Waar strijden we voor?? En wat wil de regering?

In de media gaat het over prijzen van de supers, over erkenning, over halvering van de veehouderij, maar iedere boer moet toch komen met het RIVM geen openheid geeft.
Protesteren bij de krant bij hilversum dat dat open moet. Dat is de sleutel, de rest is bijzaak.

Deel dit topic

Reacties

+2
demelkboer
Graag open heid in totale emmisie registratie. Ook van bedrijven zonder nbw. Dus ook onder de drempel waarde van 10000 kg nox!!!!!!
+2
Pluto
@demelkboer Half oktober werd het leger nog ingezet om dit onder de pet te houden . Er zit blijkbaar een ENORME sjoemel factor in die het noodzakelijk maakt om zo giga veel moeite te doen dat zelfs ons rechtssysteem er voor op de kop moet worden gezet .
+1
Kringloper
De boeren strijden voor minder regels, en de overheid wil jullie grond om op te bouwen. Zo simpel is het!
+1
De modellen over de globale depositie van stikstofverbindingen die de RIVM maakt op basis van de ruwe gegevens (die ze niet vrij willen geven) zullen een marge hebben, maar grotendeels wel kloppen. Ik ben bang dat je er van uit kunnen gaan dat 40-46% van de uitgestoten stikstofverbindingen afkomstig is van boerenbedrijven. Wel voornamelijk in de vorm van ammoniak (NH3) wat ook nodig is voor de snelgroeiende planten waaruit onze gewassen bestaan. Punt van conflict is echter waar slaat het precies neer. Als je een stuk land bemest of de deur van de stal openzet, vliegen de ammoniakdampen dan km's ver, of slaat meer dan 90% daarvan al binnen een paar 100 m neer?

Op basis van het onderzoek van J. Santing (2015: Nitrogen deposition and ammonia concentrations in the Dwingelderveld as affected by surrounding dairy farms) dat begeleid is door E.A. Lantinga (WUR), is er reden om aan te nemen dat dit laatste het geval is. Vandaar ook het onderzoek van de UvA en het Mesdagfonds. Ik hoop dat daar wat uitkomt, maar alsnog is dan de vraag of de politiek er iets mee wil doen? Denk aan de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek. Inmiddels is volgens mij wel duidelijk dat het niet bewezen kan worden dat er MKZ is geweest, maar ik hoor er niet zoveel meer over.

Wat blijft is de toename van stikstofverbindingen in de natuurgebieden waar men planten wil hebben die niet zo goed over stikstof kunnen. Ik heb nu al een paar keer gelezen dat NOx (voornamelijk uitgestoten door verkeer en industrie) zich veel verder verspreidt dan NH3. Wetenschappers van TNO noemen tientallen tot honderden kilometers (TNO, 2019: Factsheet: emissies en depositie van stikstof in Nederland). Volgens het rapport van TNO belandt dan ook iets van 80% tot 90% van alle in Nederland uitgestoten NOx in de buurlanden. Kan het dan niet zo zijn dat de stikstofdepositie in natuurgebieden zoals de Veluwe voornamelijk komt door NOx uitstoot? In dat geval kan de politiek de boeren daar wel opruimen, maar heeft dat voor het stikstofverhaal niet zo veel zin.

Ter aanvulling, begin deze maand bleek bijvoorbeeld dat Lelystad Airport 35 keer meer aan stikstofverbindingen de lucht in gaat jagen dan aangegeven in de milieurapportage. Volgens onderzoeker Adegeest volgt hieruit dat het vliegveld een enorme belasting kan vormen voor nabijgelegen natuurgebieden (bron: eenvandaag.avrotros.nl/item/…). Tot nu toe doen de politici hier niets mee. Zelfs de groene partijen niet, terwijl ze er telkens als de kippen bij zijn om de boeren aan te wijzen als schuldige.

Met het wegjagen en/of uitkopen van boeren komt er wel veel land vrij om weg te geven aan natuur en in te richten voor woningbouw, zonneparken, etc. Dat moet wel verleidelijk zijn voor de politici. Daar kunnen ze immers het stemvee mee omkopen: Klaver belooft al 10.000'en hectare nieuwe natuur, Tjeerd de Groot heeft het over nieuwe duurzame woningen in een natuurlijke omgeving zonder stank van boerderijen, Rutte en consorten hebben het over uitbreiding van de vliegcapaciteit van Nederland want dat is zo goed voor de economie. En ga zo maar door.

Nu, heb ik geen idee wat er speelt en ik weet ook niet precies hoe het zit met de stikstof, mogelijk zijn het hersenspinsels van mij, maar ik vertrouw het voor geen cent.
+2
cowboys
@somerled-delremos mkz was er alleen maar voor om op de Veluwe boeren te ruimen.om natuurgebieden aan elkaar te koppelen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0