Joindata

Wie kent deze organisatie. Is onlangs opgericht. Bekijk even de afbeelding wie het initiatief genomen hebben en wat de bedoelingen zijn van deze organisatie.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

John Spithoven
Wie is EDI Circle?

Heb het even opgezocht.

Is er een relatie met het AD artikel van vrijdag en deze organisatie?

Even goed de onderstaande afbeelding bekijken, zie hoe data verhuisd, natuurlijk alleen als wij een machtiging afgegeven onder dwang van de leveringsvoorwaarden.

(klik om te vergroten)

jan w
@John Spithoven
Zonde dat je het kostenplaatje er niet bij hebt gezet.
+3
Sjaakiee
Tja dat zijn net toevallig de bedrijven waar ik afscheid van genomen heb.
Bartlehiemboer
@Sjaakiee Ja, wij ook. Weet dat Alfa over dit systeem jaren terug ons al informeerde. Logische ze zien dat de administratie ons wel eens te veel wordt daar springen ze handig op in. Als ze er maar op kunnen verdienen. Een andere boekhouder, die met je mee denkt heeft ons meer geholpen.
cowboys
De Rabobank en ABN Amro er nog bij en de mindere onder ons worden zo uitgefaseerd en zo is het cirkeltje weer rond.
+3
puntertje
Al deze organisaties willen onder het mom 'jullie moeten zelf eigenaar van de data blijven' gratis gebruik maken van onze data, deze enigszins versleuteld verhandelen en gebruiken voor eigen marketing doeleinden. Het 'ontzorgen' bestaat uit in eerste instantie 'vrijwillig' verstrekken van machtigingen. Dan wordt weer van alles bedacht waarbij 'deelname' verplicht is. En worden allerlei dwarsverbanden gelegd waaruit theoretici je dan weer gaan vertellen dat de uitkomsten niet in overeenstemming zijn met de door hen bedachte modellen en zullen eerst 'herstelperiodes' volgen. Daarna boetes of kortingen.
Let wel, allemaal in uw belang aldus deelnemende organisaties die zelf natuurlijk belangeloos meewerken.
Kijk, ik ben niet blind voor de voordelen van het informatie technologie tijdperk, maar het gevaar dat we het Paard van Troje binnenhalen wordt door deelnemende organisaties net even te hard ontkent.
dewittemotor
@puntertje Het wordt verkocht alsof wij in de toekomst heel veel aan onze data kunnen gaan verdienen. Proest. Het wordt een strop om onze nek en er onder uit komen om ze niet te leveren (de machtiging niet tekenen), kun je niet door allerlei leveringsvoorwaarden.
Jaap40
Door middel van kringloopwijzer alles en iedereen nog verder beetgenomen in de spreekwoordelijke tang.
puntertje
@Jaap40 Dan belt Frans Keurentjes je op, 'volgens de KLW heb je maar 720 uur weidegang terwijl je volgens de weidegang app 800 hebt ingevuld. Dat is fraude, geen weidepremie.'
+8
John Spithoven
Kennis is macht moeten de initiatiefnemers gedacht hebben.

De borging van de KLW is zo weer een stukje verder.

En in de nabije toekomst delen met de overheid ivm controleren uitvoering spoedwet zou heel goed tot de mogelijkheden kunnen behoren.

En je weet alles wat bij de overheid ligt valt onder de wet openbaarheid van bestuur, de WOB.....
Carol
@John Spithoven als je hebt gekeken ga je dan bovenstaande aanpassen aan je mogelijke nieuwe inzichten?
Stroman
Mooi een nieuw verdienmodel voor de mee eters van de landbouw. Krijgen wij als boertjes misschien nog eens een kaal bot toegegooid of zoals altijd: helemaal niks?
Jannus
Quote Reactie van @Stroman:
een kaal bot toegegooid

Voedsel is bijzaak in dit land,we kunnen het gwoon importeren dus waarom hier produceren,zo denkt men in de randstad totdat men er achter komt dat men elders het niet zo nauw neemt en je niet meer weet wat je eet,het is met boeren net als met het leger,je mist het pas als het er niet meer is
producent
prikkebord.nl/search/topics/…

Discussie is hier al een aantal keer voorbij gekomen.
+2
hookwood
@producent idd. Joindata is reeds in 2016 opgericht. Bijzonder dat @John Spithoven dat heeft gemist....
+1
cowboys
@hookwood idd bijzonder dat alle melkveehouders er al in zitten zonder dat dat gevraagd is.
+1
John Spithoven
@hookwood Ik had het niet gemist maar mijn vraag was: Wie kent deze organisatie en wat is de relatie met het artikel in FD. Daarnaast heb ik wat afbeeldingen geplaatst van de leden van deze coöperatie. En ik zie dat ik niet helemaal op de hoogte ben, want COSUN, AVEBE en Rabobank hebben zich ook aangesloten. Een soort inter coöperatie boven alle coops om onze data te delen.

En ik kan mij niet herinneren in het kader van de AVG dat ik daar toestemming voor gegeven heb.
+3
hookwood
@John Spithoven je schrijft zelf dat het onlangs is opgericht. Schijnbaar had je gemist dat het 3 jaar geleden al was opgericht.

Feit is dat voor de oprichting van joindata al deze data ook al werd verstuurd. Het doel van joindata is om deze data stromen voor de boer inzichtelijk te maken en ook om zelf te kunnen beheren wie welke data van jou krijgt.

Hier meer informatie:

join-data.nl/agrarisch-ondernemers/
John Spithoven
@hookwood Dank je voor de link, ik zie dat ik met e herkenning kan inloggen.

Zal eens een kijkje nemen in systeem.
+1
de haasen
@hookwood dus heel je boekhouding ligt te grabbel ? en ja de accountant kantoren hebben een geheim houdings plicht naar de klant toe . en ja hookwood waar bemoeien de coop zijn eigen mee .
hookwood
@de haasen joindata is de snelweg waarover de data gaat. Je geeft zelf aan wat je wilt delen middels een machtiging.
John Spithoven
@hookwood Ik heb net geprobeerd in te loggen, voor de eerste keer

Voordat je in het systeem bent om he gegevens te bekijken, moet je joindata machtigen om gegevens bij anderen op te halen. Probeer maar.

En wat vindt he daarvan..
hookwood
@John Spithoven het is al even geleden dat ik daar heb aangemeld. Ik zie wel dat ik nog een aantal machtigingen moet intrekken omdat ik met de betreffende partijen geen zaken meer doe.
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
aantal machtigingen moet intrekken

machtigingen kunnen ze zelf activeren, hebben ze jou niet voor nodig. Indien je wel zelf zoiets doet, eerst goed de algemene voorwaarden lezen..
de haasen
@hookwooden wie is er zo dom om een machtiging af te geven of gaan de coops het verplichten???? . dus boeren let op voor je het weet ligt je complete boekhouding bij de coop,s op tafel
de haasen
@hookwood en vertel hookwood gaat RFC het in de leveringsvoorwaarde opnemen ?? graag antwoord hookwood zo dat de leden van RFC het weten waar ze aan toe zijn
puntertje
@de haasen gaat RFC het in de leveringsvoorwaarde opnemen ??
Het zit er al in, heeft @hookwood dan weer gemist geloof ik.
hookwood
@de haasen Wat bedoel je precies?
de haasen
@hookwood staat het al in de leveringsvoorwaarde van RFC ? of gaat het nog op genomen worden in de leveringsvoorwaarde graag duidelijkheid daar over
de haasen
@hookwood ik wacht nog op antwoord hookwood
puntertje
@hookwood Jij weet niet dat RFC een aantal machtigingen al heeft verplicht in de leveringsvoorwaarden? Beter opletten dan. Als je met Joindata promoot dat de individuele veehouder eigenaar blijft van z'n data maar vervolgens niet mag leveren aan z'n eigen coöperatie als hij die niet machtigt moet je dat ook gewoon vertellen dat leden al in de fuik zitten. En er bij vertellen dat op een hoger niveau gewoon is besloten dat dit 'goed' zou zijn voor de boeren. Dit bepalen bestuurders via het 'old boys netwerk' wel even. Jij zat er bij, keek er naar en hebt het gemist.
+3
Realisme
@hookwood vind het meer bijzonder dat je hier in onze verzorgingsstaat vol met coöperaties de hele dag je boedeltje moet staan te verdedigen door ook maar niks te missen van wat er over je uitgestort word. Als het niet de overheid is die ons een loer draait dan zijn het de coöperaties of ledenbehartigers wel.
+1
Frits1
Edi cirkel is een systeem waarbij de facturen automatisch in het boekhoudpakket komen. Kan zowel in je eigen pakket, als dat van je boekhouder.
Werkt wel mooi, gaat nu om de voernotas en melkafrekening.
John Spithoven
Maar nu verder

Als je inlogt wordt je gedwongen om machtigingen af te geven aan de firma joindata. Daarna kun je pas in het systeem.

Kunnen de eigenaren van deze coop joindata uitleg geven hoe deze procedure zich verhoudt tot de AVG wet.

Anders mag van mij de stekker er onmiddellijk uit!
hookwood
@John Spithoven dat er data heen en weer gestuurd wordt daar kom je niet omheen. Dit gebeurde ook al voor joindata werd opgericht. Alleen had je daar zelf weinig tot geen zicht op.

Join data is een datahub. Dat houdt in dat de data via deze hub naar een ander wordt verstuurd. De partijen die zich verbinden aan joindata committeren zich dan ook om voor het versturen van hun data gebruik te maken van deze hub.

Dit houdt niet in dat elke partij over alle informatie kan beschikken die via joindata wordt verstuurd.

Voor mij als veehouder maakt het mij inzichtelijk hoe de datastromen van mijn bedrijf lopen en waar ik dat nodig acht kan ik bijvoorbeeld een machtiging intrekken.
cowboys
@hookwood intrekken van machtigingen valt nooit mee. Misschien is verstandig het is een keer te proberen voor het te laat is.
hookwood
@cowboys heb er net een paar ingetrokken.
cowboys
@hookwood had je er een paar teveel gemachtigd of hadden ze dat zelf gedaan en was de termijn verstreken waarbinnen je moet reageren dat je het er niet mee eens bent?
hookwood
@cowboys Waren een tweetal organisaties die inzicht hadden in mijn KLW kengetallen. Ik had die zelf niet gemachtigd bij mijn weten. Aangezien ik met beide organisaties geen zaken doe momenteel zie ik het nut niet van het feit dat ze inzicht moeten hebben in mijn KLW kengetallen.
Twentsch Land
Kun je machtiging bekijken en intrekken op melkweb ?

@hookwood
+2
hookwood
@Twentsch Land Nee dat gaat niet via Melkweb. Ik heb net even in de KLW mijnkringloopwijzer.nl/ gekeken en daar staan die machtigingen ook. Daar kun je ze dus wel beheren.

Daar staan de betreffende machtingen nog actief. Ik ben benieuwd hoe snel dat wordt gewijzigd nu ik ze via joindata heb ingetrokken.
Twentsch Land
Oké ..... bedankt voor de uitleg.

@hookwood

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0