Ruilverkaveling om Stikstofcrisis op te lossen, wie is voor of wie is tegen?

Wiebe Draaier (Rabobank) en Marc Calon (LTO) willen een ruilverkaveling realiseren om de stikstofcrisis op te lossen, ik kan me zo voorstellen dat bedrijven die een mooie verkaveling hebben niet mee willen doen. En sommige anderen met een slechte verkaveling weer wel. Calon zei bij het Radio1-programma 1 op 1 dat zijn achterban achter hem staat op dit standpunt. Mijn vraag is dan ook wie is voor of wie is tegen?

Deel dit topic

arjen90

Laatste  |  

Reacties

+1
Coen
Boer blijven - 10 geboden, ééntje: niet in een gebied met ecologische belemmeringen
kwarkje
@Coen dus niet in klimaatreligieus Europa met paus Frans de 13e
+10
jan.1
Als je toch van de plek af moet,dan ben je beetje gek als je in dit landje nog boer wil zijn.!
+4
dewittemotor
Beste Groningers en Friezen jullie zijn hartstikke aardige mensen, maar ik als Limbo wens er niet naar toe te verhuizen.
driekus 001
@dewittemotor Limbo, blijf maar onder de rivieren, Brabant is ook al niks meer, dan blijft Zeeland over.
Geen bos, geen beregenen nodig en grote kavels.
+1
Coen
@driekus 001 , in EU is Frankrijk natuurlijk ook een optie om een goede boterham te kunnen verdienen
oubi
@Coen maar daar wonen fransen en je krijgt er een ontvolkt platteland de komende generaties
cjw73
@dewittemotor gelukkig maar anders wordt het hier ook zo vol.
+4
spotmelker
Maak eerst eens duidelijk wat een ruilverkaveling oplost in dit dossier. Als het gaat om verbetering van de natuur dan weet ik het antwoord al.... M.a.w. ik ben voor ruilverkaveling maar niet om stikstof reden.
+9
pietjepuk
@spotmelker Zeer slechte ervaringen met de ruilverkaveling die hier ooit geweest is. Die het dichtst bij het vuur zit warmt zich het beste. Dus als het effe kan geen ruilverkaveling.
+1
Coen
@pietjepuk , in de oude wettelijke Ruilverkaveling had je tijdens de uitvoering geen zeggenschap meer over je eigen gronden, werden na de uitvoering van de Rvk pas weer toebedeeld.

dat kon toen nog wel maar nu absoluut niet meer, links politieke groeperingen vertrouw ik gedurende de uitvoering mijn gronden nu niet meer toe.
pietjepuk
@Coen toen ook niet. drie veehouders bij elkaar. Twee moesten nagenoeg heel hun huiskavel inleveren voor de andere veehouder.
+1
dewittemotor
@Coen Werkt nu nog steeds zo. Je kunt voortijds de ruilverkaveling start vaak van alles nog regelen. Zodra de verkaveling (heet nu WILG) start, heb je niets meer over jou eigendommen te vertellen of het moet via beroep en bezwaar en dan win je zelden van de overheid.
Coen
@dewittemotor , daarom is de huidige kavelruil (laatst nog eentje met z’n 50-en) ook een veel adequater en dus beter instrument.
Koeien boertje
Ik meld me aan voor een ruilverkaveling boerderij in de oostvaardersplassen
+3
Peter23
Leden van LTO hoeven hierop niet te reageren. Calon geeft bij Sven Kockelman aan dat niemand erop tegen is.
+3
Jan S
😀
+2
slagroomvla
Verkaveling onder begeleiding van lto projecten zeker... Rabo kan zo ook mooi wat probleemgevallen uitruilen, de clubs die deze heren vertegenwoordigen hebben er vooral zelf belang bij.
+3
Farma_boerke
Ruilverkaveling bestaat niet meer is nu landinrichting geworden. Naast landbouw zijn er veel meer doelen bij gekomen zoals natuur, recreatie, energie, etc.
Het gaat om de grond en de boer kan via de rente 26 jaar lang alles ophoesten wat men met veel commissies heeft bedacht. Trap er niet in.
Coen
@Farma_boerke , deze podcast net beluisterd, diverse vergezichten.
globalfarmers.com/knowledge/farm-management/…
Farma_boerke
@Coen Natuurlijk zijn er meerdere vergezichten, echter ook de rabobank verwacht te financieren en rendement welk vergezicht je kiest.
Het moet bij je passen, dan plan maken, contacten en dan pas financiering
vrije boeren
Wat een onzin allemaal Er is helemaal geen N probleem Maar wel een d66 en groen links probleem Veel makkelijker op te lossen Er zijn nog genoeg hoge bomen over...……..
+1
driekus 001
@vrije boeren mee eens maar; wij boeren hebben geen N probleem klopt. Die 2 partijen wel. Zitten die 2 nu net in de politiek met veel draagvlak, dan weet jij de uitslag toch ook wel op termijn.....
+1
cowboys
Land inrichting of ruilverkaveling zijn bij de linkse politici een ander woord voor communistisch onteigenen van boerenland.
+2
Leo,s vriend
Ruilverkaveling, of kavelruil?
De laatste kan geen weldenkend mens op tegen zijn, relatief goedkoop, mooiere kavels, grotere huiskavel, minder landbouwverkeer op de weg, meer kans om koeien goed te weiden, kostprijs verlagend dus.
Jan S
😀
+1
Leo,s vriend
@Jan S Ik trap helemaal niet in mooie verhaaltjes, ik geef alleen aan dat kavelruil een geweldig instrument is, hier in de omgeving zit een heel fanatieke commissie, die doet heel veel, en vooral heel goed werk.
Dat jij dit er bij haalt is aan jou, en als het werkelijkheid wordt inderdaad desastreus, maar daar geloof ik niet in.
+1
Jan S
😀
bio boer
Als ik zie wat van mooie bedrijven voor die tijd zijn gebouwd in de ruilverkavelings tijd zou ik mee doen heb je spiksplinternieuw bedrijf
cowboys
@bio boer en 25 jaar later heb je oude zooi waar je nog voor aan het betalen bent.
bio boer
@cowboys heb je ook als je het zelf nieuwbouwt na 25 jaar kan het best afbetaald zijn hier is de aflos termijn ook 25 jaar
Pluto
@bio boer Van alle bedrijven welke hier in de ruilverkaveling zijn verplaatst [27] is er geen enkele die nog in originele toestand boert . Al deze bedrijven zijn alweer door verkocht aan vaak weer elders uitgekochte veehouders .
cowboys
@Pluto klopt de kosten van ruilverkaveling waren veel te hoog per hectare en de looptijd voordat de rente begon was veel te lang .
+1
Noorderling
@cowboys
Zal allemaal teveel kosten. Maar transport blijft tijd en geld kosten en komt nooit naar je toe. Ben maar wat blij met m'n huiskavel, na verloop van tijd is een veldkavel ook wel weer bij huis te krijgen, als de basis maar enigszins klopt.

Alleen voor verkoop is je bedrijf al een paar duizend per ha meer waard ivm weidegang en bewerkingskosten. Of je moet de gebouwen al los kwijt kunnen en opdelen met een paar boeren.
cowboys
@Noorderling ik zou zeggen probeer het en je vindt het vanzelf uit. Hier waren de meeste nieuw gebouwde bedrijven al verkocht voordat de rente periode van 26 jaar inging omdat ze niet rendabel waren. en denk er om dat kopers wel degelijk rekening houden hoeveel ruilverkavelings lasten en hoeveel jaar er nog betaald moet worden en die worden gewoon van de grondprijs afgetrokken
+1
pieta
@cowboys Bij ons hebben ze ook ooit ruilverkaveling gehouden. En die ruilverkaveling heeft er vooral heel veel van de verplaatsten boer gemaakt.
George
Quote Reactie van @pieta:
n die ruilverkaveling heeft er vooral heel veel van de verplaatsten boer gemaakt.

Hier zijn de ruilverkavelingsboeren eigenlijk zonder uitzondering stuk voor stuk schat rijk geworden.
pietjepuk
@George Inclusief sjors 😎
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Inclusief sjors


Velen in omgeving zijn hier inmiddels gestopt met melken maar hebben hun grond nog steeds en nagenoeg lastenvrij. En ja ik behoor ook tot die categorie. Tja en als je dan de hectares telt keer ruim €70000 dan praat je over rijke mensen maar dit wil niet zeggen dat ze een hoog inkomen halen. Je doet er geen gekke dingen van zolang je hem niet verkoopt!
+1
pietjepuk
@George heeft ook met de tijd vaan de ruilverkaveling te maken. Bij jouw is het al een hele poos geleden. Daarna is alles hard in waarde gestegen en stelde de ruilverkavelingsrente niets voor. Ken er ook die deze eeuw begonnen zijn met afbetalen. Dan gaat het toch om serieuze bedragen.
+2
George
@pietjepuk
Dat is zeer zeker waar. Wij zijn hier gekomen in 1972 en mijn vader hoefde de eerste keer pas te betalen in 1983. Maar liefst 11 jaar geheel gratis geboerd! Mijn vader heeft tot zijn overlijden in 1987 slechts 5 jaar RVK lasten betaald. Vanaf 1988 tot en met 2012 heb ik nog 25 jaar betaald . Was dikke 14000 gulden per jaar en vanaf 1992 bij aankoop van grond waarop deze lasten ook nog lagen dikke 15500 gulden , ruim €7000 per jaar ongeveer. Is voor tegenwoordige tijd een lachertje maar ik ben wel blij dat ik er vanaf ben. Wat ik niet uitgeef hoef ik ook niet te verdienen. 😄
Detukkeroettwente
@George Zat er nog overbedeling bij dat bedrag , of alleen voorfinanciering en de normale kosten ???
George
@Detukkeroettwente
Ja dat waren meer hectares dan wat we daarvoor hadden op de oude locatie.
pietjepuk
@George En de gebouwen?
+1
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
En de gebouwen?

Die zaten niet bij dat bedrag natuurlijk. Het ging hier puur om de grond. Ik weet dat er toen iets werd betaald voor de oude boerderij maar dat bedrag was destijds nog heel laag in 1972. Ging weg als woonboerderij. Maar de bouwkosten van ligboxenstal en woning waren destijds ook nog erg laag. Maar dat wisten ze ook pas achteraf , in de tijd daarna stegen de prijzen in recordtempo.
We kregen weliswaar erg weinig voor de oude boerderij maar de nieuwe bouwen was toen ook nog relatief goedkoop.
+1
cowboys
@George ja dat waren nog is prijzen .Maar er zijn latere ruilverkavelingen waar al 400 per hectare per jaar betaalt moet worden aan land waar bijna niks aan gebeurd is.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Maar liefst 11 jaar geheel gratis geboerd!

Moet je eens nagaan wat de rente in die jaren was als je het bij de bank had moeten halen. Mooie stal gehad voor in die tijd en vervolgens dus ook een voldoende groot melkquotum. In onze buurt heeft de ruilverkaveling zich begin 80 voltrokken. Velen van de verplaatsers kregen MQ op basis van die goedkope ligboxen.
+2
Jan S
😀
George
Quote Reactie van @Jan S:
Dat is dit keer niet de bedoeling vrees ik.

Dat denk ik ook niet. Toen was het nog met goede bedoelingen , nu niet meer vrees ik.
Detukkeroettwente
@Jan S Goede conclusie jan, smeerlapperij en het voegt niks toe .
+1
Jan S
😀
Koeien boertje
@Jan S 🤣👌 hetzelfde
robbies
Ach ja Wiebe Draijer. Komt uit een ontzettend D66 nest. Zal daar zijn lijntjes wel hebben liggen

mt.nl/business/…
suggs 73
Marc Calon, is dat niet diegene die roept dat er nog steeds te veel boeren zijn ? Zou erg wantrouwend zijn , zeker ook met de Rabo .
verwijderd
+1
Detukkeroettwente
@tractormember NIKS, en das ok de bedoeling, het gaat ok over NIKS.
Jan S
😀
Doki1
Marc calon zit bij de SER, Wiebe Draaier zat bij de SER.... die zitten dus al langer bijelkaar op schoot
weurding
@Doki1 niet geheel onverdienstelijk Marc.... randje niet vergeten..
robbies
@Doki1 wiebelen Draijer was in 2012 volgens het FD in de race voor minister van economische zaken voor D66. Het is dat D66 niet in de coalitie is gekomen. Geeft wel aan waar zijn lijntjes liggen. Zijn vader was grondlegger van D66.
Detukkeroettwente
Stoppen met deze onzin.
+1
Detukkeroettwente
Ruilverkaveling of huilverkaveling ??? Al gaat men binnen een straal van 10KM alle bedrijven verplaatsen, gaat er aan die natuurgebieden niks veranderen. Net zo min dat er wat aan veranderd is , toen er de stempel NATURA 2000 op kwam, Het heeft miljarden gekost, om zogenaamd herstel werken uit te voeren, wat geen ruk opgeleverd heeft, in geen enkele zin.
+1
kwarkje
@Detukkeroettwente ze graven mega oppervlaktes af waar dan iets vaker zeldzaam onkruid op staat
Een geweldige prestatie
Denk dat de geschiedenisboeken er vol mee komen over een paar honderd jaar
Waar blijven ze eigenlijk met die afgegraven toplaag?
+1
matt
@kwarkje dekken ze asbest mee af denk ik
Pluto
Zal allemaal best maar er zijn de afgelopen jaren veel stallen gebouwd gefinancierd door grond verkoop aan verzekering maatschappijen en ander trustcompanies . Ook hier zijn er nieuwe grondeigenaren in de omgeving neer gestreken van Chinese en Amerikaanse oorsprong . Ben benieuwd hoe de politiek die grond in bezit wil krijgen en of deze grondbezitters meewerken aan een ruilverkaveling .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!