De gematigde boeren slaan de handen ineen

Ze zijn boer, maar voelen ongemak bij blokkades van tractoren. Gematigde boeren verenigen zich daarom in de nieuwe ‘boerenraad’.

Melkveehouders Alex Datema en Geert Van der Veer voelen ongemak bij de aanblik van de tractorblokkades van de afgelopen tijd. “Ik begrijp het ongenoegen en het gevoel van onmacht bij boeren”, zegt Datema. “Er ontstaan telkens nieuwe kwesties, zoals nu de stikstofcrisis. Maar het helpt volgens mij niet om boos rond te rijden op je tractor zonder duidelijk te weten wat je dan wél wilt.”

Van der Veer: “Alle maatschappelijke wensen komen terecht op het bordje van de boer. Dat hoopt zich op en dat die frustratie uitbarst, begrijp ik. Maar nu de toon steeds harder wordt, haak ik af. Je komt er niet met wegen blokkeren, we moeten samen zoeken naar een oplossing. Die is er niet van vandaag op morgen, maar het is nooit te laat om te beginnen. Het huidige landbouwsysteem is ook het resultaat van zestig jaar ontwikkeling.”

Deel dit topic De gematigde boeren slaan de handen ineen (trouw.nl)

Ze zijn boer, maar voelen ongemak bij blokkades van tractoren. Gematigde boeren verenigen zich daarom in de nieuwe ‘boerenraad’.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+27
Hans van Bergen
Voor dit soort slome sufneuzen hebben ze lto uitgevonden
+2
vrije boeren
@Hans van Bergen bestaat het nog de LTO ?
+3
Noordoost
@vrije boeren ze denken zelf dat ze nog heel wat zijn
Jan S
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Voor dit soort slome sufneuzen hebben ze lto uitgevonden

Ik ben het vaak niet met je eens maar je krijgt van mij een duimpje. 👍
Jan S
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Voor dit soort slome sufneuzen hebben ze lto uitgevonden

Ik heb de indruk dat bij de LTO inmiddels ook 2 kampen zijn. Leden die wat meer actief verzet willen en de diehard-praters en overleggers, je weet wel eens een LTO-er, altijd een LTO-er tot in het bejaardentehuis. Lekker theedrinken en praten.
Datema is een typisch van de laatste categorie. Hij is voorzitter van BoerenNatuur. boerennatuur.nl/medewerkers/
+2
achterhoeker2
@Jan S Theedrinken en overleggen dat heet fatsoen ,ik weet FDF daar niks mee heeft maar uiteindelijk is dat toch de enigste weg naar een oplossing .
kwarkje
@achterhoeker2 dat heeft altijd een eenzijdige oplossing
Ben helemaal klaar met het geleuter en politici paaien
+2
Peter23
@achterhoeker2 je hebt niet het gelijk aan je zijde als je ziet hoe de sector erbij ligt
achterhoeker2
@Peter23 Klopt, omdat FDF zonder overleg met die zelfde sector, doelloos rondjes gaat rijden met de trekker.
FDF heeft zich naar voren gedrukt.
+1
familie pelle
@achterhoeker2 jij doet me denken aan die persvoorlichter van Saddam Hoessein. Zeggen dat het land onder controle is met op de achtergrond de Amerikaanse tanks.
Jij zegt hetzelfde over fdf, je zegt dat ze niks bereikt hebben maar of je voor of tegen fdf bent het is ontegenzeggelijk bewezen dat ze wat in gang hebben gezet en op die manier al veel binnen hebben gehaald voor de sector. (In ieder geval zelfrespect maar daar liep jij toch al van over)
+2
achterhoeker2
@familie pelle Ja, aan zelfrespect geen gebrek net als aan zelfreflectie.

Ik wens iedereen fijne feestdagen
+1
Jan S
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Theedrinken en overleggen dat heet fatsoen ,

Ben ik blij dat ik onfatsoenlijk ben!! Theedrinken en overleggen met je beulen, je moet er maar zin aan hebben. Wat wil je? Zullen we kop er in één keer afhakken of heb je het liever in mootjes.
+6
achterhoeker2
@Hans van Bergen Nee anderen de maat nemen , inhoudloze stukjes op prikkebord plaatsen en duiken als het spannend wordt levert veel meer op.
+2
Jan S
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Nee anderen de maat nemen , inhoudloze stukjes op prikkebord plaatsen en duiken als het spannend wordt levert veel meer op.

Wat let je ga lekker natuur inclusief boeren, niemand die je tegenhoud. Zelfs ik doe dat al lang. En als ze straks komen om je land te onteigenen omdat natuur daar toch voorrang moet krijgen, moet je niet zeuren, maar netjes je land afstaan.
+2
Wolswinkel
Quote:
Boer Alex en boer Geert voelen zich niet vertegenwoordigd door geen van de 13 partijen binnen het landbouwcollectief. Ook voelt het wat ongemakkelijk al die acties van die boze boeren, maar begrijpen doen ze het wel.

Lieve boer Alex en lieve boer Geert, wat een fijn innemend artikel over twee geweldige pioniers binnen de landbouw. Ben trots om te zien dat jullie een verdienmodel hebben weten te vinden met het oog op “duurzame landbouw” en wellicht ook een beetje kringloop erbij. Jullie hebben inderdaad echt iets toe te voegen middels de “Boerenraad” ontstaan op een congres met waarschijnlijk wat groene gelijkgestemden in Amsterdam. Dat moet een euforische stemming geweest zijn met z’n 15-en zomaar dat podium op.

Veel succes met het overhandigen van jullie zienswijze op de toekomstige landbouw aan onze minister in Januari. Ze zal er reikhalzend naar uitzien deze kerstdagen. Want zeg nou zelf; wie zit er nou niet op een paar backstabbers uit “onze sector” te wachten.

Ps: er ligt nog een bootje met koeien in Rotterdam. Wellicht een mooi project voor boer Alex of wannabee boer Geert om vlot te trekken..
+3
Peter23
Waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar om iets te vormen heb je wel een bijl nodig. Die soms ietwat bot is. FDF zet door!!!
Groen1

+6
Realisme
Wat als je jarenlang de minder rendabele investeringen heb gedaan om extensief te blijven/worden. Dus land kopen i.p.v. stal bouwen. Geleidelijk groeien i.p.v. grote sprongen. Dit alles met als bedrijfsfilosofie dat balans de toekomst is. Vervolgens draait de wijzer van de overheid/maatschappij misschien zelfs sector wat meer naar jou toe dmv bijvoorbeeld grondgebondenheid. Je vroeg toen je je eigen weg bewandelde niemand om jou rente en aflossing te betalen. Omdat het je keuze was om te investeren in jou bedrijfsfilosofie en die bestond niet uit alleen maar meer liters. Vervolgens krijgen we allemaal veranderende wetgeving van een onbetrouwbare overheid.
Maar is deze overheid wel eens anders geweest?
Dus hoort dit geen deel uit te maken van je bedrijfsplan als ook je bedrijfsrisico’s?
Er zijn zeer zeker schrijnende gevallen door alle veranderende wetgeving. Maar waarom rond de invoering fosfaatrechten boeren die dachten “gratis” uit te breiden compenseren? Terwijl er ook boeren zijn die bewust jarenlang in het quotumtijdperk al kosten hebben gemaakt om geleidelijk te kunnen groeien. Horen deze dan ook geen compensatie te krijgen voor gedane investeringen?
Zelfde met grondgebondenheid: moet de overheid boeren helpen financieel om grondgebonden te worden? Maar waarom deze boeren dan wel en diegene die zelf die investeringen in grondgebonden landbouw gedaan hebben dan niet?
Houd het feit dat je ondernemer ben niet in dat je een visie heb en dat je van die visie de voor en nadelen ervaart?
Overigens sta ik helemaal achter de acties want er moet is meer waardering komen voor onze sector.

Fijne kerst allemaal!!
+1
mlkvhoudr
@Realisme en een plusje van een meelezer erbij die het hier ook hardstikke mee eens was
+2
Jan S
Quote Reactie van @Realisme:
Vervolgens krijgen we allemaal veranderende wetgeving van een onbetrouwbare overheid.Maar is deze overheid wel eens anders geweest?

Dat is alleen al reden voor actie. Een overheid die onbetrouwbaar is, staat niet in dienst van het volk. Wij, staatsburgers hebben dus alle redenen deze overheid af te zetten.
verwijderd
+10
nieuwoord
@tractormember zouden die jongeren er ook niet bijzijn omdat ze zien dat hun toekomst verkwanselt wordt? En de rest die meedeed was zeker geen grut. Niet zo denigrerend graag over de collega's die wel voor de goede zaak op pad gaan.
+8
BertK
@tractormember die gaan omdat pa zelf melken wil...
Hier tenminste soms wel, ben 8 x op pad geweest, soms met trekker, met de jongens of zonder, soms met extra trekker of bijrijder bij een ander.
+1
jan.1
Quote Reactie van @tractormember:
Ik begrijp het wel, helft van het grut dat mee deed aan de protesten waren 16/17 jarige knullentjes die net hun trekkerrijbewijs hebben gehaald. Die vinden dit soort acties natuurlijk prachtig om midden in een grote stad de boel te blokkeren. Maar hiermee bereik je niet zoveel mee of juist het tegenovergestelde en ga je als volwassen boer toch uiteindelijk achter je oren krabben en iets anders verzinnen.

Heb jij daar een bewijs van dat de helft vd protesterende boeren jong grut was van 16/17 jaar of ben je zo,n sneu zielig type die een ander de kastanjes uit het vuur laat halen.
+1
Todi
@jan.1 Ik vindt het wel raar de hoeveelhed duimpjes.
+3
jan.1
Quote Reactie van @Todi:
Ik vindt het wel raar de hoeveelhed duimpjes.

Dat waren thuis blijvers:😁
+2
BertK
Dat we naar een opbrengstprijs moeten met marge is duidelijk, product met extra verhaal is daar geen vereiste bij.
Hoe dan ook, we kunnen het ons niet veroorloven ons te laten piepelen door een overheid die door onkunde en populisme niet zien wil dat er andere dingen (ook) spelen.
Nu praten over duurzaamheid is ff niet aan de orde als RIVM niet met de gevraagde data voor Mesdagfonds en stikstofclaim komt.
Geen data, geen deal, geen medewerking aan andere plannen tav natuur en duurzaamheid.

Zelf vind ik me ook gematigd, maar ik word niet graag geleid door onkunde van de overheid. Overheid is er ten dienste van de samenleving.

Goede dagen allemaal.
+2
Jan S
Quote Reactie van @BertK:
we kunnen het ons niet veroorloven ons te laten piepelen door een overheid die door onkunde en populisme

Was het maar onkunde, dan hadden we nog kans dat het weer goed zou komen. Nee het is heel bewust anders zouden we de RIVM gegevens wel krijgen.
Jean-PierreK
Zijn dit de boeren waar Brommet het over had laatst in de commissievergadering? Het is de bedoeling dat er nog een groepje boeren en afvaardiging van natuurclubs aanschuift bij overleg met landbouwcollectief...
Jan S
@Jean-PierreK Mag hopen van niet. Ik dacht dat zij wel vertegenwoordigd worden door het conservatieve deel van de LTO of Netwerk Grondig.
+1
m uut m
@Jan S
Waar zit bij jouw de frustratie ?
Waar deze boeren heen willen doe jij al jaren.
+2
matt
@m uut m in tegenstelling tot u,denkt jan niet alleen aan zichzelf.
De frustratie bij Jan zit Duidelijk bij de dubbele agenda.
m uut m
@matt
Volgens mij is jan een beetje gehersenspoeld door de complotdenkers. En zit hij nu zijn eigen nest te bevuilen.
familie pelle
@m uut m
Quote:
. En zit hij nu zijn eigen nest te bevuilen.

Alsof je in de spiegel kijkt ofniet M?
m uut m
@familie pelle
Verklaar ?
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Volgens mij is jan een beetje gehersenspoeld door de complotdenkers. En zit hij nu zijn eigen nest te bevuilen.

Knap hoor dat je dat door één video te kijken al door hebt.
Nou snap ik ook waarom je zo weinig leest en kijkt. Je bent echt een ziener.
+2
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Waar zit bij jouw de frustratie ?Waar deze boeren heen willen doe jij al jaren.

Weet ik, maar uit vrijheid.
Ik ken de dubbele agenda en weet dat het hier niet bij zal blijven.
Langzaam maar zeker drukken ze je in een keurslijf en nemen ze je alle vrijheden af. Ze gaan je 24/7 monitoren. Het is de introductie van een communistisch fascistisch systeem.
Vraag jij je nooit af waarom ze zo liegen, de gegevens en het model van het RIVM niet openbaar willen maken, terwijl de milieugroepen die gegevens wel kreeg? Als je niets te verbergen hebt dan is dat toch geen probleem. Zeggen ze ook altijd tegen de burgers.
Vdejong
@Jan S Het is de introductie van een communistisch fascistisch systeem. Nog een paar decennia en we juichen allen Mao toe.
Groen1
.
+2
Jan S
Ik heb lang gezocht wat natuurinclusieve landbouw is. Eindelijk een definitie gevonden:
Quote:
Wat is natuurinclusieve landbouw?
Onder natuurinclusieve landbouw verstaan we het streven dat landbouw zorgt voor natuur, daarnaast gebruik maakt van natuur en tegelijkertijd ook de natuur spaart.
overwater.nl/actueel/blogs/…

Dus degene die het begrip natuur definieert, bepaald wat natuurinclusieve landbouw is. en bepaald dus het beleid door middel van wet en regelgeving.
Als je ziet wie er zitting hebben in zulke organisaties dan ben je geen vijanden meer nodig. (dewegvooruit.nl/wp-content/uploads/…) Al die TBO die er zelf een puinhoop van maken zullen de boeren eens vertellen hoe te boeren. Als ze nu zelf het goede voorbeeld geven. Maar nee ze kunnen alleen vertellen welk ideaalplaatje ze op papier hebben. Ze hebben het over gematigde boeren, maar het zijn hoofdzakelijk biologische boeren die graag in het nieuws komen om zich te profileren voor verkoop of voor een knuffel van gutmenschen.
Peterr
Quote Reactie van @Jan S:
Dus degene die het begrip natuur definieert bepaald wat natuurinclusieve landbouw is en dus het beleid bepaald door middel van wet en regelgeving.

Scherpe analyse 👍
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden tractoren , boeren en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!