Boze boeren: én geen vrede op aarde én geen vers vreten met Kerstmis

Column door Linda Akkermans,

En de boer ploegde voort, luidt het spreekwoord, maar sinds de stikstofcrisis weten wij allemaal dat daar niks van waar is. Nee, de boeren ploegen niet voort, die rijden met hun trekkers precies daarheen waar het ze niet bevalt.

Naar het Malieveld in Den Haag, het Bossche provinciehuis of naar Eindhoven zodat mensen die niks, maar dan ook helemaal niks met die boerenboosheid te maken hebben, hun duurbetaalde vlucht missen.

Het is verbijsterend om te zien hoe die boerenlui de eigen ruiten ingooien door de goodwill van al die mensen van wie ze de steun hadden, in rap tempo om te buigen in grote ergernis. Want wie is er nog #trotsopdeboer na de uitspraken van de Farmers Defence Force-voorman die de situatie van de boeren vergelijkt met die van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Ondertussen gaan de boeren vrolijk verder door nóg meer mensen tegen zich in het harnas te jagen. Woensdag worden er weer tig trekkers de weg opgestuurd, zodat willekeurige mensen op weg naar werk of waar dan ook daar last van krijgen.

De boeren zeggen nog niet wát ze precies gaan doen, maar de supermarktbranche ziet de bui al hangen en eist vandaag in een kort geding dat eventuele blokkades van distributiecentra of winkels door boze boeren worden tegengehouden, zo vlak voor de feestdagen.

Gezien de toon die de boeren nu aanslaan, verwacht ik niet dat ze zich ook maar iets van een rechter aantrekken. Dat wordt dus én geen vrede op aarde én wellicht geen vers vreten met Kerstmis.

Of dat laatste erg is? Och. Ik ruil die copieuze kerstdiners met liefde in voor een kliekjesmaaltijd uit de vriezer.

Want geen vreetpartijen, maar genoeg is genoeg: wat een héérlijk vooruitzicht is dat eigenlijk. Nou ja, als je je boerenverstand gebruikt dan.

Deel dit topic Boze boeren: ‘Hoe meer wij onze zin krijgen, hoe minder de kans op heftige acties’ (bd.nl)

De supermarktbranche hoopt vandaag bij de rechter te voorkomen dat actievoerende boeren de distributiecentra blokkeren. Lege schappen kort voor de kerst hangen als een spookbeeld boven de acties. Boer Jeroen van Maanen, één van de actieleiders van de Farmers Defence Force, houdt zijn kaarten nog tegen de borst. ,,We moeten wel vertrouwen hebben dat mooie woorden daden worden.’’

 Boze boeren: én geen vrede op aarde én geen vers vreten met Kerstmis (bd.nl)

En de boer ploegde voort, luidt het spreekwoord, maar sinds de stikstofcrisis weten wij allemaal dat daar niks van waar is. Nee, de boeren ploegen niet voort, die rijden met hun trekkers precies daarheen waar het ze niet bevalt.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
achterhoeker2
Vreten?? Vreten doet een varken , ons dagelijks eten beschrijf je met respect daar is hard voor gewerkt en er zijn landen waar er niet genoeg voedsel is.
Maar de columniste heeft gelijk met dat die acties nu wel voldoende zijn, want waar protesteert de FDF sympathie en respect ?
De Nederlandse bevolking stond massaal in de file en werden treinen en vliegtuigen gemist maar er was allom begrip voor de acties vd boeren .
Het zou onverstandig zijn om nu dat begrip om zeep te helpen door nog meer acties.
Bovendien is het onduidelijk hoeveel vd sector de FDF vertegenwoordigt.
Stroman
@achterhoeker2 Getuige het aantal mensen wat op de been gebracht wordt, vertegenwoordigen ze nogal wat.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ploegen , niks , boeren , boer , trekkers , rijden en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!