Onvermijdelijk om mestbeleid per boerderij te monitoren



Originele beschrijving

Het lijkt onvermijdelijk dat de Kringloopwijzer een rol krijgt in het monitoren en handhaven van het mestbeleid. Dit instrument voorziet in het fijnmazige meetnet dat protesterende boeren eisten en maakt een beloning mogelijk voor schoner boeren.

Deel dit topic

Reacties

+10
Stroman
Eerst maar eens kringloopwijzers ontwikkelen voor de chemie, de botlek, tata en schiphol.
+18
Jan S
😀
+11
van Ittersum
DOM DOM DOM!!! Aan de ene kant protesteren dat je klaar bent met de denigrerende en bepalende overheid en altijd maar gezien wordt als de vervuiler door iedereen . En aan de andere kant zeggen: wij gaan het met technische maatregelen bewerkstellen . KLW XXL!!! wil het landbouwcollectief ook niet anders ofzo? Je hebt nu een troefkaart in handen, gebruik deze om al die regels in 1 klap van tafels te vegen , aan alles te voldoen . Ga voor GGB met weide... , je pakt alles (maatschappelijk, milieutechnisch voor links als rechts) en je behoud je vrijheid met lagere kosten voor de langere termijn.

Maar nee, hoe meer stress, meekijkende en controlerende organen hoe liever kennelijk sommigen binnen onze sector het willen hebben.

Evengoed dom volk die boeren๐Ÿ˜‰, shame on you๐Ÿ˜ณ
+5
rene-de-jong
@van Ittersum Maar wie is er nu dan GGB ??
- de akkerbouwer
- de veehouder met genoeg grond
- de intensieve veehouder die mest afzet
- de intensieve veehouder die een akkerbouwer opkoopt

De huidige mestwet is (al) aan grond gebonden......
Noorderling
@rene-de-jong
U vraagt, wij draaien. op papier wordt toch de meest optimale bedrijfsvorm gerealiseerd ipv de praktijk aanpassen aan de theorie.
+2
BertK
@van Ittersum alle voer groeit op grond, die halve tomaat en paprika hier in het Westland uitgezonderd. Iedereen dus ggb!
+1
cowboys
@van Ittersum jij praat weer voor je eigen portemonnee . Bij de linkse clubs is het toch nooit genoeg wat je ze ook geeft .
van Ittersum
@cowboys dat lijkt zo, maar even deze reรซele scenario : over 10 jaar is de melkprijs hetzelfde als nu, kun je vergif op innemen, wereldmarkt bepaald de prijs niet Nederland . Tot heden konden we met meer massa en door effectiever te produceren dit ondervangen. Al dat is dan over en uit. Hoe dom zou je zijn als je nu de mogelijkheid hebt om nu niet in te grijpen en gebruik maken van de chaos die er nu is door te zeggen: okรฉ wij moeten dit oplossen dat is dit onze wisselgeld, weg met de regels, weg met de extra kosten , weg met al die onzin. Vergeet niet, de hele Europese hervorming staat ons ook nog te wachten. Grijp nu in want hoe wil jij dit in de toekomst dan ondervangen al die extra kosten bij een gelijkblijvende melkprijs zonder vrije uitbreidingsmogelijkheden?

Dus niks praten voor eigen portemonnee maar verder kijken dan de dag van morgen. Probeer dat eerst maar eens
huske
@van Ittersum welke kostenposten gaan omhoog bij gebruik kringloopwijzer?
Over op Ggb weet ik wel dat mijn financiering lasten omhoog gaan. Daarnaast de kuilplaten vol met gras, zeker in de gebieden waar hoofdzakelijk gras geteeld kan worden. Geef mij de kringloopwijzer dan maar. Kan ik hem zo verdraaien als dat ze willen. Zeker als alleen melkveehouders hem in moeten vullen
familie pelle
@van Ittersum met ggb voorkom je niet dat boeren hun koeien volstoppen met krachtvoer en met een ureum van boven de 25 melken. Verder snap ik je wel, ik maak me ook zorgen voor de kostprijsstijging die alle komende maatregelen gaan veroorzaken.
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ga voor GGB met weide... , je pakt alles (maatschappelijk, milieutechnisch voor links als rechts) en je behoud je vrijheid

Welke vrijheid?
+1
cowboys
@slagroomvla als je de andere topic.join data en deze bij elkaar ligt krijg je al een beeld waar het heen gaat en dan even kijken naar de partners van zuivel.nl onderaan in de kringloop wijzer en dan ook even kijken naar de partners en adviseurs van de duurzame zuivel keten .Dan heb je alle boeven bij elkaar.
+3
dewittemotor
@van Ittersum Die boeren hebben helemaal niks te vertellen in deze . Dit spel wordt ons door de politiek en het bedrijfsleven opgedrongen, zodat zij zoveel mogelijk van onze omzet af kunnen romen. Wij zijn verworden tot moderne slaven en dat wordt nog erger. De melkveehouderij zal grotendeels gaan doodbloeden in Nederland binnen afzienbare tijd. Hier wil toch geen jongere meer instappen en je eigen kinderen gun je de ellende niet meer.
Jaap40
@dewittemotor exact. En emigreren.
+4
Bietenbrug
De sjoemelwijzer als betrouwbaar meetinstrument?๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ
matt
@Bietenbrug de rivm werkt er al jaren mee ๐Ÿ˜))
+1
Koeien boertje
@matt toch mooi werk, 30% moet kloppen en 70% is marge
+3
friesboertje
Ik wil gewoon met forfaits werken. Gewoon simpel.
cowboys
@friesboertje geen kringloop wijzer inleveren zijn ze er snel mee klaar.
puntertje
@cowboys dat heeft Gommer geprobeerd, toen werd Fransje boos.
cowboys
@puntertjeGommer had een vooruitziende blik.
aan
@cowboys En ben jij gauw klaar met melken
cowboys
@aan waarom?
aan
@cowboys Ik bedoelde dat wanneer je de krengloopleugen niet invult je in een herstelperiode komt en je melk niet meer wordt opgehaald dan heeft melken ook niet zo veel zin meer
cowboys
@aan heb je het wel is geprobeerd om het zover te laten komen?
aan
@cowboys Ik kijk wel uit. Gewoon even de vinkjes groen maken en sturen 5 min werk als pak hem beet 1000 boeren zeggen wij doen het niet, doe ik mee en jij?
cowboys
@aan kijk en dat is nou precies de reden dat het zo gaat zo als het nu gaat.bang dat ze de melk niet halen
klompen
@cowboys ik heb wel het idee dat de samenhorigheid groter is dat in het verleden
cowboys
@klompen denk je niet dat de melkcoops niet ook een probleem hebben als ze geen melk halen.
+1
klompen
@aan onzin als je maar gezamenlijk optrekt .
cowboys
@klompen juist .want wat zijn wij er beter van geworden om alle gegevens te delen ?
aan
@klompen en daar mankeert het nog wel eens aan
+2
cowboys
@aan je hoofd in een strop steken die elke keer iets strakker wordt aangetrokken houd ook een keer op.
Jaap40
@cowboys door middel van 'joindata' wordt de kringloopwijzer vanzelf ingevuld.
Twentsch Land
Jammer dat de jongeren uit Denekamp en regio onlangs niet meer steun kregen....moet feitelijk alsnog om een en ander te realiseren.
slagroomvla
Ik dacht dat John deze bom onschadelijk had gemaakt?
John Spithoven
@slagroomvla ๐Ÿ˜‚

Er is mij medegedeeld dat dit geen probleem was, dat is iets anders van wat de conclusie is van wat ik lees.

Maar je hebt gelijk, ik heb mijn twijfels..
+4
koeboer
We staren ons nu dood op stikstof en fosfaat,De kringloopwijzer zet alleen aan tot intensief boeren ,denk als je biodiversietijd ook er bij gaat betrekken dat de kringloopwijzer negatief werk.
Maar de agro industrie doet alles om de omzet op peil te houden ,dit is zeker niet in belang van de boeren.
verbi
Zoveel regels als maar kan zodat niemand er nog iets van snapt en het ook niet meer te controleren is en dan uiteindelijk klapt het hele zootje in elkaar. Zo denk ik er over.
+1
cowboys
@verbi zolang we de controlerende instanties alle gegevens zelf verstrekken klapt er niks en gebruiken ze jou gegevens om je te controleren.
spotmelker
Gewoon aantal hectares x regionaal gemonitorde opbrengst = regionorm. Hier nog een + of - correctie o.b.v. bodemtoestand. Punt!
+1
BertK
Kringloopwijzer is als managementtool waardevol en net zo eerlijk als jezelf. Het is geen controlemiddel, net zo min als Aerius als afgeleide van het OS-model dat is.

Koppeling van data maakt invullen klw makkelijker, maar zal altijd corrigeerbaar moeten zijn. Hoe reken je bijv natuurland of een hoek plas dras in? Neventakken op bedrijf of uitzonderlijke omstandigheden (wietkwekerij in verhuurde schuur)?

De fiscus houdt ook mijn boekhouding toch niet bij?
jan w
Quote Reactie van @BertK:
Koppeling van data maakt invullen klw makkelijker

Koppeling van data , KAN de klw invullen makkelijker maken.
Wij werken er al jaren mee, dit als managment tool. Het moet praktisch zijn. Maar omdat RFC met vaste regels de KLW ons door de strot heeft geduwd, stuit dat op heel veel tegenstand en ontmoediging. MijnKringloopwijzer is zoals die nu is gewwon waardeloos.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0