Mark van den Oever: Goed nieuws RIVM-data is binnen!

Goed nieuws! RIVM data is binnen! Binnen enkele dagen eerste conclusies verwacht na doorrekening experts!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Facebook citaat Mark vd Oever

Reacties

+3
de jonge
Geweldig, dat hebben ze dan toch maar bereikt...
Arum
😀
jan w
@Arum
Vorige week werd dus al bekend, dat tussen de 90 en 95% van de industriele bedrjiven geen NB vergunning heeft en dat van de 750 bedrijven die het wel hebben er 2 bij waren die om privacy redenen de uitstoot niet bekend wilden maken.
+2
Frederika
De helft is vast zwart gemaakt
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frederika:
De helft is vast zwart gemaakt

Of gemanipuleerd.
BertK
@kanniewaarzijn dat is dus de grap. Als je hun rekenmodel en hun input 1 op 1 kopieert moet het resultaat hetzelfde zijn, anders zijn ze niet open en transparant zoals ze zeggen te zijn.

Als de verschillen niet uit te leggen zijn, is de kamer foutief voorgelicht. Dat was/is een halsmisdaad in de politiek, vooral gezien de gevolgen die dat heeft tav n2000 en stikstof beleid.

Kabinet moet met de billen bloot! Of je dat nu wilt of niet.
+1
BertK
Eventjes geduld nog, de uitslag komt zo (over een paar dagen).

Vol verwachting klopt ons hart,....
+3
puntertje
Focus eerst maar op de aannames in de gebruikte modellen. Dat is namelijk de manier om gewenste uitkomsten te genereren.
jan w
Alleen de doelstellingen zijn absurd en nooit haalbaar.
Volgens een artikel van iemand uit de provinciale staten van zeeland was de neerslag van stikstof voor 140 jaar geleden 11 kg. N . Nu was dat tussen de 12 en 17 kg. N. waarvan veel uit belgie.
Op Rottumerplaat in de waddenzee, waar geen verkeer, industrie en landbouw is, is er een neerslag van stikstof van 12 kg.

En dan wil men in de Peel terug naar een uitstoot van 5,5 kg.

Tenminste dat is wat ik uit verschillende stukken heb gehaald.
+1
Kempenaar
Lijkt me stug dat het RIVM zo snel met de eerlijke gegevens op tafel komt
Bartlehiemboer
@Kempenaar Het eerste wat wij denken is dat ze alles opnieuw hebben getypt met waardes die hun goed uitkomt. Hoe werkt zoiets dan? Kunnen onze experts zo'n valse notering aantonen? Of moeten wij dan weer tegen testen doen met het ware verhaal? Kortom hoe bewijs je iets op echt of nep???
Kempenaar
@Bartlehiemboer ik denk dat er voldoende kennis bij het mesdagfonds zit om dat helder te krijgen
+7
Peterr
RIVM is nog steeds echt niet open hoor.
Open is in mijn optiek in deze, zonder opzettelijke belemmeringen laten zien wat je doet.
Maar ja, RIVM...

Om het programma te mogen gebruiken welke de openbaar gemaakte data kan lezen, wordt je ff met naam en toenaam geregistreerd alvorens je een mail van het RIVM krijgt met de download link van dat benodigde programma.

rivm.nl/operationele-prioritaire-stoffen-model/…

Denk je dat het daar bij blijft?
Nee.
Je dient ook eerst ff akkoord te gaan met het gebruiksrecht van hun gebruikte model. Daarin staat in artikel 2.7 dat wanneer je een fout in hun modelletje ontdekt, dat je dit dan niet openbaar mag maken, maar eerst met het RIVM moet overleggen.....

rivm.nl/sites/default/…

(klik om te vergroten)

Geheimhoudingsplicht
kanniewaarzijn
@Peterr Kwestie van NIETS tekenen dus!
+2
Peterr
@kanniewaarzijn Zonder dat vinkje krijg je hun modelletje niet...
kanniewaarzijn
@Peterr Dan wereldkundig maken dat je de gegevens niet krijgt. Met de mededeling dat je niets mag mededelen over hun fouten....Dan weet heel Nederland toch ook genoeg?
+2
Peterr
@kanniewaarzijn Bij deze. Maar laten we eerst de reactie van FDF maar afwachten. Wellicht komt er nog meer aan het licht.
+2
kanniewaarzijn
@Peterr Je hebt goed werk verricht!
BertK
@kanniewaarzijn dat is dus de grap. Als je hun rekenmodel en hun input 1 op 1 kopieert moet het resultaat hetzelfde zijn, anders zijn ze niet open en transparant zoals ze zeggen te zijn.

Als de verschillen niet uit te leggen zijn, is de kamer foutief voorgelicht. Dat was/is een halsmisdaad in de politiek, vooral gezien de gevolgen die dat heeft tav n2000 en stikstof beleid.

Kabinet moet met de billen bloot! Of je dat nu wilt of niet.

Persoonlijk sluit ik niet uit dat de politiek het niet echt erg vindt een collega op te offeren als het model niet klopt. Het afschieten van de pas heeft zware neveneffecten gebracht, onwenselijke effecten. Is het model (Aerius) compleet total loss en is de historische situatie niet te achterhalen, dan is een nieuw startpunt/ref datum nodig!

RIVM heeft als wetenschappelijk instituut zelf onzekerheden aangegeven. Politiek gaat daar aan voorbij en neemt dingen simpelweg voor zeker aan.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Als je hun rekenmodel en hun input 1 op 1 kopieert

Zo moet je dat natuurlijk niet controleren.
BertK
@kanniewaarzijn Wel om te zien of hun aangeleverde materiaal compleet is, of dat hetgene is waar hun mee rekenen.

Daarna ga je de gegevens analyseren, wat staat er in de data.
+1
tinus-1234

kanniewaarzijn
@tinus-1234 Prachtig, al die metingen en modellen. Maar heeft de beste man ook rekening gehouden met de omzettingen? Nee dus. Desondanks toch gepromoveerd op dit onderwerp!!
Kringloper
Iedereen kan hoog of laag springen, (hele stikstof gedoe is flauwekul)
De veestapel gaat fors krimpen, link of rechtsom!
+1
de Haas
@Kringloper En als de boertjes niet meewerken wordt er een dierziekte geïntroduceerd. Kan je straffeloos doen zei de rechter vandaag.
Kringloper
@de Haas zo is het, land word bestuurt door een stelletje onnozele, helaas houd je het niet tegen. In de jaren 70/80 was het leuk boeren, nu is er geen zak meer aan.
MTSTAMMINGA
@Kringloper Je geheugen is...…….??? Toen waren de zorgen anders van aard!!!
van Ittersum
@MTSTAMMINGA idd, de Landbouwimpact van toen (als kind/tiener) heugt/deed me meer dan de huidige regelgeving van nu, hoe raar ook. Toen was je radeloos bij gebrek aan informatie en zag je geen mogelijkheden of wist niet waar je het zoeken moest. Nu ga je op zoek naar alternatieven en probeer je er mee om te gaan, even los van vraag of de regels nu terecht zijn of niet.
+1
pieta
@van Ittersum Komt misschien omdat je die brand hebt meegemaakt en de invoering vh MQ. Ik heb er een hele andere kijk op. Ik vind dat er ook vooral een heleboel gezeik op ons afkomt telkens weer.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @pieta:
Komt misschien omdat je die brand hebt meegemaakt en de invoering vh MQ

Even los van de ernst van de zaken, en van brand en het MQ, ik vind het wel steeds weer bijzonder, en dat geld voor velen, hoe mensen hier zonder vermelding van leeftijd en woonplaats hun stukjes kracht bij zetten 😉
+2
jammermaarhelaas
Ben benieuwd, zal me niet verbazen wanneer we er na een paar dagen rekenen achter komen geen stap verder te zijn gekomen. Men heeft niet alles ongewijzigd vrijgegeven, en er is "gecorrigeerd" om tot "werkbare" deels geanonimiseerde data te komen.
+1
Kringloper
@jammermaarhelaas Ben niet benieuwd, cijfers RIVM kloppen let maar op. Als op Rottumerplaat de uitstoot al 2/12 keer te veel is, hoe moet het dan met de rest van het land. Boeren uitroeien daar is het om te doen☹️
Bartlehiemboer
@Kringloper Dat weten we maar dan wil je wel ten onder gaan met goede bewijzen. Gisteren oordeelde de rechter dat een zaak met een lange adem niet voldoende bewijs had. Misschien krijgen we nu niet gelijk en gaan we met zijn allen ten onder....Maar in de toekomst zullen er "boeken" verschijnen over die boeren die alles wel goed wisten. het huidige kabinet zal met andere (negatieve) ogen bekeken worden in de toekomst
Jan S
😀
Kringloper
@Bartlehiemboer Achteraf kijk je een koe in z’n kont🤔
Bartlehiemboer
@Kringloper Achteraf, is er geen koe meer te vinden om in de kont te kijken.
+1
arjen90
rivm.nl/documenten/ops-pro2018/ kan je het programma zo downloaden zonder je naam te registreren...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0