Eerste Kamer stemt 17 december over stikstof-spoedwet

Minister Schouten van Landbouw krijgt haar zin. De Eerste Kamer maakt nog voor de kersvakantie tijd vrij om over haar stikstof-spoedwet te stemmen. Volgende week dinsdag is het uur U. En daarmee heeft Schouten meteen een harde deadline. Nog zeven dagen om een meerderheid te vinden voor haar plannen. Er is geen meerderheid, er wordt flink onderhandeld, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Deel dit topic Eerste Kamer stemt 17 december over stikstof-spoedwet (bnr.nl)

Minister Schouten van Landbouw krijgt haar zin. De Eerste Kamer maakt nog voor de kersvakantie tijd vrij om over haar stikstof-spoedwet te stemmen. Volgende week dinsdag is het uur U. En daarmee heeft Schouten meteen een harde deadline. Nog zeven dagen om een meerderheid te vinden voor haar plannen. Er is geen meerderheid, er wordt flink onderhandeld, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Nieuwsgrazer

Reacties

+7
John Spithoven
Politiek, u komt met maatregelen .

Maatregelen als een Spoedwet op nationaal nivo en beleidsregels op provinciaal nivo. En dan per provincie verschillend.

Welke politieke partij durft hier zijn goedkeuring aan te geven terwijl er niet in beeld is hoeveel emissie er over de sectoren heen verdeeld is.

Ook is de totale emissie lang niet in beeld.

En dan beleidskaders maken die de natuur moet herstellen terwijl ook niet in beeld is welke sector hoeveel de natuur mogelijk zouden kunnen beschadigen.

Knap als je dat aandurft!
+1
BertK
@John Spithoven Als je kijkt hoe krampachtig gereageerd wordt op PFAS verbaast het je dat alleen stikstof in het N2000-depositie verhaal boven komt drijven. Er is depositie of andersoortige aanvoer van veel meer stoffen waarvan een deel zeker niet zo onschuldig is als stikstof.
Pluto
@BertK Misschien moet de eerste kamer gewoon akkoord gaan . Tweede Kamerleden hebben laten zien dat ze geen idee hebben waarover ze gestemd hebben . Er wordt gesproken intern en dan weer extern salderen . Bedrijven welke op dit moment geen NB vergunning hebben kunnen onmogelijk verder als de wet wordt aangenomen , en het handelt zich dan om bedrijven buiten de landbouw. Vandaag hoorde ik van een medewerker bij een groot metaalbedrijf dat begin van de week in de kantine vergadering al werd verteld dat wanneer de stikstof spoedwet er door kwam zij tot nader orde na 1 januari niet meer op het werk hoefden te verschijnen . Verschillende bouwbedrijven hebben hun personeel bestand al aardig opgeschoond . Zoals de provinciale en landelijke politiek nu met stikstof omgaan kan het nog jaren duren voor de impasse is doorbroken . De onbeschofte houding richting de boeren is ook niet bevorderlijk voor een oplossing .
kanniewaarzijn
@John Spithoven Weinig knaps aan hoor, als je geen moraal hebt.
+1
John Spithoven
@kanniewaarzijn Kan het ook wel botter zeggen.

Politiek weet niet waar ze over stemmen omdat de probleemstelling niet duidelijk is.

De oplossing, de spoedwet en beleidsregels, zullen ook nooit het gewenste resultaat geven!
Twentsch Land
Tja van dat soort vage wetten zijn er nogal wat........bij sommige beleidsmakers is het motto als we maar iets doen hebben we toch wat gedaan !

@John Spithoven
j h p
@John Spithoven Ligt eraan welk resultaat ze voor ogen hebben.
Ik houd ze nergens te goed voor.
diezel
Quote Reactie van @John Spithoven:
Welke politieke partij durft hier zijn goedkeuring aan te geven terwijl er niet in beeld is hoeveel emissie er over de sectoren heen verdeeld is.

Zou het zo'n probleem worden om die wet er door te jassen? 😞

'De eisen die de PvdA stelt, zijn voor de coalitiepartijen bespreekbaar', zegt een ingewijde.
fd.nl/economie-politiek/1327450/…

en Wopke komt met een grote zak €.
rtl.nl/video/2cbd34e0-93f5-37fe-9ae8-53b19b6d9e21/
+9
John Spithoven
@diezel Dat denk ik niet. Ligt er natuurlijk aan hoeveel geld het kabinet er voor over heeft om dit ongefundeerde verhaal in een wet te krijgen.
Eigenlijk schrik ik er van terwijl ik het hier neer schrijf. Het gaat niet meer om de inhoud van de wet of de uitwerking ervan maar om wat het oplevert op een ander dossier. Hoe ver kun je zakken als een land.

Het wordt meer en meer duidelijk dat de totale omvang van de stikstof emissie niet in beeld is. Daarom weet men ook niet wat het aandeel is van wat men wel in beeld heeft. Dus voor zover je over een probleem praat, weet je niet hoe groot het is. Dan kun je het ook nooit opgelost krijgen.

De overheid zal moeten toegeven dat ze de zaken niet op orde hebben in dit stikstof dossier. En hoe langer ze wachten met toegeven, des te groter de crash wordt.
+1
hans1980
@John Spithoven klopt van die duizenden industrieën zonder nb is het maar gokken.
Achso
@John Spithoven en als het voorop gezette plan nu is om de landbouw in Europa te decimeren en dat ten goede te laten komen aan Afrika? Ik heb een raar Idee en gevoel bij al het geneuzel wat er is in Europe
Tommie1
@John Spithoven Alleen Friesland gaat afwijken of nog meer?
+1
John Spithoven
@Tommie1 Daar lijkt het op.

Hoe kan het dat de commissie Remkes een advies reproduceert op 25 september terwijl de omvang van het probleem niet duidelijk is.

Hoe kun je op basis van het advies van Remkes een spoedwet en beleidsregels maken, als geen enkele organisatie in beeld heeft hoe veel emissie er is. Hoe kun je depositie door een model laten berekenen terwijl de input, de emissie, niet volledig bekend is.

En toch gaat de politiek door met oplossen van een gecreëerd probleem.
kwarkje
@John Spithoven beleid wordt niet gemaakt op ratio maar om de Mammon offers te brengen
van Ittersum
@John Spithoven misschien gek gesteld of gevraagd:is deze wet zo vast als een huis of zo week als wat. is het laatste is een rechtszaak toch een appeltje eitje. Het verbaasd me enorm dat geen enkele bedrijf of sector t.b.v zijn/haar bedrijf of voor de gehele sector(ook met de PFAS) naar de rechter of de Europese rechter stapt. Sprak vandaag een onderaannemer maar ik bij hem ook geen duidelijk antwoord hierover kon krijgen. Terwijl zijn werk en om de Stikstof stil lag en om de PFAS.

wat mis ik hier dan?
Twentsch Land
Het is zo’n enorme chaos waardoor bedrijven niet weten hoe dit appeltje-eitje aangepakt moet worden.

@van Ittersum
+1
Detukkeroettwente
@Twentsch Land Machtig mooi de hele economie DONDERT in elkaar, straks iedereen in de ww , miljoen afrikanen aan het vreten houden plus uitkering, en de boeren krijgen de schuld.
Twentsch Land
Als dat zover is zijn we ook niet meer ver van het moment dat de boer weer gewaardeerd wordt 😉

@Detukkeroettwente
+1
Pluto
Och ,,afgelopen week was er een kort item over de toeslagen fraude bij de belasting dienst en dat er 42 mensen waren die om die reden de hand aan zichzelf hadden geslagen . De kamer gaf de staatssecretaris toestemming om er mee door te gaan ondanks die info . Die moraal lat licht in de kamer niet zo hoog .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw , schouten en politiek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!