'Commissie-Remkes vindt vergunning voor koeien in de wei niet nodig'

Oud-minister Johan Remkes, voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek, adviseert landbouwminister Carola Schouten om boeren die hun koeien in de wei willen laten lopen daar geen vergunning voor aan te laten vragen, schrijft Trouw donderdag.

Ook het bemesten van grond zou zonder vergunning moeten kunnen, concludeert de commissie. De negatieve effecten op de natuur zouden verwaarloosbaar zijn en dus hoeft Schouten niet in te grijpen. Moderne methodes en een al kleinere toegestane hoeveelheid mest zouden de uitstoot al fors hebben teruggebracht, aldus Remkes.

In een reactie zegt voorzitter Johan Vollenbroek van het MOB dat hij het adviesrapport onder de loep gaat nemen omdat Remkes' redenering als "flauwekul" klinkt.

Sinds het vonnis in mei liepen koeien als het ware 'illegaal' in de wei, maar volgens de Raad van State lag de fout bij de overheid, die er op eigen houtje van uit was gegaan dat een vergunning niet nodig was. Schouten liet toen direct weten dat zij niets zag in het veranderen van die regels.

Deel dit topic

Reacties

+2
Twentsch Land
Het is ook grote flauwekul om voor weiden en bemesten een vergunning nodig te zijn.....is door vollenbroek bedacht om de boeren nog meer te demotiveren .... hij hoopt dat door alle regels en stress de boeren het bijltje er bij neer gooien......nou mooi dus niet vollenbroek !
Coen
@Twentsch Land , bedrijven (zonder een vigerende vergunning) in andere sectoren worden gedoogd.

veehouderijbedrijven met vergunning zullen toch bestaand gebruik wel mogen handhaven?
Twentsch Land
Vandaag !

Commissie Remkes adviseert om weiden en bemesten vergunning vrij 👍🏻

Vollenbroek is alweer op’n biester !@Coen
Jannus
Quote Reactie van @Twentsch Land:
vollenbroek bedacht om de boeren nog meer te demotiveren ...

Dat is zijn tactiek,net zo lang heen en weer buigen tot de sector breekt,heel wat jaren gebogen tot 1 okt
de haasen
@Twentsch Land ik snap het maar de uitspraak is bindend en niet wat remkes zegt . ze houden de boeren een worst voor
+1
Frederika
Je dacht toch echt niet dat ik dat zou aanvragen laat me niet lachen
Jean-PierreK
Er lijkt nog een adder onder het gras te zitten. Heeft iemand het volledige rapport van Remkes... perssupport.nl/persbericht/…
Jean-PierreK
@Jean-PierreK gevonden. Het advies leidt tot mogelijke beperkingen voor grasland. Dat zou dus een stimulans worden om weilanden te scheuren...
Boerin86
@Jean-PierreK ik zie toekomstige beperkingen voor de ligboxenstal..
dewittemotor
Als bemesting op perceel toeneemt is vergunning nodig.
Dus als je van niet-derogatie bedrijf naar derogatiebedrijf gaat, wordt je vergunningplichtig
Jean-PierreK
@dewittemotor Kunstmest valt volgens mij ook onder bemesting. Met derogatie wordt kunstmest vervangen door natuurlijke mest. In de tekst gaat het vooral om hoeveelheid bemesting; maar er is ook nog de manier van bemesting. Was het bemesten en onder werken in twee werkgangen nog toegestaan in 2004?
BertK
@dewittemotor Niet alleen dan....

Weet niet of ik het zeggen zal waarom, maar Remkes gaat hier lek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0