet mijn mestmonsters altijd. Maar heb zelf voor eurofins geprikt maar dat werd ook niet altijd dagelijks opgehaald. En in 1 van de reacties staat ook 2 werkdagen en dat is met een weekend erin ook al gauw een dag of 5.
Sjaakiee
Paar jaar 2 monsterbedrijven laten komen en op zelfde plek laten steken.wat me verbaasde dat er aardig verschil in zat telkens.
puddingbroodje
@Sjaakiee het is dat het een dure hobby is anders zou je het altijd doen!
Willie2
@Sjaakiee Hoeveel verschil zit er dan tussen qua VEM, RE en DS bijv.?
jan w
@Sjaakiee
Als je ze naar het zelfde lab doet, zit er nog verschil in.
grondlozeboer
@Sjaakiee en dan de beste aanhouden? 😁
koeboer
Zo het veel uitmaken als het luchtdicht zit ? anders zo het in de kuil ook veranderen
Willie2
@koeboer Ik denk het wel, het is toch anders, je haalt kuil los als het ware, er komt zuurstof bij, er onstaat een bepaald proces in zo'n monsterzakje, het is het beste dat het direct gebeurd natuurlijk, maar er moeten meer monsters genomen worden, maar als twee dagen de norm is volgens gmp+, dan is 8 dagen wel erg lang vindt ik...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!