RIVM gaat emissiedata bijna alle bedrijven vrijgeven

Persbericht

De advocaat van het RIVM heeft vandaag laten weten dat de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim de opgevraagde emissiedata van bedrijven, die gebruikt worden voor de onderbouwing van het stikstofbeleid van de overheid, zullen ontvangen.

Op 13 december spanden beide stichtingen een kort geding aan tegen het RIVM, voor vrijgave van de emissiedata. De rechter oordeelde dat het RIVM voor 1 januari 2020 moest beslissen of zij de data beschikbaar stelt. Indien wel, dan moeten de data voor 7 januari worden opgeleverd. Zo niet, dan moet de reden kenbaar worden gemaakt.

De advocaat van het RIVM heeft laten weten dat het gaat om de emissiegegevens van honderden industriële bedrijven, die tot nu toe niet openbaar waren. Van twee bedrijven worden de emissiegegevens niet openbaar gemaakt. Deze twee bedrijven hebben daar bezwaar tegen aangetekend om privacy-redenen. Om welke twee bedrijven het gaat, wil de advocaat van het RIVM niet zeggen.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim zijn blij met het besluit van het RIVM. Tot nu toe zijn de emissiegegevens van zo’n 750 industriële bedrijven openbaar, van de naar schatting 8.000 tot 10.000 bedrijven, terwijl de boerenbedrijven ‘tot de laatste koe’ in beeld zijn. Het valt op dit moment niet te controleren of de overheid naast de boerenbedrijven, ook de andere bedrijven die stikstof uitstoten voldoende in beeld heeft. Over dat laatste hebben beide stichtingen twijfels.

Deel dit topic

Reacties

+1
Arum
😀
+2
BertK
@Arum het begin van het totale plaatje komt er zo. Bouwen en slopen gaat beiden met stukjes tegelijk.
+6
Peterr
@Arum Nee, RIVM gaat niet uit van de vergunde cq geregistreerde uitstoot, maar van de emissie schattingen op nationaal niveau op basis van activiteitsgegevens met hun bijbehorende emissiefactor.
Wanneer nu achteraf toch in een sector de emissie hoger bleek, dan is dat deel onterecht onder de overige sectoren geschoven.
Erger nog. De emissie uit de industrie gaat door o.a. vergunningsvrije uitstoot tot 10.000 kg ammoniak en NOx nog ongebreideld toenemen, terwijl landbouw altijd volledig vergunningsplichtig is.
Daarom moet de landbouw niet enkel nu samen met alle andere sectoren haar uitstoot verminderen om weer terug te geraken op een door groen vastgesteld aanvaardbaar niveau,
maar zal deze sector binnen de huidige modelberekeningen moeten blijven krimpen ten koste van de industrie.
+4
John Spithoven
@Peterr Dit is precies het grootste gevaar wat schuil gaat in de huidige problematiek.
+2
@John Spithoven Van harte !!!
Pluto
@John Spithoven Betekent dit dat de limiet van 10 000 kg onhoudbaar word ??. En gewoon alles registreren bij de industrie net als elke koe ?. Brengt wel werkgelegenheid met zich mee !.
+4
John Spithoven
@Pluto We wachten eerst af wat er toegezonden wordt door RIVM. En dat gaan we analyseren en berekenen. Daarna de conclusies trekken.
rene-de-jong
Dat is goed nieuws, dus Vogelaar en Spithoven niet te veel drinken met de jaarwisseling, er is (reken)werk aan de winkel eerste week januari.
+4
Bartlehiemboer
Ja, goede tip voor ons allemaal, we weten nooit wanneer we er weer op uit moeten. Trekker vol zetten en zelf dus wat minder. Heb het gevoel dat we vooruit komen
+2
hans1980
Twee bedrijven die bezwaar hebben om privacy reden?
Wil ik ook
BertK
@hans1980 zoveel data met twee onbekenden? In theorie wel te bepalen wie en hoeveel. Als het model klopt.

Wie zouden dat zijn?
+4
hoest
@BertK ik gok dat schiphol erbij zit
Peterr
@hoest Nou, dat zou dan een beste rel geven. Data werd om privacy redenen niet vrij gegeven..
Schiphol is van ons allemaal:

Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen in Eindhoven Airport.

Schiphol Group is voor 69,77% eigendom van de Nederlandse staat.
Arum
😀
puntertje
Quote Reactie van @BertK:
Als het model klopt.

Ha ha ha
+5
Grasbaal
De 2 bedrijven die zich beroepen op de privacy zorgen weer voor een nieuwe soap:

Nynke Koopmans van stichting Stikstofclaim liet eerder al weten dat als het RIVM niet over de streep kwam, dat nieuwe protesten op de rol staan. „Ik ben hier blij mee. Het is zo scheef allemaal. Boeren moeten al jaren alle cijfers bekend maken. Van de bedrijven in de industrie is de privacy opeens in het geding. Dat klopt niet. Ik denk dat er nu een beerput opengaat.”

Meer: pluimveeweb.nl/artikel/…
+2
Melkveehouder.
@Grasbaal Bij verwijzing naar het Verdrag van Aahrus bij een verzoek om milieu informatie moet een weigering van openbaarmaking van deze gegevens door de overheid vergezeld gaan van de redenen daarvoor. Enkel een beroep op de privacy lijkt me onvoldoende steekhoudend.
grupstalboer
Laten we het hopen .
Zwaagdijk
Mooi nieuws zo op het eind van 2020
+1
Frans Z.
Alles of niets,nu doorpakken.
+1
@Frans Z. Ook schiphol moet met de billen bloot, en halveren .
puntertje
@Detukkeroettwente Als Jetten en Klaver geen snoepreisjes meer mogen maken zullen ze minder inzetten op reductie. Alhoewel, stijgende vliegtickets zijn ook weer niet zo hele erg als je ze zelf toch niet hoeft te betalen.
+5
Jan S
😀
+1
demelkboer
Niet alleen die 8000 tot 10000 industriële bedrijven moeten een uitstoot vergunning. Alle bedrijven dus ook de MKB er met een gas heater op zijn pand. Wij moeten ook tot achter de komma aanvragen. Gelijke monniken....
JohnDeere6serie
@John Spithoven misschien iets voor stikstofclaim? Een voorbeeld brief voor landbouwers naar het RIVM met bezwaar tegen verdere publicatie van gegevens van bedrijf wegens privacyredenen.
nitevd
Quote "Van twee bedrijven worden de emissiegegevens niet openbaar gemaakt. Deze twee bedrijven hebben daar bezwaar tegen aangetekend om privacy-redenen." Privacy redenen?? Erg dom want deze manier gaan ze het 8-uur journaal wel halen met een paar honderd trekkers voor de deur. Prik acties zoals deze twee bedrijven even bezoeken lijkt mij dan ook veel effectiever dan nog meer grote acties. Met deze guerrilla tactiek (zo mag je het ook noemen) krijg je met een klein groepje gemakkelijk landelijke aandacht, valt weinig forenzen lastig en iedere burger snapt meteen het doel achter de actie.
+1
tinus-1234

Pluto
We doen wel euforisch ,van oh nu komt het eindelijk boven water !!. Maar Schouten heeft sinds begin oktober al meerdere keren aan de Kamer gebrieft dat de data zouden worden vrijgegeven . En er gebeurde niets !!. Het getreuzel heeft er alleen voor gezorgd dat de bouw nog steeds niet van zijn plek komt . Dat de stikstof noodwet al door de kamer is goedgekeurd VOOR dat de data zijn vrijgekomen geeft geen sjoege voor de toekomst .
+1
@Pluto Maar pluto, de hele economie MOET KAPOT, kost wat het kost, dat is de achterliggende gedachtte (EUROPEES), en met PAUS timmerman gaat dat lukken, hij is nog erger dan rutte.. Maar rutte stapt uit en gaat boeren in oenkerk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0