Rabobank-topman pleit voor herverkaveling om boeren toekomst te geven

Nederland moet inzetten op een nieuwe, vrijwillige ruilverkaveling van agrarische bedrijven en landbouwgronden, te beginnen rondom de natuurgebieden. Een door de overheid en de financiële sector gevuld fonds kan helpen om de boeren per gebied in beweging te krijgen.
Zo'n fonds is eerder ook ingezet toen de glastuinbouw in het Westland in de problemen zat en recent ook in de varkenssector, zegt Draijer. Daarbij ging het om fondsen met een omvang van €150 mln tot €300 mln. Nu is er wellicht veel meer nodig, maar uiteindelijk komt dat geld wel weer terug, zo benadrukt de bankier.
Zie verder het FD van vandaag
fd.nl/economie-politiek/1328894/…

Deel dit topic

arie.j

Laatste  |  

Reacties

+6
Melkveehouder.
Het gevecht om de grond in handen te krijgen gaat beginnen.
+3
Arum
@Melkveehouder. In een ruilverkaveling heeft een boer niets meer te vertellen over zijn grond.Als ze heel Nederland in de ruilverkaveling gooien kan de politiek het maken zoals ze willen. Ze beginnen te beseffen dat het met stikstof niet lukt dus proberen ze het nu op deze manier.
Twentsch Land
Dacht dat dat bij een ruilverkaveling niet kan.......bij een landinrichting wel.

@Arum
Coen
@Arum , er zijn hier via KAVELRUIL al diverse boerderijen verplaatst van vlakbij Natuur naar AgrarischeHoofdStructuur, al een staand proces van jaren.
+1
grös
@Melkveehouder.
Kan toch mooi samen, een bedrijf uitkopen maar percelen liggen niet allemaal tegen de natuur aan, en die van een ander wel, misschien dat de oudere generatie er wat meer moeite mee heeft maar we hebben allemaal belang bij efficiëntie, ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier word ieder jaar heel wat dieselolie verstookt en loonwerkkosten omdat veel percelen op afstand liggen terwijl de grondmarkt muurvast zit en maar beperkt kunnen weiden want naastliggende percelen zijn van rentenierders en akkerbouwers ver weg zijn, die gaan nooit vrijwillig ruilen, of misschien als er geld voor verbetering bij komt.
+1
kaas
@Melkveehouder. die is allang begonnen
+4
rene-de-jong
Rondom welke natuur en met welke reden ??

Weet dhr. Draaijer de oorzaak van achteruitgang van enkele specifieke habitattypen dan.
Want enkele stikstofgevoelige habitattypen op de Veluwe bijvoorbeeld gaan in klasse vooruit !! H 3160 van B naar A & H 6230 van C naar Klasse A (uitmuntend).

of in de Biesbosch bijvoorbeeld gaat het ook prima met 1.754 ha. H91E0
synbiosys.alterra.nl/natura2000/…
Stikstof gevoelig dus maar de kwaliteit is Klasse A (uitmuntend).
Waar ligt de Biesbosch ook al weer........

Of weet dhr. Draaijer meer dan ons, heeft hij specifiekere informatie en kan hij wél alle andere mogelijke oorzaken uitsluiten...
Doorgaans moeten bankiers goed onderbouwde cijfers aanleveren, maar dat is in dit dossier blijkbaar niet nodig, alles is geoorloofd.....
+1
arie.j
Quote Reactie van @rene-de-jong:
Doorgaans moeten bankiers goed onderbouwde cijfers aanleveren, maar dat is in dit dossier blijkbaar niet nodig, alles is geoorloofd.....

Gaan schelden terwijl je niet eens weet wat er gezegd is, dat schiet niet op.
In ieder geval lijkt me dit, mits er goede randvoorwaarden zijn, in principe geen bij voorbaat onzinnig plan.
Dat ieder het eens kan worden met de overheid en politiek over de natuur en alles er om heen, daar zou ik me maar niet te veel hoop op hebben.
Als je dan elders weer door kan met je bedrijf lijkt me beter, dan dat elke stap extra bij een natuurgebied wordt verboden.
+5
dewittemotor
@arie.j Noem jij dat schelden wat Rene doet? Dan heb jij toch wel heel lange tenen.

Mits die Rabo optie al uitgevoerd wordt, dan praat je in deze tijden met vergunningverlening etc. erbij zo over trajecten van 15 jaar minimaal. Zit je nu in de kracht van je leven op je 40-45 ste. staat je bedrijf 15 jaar stil en kun je daar op je 60-ste nog een keer beginnen.

Compleet waardeloos

Gewoon snel uitkopen al die bedrijven rond de natuur op een nette manier en dan kan elke boer de keuze maken die hij/zij wil. Vrijkomend bedrijf in Nederland kopen/ emigreren of echt stoppen.
Voordeel overheid is de snelheid waarmee dit te verwezenlijken is

Nadeel Rabo: ze verliezen klanten
arie.j
Quote Reactie van @dewittemotor:
@arie.j Noem jij dat schelden wat Rene doet? Dan heb jij toch wel heel lange tenen.Mits die Rabo optie al uitgevoerd wordt, dan praat je in deze tijden met vergunningverlening etc. erbij zo over trajecten van 15 jaar minimaal. Zit je nu in de kracht van je leven op je 40-45 ste. staat je bedrijf 15 jaar stil en kun je daar op je 60-ste nog een keer beginnen.Compleet waardeloosGewoon snel uitkopen al die bedrijven rond de natuur op een nette manier en dan kan elke boer de keuze maken die hij/zij wil. Vrijkomend bedrijf in Nederland kopen/ emigreren of echt stoppen.Voordeel overheid is de snelheid waarmee dit te verwezenlijken is Nadeel Rabo: ze verliezen klanten

Wanneer je al bij voorbaat roept dat hij maar wat doet, omdat hij vind dat alles geoorloofd is. Ja dan ben je aardig op iemand aan het afgeven.
Als boeren zonder meer uitgekocht willen worden, zal er geen bezwaar tegen zijn, mits de centen er naar zijn.
Maar er zijn altijd jongere boeren, of met een opvolger, die daar geen trek in hebben. Waarom het 15 jaar zou moeten duren weet ik niet, nu roep jij zomaar wat.
Dat het een enkel jaar duurt lijkt me geen bezwaar.
+1
rene-de-jong
@arie.j Ben ik aan het schelden ?? mijn excuus Arie niet zo bedoeld.....
Volgens mij benoem ik even wat feiten.

Één van die feiten is dat er 1.754 ha stikstof gevoelige habitattype H91E0 in de Biesbosch is waar het dus prima mee gaat: Klasse A
Dit ligt volgens mij in Brabant waar nog wel een paar bedrijven zitten die wat NH3 uitstoten...

(uiteindelijk)Ruilverkaveling prima maar eerst maar eens de feiten op tafel voordat we naar de notaris gaan.

Het kan toch helemaal niet dat stikstof gevoelige habitattype overleeft in de Biesbosch of op de Veluwe of Binnenveld (H7140) >> ook van C naar A
Zou er wellicht, eventueel of mogelijk ook een andere oorzaak kunnen zijn dat bepaalde natuur het niet zo goed doet ??

Er zijn ook habitattypen met een oppervlakte van 0,1 ha. waar het in 2004 niet zo goed mee ging en nu nog steeds niet, dan kun je je ook afvragen of het wel nut heeft om 1.000 meter van dat type te beschermen......

Of nemen we allemaal voor zoete koek aan dat het slecht gaat met de natuur en er maar één oorzaak is.......

(klik om te vergroten)

Het gaat nog niet zo slecht.....
en wat is de oorzaak bij kw-verlies ??
+1
arie.j
Quote Reactie van @rene-de-jong:
Één van die feiten is dat er 1.754 ha stikstof gevoelige habitattype H91E0 in de Biesbosch is waar het dus prima mee gaat: Klasse ADit ligt volgens mij in Brabant waar nog wel een paar bedrijven zitten die wat NH3 uitstoten..

Dat is een heel verhaal vol technische gegevens, daar weet ik gewoon weinig van, en zeker niet op elke plaats.
Hier zitten we kort bij een natura 2000 gebied dat niet stikstof gevoelig is verklaard.
Maar het gaat me over het idee van een combinatie van bedrijven opkopen en verplaatsen.
Dat lijkt me persoonlijk beter dan ze wegpesten.
Of de voorwaarden daarbij goed genoeg zijn, dat zal dan moeten blijken.
Op dit prikbord zijn er die tegen elke overeenstemming zijn, of daar boeren op termijn het beste mee af zijn betwijfel ik sterk.
Iets op zetten zoals verplaatsing kost natuurlijk wel wat tijd.
Dingen als gegevens van het RIVM opvragen en controleren, dat moet natuurlijk gewoon doorgaan.
rene-de-jong
Een helder licht zal opmerken dat dit habitattype (H91E0) droogte gevoelig is dus de afgelopen 2 jaar wellicht ietsje achteruitgang in kwaliteit ??
Maar de reden stikstof is dan uit te sluiten !!
het SDF voor Biesbosch is bijgehouden t/m september 2013:
natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx/…
Detukkeroettwente
RABO stoppen met dit gezwets, tgaatnergensover.
+3
Sjaakiee
Vond ze ook al verdacht stil telkens rond stikstof maar waarempel daar binne ze wer.
+5
Bartlehiemboer
@Sjaakiee Ze moeten het hoofd ook boven water houden, ja ze zien weer kansen. Als ze maar een verdienmodel zien dan willen ze zich wel inzetten voor ons.
van Ittersum
Ik ben mijn roeping misgelopen of deze "topman" pleegt plagiaat. Opperde dat aan het begin van dit jaar al. Ik meende mbt weidegang ofzo. Brabanders massaal aan de RVK waarvan een gedeelte vertrekt naar het noorden. Overheid die de gebouwen overnemen, probleem opgelost.
+2
weurding
@van Ittersum ho ho ho.... gedeelte naar noorden... ho ho ho dan wel waar de kerstman vandaan komt. We hebben hier al genoeg🤗
van Ittersum
@weurding zij zijn de kerstman 🤣
1068
Kijk Bleu tiger en je snapt het
+3
diezel
m uut m
@1068
En daar hebben we de complotdenkers weer.
+1
1068
@m uut m -de waarheid is een feit,eerder was het een persoonlijke bank waar je gekend werdt,
nu is het een internationale organisatie geworden die hier schreeuwd over duurzamer landbouw
en in Oekraine de mega bio industrie financierd
+1
arjen90
@m uut m Geen complotdenkers vind ik, maar mensen zijn slechts wat aan het speculeren, er zit een bepaalde agenda achter die wij niet kunnen zien, maar wat in die agenda staat is dat er boeren uitgewerkt moeten worden, dat is wel duidelijk, hoe ze het willen bereiken is maar deels bekend. Een verzonnen probleem als het om stikstof gaat, want de industrie hoeft geen eens een vergunning en wordt nog steeds grotendeels buiten de statistiek gehouden. Ik zou zeggen geen snelwegen meer blokkeren, daar pak je de burger mee, maar zet die grote vervuilende bedrijven zonder Nb-vergunning maar eens volledig vast. Gewoon eisen dat ze ook mee moeten doen om stikstof te reduceren en anders gewoon blokkeren. De grote bedrijven hebben hun vertegenwoordigers in de regering zitten, dus hun zal het nooit wat kosten en hoeven nooit ergens aan mee te doen.
+1
Jan S
😀
kwarkje
Lieve meneer van de fraudebank en alle andere schandalen
Weet u misschien wat het echte probleem met de landbouw is?
Ik wel.
Niet de natuur of de stikstofcrisis of whatever jullie ook verzinnen.
We zitten op een plek waar we niet meer gewenst zijn
Daarom is het boeren pesten begonnen.
Kijken of we ze murm kunnen krijgen zodat er ruimte komt voor allerlei plannetjes
Weet u dat ik in een hee mooie provincie woon?
Gezellig met industrie en natuur en ook nog wel boeren harmonieus zoals altijd al
Nu wordt er verzonnen dat er een crisis is.
Maar weet u ook wat er nog meer verzonnen is in mijn geliefde provincie?
Allerlei plannetjes gemaakt door ambtenaren en het grote geld
Er is echter 1 best wel groot probleem
Voor al die plannetjes is wel twee keer de oppervlakte nodig van mijn provincie
Dat gaat natuurlijk niet
Heeft u geen fonds waarmee we zeg maar de helft van de ambtenaren naar een andere provincie kunnen verplaatsen
Zou een mooi begin van 2020 zijn
Prettige feestdagen en een mooi graaijaar toegewenst
cowboys
@kwarkje hoe hoog gaat de ruilverkavelings rente wel niet worden dan ?
Coen
@cowboys , ruilverkaveling was vroeger wettelijk, kavelruil is vrijwillig
+1
cowboys
@Coen er staat vrijwillige ruilverkaveling.
Leo,s vriend
@cowboys Klopt, hoop dat hij vrijwillige kavelruil bedoeld, daar kan niemand op tegen zijn, is een prachtig, en goedkoop instrument om je kostprijs naar beneden te halen.
Peter23
Calon was net op radio 1 bij Sven Kockelman. Hij gaf aan dat hij dit bedacht had en dit besproken had met de Rabobank
diezel
@Peter23
Voor de liefhebber het interview.

podcasts.google.com/…
Peter23
Doet me erg denken aan de tijd van kolchozen en sovchozen
+1
Jan S
😀
kwarkje
Zou beter zijn dat Rabo zegt: eerst inzage in rivm en dan kijken we verder
arjen90
@kwarkje Zou wel beter zijn, maar de Rabobank wil ook graag idealistisch zijn op hun manier, zij nemen nooit een standpunt in op dit gebied, want ze hebben voordeel bij dit kabinetsbeleid. In die zogenaamd "groene'' investeringen zit een nieuw verdienmodel in. Zij hebben er baat bij omdat zij weten dat ze vele kredieten kunnen verstrekken met een duurzaam logo er op. De vele windmolens, zonnepanelen en warmtepompen mogen zij mee financieren en dus zullen ze nooit tegen de lijn van het kabinet in gaan die nu is ingezet.
Jan S
😀
arjen90
@Jan S Het zijn zelfbenoemde idealisten, gewoon omdat het hun gewoon goed uitkomt, ze kunnen er aan verdienen, daar gaat het om voor hun..
Jan S
😀
+1
Jan S
😀
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!