Schouten zet boeren buiten spel

Persbericht - Landbouw Collectief - 08-12-2019
Minister Schouten suggereert in de media dat ze ‘in gesprek is’ met de boeren. Bijzonder, want daarvan is al dagen geen sprake. Ondertussen gaat ze verder op haar eigen koers. Kennelijk wil ze eerst enkele zaken in wet- en regelgeving dicht timmeren om daarmee de landbouw buiten spel te zetten. En straks mogen de boeren de gewenste stikstofreductie leveren om Nederland ‘uit de gecreëerde stikstof impasse’ te brengen, zonder dat over de gestelde randvoorwaarden is gesproken -laat staan aan is voldaan. Daar past het Landbouw Collectief voor.
Sinds 3 december niets meer gehoord
Na enkele gesprekken op ambtelijk niveau over de aangedragen oplossingen, heeft het Landbouw Collectief krap twee weken geleden aangedrongen op een overleg met Minister Schouten, om knopen door te hakken, duidelijkheid te scheppen en tempo te maken. Dit alles in belang van natuur en economie, maar ook voor terugkeer van rust in de samenleving. Dat gesprek vond plaats op 3 december, helaas zonder resultaat. Sindsdien heeft het Landbouw Collectief niets meer vernomen van Minister Schouten, ondanks dat ze in de pers laat optekenen dat we in gesprek zijn. Ze spreekt warme woorden, haar daden laten een andere werkelijkheid zien -een realiteit die ronduit bedreigend is voor de rechtszekerheid en daarmee voor het voortbestaan van de bedrijven. Een bedreiging ook voor het agri & food complex als geheel, dat goed is voor bijna 10% van zowel ons nationaal inkomen als onze werkgelegenheid.
Een terugblik op de ontwikkelingen
Op 20 november bood het Landbouw Collectief haar plan ‘Uit de gecreëerde stikstof impasse’ aan bij Minister Schouten. Het eerste verkennende gesprek daarover vond plaats op 25 november. Nadrukkelijk pleitte het Collectief om constructieve samenwerking in dit dossier en verzocht de Minister om de landbouw niet nogmaals te verrassen met besluiten en Kamerbrieven waarin de landbouw niet is gekend. Vandaag kunnen we vaststellen dat zonder enige vorm van overleg: (1) een Spoedwet Stikstof is aangenomen in de Tweede Kamer met daarin maatregelen die de sector tot in detail raken, (2) het Rijk in overleg met Provincies herziene stikstofregels heeft opgesteld, waarover deze week in de 12 colleges van Gedeputeerde Staten wordt besloten, en (3) in de Kamerbrief van 4 december is aangekondigd dat het Kabinet binnenkort besluit over het zogenaamd ‘extern salderen’ met daarin inname van productierechten. Dit alles zonder dat er ook nog maar een begin is van een akkoord tussen Minister en Landbouw Collectief.
Brengt motie akkoord dichterbij?
Bij de behandeling van de Spoedwet Stikstof is de motie Geurts (CDA) en Harbers (VVD) aangenomen. “ De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat het Landbouw Collectief een uniek verbond is tussen alle boerenbelangenbehartigers en boerenprotestgroepen; constaterende dat de landbouw niet de oorzaak is van de stikstofcrisis, maar wel een onderdeel kan zijn van de oplossing; verzoekt de regering, zeer serieus naar de voorstellen van het Landbouw Collectief te kijken met de inzet om de voorstellen over te nemen en zo nodig gemotiveerd aan te geven waarom specifieke voorstellen niet overgenomen kunnen worden, en gaat over tot de orde van de dag.”
Het Landbouw Collectief wacht met belangstelling af wanneer de Minister invulling geeft aan deze motie. Hopelijk brengt dit een akkoord dichterbij.
Begrip voor toenemende roep om acties
Het Landbouw Collectief begrijpt de toenemende roep om acties. De boeren zijn het zat, ze willen niet langer genegeerd worden. Temeer, omdat het boerenplan fors meer stikstof reduceert dan dat van de Minister en al op korte termijn voldoende ruimte creëert voor de invoering van een hogere drempelwaarde. Met het plan kan ook de woningbouw jaren vooruit. Dit alles zonder dat de sector op slot wordt gezet en het voortbestaan van boerenbedrijven onnodig wordt bedreigd. Bedrijven die in generaties zijn opgebouwd door hard werkende boerenfamilies, die met hart en ziel werken aan gezond en veilig voedsel voor ons allemaal, met oog voor dier, plant, natuur en milieu. Het Landbouw Collectief roept de Minister dan ook nogmaals op om met het ingediende plan ‘Uit de gecreëerde stikstof impasse’ als uitgangspunt snel tot een breed gedragen en praktisch uitvoerbare overeenkomst te komen.

Deel dit topic

Reacties

+9
Bietenbrug
Ik heb de shovel al weer gestart
+6
boer aad
Trekkers staan hier in starthouding
+4
kwarkje
Lnv heeft al jaren geen enkele boodschap aan de boeren of boerenbelangenbehartigers
Daar komt fdf nu ook achter
+1
weurding
Schouten moet een bit in. Anders is ze niet te sturen
+3
kwarkje
@weurding voor haar is er geen oplossing
+1
Erco
@weurding het gebit heeft ze al
+1
anonymous_859
Een praam op.Veel praten en niks zeggen.Kon wel een dochter van Marc zijn?
+4
mlkvhoudr
Bericht voor de onderhandelaars tijd is onze vriend en de vijand van de politiek, rustig blijven wachten en niet tijd onze vijand laten worden. Ze komt wel met wat ze zal wel moeten. Je nu niet laten leiden door ongeduld
+20
John Spithoven
Allen, goed dat het landbouw collectief bij elkaar blijft! Dat LNV niet juist communiceert is zwakte. Men probeert het probleem in een spoed tempo over onze rug op te lossen.
Ik noem: Een onduidelijke spoedwet, vastgesteld door de tweede kamer, maar nog geen meerderheid in de eerste kamer. Een wet die niet werkt aan een oplossing. Ze zorgt nauwelijks voor een daling van de depositie, zeker niet op de plaatsen waar de natuur zich bevindt. Dan de beleidsregels. Er zou overeenstemming zijn in alle 12 provincies. We zien zowel Friesland als Noord Brabant vast houden aan eigen beleid. Latente ruimte lijkt misschien veilig, maar veel is nog onduidelijk en bij wijzigingen in de vergunning wordt er alsnog geroofd. En dan een speciale aandacht in deze case de relatie met de onduidelijkheid van de PAS meldingen, beweiden en bemesten. Dan zegt de beleidsregels nog weinig over het extern salderen. Er wordt een afroming van 30 % genoemd, maar provincies kunnen en willen daar waar zij het nodig vinden, van afwijken. Voor 1 februari 2020 zou er duidelijkheid komen...

Maar wat steeds meer duidelijk wordt, is dat de overheid een groot gedeelte van de niet veehouderij gerelateerde emissies niet in beeld heeft, laat staan vergund heeft.
Daarom zijn de beleidsregels de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de veehouderij. De niet vergunde emissies worden de komende tijd in beeld gebracht. Deze bedrijven zullen gedwongen worden dit middels extern salderen te regelen. Daarom zal elk veehouderij bedrijf steeds geconfronteerd worden met de afweging stoppen of verder gaan, en anders zullen anderen je daartoe dwingen( financiers bijv)

En daarom is er geen keuze, we moeten er met zijn allen tegen aan. En de toon zal steeds harder worden. Dat zal gaan via landbouw collectief, of juridisch via ons, of met een hardere lijn van acties.

En of jullie daar nu achter staan of niet, stap over je eigen tuintje heen en trek samen op. Een veel gehoorde spreuk vsn laatste tijd is ''All for one, one for all".

Het is nu of nooit!
+1
Coen
@John Spithoven , verlos ons van het kwaad, Carola en Rutte en op naar nieuwe verkiezingen want slechter dan deze combinatie kan het niet worden.
+12
John Spithoven
@Coen Dat ligt in onze handen. Gaan we elkaar bestoken hier en op fb of trekken we samen ten strijden.

Mensen lees het persbericht van het landbouw collectief, waar een ieder van ons in is vertegenwoordigd, en handel ernaar!
+1
m uut m
@John Spithoven
Iets afdwingen onder dreiging van geweld ben ik op tegen.
Ongeacht welk doel.
BertK
@m uut m doel: serieus luisteren, in gesprek zijn, samen een oplossing vinden?

Ik laat me niet willoos afmaken zonder mezelf te verdedigen!

Hoop alleen op tijd te herkennen hoe laat het is.
+1
Achso
@m uut m dreiging van geweld? We gaan met zijn allen op de koffie bij Schouten of AH ofzo. Gezellig toch?
+6
John Spithoven
@John Spithoven brabant.nl/Bestuur/Provinciale-Staten/…

De agenda van de ps van nb voor komende vrijdag over implementatie beleidsregels

Heb ze zelf niet gelezen maar een bestuurder van ons heeft ze analyseert.

Zones van 5 km rond N2000 wordt de wet voorkeursrecht gemeente opgelegd. Nog 1 koper voor die grond. Herverdelen via erfpacht aan gb bedrijven. Leges Nwb extreem omhoog. Industrie ongemoeid. enz enz

Ik hoop dat het duidelijk wordt dat we niet meer met elkaar bezig moeten zijn maar One 4 all, all 4 one!!!
hans1980
@John Spithoven Dit kan toch niet? Zo verschillend optreden tegen industrie en boeren?
Dit is de amuse van het 7-gangen diner, aldus Tjeerd de Groot (d66)
+5
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans1980:
Dit kan toch niet? Zo verschillend optreden tegen industrie en boeren?

In een bananenrepubliek als Nederland kan dit. Geloof me: deze hele kermis is er puur en alleen op gericht om landbouwgrond in handen te krijgen/boeren weg te treiteren. EN NERGENS ANDERS OM!!
+1
de Haas
@kanniewaarzijn Dat is gisteren wel duidelijk geworden nadat Fresco en Veerman hebben geopperd om landbouw te centraliseren. Landbouw zal alleen nog plaatsvinden in Flevoland, Friesland en Groningen de rest wordt bebouwd.
kwarkje
@de Haas daar bovenin is bouwen beetje link
Slimme gasten
+1
diezel
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zones van 5 km rond N2000 wordt de wet voorkeursrecht gemeente opgelegd.

Amai. 😞
diezel

(klik om te vergroten)

+1
robbies
@diezel verbaast je dat? In het coalitieakkoord is opgenomen dat stoppers onder voorwaarden mogen doorgaan tot 2024. 1 van de voorwaarden is dat je je grond naderhand aan de provincie moet verkopen. Ze hebben na ruim een half jaar al door ze daar in ieder geval geen meter grond mee gaan verwerven. Dan zo maar. het communistisch gedachtegoed binnen GL is weer springlevend
diezel
Quote Reactie van @robbies:
verbaast je dat?

JA.
Twentsch Land
Hebben recht op eerste koop, maar als een buurman je meer bied ben je dacht ik niet verplicht om het aan de gemeente te verkopen !

@robbies
+1
Erco
@Twentsch Land klopt anders heet het onteigenen
+1
m uut m
@Twentsch Land
Je bent verplicht om de gemeente de kans te geven. Stel buurman wil 60.000 euro per ha geven.
Dan leg je dat aan de gemeente voor. Vinden ze dat teveel dan ben je vrij om het voor hetzelfde of meer geld aan de buurman te verkopen.
+1
rene-de-jong
@m uut m Verdiep u dan eerst maar eens in die WvG die zit toch ietsje anders in mekaar MUUTM.

Zelf ontwikkelen dat is wel een optie..........
Komt bij natuur dus feitelijk neer op onteigening.
cowboys
@rene-de-jong muutm heb overal verstand van. Van achter het toetsenbord en als die het niet weet dan gaat hij ff googlen . Tijd heeft die genoeg.
rene-de-jong
@cowboys Ik hoop 't ik wacht nog op antwoord van MUUTM maar de WvG is ook een beetje lang dus het zou kunnen dat het nog even duurt.
Ik zal 'm helpen met Googelen: 31 Artikelen;
wetten.overheid.nl/BWBR0003391/2012-03-23/
m uut m
@rene-de-jong
Grapjas.
Jij stelt dat het een onteigening is.
Onderbouw dat dan ook maar.
+1
rene-de-jong
@m uut m Tja als je het niet weet kun je weer een vraag terug stellen.

De WvG is er voor bedoeld om speculatie door projectontwikkelaars een halt toe te roepen.
Uitsluitend verkopen dus aan de gemeente m.b.t. grond die een andere bestemming krijgt.

De enige uitweg hierin is zelf ontwikkelen van die woningbouwgrond, dat mag tegenwoordig ook alleen nog als je voldoende kapitaalkrachtig bent maar goed het kan.
We hebben het hier dan dus over waardestijging agr. >> wonen

In het geval WvG natuur moet je dus ook aan de overheid aanbieden, je mag wsl ook zelf ontwikkelen......maar hier hebben we het dus niet echt over waarde stijging......geen andere kopers dus.... feitelijk onteigening dus.

En om het even mooier te maken de huidige Wnb geeft je uitsluitend de mogelijkheid om mee te denken in het beheerplan.
Bij aanwijzing of voortraject N2K ben je dus al de sigaar.
Een grote flater van de wetgever waar het HvJ EU gehakt van zal maken.

Even roepen dat je de grond ook nog aan een hogere bieder kunt verkopen is dus een slag in de lucht MUUTM
Velen hebben nog niet door hoe het eigenlijk zit en daarom typ ik dit hier maar neer, uw opmerkingen slaan veelal nergens op zijn niet gehinderd door enige kennis.
m uut m
@rene-de-jong
Dit is jouw mening.
Onderbouw dat nu nog even met de wettekst.
rene-de-jong
@m uut m 2 regeltjes naar boven scrollen MUUTM daar staat ie 31 Artikelen, heeft Wij Bea ondertekend op 22 april 1981.
voor het gemak hier nog eens: wetten.overheid.nl/BWBR0003391/2012-03-23/
m uut m
@rene-de-jong
Een beetje specifieker graag.
Want míjn begrijpend lezen is niet zo goed.🤔
Twentsch Land
Dat betekent dat in ieder geval minimaal de agrarische waarde moet worden vergoed ?

@rene-de-jong
rene-de-jong
@Twentsch Land Er zijn uiteraard wel regeltjes om tot een prijs te komen, maar het verkopen aan een ander zit er niet meer in.
En zo komt de natuurgrond telkens dichter bij....

Doen de meeste Provincies overigens meestal prima door niet gedwongen grond te verwerven echter de mate waarin en met welk geld is toch wel een punt.
In feite maakt de natuur de landbouw intensief
m uut m
@rene-de-jong

   artikel 10

1Een vervreemder kan eerst tot vervreemding overgaan nadat de gemeente in de gelegenheid is gesteld het desbetreffende goed te verkrijgen.

Nu jij!
+2
rene-de-jong
@m uut m Jij bent een grote held op jou eigen postzegel.
Lees gerust de gehele wet even door en ook alle jurisprudentie.
Het HvJ EU schijft ook dat weiden en bemest prima kan, maar als je door leest toch ook weer niet......

Als je daarna nog steeds mensen op het verkeerde been weet te zetten, zet dan ook even je echte naam en adres er bij dan kunnen ze nadien even een bakkie bij je halen.
Ik stop op jou nutteloze bijdragen reageren.
Jaap40
@rene-de-jong prima reactie op @m uut m .
Maar zie wel in dat het telkens onnozele geframe van @m uut m er ook voor zorgt dat het voor velen steeds duidelijker wordt om als 1 Landbouw Collectief te blijven strijden
mlkvhoudr
@Jaap40 niet zo op de man spelen rm uut m heeft aangetoond dat rene te stellig was in zijn bewering rene heeft dat toegegeven en geduid waar hij t gevaar ziet dit alles was niet duidelijk geworden als iedereen maar met elkaar meepraat hier
rene-de-jong
@mlkvhoudr Is dat zo, heeft hij dat aangetoond, dan is dat het ei van Columbus vele projectontwikkelaars zullen daar van smullen, even een hogere bieding neer leggen en klaar is kees.
Goh wat zijn die projectontwikkelaars toch dom geweest de afgelopen decennia, miljoenen misgelopen. Maar bedankt ik speel er vast op in, loop gewoon het kadaster even na waar WvG is gevestigd (die voor woningbouw dan) en bingo.
Zijn snotverdorie ook alle koopovereenkomsten voor niets met het artikel m.b.t. WvG uitgerust, joh ook alle notarissen zitten er naast wat een domkoppen.

Weiden en bemesten kan ook prima volgens die theorie, gewoon niet verder lezen, alleen lezen wat je uit komt, ik vind het best.
mlkvhoudr
@rene-de-jong ik reageerde puur op het feit dat bij voorkeursrecht dat je dan niet aan een ander kan verkopen, daar was je net wat te stellig in geweest. De rest heb ik geen idee van en ook niks van gelezen dus daar doelde ik dus ook niet op
+1
rene-de-jong
@mlkvhoudr Hier is het te lezen;

Hoe werkt de Wet voorkeursrecht gemeenten?

Een gemeente kan bij vaststelling van een nieuw structuurplan of bestemmingsplan, waarbij aan gronden een nieuwe, niet-agrarische, bestemming wordt gegeven, een voorkeursrecht op die gronden vestigen. Een voorkeursrecht houdt in dat de eigenaar van de grond deze niet meer vrij mag verkopen, maar de grond eerst aan de gemeente te koop moet aanbieden. De eigenaar is overigens op grond van het voorkeursrecht niet verplicht om zijn grond te verkopen. Zolang de eigenaar geen plannen heeft om de grond te verkopen, kan de gemeente verkoop niet via het voorkeursrecht afdwingen. Gedwongen verkoop kan wel eventueel in een later stadium via een onteigeningsprocedure worden bewerkstelligd, maar dit geschiedt vaak pas vele jaren na het vestigen van het voorkeursrecht.

Wanneer een voorkeursrecht wordt gevestigd, dient dit schriftelijk aan de eigenaar te worden medegedeeld. Daarna kan de eigenaar binnen zes weken bezwaar aanteken tegen het besluit tot vestiging van het voorkeursrecht.

Wanneer het voorkeursrecht definitief is gevestigd, dient de grond in principe eerst aan de gemeente te worden aangeboden. De gemeente dient dan binnen acht weken aan te geven of zij tot verwerving zal overgaan. Ziet de gemeente van de aankoop af, dan mag de eigenaar de grond gedurende drie jaar vrij verkopen.

Indien de gemeente in principe tot aankoop besluit, dan vangt een onderhandelingsfase tussen de eigenaar en gemeente aan. Komen partijen in onderling overleg niet uit de hoogte van de koopprijs, dan schrijft de WVG voor dat partijen de rechtbank verzoeken om een deskundige te benoemen om over de koopprijs advies uit te brengen. Het betreft hier uitdrukkelijk een advies, want partijen blijven vrij om van de koop af te zien.

Ook kunnen partijen de rechtbank vragen om een koopprijs te bepalen. De gemeente is dan gedurende drie maanden na de uitspraak van de rechtbank verplicht om mee te werken aan de verkoop en levering van de grond. De eigenaar is daarentegen niet verplicht om van de uitspraak van de rechtbank gebruik te maken en kan alsnog van de verkoop afzien.

Misbruik van de Wet voorkeursrecht gemeenten

De WVG kent een aantal uitzonderingen op de aanbiedingsplicht waarvan in de afgelopen jaren door verschillende partijen dankbaar gebruik is gemaakt, onder meer door creatieve constructies waardoor alsnog overdracht van de grond aan projectontwikkelaren mogelijk was en waardoor de prijs van de grond aanzienlijk werd opgedreven.

Een van de uitzonderingen op de aanbiedingsplicht is de mogelijkheid van zelfrealisatie. Indien de eigenaar zelf de nieuwe bestemming van de grond realiseert, heeft de gemeente geen belang bij aankoop van de grond. Dit heeft er in bepaalde gevallen toe geleid dat de grondeigenaar met een projectontwikkelaar een samenwerking aangaat om het project te realiseren. In veel gevallen was echter sprake van een schijnconstructie waarbij de eigenaar slechts een vooraf overeengekomen grondprijs verkreeg en feitelijk niets met de verdere uitwerking van het project te maken had. De gemeente had het vervolgens voor het nakijken, omdat zij niet langer de regie over het project had. Als zij zelf tot aankoop overgaat, kan zij immers bepalen op welke wijze en door wie de realisatie plaatsvindt.

Ten gevolge van dergelijke constructies is het regime van de WVG in 2002 aanmerkelijk verscherpt. Een van meest effectieve instrumenten om misbruik tegen te gaan, is de mogelijkheid van de gemeente om rechtshandelingen, die verricht zijn met de kennelijke bedoeling afbreuk te doen aan de positie van de gemeente, door de rechter nietig te laten verklaren. In de afgelopen jaren zijn steeds vaker overeenkomsten waarbij verschillende soorten ‘samenwerkingsverbanden’ zijn aangegaan, door de rechter nietig verklaard.
----------------------------------------------------------------

Kun je dan theoretisch aan een ander verkopen als de gemeente (voorlopig) nee zegt tegen jou aanbod ? Ja dat kan
Gaat de WvG er dan af ?? Neen
Heb je bij natuur dan alternatieven ?? Neen
Ga ik nog meer uitleggen ? Neen
m uut m
@rene-de-jong
Bedankt voor de uitleg.
Mijn reactie richting @Twentsch Land was dus juist.
Trouwens na 10 jaar vervalt het voorkeursrecht soms al na 3 jaar.
mlkvhoudr
@m uut m t is mij ook duidelijk hoor, op de kans van bezwaar maken binnen 6 weken na dan want die kans lijkt mij bij woningbouw nihil want groot maatschappelijk belang en bij aanleg natuur een stuk groter. Maar dank voor de duiding
pieta
@mlkvhoudr Wij hebben met de WvG van doen gehad. En ja, je moet eerst aanbieden aan de WVG legger. Die biedt vervolgens een wat lage prijs. En dan ben je dus niet vrij om aan een ander te verkopen.
m uut m
@rene-de-jong
Ik verwacht wel een onderbouwing van jou.
Vindt dit een beetje kinderachtig.
Bartlehiemboer
@rene-de-jong Ik begrijp ook niets van m uut m, op de "Boerderij" zit er ook altijd 1 die het altijd beter weet of die geen probleem ziet of die alles onzin vindt...Zijn dit nu van die mensen die over "lijken" gaan? Als ik het maar goed heb.... Tot er bij hun ook op 1 of andere manier iets onterecht of fout gaat en totaal de andere kant opslaan. En misschien voorop in de boerenprotsten gaan lopen....Je wil ze vertellen hoe het nu zit maar het heeft geen zin bij deze mensen ze moeten het tegen komen.
rene-de-jong
@Twentsch Land Zou mooi zijn maar is niet juist !!
WvG bij natuur is feitelijk onteigening en dit toepassen in de huidige Wnb betekend rechteloos !!
Vogelvrienden let dus op !
m uut m
@rene-de-jong
Je zit de handel op te naaien.
rene-de-jong
@m uut m Dus....
Maar had u de WvG al doorgenomen ???
want indien uw verhaal nl klopt dan zou ik dat gaarne z.s.m. weten omdat deze wet (tot nog toe) project ontwikkelaars behoorlijk voor de voeten loopt.

Dus indien u wel een maas in deze wet weet te vinden dan graag z.s.m. doorgeven want die handel (woningbouw) is wél lucratief.
Verder oogkleppen ophouden en vrolijk doorleven.
+1
rene-de-jong
@diezel Koppel dit nog even aan deze.....
prikkebord.nl/topic/199610/
Wie er dan nog niet wakker wordt !!!
Zelfs de grootste vogelvriend is dan zijn eigen pensioen aan het verbranden als hij doorgaat met vogeltjes beschermen op zijn eigendom.

want:
Ook hier is sprake van een onjuiste implementatie van de richtlijn; de rechten van eigenaars en gebruikers zijn onvoldoende beschermd in de nb-wet (Wnb).

Volgens de nb-wet mag je wel (uitsluitend) overleggen over het door GS op te stellen beheerplan....... de rest is al een feit door de aanwijzing of voorlopige aanwijzing !!!
Onjuiste omzetting Artikel 6 richtlijn
zie pagina 8 document IQUATRO 2016 punt 3.1.3 Habytatrichlijn art 6....
iquatro.org/wp-content/uploads/…

Dus de wet in Nederland maakt het mogelijk omdat deze NIET volgens EU richtlijn in mekaar zit.
En wederom laat de afdeling Milieu EU dit mooi gaan
Ik denk dat dit onderdeel een heel belangrijke is om alles weer recht te krijgen.
kwarkje
@diezel heftig
+1
demelkboer
@matt in dit schematjecstaat ook nog dood leuk dat industrie een kleine bron van uitstoot is. Hoeveel stootte die biogas centrale in Brabant ook weer uit. 40000 kg N. ( zonder vergunning overigens) en da's dan nog maar een industrieel bedrijf.......
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @demelkboer:
n dit schematjecstaat ook nog dood leuk dat industrie een kleine bron van uitstoot is.

hermen Vreugdenhil heeft van alles op zijn facebook pagina staan.

62 fabrieken hebben een vergunning van de duizenden is niets bekend hoeveel ze uitstootten. De 62 hebben een vergunning van 6200072 kg. dat is al meer dan alle veebedrijven in brabant
robbies
Quote Reactie van @pietjepuk:
hermen Vreugdenhil heeft van alles op zijn facebook pagina staan.62 fabrieken hebben een vergunning van de duizenden is niets bekend hoeveel ze uitstootten. De 62 hebben een vergunning van 6200072 kg. dat is al meer dan alle veebedrijven in brabant

vrijdag gaat Rik Grashoff haarfijn uitleggen hoe het komt dat de industrie maar heel weinig stikstof uitstoot.
Coen
@robbies , het gaat toch om de deposities, niet om de emissies?
daarom gaan ze ook voorkeursrechten invoeren rondom natuurgebieden.
pietjepuk
@Coen laat er bij hermen nou ook net een plaatje staan waar de meeste industrie zit. Veel rond de natura 2000 gebieden.
kwarkje
@robbies lijkt me niet zo moeilijk om hem verbaal af te maken
Wie gaat dat doen?
+3
robbies
@kwarkje wordt aan gewerkt
+7
diezel
@matt
Het is verdomme nog erger dan dat ik als notoir doem-/complotdenker voor mogelijk had gehouden. Niet normaal.
p.s. en juist in de niet - groene West-Brabantse gebieden staat het Groenfonds met geweld aan je deur te kloppen! 😞
+1
T6040
@diezel Rustig laten kloppen. Hier is het waterschap wat klopt. De gronden die al jaren te koop staan zitten ze te zeuren over het laatste dubbeltje. Dus ben er maar gauw mee van door gegaan en dan zijn ze ineens boos.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
brabant.nl/handlers/SISModule/…

Het zijn gewoon criminelen daar in Brabant....Sorry, ik kan er niets anders van maken!
+1
Jan S
😀

(klik om te vergroten)

diezel
@Jan S
Klopt en toen ook gezien.
Maar zo'n inzoomplaatje op officieel provinciepapier drukt je toch iets meer met je neus op de feiten.
m uut m
@John Spithoven
Het voorkeursrecht hoeft kan voor de verkopende partij weleens goed uitpakken!
robbies
@m uut m leg uit? Hier zijn meer dan genoeg kopers hoor.
rene-de-jong
@robbies Dergelijke domme uitspraken kun je niet uitleggen.
Voorkeursrecht gemeenten is bij woningbouw nog te begrijpen wegens prijsopdrijvende ontwikkelaars.
Bij voorkeursrecht voor natuur is er maar één richting en dat is waarde daling.
m uut m
@robbies
Er zijn hier streken waar aan 1 straat 5 boerderijen te koop staan voor langere tijd al.
Het voorkeursrecht is 3 jaar geldig daarna mag er de eerste 2 jaar niet opnieuw worden toegewezen.
Je bent verplicht om het aan te bieden. Gaat de gemeente niet akkoord dan ben je 3 jaar vrij om het anders te verkopen.
Het is niet zo dat je het alleen maar aan de gemeente mag verkopen.
Als er bij jullie voldoende andere kopers zijn veranderd er voor de verkopende partij niet veel.
+2
familie pelle
@m uut m hoe lang ga jij de komende regelgeving nog bagataliseren?
m uut m
@familie pelle
Ik probeer altijd mogelijkheden te zien.
Leeft een stuk plezieriger moet je ook eens proberen.
+2
labella
@m uut m Ik noem dat de kop in het zand steken!
rene-de-jong
@m uut m Dan houdt u toch gewoon de oogkleppen op en leeft vrolijk verder.

Denk dat de rest wel al zo'n beetje wakker is geworden.

- De natuur die NIET achteruit gaat moet worden beschermd
- De NIET bewezen depositie moet verminderd
- De onterecht aangewezen N2K gebieden moet nu ook al uitgebreid
- etc.
- etc.

Een hele rits aan besluiten die wijzen op ONBEHOORLIJK bestuur van Overheid, Provincies en Gemeenten allen en ieder voor zich.
+1
familie pelle
@m uut m nee, volgens ben jij diegene die op verjaardagsfeestjes ook altijd overal tegen is omdat je het leuk om een “vreemde eend in de bijt” te zijn. Goede argumenten doen er dan bij jou niet meer toe.
matt
Quote Reactie van @m uut m:
@familie pelleIk probeer altijd mogelijkheden te zien.

Jij ziet zeer waarschijnlijk nog mogelijkheden,als Rik grashoff op de rand van
Je bord schijt 😀)
weurding
Quote Reactie van @matt:
op de rand vanJe bord
grote borden thuis? 😉
m uut m
@matt
Als het maar niet spettert.😉
Jan S
😀
cowboys
@familie pelle muutm is een trol betaalt door RVO.
+2
Jannus
Quote Reactie van @cowboys:
muutm is een trol

Soms voel ik me ook een trol maar dat komt omdat ik veel zaken in een breder perspectief zie,er zijn er ook die alleen gefocust zijn op hun situatie en dan niet meer open staan voor de bredere discussie en dus alleen voor hun eigen gelijk gaan en niet van het totale plaatje op zich
+2
mlkvhoudr
@Jannus daar is het een discussiesite voor met zn allen weten we meer dan alleen daar is niks geen trollengedrag aan gewoon aangeven als je vind dat iemand zich hier blind staart ergens op
mlkvhoudr
@mlkvhoudr even een voorbeeld van een kans

nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…
Koeien boertje
@mlkvhoudr verkoop er liever mn stier kalf aan, maar denk dat ze er al wel genoeg hebben.
Zo'n niche markt is voor de leukigheid denk ik
Jannus
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Zo'n niche markt is voor de leukigheid denk ik

Jij kijkt alleen naar het product vlees,maar er wordt natuur beheert en daar vangen ze behoorlijk wat centen voor en dat brengt de kostprijs omlaag en gelijk een beheer op de natuurgrond,win/win/win situatie maar vraagt inventiviteit en creativiteit en een juiste kijk op vee en gebied maar is te doen als ik het zo om me heen hoor
m uut m
@Jannus
Ze huren het land van SBB en Groninger landschap.
m uut m
@Koeien boertje
Dat is niet de bedoeling.
Het kalf blijft van jou .
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Typisch zo'n LTO-verhaal (sorry Co!). Ben halverwege gestopt met lezen.
Frans1
Quote Reactie van @Jannus:
het totale plaatje op zich

Naar mijn idee is dat onderdeel van de hele chaos, de sector wordt nl altijd onder 1 geheel benaderd, terwijl er heel veel variatie is.
Niemand doet het goed, en niemand fout, iedereen krijgt met maatregelen te maken als het weer eens uit de bocht vliegt.
Het is toch niet zo moeilijk om lange termijn kaders op te stellen waar het heen moet? Dan kan daar naar toe gewerkt worden, maar niets van dat
kwarkje
@Frans1 heeft lnv toch helemaal geen zin in
Ze willen chaos en stellen hulpverleners ter beschikking voor boeren die het niet meer trekken
labella
@John Spithoven WTF wat is dit !!!
Bij het depot van AH in Zwolle zijn al bouwhekken geplaatst vrijdag .
+2
mlkvhoudr
@Detukkeroettwente je weet dat ze daar achter bij t spoor ook daadwerkelijk aan t bouwen zijn?
+4
Bietenbrug
@Detukkeroettwente daar kunnen trekkers door heen rijden hebben wij gezien.
+15
kanniewaarzijn
€...uit de gecreëerde stikstofimpasse te komen.....

Maar mensen, dat is helemaal niet de bedoeling! Hebben ze er jaren over gedaan om een probleem te bedenken (met de bedoelingen die een ieder wel duidelijk zijn inmiddels), dan gaan ze toch niet mee in "oplossingen"? En al helemaal niet in oplossingen waarbij de boeren nog steeds niet gereduceerd worden....
arjanvw
@kanniewaarzijn precies, je slaat de spijker op zijn kop...
+1
cowboys
@kanniewaarzijn en dat verzonnen stikstof probleem is niet het enige .dat was bij de fosfaat reductie net zo.
+7
hans1980
All4one !!!
+1
van Ittersum
In hoeverre ben je een onderhandelingspartner of gesprekspartner als je vooraf een lijst indient en erbij zegt dit is het en niet anders?
Daar op het ministerie zijn ze echt niet achterlijk en je zal meerijden moeten op hun wagon(denkwijze) en vanuit daar proberen een andere koers te laten rijden. Voor hun is het appeltje eitje zonder enige vorm van emotie voor ons spelen hele andere belangen. Uiteindelijk hebben hun het laatste woord en ze spelen partijen of belangen tegen elkaar uit. Bekende werkwijze in overheids- en semioverheden.
Of wij ons bedrijf hiermee te kort doen, daar liggen hun niet wakker van. Hun hebben maar één doel: economie weer op gang helpen en als daar spaanders erbij vallen dat zij dan zo.
Hoop dat landbouwcollectief de rust kan bewaren om op diplomatieke wijze toch een gelijkwaardige gesprekspartner te worden.
Maar het gaat niet meevallen, dat moge duidelijk zijn.
+1
Achso
@van Ittersumzegt de opperpolderaar... In onderhandelingen doen beide partijen water bij de wijn. Den Haag doet niets.
As voorbeeld: Lufthansa dacht ook altijd piloten in een hoek te drukken. Een paar keer niets doen als piloot helpt wel..
Overal ter wereld treden kabinetten af door publieke druk.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
Voor hun is het appeltje eitje zonder enige vorm van emotie voor ons spelen hele andere belangen. Uiteindelijk hebben hun het laatste woord en ze spelen partijen of belangen tegen elkaar uit. Bekende werkwijze in overheids- en semioverheden.Of wij ons bedrijf hiermee te kort doen, daar liggen hun niet wakker van.

Wat zegt dit over ons bestuur?
+1
bertusdebeer
Tijd voor grote actie!!!
+4
BerttHB
Het is volgens mij erg belangrijk voor veehouders die twijfelen over wel of niet meedoen aan verdere acties, dat je de punten waarop de overheid ons in de maling neemt goed in beeld hebt. John Spithoven doet dat hierboven goed! Motivatie is de basis voor actie voeren!
Twentsch Land
Wel of niet mee doen !

Denk dat dat grotendeels wordt bepaald door hoe en op welke manier verdere acties zijn.

@BerttHB
Twentsch Land
Probleem met voedselvoorziening naar supermarkt blokkeren is dat de gezonde mensen zich waarschijnlijk wel weten te redden maar dat met name ouderen en mensen met beperking het slachtoffer worden.

@BerttHB
kwarkje
@Twentsch Land splinters krijg je toch
+1
kwarkje
@kwarkje kan Carola mooi een hulplijn voor maken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
0