Illustratie van: Alex Miedema

'-schaamte' verslaat 'stikstofcrisis' als Onze Taal-woord van het jaar

Met een kleine 20 procent van de stemmen is '-schaamte' door de leden van het Genootschap Onze Taal gekozen tot het Onze Taal-woord van het jaar 2019. Dat maakte directeur Vibeke Roeper bekend in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Het achtervoegsel "zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes", zegt Roeper. "Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden."

'Brexitmoe' eindigde met 17 procent van de stemmen op de tweede plaats, gevolgd door 'stikstofcrisis'. Andere genomineerde woorden waren 'boerenprotest' en 'treintrots'. Ongeveer 2200 leden brachten hun stem uit, zo'n 10 procent van de leden van Onze Taal.

Eerder maakte Van Dale de uitslag bekend van zijn verkiezing van het jaar. Bij de woordenboekmaker kwam 'boomer' als winnaar uit de bus. Bij Van Dale maken alleen nieuwe woorden kans. Bij Onze Taal moet het woord het "achterliggende jaar zo goed mogelijk typeren".

Deel dit topic

Reacties

weurding
Hebben sommige prikkers al last van prikschaamte?😁
+1
de Haas
@weurding Als ik nu zeg dat ik een trotse prikker ben, ben ik weer het vunzige ventje van de club zeker...
+2
spotmelker
@weurding bedoel je prikken in de schaamstreek? 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0