Feit of fictie: melkprijs is al 30 jaar hetzelfde - Radio EenVandaag

Feit of fictie - melkprijs al 30 jaar hetzelfde

De consument betaalt nu 30 cent meer voor een liter melk dan 30 jaar geleden. Toch ziet de boer hier niets van terug, die krijgt al jaar en dag hetzelfde bedrag per liter. En die paar cent, maakt veel verschil voor de melkveehouderijen.

Iets om met een breder publiek te delen, buiten de landbouw.
Gecorrigeerd naar inflatiecorrectie krijgt de boer zelfs minder tegenwaarde (geld) voor dezelfde melk.

Deel dit topic

Reacties

Stroman
Mooi stukje. Mag wel op.ieder radiostation.
+2
arie.j
Is met vrijwel alle agrarische basis producten zo.
Hier een staatje
abnamro.com/nl/images/…

(klik om te vergroten)

+1
kalverhouderij
En dan zegt men altijd dat we ( ongeacht wat voor een product) teveel produceren en dat daar door de prijs laag is , maar nee dat is het niet ! want wat de consument betaald in de winkel dat is genoeg maar er zijn te veel individuele aanbieders ! als er per product groep maar 1 aanbieder is waar bij de melkfabriek, slachterij, groothandel, enz, zijn grondstoffen kan kopen dan kan die de agrariërs niet meer onderling uitspelen ! want wat de consument betaald DAT is de werkelijke waarde van onze producten. alleen .... hoe zet je dat op poten ... want wereldwijd worden boeren tegen elkaar uitgespeeld en de politiek verdiept zich er niet in en snapt het niet
+1
kalverhouderij
Overigens een goed stukje journalistiek ! mag ook wel eens gezegd worden.
rene-de-jong
Consument 60 --> 90 = 50% hoger
Boer 33 cent stabiel gemiddeld = ..%
Kosten.......
BertK
@rene-de-jong zolang er marge is, wordt dat met groei opgevangen. Daarna? Is dat nu?
+2
Jowi
Als alle werknemers ook voor hetzelfde loon werkte als 1990 en de productie minimaal verviervoudigd hadden en thuis waren gebleven om staken voor loonsverhoging .
Dan had de BV nederland er heeeeel anders uitgezien !!!!!!
paul1
Als ik het goed begrijp wordt er een cent afgehaald, anders zijn de plussen geen plussen meer
+1
bio boer
gemiddeld-inkomen.nl/inkomens-vanaf-1970/

Dan hier de gemidelde loonen in de jaren kun het vergelijken dat wij moeten zien rond tekomen met een loon van 30 jaar geleden kan gewoon niet hebben het jaren goed gemaak met schaal vergrotingen en productie stijging met ralatief goedkoop aankopen van vee voer zo het wel vaker gezecht wordt de rek is er uit als je hoord de ambities van veel mensen dat we op een andere menier voedsel moeten produceren zouden ze hier eerst een oplossing voor moeten bedenken
+1
Zwaagdijk
Agrarisch nederland, daar kan alleen wat verdient worden als er een tekort is. Ik ben pro veehouderij, maar je moet mee op de wereldmarkt. Wie er niet voor produceren kan valt af. Zo simpel is het. Vindt je het mooi ga je door, maar anders verkoop je zooi en koop aandelen shell.
Jaap40
@Zwaagdijk huh, hoezo shell?
Zwaagdijk
@Jaap40 goed rendement stabiel
Jaap40
@Zwaagdijk we moeten allemaal naar elektrisch.....😂😂😂
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
we moeten allemaal naar elektrisch....

Juist daarom. 😄
Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport
rug.nl/news/2018/…
Jaap40
@diezel gaat de gasimport via Shell/Nam?
Zwaagdijk
Veel rijke mensen hebben Shell. Dus dat zal nog wel even gaan,
Maar als je kijk na de melkprijs van r c wat je hier lees wordt het gewoon verkeerd gerund. Minder omzet is ook minder personeel. En je verkoop nooit je tafelzilver. Een boer verkoopt nooit z’n beste koe. Dan stopt ie..
Jaap40
@Zwaagdijk of shell zit met haar lange vingers in zonneparken windenergie waterstof etc via goedkoop geconfisqueerde gronden via de overheid?
Stroman
En dan nog maar te zwijgen over inflatie....
Ik weet nog goed hoe mijn vader een jaar of 25 geleden tekeer ging tegen de loonwerker toen die de prijzen omhoog gooide. Shovel op de kuil ging 105 gulden per uur en trekker met opraapwagen 165 gulden per uur.
+2
matt
@Stroman vroeger gingen we uit,en “zetten we” 1 emmer melk op de
Bar.
Daarvoor kregen we 9 bier en 1 van de kastelein.

Nu moet je 5 emmers melk op de bar zetten,voor 10 bier
+2
Skroefkelos
@matt En ik krijg nagenoeg niks meer voor de gerst als vroeger.
The_Milkman
Als je een goede vergelijking wilt maken dan moet je de subsidies die destijds betaald werden als productondersteuning aan de zuivelfabrieken eruit tellen of nu de toeslagrechten bij de opbrengst prijs tellen. Dan krijg je een andere prijs.
Dit staat natuurlijk los van het feit dat de consumentenprijs niet echt gestegen is.
Farma_boerke
@The_Milkman Toeslagen zijn geintroduceerd om te compenseren voor alle maatregelen. Toeslagen zijn derhalve inkomenssteun.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0