Artikel uit het FD

LANDBOUW

Minder stikstof? Laat de overheid meekijken in boekhouding van boeren
• Met aangepast veevoer kan stikstofuitstoot omlaag
• Veeboeren houden gegevens bij in een database
• Voorstel is om overheid inzicht te geven in die data
Vasco van der Boon
Apeldoorn/Lochem
Het kabinetsvoorstel om via aangepast veevoer de stikstofuitstoot in de landbouw te verlagen, kan alleen slagen als dit te meten valt en kan worden gehandhaafd. De overheid zou daarvoor toegang moeten krijgen tot een bestaande database, de Kringloopwijzer, met daarin de productieboekhouding van veeboeren.
Dat stelt veevoerfabrikant ForFarmers in gesprek met het FD. ‘De enige serieuze mogelijkheid om op korte termijn het stikstofbeleid via een aanpassing van het veevoer te handhaven, is via de Kringloopwijzer, ondanks begrijpelijke onzekerheid van de veehouders hierover’, zegt bij ForFarmers marketingdirecteur herkauwers Henry Verwaijen. ‘Daarin zitten alle noodzakelijke data in relatie tot de stikstofuitstoot.’
De Kringloopwijzer is een database met onder meer de mineralenboekhouding van melkveebedrijven. Daarin wordt bijgehouden hoeveel fosfaat en stikstof er bij een boerderij ingaat via het voer en hoeveel via vlees en melk het bedrijf verlaten. Nederlandse zuivelbedrijven stelden de Kringloopwijzer in 2016 verplicht voor melkveehouders. Sinds 1 januari bevat de Kringloopwijzer ook de emissie van het broeikasgas CO2 van het mengvoer.
‘Nederland is uniek in de wereld met dit instrument waarmee we van alle bedrijven weten hoe zij met mineralen omgaan en wat hun emissies zijn’, zegt beleidsmedewerker Willem Koops van ZuivelNL, de beheerder van de database.
Ook de data van de melk die de boer levert, worden automatisch doorgegeven aan de Kringloopwijzer, net als informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over het aantal dieren, wat de voerfabrikant aan de boer levert, grondanalyses en details over het ruwvoer dat de boer zelf teelt. ‘De totale boekhouding op dit gebied’, zegt ForFarmers-bestuursvoorzitter Yoram Knoop.
Via dit ‘bestaande systeem’, aldus ForFarmers, valt per veehouder de input en output te meten en bij te sturen. ZuivelNL deelt deze opvatting. De boerderij zou een ideaal detailniveau zijn voor het monitoren van het beleid. Om de stikstofuitstoot te verlagen zonder dat de melkproductie of de gezondheid van dieren eronder lijden, moet het eiwitgehalte in het veevoer lokaal met maatwerk worden aangepast.
Knoop van ForFarmers schat dat ‘10% stikstofreductie op korte termijn, het is eerder een kwestie van maanden dan van jaren’, mogelijk is in de veehouderij, ‘mits er draagvlak is bij de veehouders’. Dat kan volgens hem ‘vooral eerst door aanpassing in het eiwitpercentage in het veevoer’, aangevuld met aanpassingen in het mestgebruik en de huisvesting van de dieren.
Het is deze aanpak waarvan het kabinet en dertien boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief voorlopig het meeste effect verwachten om Nederland van het stikstofslot te krijgen. Aangepast veevoer is een van de vorige maand gepresenteerde voorstellen, de andere zijn verlaging van de maximumsnelheid en sanering van de varkenshouderij.
ForFarmers krijgt bijval van de grote coöperatieve voerfabrikant Agrifirm. Ook bestuursvoorzitter Dick Hordijk ziet de oplossing voor het controleren van de stikstofuitstoot op de boerderij in ‘precisielandbouw’. ‘De automatisering gaat heel hard, waardoor we vrij nauwkeurig kunnen gaan registreren wat de uitstoot is.’ Dat dit met het verzamelen van ‘meer data’ op de boerderij gepaard gaat, lijkt Hordijk onvermijdelijk. ‘Als je doelen hebt, heb je metingen nodig.’
Dit raakt wel ‘gevoelig gebied’, beseft ook Hordijk. Hij benadrukt dat de overheid ‘het vertrouwen’ van de boeren hierbij moet behouden met een consistent langetermijnbeleid. Daar heeft het de laatste tijd aan ontbroken, volgens de voerfabrikant.
Volgens Verwaijen bestaat onder boeren ‘best veel weerstand’ tegen gebruik van boerendata door de overheid om beleid te handhaven. ‘Tegenstanders zien de potentiële nadelen, maar niet de voordelen.’ Hoe gevoelig overheidsingrijpen in het mestbeleid ligt, bleek afgelopen maanden uit de boerendemonstraties tegen het stikstofbeleid. Halverwege de jaren 90 weigerden ruim tienduizend agrariërs een mestboekhouding in te leveren bij de overheid.
Efficiencyverbetering in het voerrantsoen leidt niet alleen tot minder stikstofuitstoot. Het gebruik van de Kringloopwijzer levert een gemiddeld melkveebedrijf ook €4000 tot €10.000 voordeel per jaar op door zuiniger en gerichter te voeren, te bemesten en met het land om te gaan. De ‘precisielandbouw’ waartoe het stikstofbeleid op de boerderij gaat nopen, maakt het samenspel van het voerbedrijf met de veehouders nog kennisintensiever, verwacht Knoop. ForFarmers is volgens hem nu al ‘een half consultancybedrijf’, omdat het met het verkochte voer steeds meer advies levert.
Het aanwenden van de fijnmazige data van de Kringloopwijzer voor het monitoren van de stikstofnormen kan ook tegemoetkomen aan de kritiek van onderzoeksinstituut Mesdagfonds en de Farmers Defence Force (FDF) op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat baseert volgens hen de uitspraak dat de landbouw verantwoordelijk is voor bijna de helft van de stikstofdruk op te weinig meetpunten. Mesdagfonds en Farmers Defence Force reageren niet op vragen hierover.
Een toekomstige rol in het stikstofbeleid voor de Kringloopwijzer ‘zal zeker in het overleg met het ministerie ter sprake worden gebracht’, meldt voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief — waarbij de FDF is aangesloten — desgevraagd. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt dit: ‘Het ministerie onderzoekt hoe stikstofreductie via aangepast veevoer vorm kan krijgen en wil dit in gezamenlijkheid met de landbouwsector uitwerken. Begin januari wordt hierover met het Landbouw Collectief gesproken. De mogelijke rol van de Kringloopwijzer zal onderdeel zijn van het gesprek.’
Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij bepleitte onlangs in het periodiek Nieuwe Oogst de Kringloopwijzer ook te gebruiken om milieuprestaties te belonen. Een prikkel voor milieuvriendelijk boeren komt acceptatie van de Kringloopwijzer als monitor ten goede, betoogt de ForFarmers-bestuursvoorzitter. Koops van ZuivelNL acht het ook mogelijk dat ‘ontwikkelruimte’ van boerderijen op basis van de Kringloopwijzer wordt verstrekt.
Koops wijst wel op de ‘discussie’ dat de overheid garanties eist voor ‘voldoende borging’ van de juistheid van de data die in het systeem worden ingevoerd. ‘Als je boeren hierop gaat afrekenen, krijgen ze natuurlijk een belang bij het invoeren van data.’ Knoop van ForFarmers: ‘De overheid accepteert de Kringloopwijzer nu wel als sturingsinstrument, maar nog niet als toezichtmiddel.’
Privacy
En hoe zit het met de privacybescherming van de veehouders die de Kringloopwijzer hun data toevertrouwen? Die data worden alleen aan derden ter beschikking gesteld met toestemming van de veehouder, aldus de gebruiksvoorwaarden van de Kringloopwijzer. Die toestemming is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende voor de overheid om de Kringloopwijzer eventueel te kunnen gebruiken.

Deel dit topic

Reacties

+20
Grasbaal
Het gedrocht Kringloopwijzer weer heilig verklaard.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Grasbaal:
Kringloopwijzer

Sjoemelwijzer zal het worden,weer een gedrocht dat vroeg of laat doorgeprikt gaat worden omdat er net als met alle boekhoudingen mee gerommeld kan worden en daar zijn boeren zeer creatief mee maar zal als een boemerang terug slaan,daar zijn we goed in,pappen en nat houden dus.
+4
puntertje
@Jannus Het is als een valstrik, de politiek wil naar halvering van de landbouw toe. Men geeft de sector even de kans om met allerlei technische foefjes en ondoorzichtige en frauduleuze modelletjes aan onrealistische eisen te voldoen om daarna te concluderen dat zij die aan de onrealistische modeluitkomsten voldoen fraude hebben gepleegd en dan zetten ze de halvering in. ''We hebben de sector de kans gegeven, bla bla".
+2
Arum
😀
+2
Arum
😀
+10
Coen
@Arum , hun continuiteit wordt ernstig bedreigt en dus worden WIJ afhankelijk gemaakt van het gedrocht KLW.

laat nu, in het kader van ons motto 'boer blijven - 10 geboden', één gebod zijn: blijf altijd onafhankelijk

het gevaar voor de continuiteit van onze Veehouderij komt dus van binnenuit.
+3
labella
@Arum te laat, ze verkopen mij niet 1 brokje meer.
+2
Bietenbrug
Dus zal ik geen voer meer van for farmers en agrifirm afnemen.
+1
Koeien boertje
@Bietenbrug vind het wel bijzonder dat die coöperaties dit vinden terwijl een particuliere fabriek iets slimmer is in dit geval
+1
labella
@Koeien boertje particulieren zijn vaak slimmer omdat ze wat beter nadenken over de gevolgen
oubi
@Koeien boertje FF is geen cooperatie meer maar beursgenoteerd.
+20
John Spithoven
Een monsterzet van Zuivelnl 😜

Zo kunnen ze overleven, opnieuw geld genereren om de tekorten aan te vullen. Medewerkers Koops, subsidieverdeler, en Swinkels, KLW en planet proof master blij. Ze zijn gered.

Een nieuw verdienmodel voor de mengvoer coops. Ze gaan weliswaar minder voer verkopen , maar ze worden consultatie bedrijf.

En de boer hij pleegt een economisch delict als hij niet aan het wensdenken voldoet. Boete en celstraf volgt er dan (spoed wet zit zo in elkaar)

En dan ook nog het landbouw collectief (mis) gebruiken voor hun overlevingsstrategie.

oh oh

Maar ik heb een oplossing, heb mij gisteren een tijd verdiept in het juridische deel van Zuivelnl. Zal het later vandaag uitleggen. Maar er is hoop.

Let wel KLW is een prachtig management instrument, maar om celstraf op te lopen als je niet in het keurslijf past.....
+1
m uut m
@John Spithoven
Het LC stuurt hier zelf op aan onder leiding van (mister intensief)Aalt Dijkhuizen.
Ik hoop dat je er een draai aan kunt geven John.
+7
van Ittersum
@John Spithoven wordt het niet tijd om eens in te zetten op eenvoud, dus gewoon praktische regels. Gve/hac en weide. Pak je toch alles, maatschappelijk, qua concurrentie, milieu enz, hoe moeilijk kan het zijn. LC zit daar aan tafel bij de minister, doe daar wat mee, zorg dat het plezier van boeren en werken met de natuur terug komt.

De hele circus die nu opgetuigd wordt om via de technische kant het Stikstof aan te pakken is een KLW in de zwaarste vorm.. Nu kan alleen de intensieve melkveehouderij met veel massa er mee uit de voeten, iedereen die extensief is gaat praktisch en financieel nat. Daar hoef je geen hoogleraar voor te zijn
Koeien boertje
@van Ittersum kun je dit gedrocht niet meer relativeren 👌😉.
jan w
@John Spithoven
En het opvallendste is wel dat bij de VKA ( vruchtbare kringloop achterhoek en liemers ) de melkveehouders die bij ForFarmers zijn aangesloten het hoogste qua eiwit zitten in de krachtvoeders en dat er ook het meest wordt geswitched in de krachtvoersoorten.
Dus de hoeveelheid eiwit in het krachtvoer wordt steeds hoger en de verhouding krachtvoer in het ransoen wordt ook steeds hoger, dit terwijl de hoeveelheid gevoerde mais geleidelijk toch wat afneemt.
+3
cowboys
Een boycot op for farmers en dan is kijken of die niet van mening veranderd.
ted9
@cowboys krijgt onze kale vriend tjeerd toch nog gelijk😃
+1
cowboys
@ted9 ja dat je de aandelen moest verkopen.
van Ittersum
@ted9 klopt via onze eigen leveranciers.

Weet je nog: links krijgt op den duur altijd gelijk, omdat ze aan de knoppen zitten. Rechts schreeuwt wel maar tegen een blinde muur
Twentsch Land
Mooi dat dan duidelijk is waar en wat het probleem is......braaf accepteren is dus niet de oplossing, wat dan wel !

Zorgen dat er meer rechts aan die knoppen komt.

@van Ittersum
+1
van Ittersum
@Twentsch Land juist, FDF en consorten zijn goede waakhonden. Ze hebben goed opgelet maar niet goed genoeg(of professioneel genoeg) om de kar verder te trekken. Daar moeten we experts voor aanstellen en ook daarvoor willen betalen. 10 miljoen investeren in bv zo'n netwerk van een x aantal mensen die al bekent zijn is werkelijk een koopje. Maar dat balletje valt nog steeds niet en wij denken dat we met trekkers, hoop gedoe het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Nou geloof me, de huidige beleidsmakers knikken uit fatsoen maar hun plannen gaan gewoon door, beetje aangepast misschien en vertraagd maar het gaat door. Hulde voor Tjeerd met zijn one man show, hij krijgt zijn zin, dankzij zijn netwerk.
cowboys
@van Ittersum nee zo zit het niet Tjeerd krijgt zijn zin dankzij RFC.
Johannushoeve cv
@van Ittersum daar heeft vogelaar hier weleens een voorstel voor gedaan.
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Is Aalt Dijkhuizen in jouw ogen geen expert?

Zoals m uut m al zei: "mister intensief".
+2
John Spithoven
francadamen.com/natuurbescherming/…

Van onze held Franca

Zie bij kopje Veevoer

Niet voldoen aan de eiwitnormen wordt een economisch delict.

Dus de coops en Zuivelnl willen boeren die niet in hun keurslijf KLW passen de cel in hebben

De oplossing komt straks
j h p
@John Spithoven Er staat diervoeders, niet alleen mengvoeders, dus als er teveel van een bestanddeel in het ruwvoer zit, zijn we ook al strafbaar?
+11
John Spithoven
@j h p Spoedwet heeft mogelijkheid alle diervoeders te regelen

Dus Zuivelnl, Agrifirm en Forfarmers willen celstraf voor de melkveehouders die niet naar hun luisteren

ik zou zeggen start de trekker maar vast.

Dit volk hoort niet bij ons.

Ik chargeer nu maar dit is echt de wereld op zijn kop.
de haasen
@John Spithoven de overheid gaat de kringloopwijzer nooit accepteren alles is gebaseerd op aannames . dus zo lek als een zeef .
+1
j h p
@de haasen Ik ben bang dat ze het voor HUN acceptabel gaan maken.
+4
Jan-T
[quote="@de haasen" p="1700353"]de overheid gaat de kringloopwijzer nooit accepteren alles is gebaseerd op aannames . dus zo lek als een zeef .

Waarom accepteert de overheid het reken model van de RIVM dan wel.??
Is toch net zo.n gedrocht en berust niet op waarheid en de juiste uitgangspunten.

Kortom ze doen maar wat hun het beste past.
de haasen
@Jan-T om dat het van hun eigen is . daar zit het probleem. verders ben ik het wel met je eens
Coen
@de haasen , het is van en gemaakt door onwetende managers, zonder enige praktijkervaring 😞
de haasen
@Coen klopt koen jammer dat het zo gaat
+3
familie pelle
@John Spithoven zijn we hier eindelijk wakker!!! Tijdje geleden al gewaarschuwd voor de spoedwet stikstof samen met wat anderen oplettenden. Maar toen sliep iedereen lekker verder. Spoedwet is aangenomen en nu komt de uitwerking en is iedereen in rep en roer. Little too late.
jg
Hoe dom kun je zijn om over niet gerealiseerd rendement uit de Klw te gaan communiceren . Rendement en gevolgen van minder eiwit zijn niet bekend .
boer.
@jg als die wel bekend zijn en geen invloed hebben op het rendement en gezondheid, zijn we dus al jaren bij de poot genomen door de veevoerbranche. Onnodig duur gevoerd.
Maar daar geloof ik niet in
+4
John Spithoven
Zal wel een mooie kop op de krant wezen volgend jaar

Celstraf voor melkveehouders omdat 2020 een groeizaam jaar was met veel eiwit in het gras.

Na controle van de door Zuivelnl verstrekte KLW door de overheid bleek 25 % van de grondgebonden bedrijven niet te voldoen aan de eiwitnorm . Voor hun volgt celstraffen tot een half onvoorwaardelijk 😜😜😜😜😜

Zou heel goed mogelijk zijn als de droom van Forfarmers, Agrifirm en Zuivelnl uitkomt
boer.
@John Spithoven 😀😁
Wij kunnen er nu nog om lachen
+2
Jan S
😀
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Let op dit zou de opmaat kunnen worden tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid.

Vrees dat het voor de burgerij een paar jaartjes te vroeg is. Die krijg je nog niet mee. In dit pre-verkiezingsjaar zijn er te grote groepen, in vooral de publieke sectoren, welke ongekende cao-verhogingen in hun loonzakje gaan krijgen. Kosten van de Klimaatwet vallen eerste jaren ook nog mee door de ongekend lage prijzen van de aardgas-commodities.
+2
Jan S
😀
j h p
@John Spithoven Half jaartje brommen, zullen er ook wel brommermaatschappen ontstaan, het werk moet door maar wel omstebeurten brommen. 😂
+1
@John Spithoven Cel straf? Wees blij man dan heb je ook eens vacantie😂😂😂 misschien wordt je wel met een lux prive jet opgehaald ,wat schijnbaar normaal is in Nederland.!
achterhoeker2
Waar is de FDF als je ze nodig hebt?
Kwinkweerd 14 Lochem waar wachten jullie nog op.
(Wel graag na dinsdag 7 januari)
+5
familie pelle
@achterhoeker2 sinds wanneer heb jij fdf nodig? Daar spuugde jij toch op?
Twentsch Land
7-1-2020 brengen ze nog krachtvoer bij je 😉

@achterhoeker2
van Ittersum
@achterhoeker2 "diens brood men eet, diens woord men spreekt"? Sponsering is/was uiteindelijk belangeloos , toch?
Jaap40
@achterhoeker2 eindelijk wakker!?
Carol
Wat gaat het LC hier van vinden en wat is het wisselgeld?
+3
familie pelle
@Carol tis gewoon een onmundig grote fout van het lc. Gaan onderhandelen met Carola terwijl ze ondertussen een spoedwet er doorheen jast. Snapte er toen ook al helemaal niks van. Kunnen we wel gaan zeuren op ff en ja die moeten niet meehelpen met de uitvoering maar de grote fout ligt toch echt bij de beleidsmakers en diegenen die aan tafel zitten dus ook het lc
Twentsch Land
Door al deze systemen en wetten worden veel nooduitgangen open gezet die toch uiteindelijk halvering veestapel realiseren.

@familie pelle
MTSTAMMINGA
familie pelle
@MTSTAMMINGA sorry die link werkt niet
MTSTAMMINGA
@familie pelle Klopt was wel een artikel met waarheid er in vond ik
+5
Geen voer meer bestellen bij genoemde coop !!!
koeboer
@Detukkeroettwente Is geen coop. meer ,alles voor de aandeelhouder is het motto daar
Henry1
Vanwege privacy mag het niet eens. Als de leden van zuivelnl hun poot stijf houden gaat het ook niet gebeuren. En ik denk dat ze (zuivelnl) het met de acties van onlangs ook niet eens aandurven om deze toestemming te geven, want denk dat ze zichzelf dan wel kunnen opheffen.
cowboys
@Henry1 Google ff zuivel.nl en kijk ff wie daar zitten van jou geld.
+2
Jan S
😀
cowboys
@Jan S ik heb al een keer gezegd dat er iets met hem was met de noorderzon in een ver verleden.
cowboys
@cowboys en dat verre verleden was in de jaren 2004 of 2005 dacht ik.
+1
Jean-PierreK
Wat voor een nieuws staat in het artikel van FD? Dit lijkt me een logische uitwerking van de oplossing van het LC. Dus ik neem aan dat alle 13 partijen het steunen. Zelf had ik liever borging op basis van ureum gezien. Dat kun je zelf monitoren en tijdig bijsturen. Maar daar was een aantal prikkers het niet mee eens.
+1
John Spithoven
Plan van aanpak

Dit verhaal zal moeten geregeld worden met een AVV. En daar gaan we weer, dan moet er bij de inter branche organisatie Zuivelnl 66 % vertegenwoordiging wezen. Binnen NZO is er rumoer over het wanbeleid Zuivelnl en een aantal weigeren afdracht.

Inmiddels weet ik dat LTO in 2014 in totaal 11500 melkveehouders lid waren , dat was 70 % Recentere cijfers heb ik nog niet, maar komen. Ik roep NIET op tot beëindigen lidmaatschap LTO. Iedere LTO er moet zelf die afweging maken.

NMV, heeft lidmaatschap Zuivelnl opgezegd voor 1 oktober 2019. Daarna zijn ze lid gebleven met dien verstande dat ze dat lidmaatschap per onmiddellijk ingang kunnen beëindigen als het ledenbelang in het geding komt.

Op dit moment het LTO niet de benodigde 66 % vertegenwoordiging, is bevestigd door vakgroep bestuur.

Dus mensen als je lid bent van NMV, laat ze voor je belang opkomen en vraag ze om beëindigen lidmaatschap Zuivelnl.

En ben je geen lid, wordt lid van de NMV en laat je stem horen. Lidmaatschap NMV is goedkoper dan afdracht Zuivelnl voor je bedrijf

En als NMV het echt democratisch wil doen, ALV uitschrijven en leden laten stemmen. Zo snel mogelijk.
Jean-PierreK
@John Spithoven, vanwaar deze paniek? Is dit niet gewoon uitwerking van de oplossing van de 13 partijen in het LC?
+1
John Spithoven
@Jean-PierreK LC is 1 van de KEUZE opties minder eiwit in totale rantsoen niet zoals in het artikel voorgesteld wordt per voedermiddel. En ook wil het LC het niet via KLW.

Dus de ondernemers kiezen dan zelf voor deze optie , maar kan ook iets anders kiezen, bijv meer weidegang. of water bij de mest mengen.
spotmelker
@John Spithoven even uit ervaring: als die voorstellen van zuivel.nl doorgaan met bijbehorende sancties en dat treft je, dan moet je je wel realiseren dat mocht je met je gezin op vakantie willen je er in een heel aantal landen niet meer in mag(!!)
Jean-PierreK
@John Spithoven, praktisch gezien lijkt het mij wel logisch om in de uitwerking het voer dan als basis te nemen om te voorkomen dat degenen die niet meedoen aan deze keuze de winst weer teniet doen. Vervolgens lijkt het mij logisch om een gedeeltelijke ontheffing hierop (hogere re norm of iets dergelijks) voor bedrijven die zelf aantonen dat ze mest met water vermengen of meer weidegang toepassen. Zie ik dit verkeerd?
de haasen
@Jean-PierreK dat gaat het zelfde als met de minas . en ja dan gaan we maar voer uit buitenland halen zonder dat het op papier komt
familie pelle
@Jean-PierreK nee, spoedwet stikstof is met dwang en met boete c.q. Gevangenisstraf tot gevolg. Uitwerking lc is vrijwillig en met beloningsstructuur.
+1
puntertje
@John Spithoven de AVV drukken ze er zo door omdat ze bij vertegenwoordiging naar de productie kant gaan kijken. Ledenraad RFC stemt nipt voor, en dan zeggen ze 75 procent van de boeren te vertegenwoordigen en voor zijn.
+1
Jan-T
Je hebt geen kringloop wijzer nodig om te bevestigen dat je een rantsoen moet samenstellen met 165 / 155 RE in het totale rantsoen.
Dat kan elke voer leverancier aanleveren.
Zelf als boer kan je deze programma's kopen en heb je daarmee zelf het stuur in handen.
De Kringloopwijzer is het stuur middel niet.
Het is het controle systeem / doelstellingssysteem of het dit jaar ook heeft gewerkt qua voer regiem en of de uitkomst ook is geweest zoals we zouden willen wensen.

Als we er op afgerekend worden.
Dan graag ook de weersomstandigheden vastleggen en monitoren zodat we altijd het gewenste inkuil en groei omstandigheden hebben wat we wensen.??
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan-T:
Je hebt geen kringloop wijzer nodig om te bevestigen dat je een rantsoen moet samenstellen met 165 / 155 RE in het totale rantsoen.Dat kan elke voer leverancier aanleveren.

Klopt. Maar dan heeft de LTO niks aan de voordelen die de KLW biedt voor de intensieven. Snappie??
+3
Albert Altena
Terug naar het begin beste mensen.
Welke inbreng heeft de veehouderij op de natuur?
Jaap40
@Albert Altena gaat Schiphol ook tot achter de komma met stikstof?
+1
Peterr
@Jaap40 Naast dat ze alle uitstoot boven de 900 meter niet mee tellen, was het tot dusver nog de vraag hoe ze de landingen ook op nul kregen.

Het verhaal ging al langer dat ze hierbij uit zouden gaan van geen emissies omdat "in theorie" de motoren tijdens de landing gewoon uit zouden kunnen, en dat destijds weer theoretische ruimte schepte om te kunnen uitbreiden.

Nu is dus boven tafel gekomen dat RIVM als inputcijfers voor de te berekenen depositie, een TNO model gebruikt, en dat dit model veelal de emissiecijfers gebruikt welke door deze industriële bedrijven zelf zijn opgegeven.. Dus..

prikkebord.nl/topic/204678/
+8
George
Als je dit leest is het toch moeilijk om niet moedeloos te worden. Al die partijen waar je mee te maken hebt zoals NZO , zuivel.nl , LTO en weet ik wat allemaal en alles probeert je een oor aan te naaien met allerlei flauwekul. Waarvoor dienen deze organisaties allemaal? Afschaffen die kliek.
+3
hans1980
Boycotten die onzin van eiwit verlaging (alsof boeren nu niet scherp zitten met ureum)water toevoegen geeft extra kosten uitrijden (2,5euro/m3)

Gewoon allemaal boycotten geen trekkers op de weg maar niet aan deze onzin meedoen!
+2
j h p
@hans1980 idd alsof dat extra water verweken geen extra uitstoot geeft.
hans1980
@j h p Dus FDF kondig maar aan we gaan dit niet doen !
Twentsch Land
Had veel liever gehad ...... al deze flauwekul aan de kant en in plaats daarvan een paar procent generieke korting.

@hans1980
Bartlehiemboer
@Twentsch Land Dan zijn we al heel diep gezonken. 6 jaar terug zou de wereld te klein zijn (Wat nu wel een letterlijke uitleg is)om zoiets als oplossing aan te dragen.
Twentsch Land
Denk dat we met dat poedertje nog veel verder gaan zinken.

@Bartlehiemboer
j h p
@Twentsch Land is precies wat ze willen, alleen blijft het toch niet bij een paar %
+1
Jean-PierreK
@Twentsch Land, de oorspronkelijke inzet was vrijwillig bedrijven uitkopen en hun fosfaat/dierrechten laten vervallen. Dan vind ik een generieke korting niet bepaald een verbetering.
Twentsch Land
Daar ben ik ook zeker voor, maaaaar we weten ook dat het niet meer alleen over die 2 dingen gaan.

@Jean-PierreK
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans1980:
Gewoon allemaal boycotten geen trekkers op de weg maar niet aan deze onzin meedoen!

Dat is de enige JUISTE manier. En de poot stijf houden!!
+2
Toerdeboer
Ben inmiddels wel klaar mee wat IK allemaal MOET. Wil eerst weten welke plannen er voor industrie en anderen op tafel komen.
hans1980
@Toerdeboer bent niet de enige
+4
de haasen
Waar bemoeid ForFarmers zich mee . verleng stuk van LNV zijn ze geworden . van af volgende week geen voer meer van hun . een tip voor ze. schoenmaker blijf bij je leest .en bemoei je niet met de zaak
Daats
@de haasen forfarmers, de grote sponsor van 1 oktober. De demonstratie, ook niet hun leest, maar toen wel gewenst??
dewittemotor
@Daats 4Farmers, Agrifirm etc is een kliek. 4 farmers heeft dat gesponserd na overleg met LTO. Paard van Troje noemen ze dat.
Daats
@dewittemotor de heus ook??
danielle0
@Daats de heus is het zeker niet eens met de gang van zaken wat betreft for farmers en agrifirm..
+1
jan w
Mag men eerst bij ForFarmers het personeel wel eens van functie laten veranderen. Dus van de moderne accont managers af en de voervorlichter weer terug. En dan een voervoorlichter die in de stal een passende brok aan de koeien kan samenstellen. En niet van die piefjes die te bang zijn dat ze hun schoenen vuil krijgen en allen en brok adviseren vanachter het toetsenbord.
Ze hebben bij ForFarmers nog heel veel te doen om alles op het rit te krijgen.
+2
dewittemotor
Dir wordt de makkelijkste actie tot nu toe: geen voer meer bestellen met onmiddellijke ingang vanaf nu bij 4farmers en Agrifirm. Probleem zo opgelost
+2
John Spithoven
Allen, de inhoud van het artikel vormt geen gevaar meer.

En in het vervolg

Voerboeren verkopen voer

Zuivelfabrieken verwaarden melk

Zuivelnl, ja daar heb ik geen invulling voor.

En wij kunnen onze eigen boontjes wel doppen!
+1
Daats
@John Spithoven dus ook geen financiële ondersteuning meer wenselijk voor Staf vanuit een voerboer?
robbies
@Daats als elke melkveehouder jaarlijks 100 euro overmaakt naar STAF zijn ze volgens mij al een heel eind met hun begroting.
Daats
@robbies dat zou kunnen, maar zover is dat nog lang niet... Kijk maar hoeveel mensen zich bij stikstofclaim hebben aangemeld. Schijnbaar is die 150€ toch nog een te hoge drempel voor sommige...
+3
robbies
Quote Reactie van @Daats:
dat zou kunnen, maar zover is dat nog lang niet... Kijk maar hoeveel mensen zich bij stikstofclaim hebben aangemeld. Schijnbaar is die 150€ toch nog een te hoge drempel voor sommige...

het is makkelijker om een dag met de trekker erop uit te trekken dan jaarlijks een paar 100 euro aan PR (Team Agro NL), het ondersteunen van belangenbehartiging (STAF) of alvast de juridische stellingen (Stikstofclaim) in te nemen. Ik vind dat wonderbaarlijk.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Daats:
is die 150€ toch nog een te hoge drempel voor sommige...

Of geen vertrouwen in de "recht"spraak. En terecht...
John Spithoven
@Daats Sorry, ik zal het iets nuanceren

Met wij bedoel ik de melkveehouders in deze context.
Daats
@John Spithoven dat snap ik, maar ik bedoelde of jij 't niet wenselijk vindt dat er een voerboer geld doneert aan staf terwijl. 't niet zijn handel is.!?
John Spithoven
@Daats Ik denk dat elke organisatie blij is met een donatie. Een donatie zoals die is, zonder invloed.
Carol
@John Spithoven dat gaat vlug. Vanmorgen nog celstraf voor die en gene en nu heeft John het alweer geregeld.
+1
John Spithoven
@Carol Ik heb niets geregeld .

Er zijn slimmere mensen dan ik die het geregeld hebben 😁 En dat wilde ik alleen melden
m uut m
cowboys
@m uut m RVO alweer terug van vakantie?
Daats
@cowboys samen met kwarkje op vakantie geweest? Maar die is daar gebleven...
cowboys
@Daats ga nooit op vakantie.
cowboys
@Daats fijn dat je me vergelijkt met kwarkje. Voel me helemaal vereerd .Want die is 10keer slimmer dan ik.
Carol
@John Spithoven dus dit zijn de beroemde achterkamertjes.
Jean-PierreK
@John Spithoven, was er concreet een gevaar?
+1
John Spithoven
Jullie hebben allemaal het artikel kunnen lezen waarbij de plannen en de aanbieding uiteengezet werden.

De lijn van het landbouw collectief wordt gevolgd. Dit kunnen jullie ook allemaal lezen in een andere reactie die door FDF is gegeven.
Carol
@John Spithoven is er een FDF ledenvergadering geweest?
familie pelle
@John Spithoven zo makkelijk kom je er niet vanaf. Wat is er gebeurd tussen vanmorgen en nu? Door wie ben je gebeld en bijgepraat? En wie gaat dan wel invulling geven aan de spoedwet?
John Spithoven
@familie pelle Meer weet ik er ook niet van, als alleen wat ik hierboven meld.
+1
Carol
@John Spithoven net doen of je gek bent.
+2
schoppenboer
Als je de huidige ruimte kunt houden in NL door gebruik vd Klw moeten we dat doen. Bij VKA Achterhoek zie je gewoon dat je hiermee minder N uitstoot kan halen.
Dit werkt toch beter dan generieke krimp.
+3
de haasen
@schoppenboer waarom . laat de industrie ook maar eens iets doen en niet altijd over de boer zijn rug .VKA is een project van LTO en krijgen daar geld voor van LNV (project geld) puur voor hun eigen belang als ze dat niet krijgen zijn ze er morgen niet meer .van het leden geld komen ze al lang niet meer rond . ze fungeren als door geef luik van LNV . en dat is zeer zorgelijk
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de haasen:
.VKA is een project van LTO en krijgen daar geld voor van LNV

Ahhh…..dat verklaart een hoop!
+5
John Spithoven
Nu nog een keer over de inhoud van het artikel en de KLW in het algemeen.

Voorop gesteld, ik vind de KLW een prima instrument om de mineralenstromen in beeld te brengen op je bedrijf. Ook opbrengsten van je land worden mooi in kaart gebracht. Als je de KLW als sturingsinstrument gebruikt, kun je er geld mee verdienen.

De KLW is volgens mij in 2007 ontwikkelt door het CLM. Vanaf 2016 is hij verplicht voor iedereen. De data wordt verzamelt door Zuivelnl.
Van begin af aan is er ruis op de lijn over het instrument. Ondernemers, al dan niet met kwade wil, kunnen de output beinvloeden. Ondanks dat dat al jaren bekend is, wordt daar niet voldoende aan gewerkt. Het fosfaatrechtenstelsel is verkozen boven andere reguleringssystemen ivm met de mogelijkheid tot positief gebruik van de KLW. Maar na analyse van de NVWA accepteerde de overheid het systeem niet als verantwoordigsinstrument. Ook daarna bleven de ´gaten´ in het systeem aanwezig. Een aantal van deze onvolkomenheden krijg je ook niet zonder al te veel kosten gedicht.
Ik noem een aantal gaten in het KLW systeem.
Mengvoer, grondstoffen en meststoffen uit het buitenland.
Grote onzekerheden in de analyses van mest en voer
Weidegang in alle facetten
Voorraden voer
Intensief versus extensief in combi met het model achter KLW
En dit dan als handelen ter goeder trouw.

En dan nog de mensen met kwade bedoelingen met het systeem.

Nu is de zuivel de laatste jaren de KLW ook nog gaan gebruiken als afrekenmodel bij melk met meerwaarde.

En dan nu wordt het systeem aangeboden door 2 mengvoerfabrieken en de branche organisatie Zuivelnl. Zij bieden de overheid aan dat zij het systeem in handen hebben om de spoedwet op korte termijn uit te voeren. Vreemd, wat diezelfde overheid heeft juist de KLW afgewezen als verantwoordingsinstrument.

De spoedwet is aangenomen door de politiek en de overheid zal hem moeten uitvoeren met als sancties de wet op de economische delicten.

Dat bestuurders van mengvoercooperaties en medewerkers van Zuivelnl zonder vooraf te peilen bij de melkveehouders of die dat wel willen, is een ondemocratische gang van zaken. Hoe de spoedwet uitgevoerd wordt is een taak van de overheid. Zij hebben besloten deze in te voeren, ondanks afraden van velen.

En dat de bestuurders van mengvoercooperaties en medewerkers van Zuivelnl de KLW aanbieden, terwijl ze de wetenschap hebben dat zij een systeem hebben wat niet waterdicht is en dat ze met de aanbieding van de KLW in dit artikel van een niet agrarisch gerelateerde krant (FD is niet de krant waar de agrarische lezers zitten) waarschijnlijk ook nog de wet op de privacy schenden, begrijpen de meeste melkveehouders niet.

En mocht men de KLW wel willen gebruiken dan zullen de gaten in het model gedicht moeten worden. Alleen dan zullen er wel honderden controleurs en register accountant extra moeten mee eten uit de ruif van de melkprijs. En die ruimte is er niet.
Carol
@John Spithoven aldus John. Sector heeft iets in handen om aan te bieden. Heb je overwogen om met overheid in gesprek te gaan en bijvoorbeeld alle andere eisen ingewilligd te krijgen in ruil voor gebruik KLW?
+1
John Spithoven
@Carol Zal er toch eerst een sluitend systeem moeten wezen.

En schat mij niet zo hoog in. Ik drink niet zo veel koffie met de mensen van de overheid 😁
+2
Arum
😀
+1
Carol
@John Spithoven mijn grote zorg zit bij de blijvers onder ons. Hoe houden zij ontwikkelruimte?
robbies
@Carol leg eens uit hoe een KLW met al zijn beperkingen tot meer ontwikkelruimte zou kunnen leiden?
+1
Arum
😀
jg
@Arum In welke branche is groei kostenloos ?
Arum
😀
+13
puntertje
@Carol Het valt mij op hoe voorstanders van de KLW altijd kwijlend naar de mogelijke 'ontwikkelingsruimte' kijken en vervolgens volkomen blind zijn voor alle tegenargumenten die net opgesomd zijn, en ik schud uit zonder nadenken nog een dozijn uit mijn mouw, waarom de KLW nooit als sluitend systeem gebruikt zal mogen worden.
Het is en blijft een management tool en kan als zodanig nuttig zijn en ook op sectorniveau inzicht geven. Op z'n best kun je daar wat sturend beleid op maken. Maar zodra je aan de uitkomsten individuele voordelen gaat hangen, ontwikkelingsruimte, melkgeld etc. wordt het systeem onmiddellijk verkracht en heb je er op sectorniveau ook geen flikker meer aan. Wetenschappers die dat niet willen zien staan mijlenver van de praktijk. Het zal hooguit door de overheid misbruikt worden om normen op onrealistische wijze aan te passen omdat 'voorlopers' die normen zogenaamd wel zouden kunnen halen om daarna vast te stellen dat er fraude wordt gepleegd. Dat wordt weer breed uitgemeten in de pers en zo wordt het politieke landschap geschapen om wederom de bijl in de sector te zetten.
Tenzij je een systeem op wilt bouwen dat voor elke producent minstens één administrateur, één controleur en tig toezichthoudende instanties heeft.
John Spithoven
@puntertje ik kan het niet beter verwoorden.👍
+5
spotmelker
@Carol ontwikkelen kun je door als sector uit de fuik van zin en kansloze maatregelen te komen en een robuust beleid te formuleren o.b.v. productiviteit en bodemgesteldheid van bedrijfsgrond.
Verder over KLW: van mij mag iedereen zich schoon rekenen en zijn voordeel ermee doen maar in absolute zin ofwel realiteitswaarde is het 0,0! Door in één adem over al de chemische en biologische processen die op je bedrijf plaatsvinden stuit je op onherleidbare uitkomsten. 'Wetenschappers' en 'stomme' boeren(bestuurders) noemen dit verlis terwijl géén enkele wis of rekenkundige rekenregel dit toestaat. Daardoor word je afgerekend op fictieve getallen die nooit een praktijkmatch zullen hebben. Tip voor enthousiastelingen: profiteer van de omgekeerde evenredigheid tussen voerefficientie en opbrengst van eigen grond. Intensiveren helpt daarbij: 🤓
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
als sector uit de fuik van zin en kansloze maatregelen te komen

Juist,maar dat is het poldermodel,net zo lang overleggen tot we allemaal vast gel*lt zijn en op naar de volgende crisis
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
Juist,maar dat is het poldermodel,net zo lang overleggen tot we allemaal vast gel*lt zijn

Nee hoor, gewoon door het opvragen van de onderbouwing. Geen onderbouwing: niet meedoen. Van de MINAS van destijds hebben we hier al een rechterlijke uitspraak liggen waarin de overheid toegeeft geen onderbouwing te hebben en klakkeloos wat in te hebben gevoerd. De overheid gaat met de KLW niet dezelfde blunder maken.
+1
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zij bieden de overheid aan dat zij het systeem in handen hebben

Die overheid (LNV) gaat hier de fikken niet aan branden. KLW is gebaseerd op de Wageningse rekenregels. Dezelfde rekenregels waarmee MINAS de mist in ging en waar men vervolgens over elkaar heen viel om het (in overleg met "Brussel") zo snel mogelijk in de doofpot te laten verdwijnen. Die haast is wel te verklaren: MINAS (en nu ook weer de KLW) laten zien dat zowel de Nederlandse mestwet als de nitraatrichtlijn gebaseerd zijn foutieve berekeningen. Die foutieve berekeningen zijn het beste uit te leggen als: je telt 1 cm en 1 dm bij elkaar op en komt dan tot de conclusie dat de uitkomst 2 is. Zo simplistisch is het.
+2
hans1980
Zolang bex en bep winsten niet mogen worden gebruikt (vanwege fraude gevoeligheid) is het zeer vreemd dat men de agrariër wel op kringloop wijzer (wat voortborduurt op bex) wordt afgerekend
+1
Jean-PierreK
Beste medeprikkers, dan nu de onvermijdelijke vragen: 1) staan jullie (nog) achter de oplossingen die het landbouwcollectief aangedragen heeft? 2) indien ja hoe mag het voerspoor wel geborgd worden?
hans1980
@Jean-PierreK 1)misschien
2) wisselgeld is dat bex/bep voordeel mag worden gerekend bij fosfaatrechten systeem
+1
Jaap40
@Jean-PierreK voorlopig hebben we nog steeds een heel keurslijf aan regels. Lijkt me meer dan voldoende.
Eerst maar eens zien wat stikstof claim van de RIVM cijfers en aerius gaat vinden.
+3
Jan S
😀
+2
familie pelle
@Jean-PierreK het wel of niet kunnen accepteren van de “oplossingen“ van het lc hangt af van de uitvoering. Kunnen wij als agrariërs er beter van worden en is het vrijwillig dan zal niemand erop tegen zijn. Tegelijkertijd hangt die spoedwet boven ons hoofd. John schreeuwt weliswaar wat laat maar wel terecht moord en brand over die spoedwet, vooral het feit dat onze eigen voerboys het moeten gaan uitvoeren mbv een frauduleuze klw. Maar met het aannemen van die spoedwet hadden we toch al kunnen weten dat de voerindustrie benaderd zou gaan worden of iig betrokken bij de uitvoering. Beetje naïef dus. Wat nu;
1. Spoedwet in de prullenbak
2. Juiste cijfers boven tafel
3. Iedere sector een gelijke behandeling

Pas dan praten als lc over de te nemen maatregelen.
Jaap40
Carol
Er is idd van alles op KLW aan te merken. Het externe salderen staat vanaf 4 oktober fier overeind in de plannen van het Haagse. Dit houdt in: openbare uitverkoop van de sector aan de hoogst biedende. Bij elke verkoop wordt de sector kleiner en wie kan mij verzekeren dat opvolgers nog ruimte kunnen bemachtigen in het grote geld geweld? Komt bij dat alles rondom de sector zal gaan krimpen en reorganiseren op kosten van de blijvers.
Wat ik zie is dat de overheid gewoon doorgaat met haar roversbeleid.
matt
@Carol dat zien we allemaal,maar hoe gaan we dat stoppen?
slagroomvla
Quote Reactie van @Carol:
openbare uitverkoop van de sector aan de hoogst biedende.

Stoppers willen altijd de hoofdprijs, wie dat betaald boeit ze niet!
Jaap40
@slagroomvla zou je zelf in die situatie anders handelen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
152
DEELNEMERS
49
WEERGAVES
0