Twee derde van de boeren heeft te maken met financiële zorgen

Zo'n twee derde van de boeren heeft te maken met financiële zorgen. Dat zegt Rick Hoksbergen, relatiemanager bij Alfa Accountants en Adviseurs uit Leeuwarden, dat veel met boeren werkt. "Twee derde van de boeren heeft het echt krap. Daarvan krijgt pak 'm beet de helft het met houden en keren toch nog rond, en een derde ziet de achterstand in de nota's toenemen en raakt steeds verder achterop." Volgens de accountant gaat niet iedere boer het redden.

Deel dit topic

Reacties

+16
weurding
Zit hem helaasmeer in de opbrengstprijs en onnodige kosten kwa regelgeving dan vakmanschap
+2
Noorderling
@weurding
anno 2019 hoort het ondernemers deel ook voor 50% bij je vakmanschap, of we het nu willen of niet. Je moet ook daar bovenop zitten om niet onnodig kosten te maken, potjes weten te vinden en de juiste beslissingen maken om regels te omzeilen of te benutten.
+9
weurding
@Noorderling feit blijft gewoon ondanks hoe leep men is of wil zijn een mp van 36 cent niet toereikend is voor de meeste bedrijven helaas. Eigenlijk een schande dat je gezien de maximale inspanning per vak men geen normaal inkomen kan creëren
+12
George
Quote Reactie van @Noorderling:
anno 2019 hoort het ondernemers deel ook voor 50% bij je vakmanschap, of we het nu willen of niet. Je moet ook daar bovenop zitten om niet onnodig kosten te maken, potjes weten te vinden en de juiste beslissingen maken om regels te omzeilen of te benutten.


Schei toch uit , het ligt gewoon aan dat alle kosten stijgen en dat de opbrengstprijzen ver achterblijven! Landbouw is een totaal uitgemolken sector.
+7
Noorderling
@George
@weurding
Misschien moet je dan andere keuzes maken. Als je ziet wat er soms nog allemaal moet kunnen, dan is het geld ook nog lang niet op en gaat het zo slecht nog niet.
Als je de ruimte niet hebt, moet je geen hakseltrein voor 8euro per minuut laten komen die nog niet zn halve capaciteit benut. Een vermogen aan balen op je erf neerlegt. Sleepslang a 6euro per minuut laten komen, maar te beroerd zijn afrastering weg te halen of uberhaubt te openen, mest niet mixen. Dan laat je aan de voerkant al opbrengst en kwaliteit liggen. Dan komt er weer een adviseur langs met een wondermiddeltje voor een paar duizend euro dat inkuilmiddel heet en blijkt achteraf ook niet te werken.

Het is de cirkel die je uit moet, en ik hoop dat het voor velen niet te laat is. Maar bouw aub een goede passende sleufsilo, zodat de loonwerker snel kan werken en waar voor zijn geld levert. Dat jij een goede kwaliteit ruwvoer hebt zodat je kan melken. Ruwvoer maakt het verschil, krachtvoer kun je weinig mee repareren. In de studiegroep zit er alleen al een 5cent verschil aan krachtvoer+ruwvoer kosten. Dat is een berg geld wat alleen al met vakmanschap buiten en binnen de stal te maken heeft, wie bel je wel en niet, wanneer doe je wat. Dat verschil kun je 7ton voor lenen of flink van leven. Er kan nog zoveel beter, ook hier, maar vertel me niet dat er geen rek in zit. Uurtje bellen zijn vaak niet eens zulke slecht betaalde uren, dan is een salesman maar eens wat minder blij, we zijn er niet voor de liefdadigheid.
+6
George
Quote Reactie van @Noorderling:
isschien moet je dan andere keuzes maken. Als je ziet wat er soms nog allemaal moet kunnen, dan is het geld ook nog lang niet op en gaat het zo slecht nog niet.Als je de ruimte niet hebt, moet je geen hakseltrein voor 8euro per minuut laten komen die nog niet zn halve ca

Ja je bent er echt duidelijk eentje die zich een topondernemer voelt. Je denkt dat je het veel beter dan de rest doet en weet precies te benoemen wat er nog te halen valt. Zulke hebben ze het liefste en betalen dan nog liever een lagere melkprijs. Totdat je er zelf ook achter komt dat de rek eruit is , inmiddels ben je dan wel geestelijk en lichamelijk uitgeput .
+1
cjw73
@Noorderling een hakseltrein voor 8 euro per minuut. Dan wordt het tijd voor een andere loonwerker.
labella
@cjw73 Loonwerker nam hier meer dan 9 euro per minuut...
cjw73
@labella hier gelukkig niet
+2
kaas
@cjw73 4 EURO komt eerst nog en daar laat noordeling het liggen en voer kosten zegt me niks als je 25000 kg melk per ha melk of 10000 kg dat maakt vaak het verschil
richard melkvee
@cjw73 bij mij kost hakseltrein 8.4 per min
cjw73
@richard melkvee hier 6.4 per minuut.
richard melkvee
@cjw73 zit het verdelen er ook bij?
cjw73
@richard melkvee yep. Hakselaar 2 silagewagens en shovel.
+2
de Tank
@cjw73 Wat een drukte over de prijs van de loonwerker, als ieder zich nu druk maakte over de broei in de kuil en zorgt dat dat nooit meer voorkomt dan lach je om een euro meer of minder voor de loonwerker.
cjw73
@de Tank Heb liever allebei. De voeradviseur van de heus zei vorige week nog dat hij soms versteld stond hoe mooi de kuilbult er bij mij altijd op de voorkant uitzag ondanks het feit dat ik de bult altijd open heb. Dus het aan rijden klaag ik niet over.
de Tank
@cjw73 Uiteraard allebei maar dan wel in de goede volgorde.
+1
Noorderling
@de Tank
Je moet bestellen wat bij je bedrijf past, of bouwen wat bij het moderne machinepark past.
Dan is het of flink capaciteit kunnen maken of iemand bestellen met 1 opraapwagen en een verdeler. Alles daartussen kost je een vermogen en voerkwaliteit valt nooit mee.
Met twee wagens gaat de capaciteit echt niet verdubbelen, komt als je pech hebt maar 50% bij.
Ben je met 1 wagen langer bezig, maar je hebt het voor hetzelfde geld met betere kwaliteit onder het plastic.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ben je met 1 wagen langer bezig, maar je hebt het voor hetzelfde geld met betere kwaliteit onder het plastic

Of het eerste te nat en/of het laatste te droog.
+2
buorman
@pieta
Dan moet je het omgekeerd opladen 😂
de jonge
@richard melkvee niks mis mee toch......goed 500 per uur,voor een hakselaar, 2 wagens en een shovel? dus 4 man . als je dat omrekent naar de boekhouder of de da zijn de trekkers,wagens en hakselaar zelf dus voor bijna niets erbij en die nemen ook nog diesel
Noorderling
@cjw73
Zijn er ook goedkoper, doen alleen ook wat minder per uur, minder flexibel en backup. Zegt me zo niet zoveel.
weurding
@Noorderling wij hebben met 50 koeien en wat neventakken altijd prima gedraaid. Op het eind was het wel een boerderij die bij evt. Overname niet interessant was. Ben ik heel eerlijk in. Maar als kinderen niet willen en je kan zelf je oudedagvooziening een beetje goed berekenen waar zul je je dan nog druk over maken? Doel meer op de bedrijven waar zich nu een potentieel opvolger aandient en die die nu om op te schalen gebakken lucht als N en P moeten aankopen. Totaal niet vergelijkbaar met het vroegere melkquotum.
Hierboven haal je dingen aan met je sleepslangen.. balen... hakseltrein net of een ander dat niet weet en /of die te labiel zijn om dat niet te snappen. Beetje zelfingenomen voorbeelden
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
Op het eind was het wel een boerderij die bij evt. Overname niet interessant was. Ben ik heel eerlijk in.

Dat is eigenlijk ook wel een beetje een cliché.
Dat krijg je dan vaak voor je kop geworpen , maar al die zogenaamde veel te grote klaar voor de toekomst stallen met allerlei robotjes worden ook lang niet allemaal over genomen. Gewoon omdat het bijna niet meer financieel te behappen is voor de opvolger. Zijn misschien wel interessant voor een uitgekochte koper die goedkoop zijn slag wil slaan maar ook niet meer voor de opvolger.
+1
Jannus
Quote Reactie van @George:
Gewoon omdat het bijna niet meer financieel te behappen is voor de opvolger

Onlangs ook een boer die tegen zijn zoon moest zeggen dat hij wel een bedrijf had om over te nemen maar geen inkomen uit dat bedrijf te generen was voor de langere termijn,opvolger is vertrokken naar het buitenland waar makkelijker is te beginnen en meer aanzien is voor ondernemende boeren
+1
Noorderling
@weurding
Dat is wat je ziet gebeuren en als je ergens komt om de loonwerker uit de brand te helpen.

Maar wat je niet ziet en wel gebeurt is dat de coöperatievoerman beslist wat het beste voor jou is, net als voor de fokkerij. Er zit zoveel onderhoud aan te komen dat het volgens de vertegenwoordiger interessant is de trekker in te ruilen. Monteurs voor 60euro per uur simpel werk laten doen. Als je veilig wilt zitten zet je 10jaar rente vast. Het kan allemaal, maar gemak kost ook wat. Je last je de marge van het brood eten of neemt de touwtjes in handen en maakt er zelf wat van. Daar zit een dik inkomen tussen.
+1
kwarkje
@Noorderling oplossing is heel eenvoudig
Mijn werkwijze: ik luister altijd naar advies
Zitten wel eens goede dingen tussen
Andere zaken vind ik principes belangrijker
Voer uit principe niet van agrifirm, FF etc
Stieren van crv kijk ik niet naar, ook principe
En voor Rfc geldt: hoop dat daar snel verandering komt
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je de ruimte niet hebt, moet je geen hakseltrein voor 8euro per minuut laten komen die nog niet zn halve capaciteit benut.

Kosten per minuut zeggen mij niks, personeel van de loonwerker maakt het verschil tussen wat duur en goedkoop is!!
Noorderling
@slagroomvla
Voor dat geld met een b ploeg komen hoeft sowieso niet, ik zorg voor goede omstandigheden, mag ik ook wat terug verwachten toch?
+1
Frederika
@George afgelopen veertig jaar geen loonsverhoging moet je ergens anders mee aankomen
de Tank
@Frederika melkprijs is geen loon
George
Quote Reactie van @de Tank:
melkprijs is geen loon

Nou die is toch wel erg belangrijk voor je loon wat je overhoudt. Wat niet binnenkomt kun je ook niks aan overhouden.
de Tank
@George en melkprijs is geen loon
+1
weurding
@de Tank houdt er wel verband mee
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
houdt er wel verband mee

Die is zelfs heel belangrijk voor je loonshoogte.
de Tank
@George ondernemer heeft geen loon
buorman
@de Tank
Kan wel in bv toch?
+2
George
Quote Reactie van @de Tank:
ondernemer heeft geen loon

Nee? Echte ondernemers leven op het inkomen van hun uitwerkende vrouw bedoel je?
de Tank
@George Loon heb je als in loondienst bent. Voor mij 1 van de charmes van het ondernemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Vind jij dat iedere boer een soort minimale beloning moet krijgen, ongeacht zijn/haar eigen presteren?
George
Quote Reactie van @de Tank:
Loon heb je als in loondienst bent. Voor mij 1 van de charmes van het ondernemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Vind jij dat iedere boer een soort minimale beloning moet krijgen, ongeacht zijn/haar eigen presteren?


Man zever nou toch eens niet , natuurlijk heb je loon/inkomen uit je bedrijf nodig. Je zult toch ergens van moeten kunnen leven. Ik probeer mijn geld te verdienen om leuk te kunnen leven , om leuke dingen te kunnen doen en kinderen vooruit te helpen. En boeren vind ik niet veel ondernemen aan . Je doet je ding , bent afhankelijk van weer en natuur en over je opbrengst prijzen heb je maar weinig zeggenschap. Ik voel me daarom eigenlijk gewoon boer.
de Tank
@George Mooi dat je je kinderen vooruit helpt, ik probeer dat te doen door ze voldoende zelfvertrouwen mee te geven zodat ze onafhankelijk kunnen zijn. Ik denk dat we het begrip loon wat anders lezen. Bij een eenmansbedrijf geef je jezelf geen loon maar is er sprake van een ondernemersinkomen. En ja, dat is niet vaststaand en dat is het bij een melkprijs van 50 cent ook niet.
+2
Melkboer16
@weurding een stijgende melkprijs en eens een groeizame zomer kan heel veel goed maken!
Maar je hoort het overal dat er op dit moment krapte is!
+5
weurding
@Melkboer16 dat bedoel ik ook. De mp is te laag
+1
pietjepuk
@weurding Volgens mij zit er weinig verschil in de melkprijs met vorig jaar. Site van rfc werkt niet dus kan effe niet terug kijken. Dan is natuurlijk de vraag waarom kom je nu te kort en vorig jaar niet.
hans1980
@pietjepuk wat denk je van droogte, minder mais duurder
+5
George
Quote Reactie van @hans1980:
wat denk je van droogte, minder mais duurder

Dat bedoel ik nu. Dat zou toch geen probleem mogen zijn als er jaren volop rendement gedraaid wordt. Maar bij de minst geringe tegenslag komt men al tekort. Opbrengstprijzen zijn al jaren jaren jarenlang veel te laag!
+3
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Volgens mij zit er weinig verschil in de melkprijs met vorig jaar. Site van rfc werkt niet dus kan effe niet terug kijken. Dan is natuurlijk de vraag waarom kom je nu te kort en vorig jaar niet.


Het is al jaren veel te weinig!
+2
weurding
@pietjepuk wie zegt dat men verleden jaar niet te kort kwam? Proces is al jaren gaande. En dat wordt je voorgehouden dat de oplossing schaalvergroting is. Helaas weten velen ook dat dat niet de oplossing was
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
roces is al jaren gaande. En dat wordt je voorgehouden dat de oplossing schaalvergroting is.

Telkens meer melken en meer kasstroom genereren en op je tenen lopen en op het eind toch nog veel tekort komen. Dat is wat er aan de hand is. Maar dat mag je van de zogenaamde kostprijs kennende topondernemers niet zeggen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
zogenaamde kostprijs kennende topondernemers niet zeggen.


Je mag zeggen wat je wilt. maar er is nog steeds dik geld te verdienen in de melkveehouderij. en nee ik laat het niet zien.
+5
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
maar er is nog steeds dik geld te verdienen in de melkveehouderij.

Ik hoef niks te zien hoor. Maar dik geld verdienen met melkveehouderij lijkt mij nog al overdreven. Melkprijs van 40 jaar geleden , kalveren die veel minder opbrengen dan 40 jaar geleden , alles en iedereen is flink duurder geworden . Een boel kostprijsverhogende en nutteloze regelgeving wat voor werkplezier ook niet bevorderlijk werkt. Alleen de rente is ongezond laag , dat is zowat het enige voordeel.
Maar hier op prikbord zitten vooral superboeren die nergens last van hebben , ik bedoel hier zitten er zelfs die zich ondernemer noemen. Maar zulke artikelen komen toch niet uit de lucht vallen? Je kunt het wel ontkennen , maar er is toch iets aan de hand.
+1
pietjepuk
@George Ik weet niet wat ik moet ontkennen en als ik in het boekhoudrapport kijk en op mijn bankrekening is er niets aan de hand.
slagroomvla
Quote Reactie van @pietjepuk:
maar als ik

Daar zit net het geloofwaardigheidsprobleem van je verhaal...
+4
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
k weet niet wat ik moet ontkennen en als ik in het boekhoudrapport kijk en op mijn bankrekening is er niets aan de hand.


Ik weet in ieder geval wel dat ik met jongveeopfok en akkerbouw zeker geen dik geld verdien.
Gelukkig is er in mijn boekhoudrapport en bankrekening ook niks aan de hand en kan ik iedereen betalen en er de kost mee verdienen. Maar dik geld verdienen is toch anders. Ik kan er hopelijk mee uitboeren wat me nu toch al 13 jaar gelukt is.
+1
pietjepuk
@George techniek heeft er voor gezorgd dat je veel meer melk per arbeidskracht kunt melken. 100 koeien is goed te doen. Dan heb met melkgeld, omzet en aanwas en betalingsrechten zomaar 400000 euro per jaar en daar kun je veel met kapot gooien.
+2
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
400000 euro

Ja een omzet van 400000 zegt me niks. Wat blijft ervan over , of blijft er wel wat van over kan ook de vraag zijn? Je hebt het over die moderne techniek , maar dat kost ook allemaal klauwen met geld.
+5
Frans1
Quote Reactie van @George:
Wat blijft ervan over

Laatste jaren tussen de 10 en 11 cent hier. Maar ik ben geen topondernemer
+2
weurding
@Frans1 netjes frans
+2
George
Quote Reactie van @Frans1:
aatste jaren tussen de 10 en 11 cent hier. Maar ik ben geen topondernemer

Ik ook niet , ik voel me als boer ook geen ondernemer. Maar 10 cent op 4 ton omzet is 40000 euro. Dat is een inkomen , maar geen dik geld waar Pietje het over heeft.
+2
Frans1
Quote Reactie van @George:
Maar 10 cent op 4 ton omzet

Per kg melk George, das wat anders 😁 omzet van 4 ton haal ik lang niet
George
Quote Reactie van @Frans1:
Per kg melk George, das wat anders omzet van 4 ton haal ik lang niet

O maar daar ging het wel over. Pietje had het over 400000 euro omzet. Dat zegt me eigenlijk niks.
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
Dat zegt me eigenlijk niks.

Het zegt me wel wat, maar wat er onderaan de streep overblijft, daar gaat het om
+2
weurding
@Frans1 omzet is geen winst. Kunt als lmb bijvoorbeeld wel 10 nieuwe trekkers inkopen voor 1 miljoen en verkopen voor 95000 per stuk heb je nog een scheur in de broek van 50000🙈😋
Achso
@weurdingnee en met kostprijs per liter melk kun je ook geen brood kopen
+1
Elvis
@weurding broek van €50000?😋😋😋
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Dat is een inkomen , maar geen dik geld waar Pietje het over heeft.

Wat versta jij onder dik geld verdienen?
+4
de jonge
@pietjepuk reken dat zelf maar uit. als een mechanisatiebedrijf tegenwoordig al gauw 65 euro per uur rekent en een da +- een 130 per uur en een boekhouder...... per uur mag jij uitrekenen wat voor geweldig uurloon jij in feite hebt, ik vrees dat je er dan achterkomt dat de verhoudingen behoorlijk zoek zijn geraakt
+1
pietjepuk
@de jonge tja nu ben je appels met peren aan het vergelijken. die monteur heeft ook een werkplaats gereedschap en dergelijke nodig. Die boekhouder precies het zelfde pand auto computer. voor hun zijn niet alle gewerkte uren betaalde uren.
+5
de jonge
@pietjepuk nou nu zullen we het krijgen en de boer is geen werkplaats en onderdak voor zijn machines nodig en een stal met dure apparatuur voor de koeien nodig????? appels met peren zegt hij.....en bij jou zijn alle gewerkte uren wel betaalde uren??en jij bent ook een computer nodig om de boekhouding te doen en een pand of zit jij buiten in de regen met de rekeningen en met de boekhouder als hij bij jou thuis langs komt
+1
pietjepuk
@de jonge klopt heb ik allemaal nodig maar zijn als kosten in mijn winst en verliesrekening opgenomen. Wat er onder aan de streep overblijft moet ik delen door het aantal gewerkte uren.
+3
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
klopt heb ik allemaal nodig maar zijn als kosten in mijn winst en verliesrekening opgenomen.

En bij de accountant niet? Je bent uitgeluld, hij heeft gewoon gelijk
+1
hookwood
@Frans1 Bij de accountant ook net zoals het loon van de boekhouder. Maar dat is wat anders dan het uurtarief.
+4
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Maar dat is wat anders dan het uurtarief.

Ik begrijp het prima JR, mensen om ons heen vragen zomaar 100€/u , en bij ons blijft een tientje over, en omdat de massa kassa maakt verdienen we een loon. Daar kun je allemaal smoesjes bij verzinnen, maar de Jonge heeft gewoon gelijk.
de verhouding loopt steeds verder uit elkaar omdat er geen inflatiecorrectie over ons product komt, al jaren lang niet, hoewel er wel wat verschuiving komt, toen ik boer werd moest ik nog rekenen met 32 cent, dat is inmiddels toch wat hoger geworden
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @Frans1:
Ik begrijp het prima JR, mensen om ons heen vragen zomaar 100€/u , en bij ons blijft een tientje over, en omdat de massa kassa maakt verdienen we een loon. Daar kun je allemaal smoesjes bij verzinnen, maar de Jonge heeft gewoon gelijk.

Dat is geen waar. al de mensen die zomaar 100 euro per uur vragen is geen winst. Je moet die uren die hij kan facturen aan 100 euro per uur. zien als opbrengsten het zelfde als bij ons melkgeld. Of denk je soms dat al die mensen savond met 100 euro per uur naar huis gaan. dacht het dus niet he.
pietjepuk
@Frans1 het is dat ik geen duimpjes naar beneden kan geven anders verdiende je er nu tien met deze reactie.
weurding
@pietjepuk thumpsdown..... wil wel👎
Frans1
@pietjepuk welke bedoel je
pietjepuk
@Frans1 En bij de accountant niet? Je bent uitgeluld, hij heeft gewoon gelijk
+2
pieta
@Frans1 Verhouding loopt wel uiteen ja. Maar de uurlonen van boekhouders zijn wel alleen voor de in rekening te brengen uren. En dan heeft ie bij zelfstandigheid ook nog wel wat kosten.
+3
de jonge
@pieta hebben wij als zelfstandige dan geen kosten?? we doen onze eigen sector te kort door het idee blijkbaar te hebben dat we minder zijn dan andere zelfstandigen. neee!! wij zijn zelfstandigen die ook gigantische kostenposten hebben alleen andere zelfstandigen berekenen dat door en in onze sector gaan we dat oplossen door groter te worden en meer uren te maken en dat moet niet nodig hoeven zijn.
Koeien boertje
@de jonge Ik zit in de ondernemers club van het dorp, die organiseren af en toe wat.
Gezellige avond 2x per jaar en 200€ lidmaatschap voor ons beide.
Als ik dan hoor wat sommige voor kosten hebben dan sla je achterover zo weinig. Maar ze berekenden alles door.
Bij een vrachtwagen chauffeur gaat het loon op en neer door de schommelingen van de gasolie, kan em niks schelen als ie 1,20€ Word.
Timmerman had er dit jaar ook maar 15 procent bij op gedrukt want het materiaal was 30 procent duurder dan het uurloon ook maar wat, inflatie noemt ie dat.
Ik zei daar hebben wij nog nooit van gehoord
+2
de Tank
@Koeien boertje Alles is vraag en aanbod, als er een overschot aan timmermannen is hebben ze geen werk om alles door te rekenen. Het is ook zinloos om je met andere sectoren te vergelijken. Dat de helft van de boeren betalingsstress heeft is van alle tijden, het groeiend aantal onzekerheden die op ons afkomen zal er geen goed aan doen(lijdt het meest van het lijden dat men vreest) Ik denk dat de helft van de bevolking betalingsstress heeft, zal voor een deel tussen de oren zitten en niet bij machte om andere keuzes te maken waardoor de stress weggenomen wordt.. Ik heb nog weinig melkveehouders failliet zien gaan..Dit in tegenstelling tot bouwbedrijven waar in de jaren 80 massaontslagen en failliesementen aan de orde van de dag waren. Er viel voor hen toen niet veel door te berekenen. Een ieder die een landbouwbedrijf overneemt zou moeten doordrongen zijn hoe het een en ander werkt. Prima als je daar verandering in probeert te brengen maar ga daar niet op rekenen dat er ook verandering komt. Dat scheelt een hoop teleurstelling.
+2
Bartlehiemboer
@de Tank Hier een collegaboer die vroeg aan de dierenarts waarom de Koekompas/uurloon zo duur was. Het antwoord kwam er op neer dat ze naar cursus moesten voor de Koekompas die tijd moest er een vervangende dierenarts op de praktijk zijn dus de kosten werden zo doorberekend.... Niets verkeerds over de dierenarts maar ook een voorbeeld hoe ze berekenen. Dus wanneer wij op verplichte cursus zijn voor de melkfabriek zou je dus meer melkgeld kunnen vragen... of zo iets
+1
de Tank
@Bartlehiemboer Als je in de schoenen van de veearts stond piepte je wel anders denk ik. Hoeveel 1 mans dierenpraktijken zijn er nog? En dat is niet van weelde Die houden het hoofd ook niet meer alleen boven water . Als het niet financieel is dan is het wel aan alle verplichtingen waar ze aan moeten voldoen.
Het gras bij de buren is ook hier groener..
Bartlehiemboer
@de Tank Zoals ik zeg, het gaat niet om de veehouder .Het gaat om het terug vragen van gemist inkomen
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
naar cursus moesten

Je vraagt je af waar ze dan die langdurige studie voor hebben gedaan.
pietjepuk
@de jonge je moet je niet blindt staren op die 130 euro per uur van de boekhouder. Als jij aan het melken bent levert dat zomaar 400 eur per uur op.
+2
labella
@pietjepuk Tja sommigen proberen alles wat krom is recht te lullen.....
van Ittersum
@pietjepuk idd, een boekhouder kan zomaar geen 8 uren/dag schrijven om hun eigen dag te verantwoorden.

Zzp-s gaan hier ook massaal mee in de fout . 1 week druk en kunnen schrijven en 2e week amper is dus maar een halve week werk die gefactureerd kan worden
pietjepuk
@van Ittersum klopt en waar wordt het pand de auto en computer van betaald?
cjw73
@pietjepuk de meeste zzp'ers hebben allemaal een lease bak.
+2
pietjepuk
@cjw73 ook daar komt een factuur van.
cjw73
@pietjepuk ja weet ik. En weet ook mening zzp'er die hem na verloop van tijd weer moet inleveren omdat hij toch wat te duur was.
+1
JappieJo
@cjw73 liever gelast dan geleased😀
pieta
@de jonge Zeg ik niet. Maar als je nou aan het melken bent en je melkt 60 koeien per uur. Gemiddeld 15 kg melk per koe. Dan melk je 900 kg per uur. 900 maal 35 euro/100 = 315 euro per uur. Dat is de overeenkomst met het tarief vd boekhouder. Nou hebben wij per uur dus veel meer. Wat is dan het probleem zou je zeggen. Waarschijnlijk melk je te weinig uren en heb je meer kosten per declarabel uur dan de boekhouder. 😁
+1
de jonge
@pieta ooohhhh dus als we op die toer gaan..... er is helemaal geen probleem in de landbouw het is allemaal luxe,er is geen stille armoede, moeders de vrouw werkt er niet bij voor het inkomen maar die zit in een breiclubje voor de sociale contacten. die verhogingen van de waterschapslasten word ervaren als een probleem omdat ze te weinig verhogen,als boeren meer dan 36 uur per week en 47 uren in het jaar moeten werken,kunnen ze gewoon iemand inhuren en betalen ze er lachend voor. en dan houden we zelf ook nog een netto besteedbaar inkomen van een 25000 euro per jaar over...domdom van mij.....
pieta
@de jonge Wat kun jij goed lezen wat er niet staat.
+2
pietjepuk
@pieta geef het op. we prutsen gewoon wat verder. laat een ander maar tegen de boekhouder op kijken.
+1
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
laat een ander maar tegen de boekhouder op kijken.


Ik kijk er zeker niet tegenop maar ik vind dat die vent (Abab ) wel veel te grote rekeningen stuurt. En ja ik weet ook dat hij dat lang niet krijgt maar ik ben het wel kwijt.
robbies
@pietjepuk
Quote:
geef het op. we prutsen gewoon wat verder. laat een ander maar tegen de boekhouder op kijken.

Of zelf gaan boekhouden. Dat zijn echt goedbetaalde uren blijkbaar.
+8
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
laat een ander maar tegen de boekhouder op kijken

Hier wordt nergens tegen op gekeken. En ook niet op neer trouwens
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Waarschijnlijk melk je te weinig uren

Melk hier uren zat in mijn 2x4 😁
pieta
@Frans1 Dan zul jij wel een dik verdienen? En zoniet, dan werk je teveel uren die je enkel geld kosten. 😁
Hans van Bergen
@Frans1 Als jij 2x daags staat te treuren in een 2 x 4 dan zal je omzet 200k oid zijn en dus vang je 15-20 k inkomen. daarvan mot je je huis ensurence gas h2o licht ziektekosten pensioen onderhoud huis auto etc etc etc etc maw je leeft vant inkomen van je partner. tip overal staan melkstallen zat te koop
+3
weurding
@Hans van Bergen 😄 😄 😂 aannames,aannames etc, hij zei al 10 a 11 cent per liter resultaat, dus 2 ton omzet zeg maar 5 ton melk en omzet en aanwas al 50 a 55000, ook van mij een gok maar eens stuk realistischer dan de jouwe
+4
Frans1
@weurding Hans is het type veel geschreeuw, weinig wol, maar dat wisten we al😀
+1
de hoef

tip aan jou, ga ook in de politiek daar raaskalen ze ook elke dag
+2
Frans1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Als jij 2x daags staat te treuren in een 2 x 4 dan zal je omzet 200k oid zijn en dus vang je 15-20 k inkomen.

Ja hoor, hier hebben we een blaaskaak! Maar als ik jouw schatting zo bekijk geloof ik niet dat ik met jou wil ruilen 😁
Hans van Bergen
@Frans1 Nou dan kon je tenminste rekenen en dat kun je nu niet. iedereen in een 2 x 4 denkt iedere dag aan een andere melkstal en de uitkomst bij is iedere x weer nee. Dus veel reden om hier een zwetsverhaal op te hangen zie ik voor jouw niet
+6
Frans1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
dan kon je tenminste rekenen en dat kun je nu niet

Mijn rekenvermogen is niet veel mis mee hoor, vandaar dat ik jouw schatting even aanhaalde 😉
En wat de melkstal betreft, ik hoor een grote roeptoeter die mij probeert te overbluffen maar over je resultaat hoor ik je niet 😉
Dus zoals ik hierboven al zei, veel geschreeuw, weinig wol.
Veel succes Hans
+2
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
Wat er onder aan de streep overblijft moet ik delen door het aantal gewerkte uren.

Dat is geen 100€/uur 😁
pietjepuk
@Frans1 zijn er maar heel weinig die s avonds met 100 euro per uur naar huis gaan.
+1
Jan-T
@pietjepuk Beste meneer.
Je houd je zelf voor de gek.
De kostprijs van een product is alle kosten die er nodig zijn om een product te maken, dus alles wat je moet doen voor een liter melk te maken.
Arbeidskosten vergoeding op jaarbasis ± 30.000 t/m 35000,- als je zuinig leeft.
Daarna belasting betalen over de opbrengsten minus de kosten dat is de winst als die er is???.
Wat er overblijft zal als het goed is ;liquide winst zijn.??
We laten de foefjes buiten beschouwing van de manier hoe we afschrijvingen plegen.
weurding
@pietjepuk mag hopen dat voor jou alle gewerkte uren wel betaalde uren zijn🙈🙈
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
alle gewerkte uren wel betaalde uren zijn

tuurlijk zolang je maar geen uur tarief noemt. 😂
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Wat versta jij onder dik geld verdienen?

Dat zou met het aantal koeien wat jij noemt toch wel 1000 per koe moeten zijn. En dan vind ik dat nog niet eens echt dik geld. Varkenshouderij verdiend momenteel dik geld.
+1
Erco
@pietjepuk en aan voerkosten, rente, aflossing om de belangrijkste als jonge boer maar te noemen? En als robotboer de extra 4 cent daar nog van 😜😉
dewittemotor
@pietjepuk 4 ton omzet is een lachertje in de huidige maatschappij.
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
4 ton omzet is een lachertje in de huidige maatschappij.


In de melkveehouderij is het toch al een ferm bedrag. En ja het is een dus een sector waar je van een dubbeltje geen kwartje kunt overhouden.
Noorderling
@George
Ook dat is een keuze of je gewassen teelt met 500 of 5000euro saldo. Niets gaat vanzelf en kost ook genoeg tijd en energie, maar ook in de akkerbouw is een gigantische spreiding net als in melkvee.

Ga je op contract steeds net niks verdienen en alsnog opbrengstrisicos dragen of Teel je vrij en compenseert de lage opbrengst met de prijs. Geld maakt geld, als je vrij niet een jaar kunt dragen kom je ook niet zomaar weer bij met een klapper.
+4
George
@Noorderling
Kijk weer zo'n reactie , jij bent er denk ik vooral een die klappers maakt. Ik ken ze hier ook , in een goed jaar hebben ze alles vrij en in een jaar dat de aardappelen niks kosten hadden ze toevallig gelukkig het grootste deel op contract. Verdienen altijd zulke mensen . Van mij mogen ze gerust iedereen inclusief zichzelf voor de gek houden.
+1
Taurus
@George duimpie omhoog!! Zo herkenbaar!! Goed verwoord!!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
n of Teel je vrij

Als je die keuze hebt! Hoeveel zitten er niet onder curatele bij de bank?
Noorderling
@kanniewaarzijn
Of hoe ben je daarin gekomen? Dat is veel interessanter.
kanniewaarzijn
@Noorderling Daar heb je gelijk in, maar dat doet niets af aan de situatie waar men dan in zit (geen keus).
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Of hoe ben je daarin gekomen? Dat is veel interessanter.

Door bijvoorbeeld alles vrij te telen en 2 jaar op rij een zeer slechte aardappelprijs.
Ik heb er hier aan kapot zien gaan.
+1
Melkboer16
@pietjepuk het gaat er net om hoe intensief je bent, hoe zwaar je gefinancierd bent en de leeftijd van je gebouwen! Voor de een kan 2€ financieren per liter melk nog zat maar voor de intensievere collega is het teveel!
ZZie ook genoeg van die topondernemers die zichzelf beter vinden dan de rest maar als je dan weet dat ze weggekocht zijn of een andere meevaller hebben gehad.
Je hebt ook van die boeren die het voor niks van de ouwelui krijgen en die moeten zich dan van een AOW-tje redden!
+3
Erco
@pietjepuk als je geen of weinig hypotheek hebt ja. Hier gaat er al bijna 16 cent naar de bank. Als je dat in ogenschouw neemt en ziet dat we nog redelijk verdient hebben is er nog goed geld te verdienen mits er dus weinig naar de bank moet.
klant
@Erco hoe krijg je dat voorelkaar
+2
nieuwoord
@klant CONO boer hé
Erco
@klant te beginnen niet een bedrijf krijgen maar kopen 😉
pietjepuk
Quote Reactie van @Erco:
bijna 16 cent naar de bank.

dat is wel heel fors. hier houdt met een duppie wel op.
2 euro de liter a 2% rente is 4 cent plus 8 cent aflossen is nog maar 12 cent.
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
2% rente

Niet iedereen heeft de hedendaagse rente he
pietjepuk
@Frans1 nou 3% dan is nog maar 14 cent en dan in 25 jaar alles afgelost.
weurding
@Frans1 meesten krijgen 0,03🙈😋
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
meesten krijgen 0,03

ze hoeven ook geen water naar de zee te dragen war
bertusdebeer
Je hebt 2 euro per litre hypotheek? @pietjepuk dat heeft geen boer in Holland volgens mij
+1
matt
@bertusdebeer Je hebt 2 euro per litre hypotheek? @pietjepuk dat heeft geen boer in Holland volgens mij dat zegt hij niet,noemt hij als voorbeeld.
Heeft hij die wel is,dat meteen een bevestiging dat er geen dik geld word
Verdient.
Want dan heb je geen hypotheek van 2 euro de liter
Frans1
@matt Dan kon het veel hoger 😁
+1
cjw73
@bertusdebeer er zijn genoeg die dat hebben. Hier ook aan de orde
bio boer
@cjw73 per liter zecht niet veel hier 2.7 euro hij is ook wel 3 geweest koeien geven ook maar 7000 liter
Erco
@pietjepuk hier een hogere financiering en rente idem, heb zelfs nog 1 hypotheek van 4,5% rest gelukkig variabel. Zit op 14,8 ct trouwens, even nagekeken
+1
bio boer
@Erco gisteren net nieuwe rente voorstel gekregen van groenleenbank 1.1 % voor 4 jaar
van Ittersum
@bio boer rentelasten zijn niet (meer) de obstakel binnen menig bedrijfsvoering maar de aflossing. Die komen louter uit de echte winst na de belastingen. En tja, aftrekposten uit bv afschrijvingen zijn ook hard minder geworden . Dus het wordt een plus-plus verhaal die je winst aardig weg snoept en je RC laag (of leeg) houdt
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
n tja, aftrekposten uit bv afschrijvingen zijn ook hard minder geworden . Dus het wordt een plus-plus verhaal die je winst a

Nu spreek je jezelf tegen winst wordt alleen maar meer met minder afschrijvingen. 😉
van Ittersum
@pietjepuk werkelijke winst op je RC, niet in de boeken. Daar kun je niet van eten.
Achso
@van Ittersum dat heet Cashflow. En daar gaat het op veel bedrijven mis. Met Dank aan de bizarre reken capaciteiten van de periferie
bio boer
@van Ittersum dat is het hier ook lossen hier 150k af in het jaar voor de belasting puur winst levert altijd fikse belastingaanslag op de financiering is hier hoofdzakelijk op grond gebouwen zijn allemaal 30jaar of ouder dus weinig afschrijving een mdv stal als bio boer kom je daar automatisch voor in aan merking zonder poespas of een bv kan uitkomst bieden heeft ook weer naardelen dus hier ook wel eens krap bij kas geld wat je niet hebt geef je ook niet uit aan nutteloze dingen
+1
George
Quote Reactie van @bio boer:
150k

Wat een bedragen , ongelooflijk wat moeten jullie toch veel doen om de kost te verdienen. Zoveel investeren , waanzin eigenlijk!
buorman
@George
Heeft hij wel weer een paar ha 'vrij'.
+1
George
Quote Reactie van @buorman:
Heeft hij wel weer een paar ha 'vrij'.


Ja maar wat haal je je toch op je nek als je jaarlijks 150000 moet aflossen? Wat een waanzin om de kost te kunnen verdienen dat je daarvoor zoveel moet investeren en risico moet lopen. Moet iedereen zelf weten maar ik zie er niks in , zou er niet gerust van slapen. Ik houd liever wat mijn gemak en geniet liever wat van het leven.
buorman
@George
Helemaal met je eens, maar groot, groter, grootst schijnt goed, beter, best te zijn.
George
Quote Reactie van @buorman:
Helemaal met je eens, maar groot, groter, grootst schijnt goed, beter, best te zijn.


Van mij mogen ze het allemaal hebben en doen. Ik benijd ze niks en ben gelukkig niks jaloers aangelegd.
+1
bio boer
@George heeft er mee temaken dat mijn vader 2 opvolgers heeft de keuze heeft gemaakt om het voor ons beide een bedrijf temaken dat gaat niet van zelf ook al zijn we het niet altijd eens heb daar toch wel bewondering voor
George
Quote Reactie van @bio boer:
niet altijd eens heb daar toch wel bewondering voor

Ik heb ook wel bewondering voor harde werkers maar ben ook wel verwonderd over het feit hoever sommige gaan om hun doelen na te streven. We zijn maar één keer op deze aardbol en we moeten ons ding doen om hier een beetje leuk te kunnen leven. Om zoveel risico te lopen door zoveel te investeren en dat er zoveel geld naar bank moet om de kost te kunnen verdienen zou mij absoluut niet passen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @George:
We zijn maar één keer op deze aardbol en we moeten ons ding doen om hier een beetje leuk te kunnen leven

😁 Dit zeg ik ook altijd 👍 Er is meer dan alleen koeien melken
+1
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Er is meer dan alleen koeien melken

Juist, je kunt ze ook samen melken. 😁
+1
pietjepuk
@pieta Jij laat ze toch melken. 🙃
+4
George
Quote Reactie van @Frans1:
Dit zeg ik ook altijd Er is meer dan alleen koeien melken


Gisteren komt er hier een vertegenwoordiger van KI Samen achterom , ik was met de kruiwagen wat los voer bij elkaar aan het doen omdat ik net pakken voer op de stallen had gezet. Jij hebt toch wel een makkelijk luizenleventje zegt ie tegen me . Ik zei dat weet ik ! Ik wil met niemand ruilen en ook met jouw niet antwoordde ik hem. 😂
Frans1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
r een vertegenwoordiger van KI Samen achterom

komt er bij jou geen vertegenwoordigster
Bartlehiemboer
@Frans1 Ik weet het niet, in mijn ogen is er geen leven meer na boer te zijn geweest. Je zal het nergens kunnen vinden is mijn mening. Je denkt het misschien nu wel en je zal de wereld over trekken de mensen ontmoeten maar het fijne, echt 1 met de natuur zijn zal je hier thuis vinden.
Jannus
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
in mijn ogen is er geen leven meer na boer te zijn geweest

In jouw ogen of ben je bang voor de ogen van de ander?

Spreek weleens een varkenshouder die gestopt was met zijn bedrijf,noodgedwongen en dacht ook dat er na zijn bedrijf niets meer was maar is na wikken en wegen gestopt en door veel gesprekken gesaneerd en is zijn zinnen gaan verzetten door mee te werken aan projecten voor landschapsbeheer puur om niet thuis in een gat te vallen en verteld nu dat hij zegt nu dat zijn blik vele malen groter is geworden na jaren in de stoffige stallen te hebben geploeterd,spreekt mensen die een ruime kijk hebben op natuur en het leven erom heen en hij geniet nu meer van zijn meer vrije tijd en kinderen en kleinkind.

Dus zeg me niet dat geen leven is meer na het boer zijn,de toekomst bepaal je zelf en dat is ook met het doorgaan met je bedrijf als je maar genoeg lef hebt om een keuze te maken,elke keuze brengt een nieuwe kans als je hem maar weet te pakken
+2
George
Quote Reactie van @Jannus:
Dus zeg me niet dat geen leven is meer na het boer zijn,de toekomst bepaal je zelf en dat is ook met het doorgaan met je bedrijf als je maar genoeg lef hebt om een keuze te maken,elke keuze brengt een nieuwe kans als je hem maar weet te pakken


Ik ben weliswaar niet gestopt met boeren en gelukkig al helemaal niet gedwongen. Maar ik ben gestopt met melken doordat we hier boerderij kwijt konden aan een recreatiepark. Lag 4 jaar lang een koopoptie op ons bedrijf en daardoor het quotum toen verkocht, Ik ben achteraf nog iedere dag blij dat ik het quotum toen verkocht heb en dat ik nu op deze manier de kost verdien.
+1
Frans1
@Bartlehiemboer ik heb het niet over na, maar over naast😉
+2
bio boer
@George dat ben ik met je eens ben nog maar 27 op dit moment is er ook geen groei ambitie meer alleen de wens alles wat meer op orde kwa modernisering van de gebouwen hoe we het precies willen gaan doen zitten we nog wat uit tezoeken en is ook nog even afwachten hoe het loopt met stikstof dan zie ik de toekomst hier wel positief tegemoet zeg tegen mijn vader wel ik werk om te kunnen leven en leef niet om teweken hij heeft veel gewerkt en wijnig geleefd is het nu wel aan het inhalen met een vakantie woning op de veluwe waar die wekelijks wel even paar dagen vertoeft
+2
ricardo
@bio boer is toch mooi bedrijf opbouwen waar een opvolger mee verder kan 👍
+2
George
Quote Reactie van @ricardo:
is toch mooi bedrijf opbouwen waar een opvolger mee verder kan


Dat kan mooi zijn maar het moet niet ten kosten van alles gaan.
de Thijs
@Erco Dan zit je zeker niet in het oosten? Ik heb behoorlijk ruwvoer/krachtvoer moeten aankopen, een jaar overbruggen met droogte ging wel maar twee jaar was gewoon te veel. En dan ook nog flink geld uitgegeven aan nieuw inzaaien en het door zaaien. Ik durfde ook niet minder te gaan melken voordat je het weet is er weer een nieuwe referentie bij Friesland of de overheid.
+2
matt
@pietjepuk en nee ik laat het niet zien. dat hoeft niet we hebben een
Goed geheugen 😀)
+2
kaas
@weurding ik heb ook liever een melkprijs van 40 of 45 eurocent maar als je het met deze melkprijs al krap hebt heb je wel een veel te hoge kost prijs
Frans1
@kaas Jij bent het schrapen teveel gewend als oud DOC boer 😁
+1
weurding
@kaas zie kop van deze poll..... 2 derde dus😉
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
Zit hem helaasmeer in de opbrengstprijs en onnodige kosten kwa regelgeving dan vakmanschap


Dat is een enige juiste conclusie!
+2
Melkboer16
@George idd met gewoon melken alleen red je het niet meer!
Als Hoksbergen met z’n extensieve klanten in het noorden deze conclusie al trekt! Genoeg voer daar en geen mestafzet dan moet het in het zuiden en oosten al helemaal kommer en kwel zijn!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
met z’n extensieve klanten in het noorden deze conclusie al trekt! Genoeg voer daar en geen mestafzet dan moet het in het zuiden en oosten al helemaal kommer en kwel zijn!

Daar gaat het helemaal niet om. Het belangrijkste punt is hoe zwaar je gefinancierd bent. Als je in de situatie belandt dat je (i.p.v. wat je jarenlang gewend was onbeperkt te kunnen investeren met de nodige aftrekposten) nu moet aflossen en geen aftrekposten meer hebt, ben je reddeloos verloren. Dan helpt de stijging van de grondprijs niet meer mee en zal je het idd van het melkgeld op moeten hoesten.
pietjepuk
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
e jarenlang gewend was onbeperkt te kunnen investeren met de nodige aftrekposten) nu moet aflossen en geen aftrekposten meer

Dan heb je in het verleden wat vergeten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pietjepuk:
Dan heb je in het verleden wat vergeten.

Tja....aflossen betekende tevens belasting betalen hè!
+1
pietjepuk
@kanniewaarzijn hoeft niet. alleen bij grond heb je geen afschrijving tegen over staan. stenen, oud ijzer en gebakken lucht had je allemaal afschrijving.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pietjepuk:
hoeft niet.

Geld moet uit de bedrijfswinst komen. Wat er jaren is gebeurd, is dat er geïnvesteerd is, zonder belasting betalen. DUS...hier kwamen de investeringen niet uit de bedrijfswinst en daarom gaat het nu fout.
+1
Frans1
@kanniewaarzijn Ben ik niet met je eens. Het punt is dat de meeste kosten aan inflatie onderhevig zijn, maar onze opbrengst houdt halstarrig al 30 jaar hetzelfde niveau vast, en dat gaat steeds meer schuren, dat is toch niet zo moeilijk
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
. Het punt is

En desondanks toch tegen de klippen op blijven investeren? (tenminste: tot nu toe). Inmiddels weet (ook) de bank wel beter!
achterhoeker2
@kanniewaarzijn Dat klopt niet helemaal nu het mq is weggevallen en de ligboxenstal niet mdv is , je draait behoorlijke winst en je bent een eenmanszaak en je hebt een boekhouder die zit te slapen (zoals hier het geval) dan betaal je belasting .
En dan een aanslag met tig duizend( door al dat uitstel aanvragen) krijgen icm droogte dan wordt je er niet vrolijker op.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
en je hebt een boekhouder die zit te slapen (zoals hier het geval) dan betaal je belasting .

Ik ken jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet, maar voor velen geldt dat als zij zo'n slapende boekhouder hadden gehad, dat het dan de redding van hun bedrijf was geweest.
+2
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
nu moet aflossen en geen aftrekposten meer hebt, ben je reddeloos verloren.

Flauwekul, je moet zorgen dat je winst draait, dan kun je je aflossing betalen. Grond financieren werkt namelijk zo 😉
kaas
@Frans1 klopt helemaal frans
Melkboer16
@kanniewaarzijn ik geef maar aan dat elke regio zijn eigen problemen kent! Aflossen is ook investeren en een paar jaartjes niks uitgeven aan oud ijzer en stal is ook geen schande!
Het noorden is veelal niet gekort op fosfaatrechten en weinig ruwvoeraankoop en geen mestafzetkosten!
Melkprijs gaat binnenkort stijgen verwacht men dus het komt allemaal goed daar
de Haas
@Melkboer16 Die stijging wacht ik al 2 jaar op. Toen zou het ook stijgen richting de 50 cent ivm droogte.
ted9
@de Haas Een boer wordt altijd het volgende jaar rijk.
kaas
@George bij die 2 derde is de kostprijs gewoon te hoog te veel en aan onnodige dingen geld uitgeven en je moet liters per ha en par man afleveren.
George
Quote Reactie van @kaas:
bij die 2 derde is de kostprijs gewoon te hoog te veel en aan onnodige dingen geld uitgeven en je moet liters per ha en par man afleveren.


Goh tweederde snapt het niet volgens Kaas , ze hebben gewoon een te hoge kostprijs en geven geld uit aan onnodige dingen. Ze moeten liters per ha en per man afleveren.
Ze hebben er dus volgens Kaas geen kaas van gegeten hoe het allemaal moet.

Komt het niet in je op dat iedereen in een andere positie zit en dat de opbrengstprijs gemiddeld veel te laag is? Niet zo gek als die op 1980 niveau ligt of wel?
Achso
@kaasbij 2derde is de omzet te laag naar kosten.
Bartlehiemboer
@Achso Toch raar dat ik hier ook weer veel berichten hoor dat er niets aan de hand is.
+2
Arum
😀
+1
hans1980
Las ook ergens dat robotmelken 4cent per liter kost das veel
weurding
@hans1980 extra toch?
Koeien boertje
@weurding maak het nog maar spannender 🤣
kaas
@hans1980 dat is geen probleem als je maar liters levert per man en per robot
met 5 ton melk op 1 robot dan heb je vaak wel een probleem en dan tikken die 4 cent wel door.
achterhoeker2
@kaas 4 cent drukt met grote volumes nog harder door.
+3
Jan-T
Tja de verwende jongetjes die weten wel hoe het moet.????
Maar je zal maar het bedrijf netjes willen over nemen zodat de andere familie leden die ook recht hebben op hun deel het ook mogen ontvangen.
Gewoon omdat ze ook de zelfde ouders hebben daar kunnen zij ook niets aandoen.??
Daar past deze melkprijs gewoon niet bij.
En de melkverwerkers verrekenen wel alle kosten in hun te verkopen product.
Het is toch triest dat de meeste melkvee houders dat nog niet snappen.

Soms dan denk ik wel ze leven nog onder hun Hunnebed
of ze zijn te dom om dit te snappen.

Er moet nog veel veranderen en met name het gedrag bij de melkvee houders die liever ruzie hebben met de hele familie dan ze netjes uit te betalen waar de andere recht hebbende kinderen ook recht op hebben.

Men is een topper in het veroordelen van ik kan het voor ... €. en de ander kan dat niet omdat die in een andere omgeving woont.

En men houd de melk fabrieken de hand boven het hoofd.
Want die zullen we zeggen in het eerste gesprek met een lid.
Of je nou blij moet zijn met ieder lid, sommigen mogen ook wel vertrekken.
En dat zijn gewoon dreigementen wat niet hoort bij een coöperatie.??
m uut m
@Jan-T
Jij bent enigst kind.😉
+1
Jan-T
@m uut m 1 van de 10:-)
de Tank
@Jan-T Klopt, overname zie ik ook een steeds groter probleem worden. Grondprijzen hier van 80 k+, 20.000 kg /ha wordt al 4euro/kg ondanks de lage rente wordt dat een lastig verhaal.
+1
hookwood
@de Tank Sinds wanneer worden de bedrijven tegen de marktwaarde overgenomen? Grondprijs is hier trouwens aanzienlijk lager dan de door jou genoemde prijs.
George
Quote Reactie van @hookwood:
Sinds wanneer worden de bedrijven tegen de marktwaarde overgenomen?

In andere sectoren is dat meestal wel het geval , in de landbouw kan dat niet en moet de opvolger het grootste deel ''krijgen'' en dan nog is het moeilijk genoeg om de zaak draaiende te houden. Komt door die lage opbrengstprijzen Hookwood.
+1
weurding
@George herhaling van de geschiedenis. Onze ouders betaalden ook niet de volle prijs. Alleen voor datgene wat ze zelf bijkochten
bio boer
@weurding mijn vader heeft dat wel moeten doen
Koeien boertje
@bio boer dat ga jij ook niet doen.
Pas nog ff in de grote doos gesnuffeld om te kijken naar mn nb vergunning wat daar eigenlijk precies in stond.
Kwam notaris papieren tegen van 14 18 en de laatste 25k per ha.
Kon vroeger gewoon van de rekening betaald worden vaak
Koeien boertje
@Koeien boertje bij de volgende red ik ik het niet met het dubbele en die 25 waren ook nog guldens
cjw73
@Koeien boertje dat was een koopje. Moest in euro's meer geven.
bio boer
@Koeien boertje nee dat ga ik idd niet doen simpel weg om het niet kan we zijn nu al best zwaar gefinancierd altijd al geweest om mijn vader het bedrijf voor taxatie prijs moest overnemen als je het nu bekijkt natuurlijk een koopje voor toen schreeuwend duur en klaarde mijn vader voor gek hij heeft het gred nu zelfs van 1 bedrijf 2 kunnen maken zo er 2 zelfstandig kunnen worden wat ik ga betalen zal ongeveer de hypotheek zijn mijn vader heeft ook nog overige inkomsten bronnen waar die goed van kan leven tot nu toe
George
Quote Reactie van @weurding:
erhaling van de geschiedenis. Onze ouders betaalden ook niet de volle prijs. Alleen voor datgene wat ze zelf bijkochten


Het zijn toch heel andere tijden . Bedrijven zijn veel groter en kapitaalintensiever geworden. Bij mijn ouders hadden broers van mijn vader een stuk grond gekregen , gingen werken en mochten loon houden en daar hun huis op bouwen. Dat kon in de jaren zestig nog gewoon. Mijn vader nam over en kreeg opa erbij die bij ons in huis inwoonde. Maar ik geloof niet dat er iemand misdeeld is toen. In mijn eigen geval erfde ik een kwart van de boerderij in 1987 bij overlijden van mijn vader en was ik enigst kind. Maar ik kan me toch voorstellen wanneer bedrijven flink gegroeid zijn en grote bedragen hebben geïnvesteerd in grond dat dit moeilijk over te dragen is aan opvolger voor sterk lagere prijs. Maar dat gebeurd nu wel en ook een reden waardoor families uit elkaar vallen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
Onze ouders betaalden ook niet de volle prijs

Maar de gaten zijn wel een heel stuk groter geworden
m uut m
@George
Bedrijven worden in andere sectoren ook voor boekwaarde doorgeschoven.
robbies
@m uut m in welke sectoren precies?? Volgens mij worden bedrijven vooral op basis van omzet verhandeld
hookwood
@robbies Er is van alles mogelijk:

mt.nl/management/strategie/…
George
Quote Reactie van @m uut m:
Bedrijven worden in andere sectoren ook voor boekwaarde doorgeschoven.


Hoe weet jij dat? Laat je maar eens beter informeren.
Achso
@m uut m oh ja? Anders is het 7 keer EBITDA
+1
de Tank
@hookwood Jan T noemde het netjes overnemen en andere kinderen ook hun deel gunnen. Dan kom ik op een marktwaarde uit. Ook het ppbouwen van vermogen tijdens de samenwerking is vaak een verkapte vorm van schenken. Zoonlief heeft vermogen 0 bij aanvang. Als pa reele vergoeding voor kapitaal zou krijgen dan bouwt opvolger niets op. Ook de marge per kilo is lager dan 20 jaar geleden terwijl het onroerend goed veel hoger ligt, dat kan niet anders dan gaan wringen. Vaak wordt waarde in verpachte staat berekend, rond 60 70 %. Dan wordt het met 80 k nog een hele dobber.
George
Quote Reactie van @de Tank:
Jan T noemde het netjes overnemen en andere kinderen ook hun deel gunnen. Dan kom ik op een marktwaarde uit. Ook het ppbouwen van vermogen tijdens de samenwerking is vaak een verkapte vorm van schenken. Zoonlief heeft vermogen 0 bij aanvang. Als pa reele vergoeding voor kapitaal zou krijgen dan bouwt opvolger niets op. Ook de marge per kilo is lager dan 20 jaar geleden terwijl het onroerend goed veel hoger ligt, dat kan niet anders dan gaan wringen. Vaak wordt waarde in verpachte staat berekend, rond 60 70 %. Dan wordt het met 80 k nog een hele dobber.


Goh we zijn het toch nog ergens over eens. 😄
+1
de Tank
Quote Reactie van @George:
Goh we zijn het toch nog ergens over eens.

Misschien wel vaker dan je denkt 😁
Jan-T
Quote Reactie van @hookwood:
Sinds wanneer worden de bedrijven tegen de marktwaarde overgenomen? Grondprijs is hier trouwens aanzienlijk lager dan de door jou genoemde prijs.

Dit is het intelligentie niveau waar we aan ten ondergaan.
Alleen naar de eigen ( ik ) wereld kijken.
Maar wel het voor de landelijke melkprijs een inkomen moeten vergaren of bijeen moeten sprokkelen.

De melkveehouderij word echt niet goed aangestuurd om een gemiddelde balans in het inkomen te genereren voor hun leden leveranciers met inflatie correctie.
En dit mogen we wel verwachten van coöperatie die de meeste melk vermarkt in Nederland.

En bestuurlijk is het bovenstaande antwoord natuurlijk een dood doener en gewoon waardeloos. Daar gaat de sector aan kapot.
van Ittersum
Zolang er nog steeds 40 tot 60k of meer voor land betaald wordt is zeuren op of bij deurmat van je melkfabriek of overheid ongeloofwaardig. Oh, koopt anders je buurman het? Dan snel bij hem op workshop gaan, kun je nog wat leren....landprijzen zijn altijd in de loop der jaren een graadmeter geweest hoe de vlag in de agrarische sector bijhangst. Volledig vrijwillig wordt er handtekeningen en financieringen op afgesloten dus hoe objectiever wil je het hebben
+3
jg
@van Ittersum Jij hebt te weinig kennis van de grondmarkt. De prijs wordt tegenwoordig door het kapitaal buiten de landbouw bepaald.
van Ittersum
@jg na 30 jaar boeren?.... oké je zal wel gelijk hebben......😂 genoeg gekocht, achter het net gevist en wetend wie het gekocht heeft
+1
de jonge
@van Ittersum en worden die 40 tot 60 k allemaal door de boeren betaald of is het zo dat tegenwoordig het gros het direct weer doorverkoopt en terug huurt, net zoals er steeds meer trekkers en machines in de lease gaan. En dan heb je nog de categorie akkerbouwgrond en melkveegrond, industrie,woningbouw,natuur etc waarbij er enorm verschil in opbrengstprijzen is.
+1
van Ittersum
@de jonge maakt niet uit relatief gezien willen derden minimaal hun eigen geld ook terug in pacht die in verhouding staat tot andere beleggingen . Ook de pacht wordt gewoon betaald. Zolang de sector in de rij staat, betaald of gefinancierd krijgt, kan het gewoon anders deden ze het niet. Ontkennen mag, werkelijkheid is anders
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Zolang er nog steeds 40 tot 60k of meer voor land betaald

Ach dat is ook zo'n dooddoener. Er zijn veel andere partijen op de grondmarkt anders was prijs al lang gedaald!
+3
van Ittersum
@George nee hoor in stenen( en dat weet jij ook) valt uit huur meer te verdienen. Sector zelf heeft de hoogte bepaald en bepaald het nog steeds
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Sector zelf heeft de hoogte bepaald en bepaald het nog steeds


😂 😂 😂
+1
de jonge
@George bijzondere denkwijzes hebben sommige mensen blijkt wel weer. Van ittersum, hoeveel grond is er de afgelopen jaar uit de landbouw onttrokken?? als je dat nu eerst even opzoekt,krijg je misschien wel een ander idee en zie je dat niet de melkveehouderij degene is waardoor de prijzen gestegen zijn
+1
weurding
@de jonge van ittersum boert op een plek waar (het grootste deel
) niet alle grond ook geschikt is voor akkerbouw, hij gaat daarbij voorbij aan het feit dat bij grond die daar wel voor geschikt is hogere prijzen gelden
+1
van Ittersum
@weurding als die grond geschikt is voor akkerbouw waarom koop je het zelf dan niet en verhuur je het aan een akkerbouwer of neem het zelf ten hand indien er dan zoveel rendement uit grond gemaakt kan worden. Trouwens van goede akkerbouwgrond melk je jaarlijks tov prutveen gratis 2-2500 kg melk per hac met betere behoud van grassen dus wat is duur over 30 jaar gerekend.
Tis allemaal crap en redenen die gezocht om die hoge prijzen te verdedigen dat vooral de schuld van alles en anderen is. Niet alle grond is warme grond en ook voor prutveen (in mijn ogen) wordt megaveel betaald. Anders mag je morgen die niet-agrarische koper langs sturen. Heb dan nog wel 50 hac voor hem liggen.
weurding
@van Ittersum ik heb het niet gehad over niet agrarische kopers. Feit is gewoon dat hier in de buurt de vraag hoger is dan het aanbod en dat resulteerde in bedragen boven de 70000 euro. Sorry als jij dat niet begrijpt maar het is allemaal door boeren gekocht.
Zelf heb ik geen belang bij koop of verkoop grond. Bij verkoop betaal je 2.5 % vermogenbelasting dus aanhouden loont😀
+1
jg
@van Ittersum Kapitaal realiseert 4 % waardestijging en 2 % direct rendement uit pacht en dan nog wat subsidie en vrijstelling. In steeds voller Nederland een perfect en zeker verdienmodel. De wereld wil eten wonen fabriceren produceren en recreeren .
jg
@jg En als je als grondeigenaar hiervoor open staat profiteer je hiervan mee.
Achso
@van Ittersum oh, reken eens voor..?
van Ittersum
.
Bartlehiemboer
Ja, wij kennen ook van die PietjePuks… Het kan daar allemaal, waardoor wij steeds zeggen wat doen wij dan verkeerd? Of dat we denken vroeg of laat gaat het daar toch fout??? Maar waarschijnlijk horen ze bij een derde van de titel op dit stuk. Persoonlijk denk ik dat het grootste probleem ligt bij pachtgrond/eigen grond, nodig voor het bedrijf, gekregen van voorouders etc. De hypotheek is vaak hoog en niet gebaseerd op alle eisen waar we vandaag de dag aan moeten voldoen...
van Ittersum
@Bartlehiemboer je ziet het ook in de woningmarkt. De huur drijft de koopprijs op en omgekeerd. En zonder “eigen geld” of oud geld van je voorouders kom je als starter niet ver en toch zijn er gevallen die opbouwend er ook komen. Dus je hebt het alle sectoren maar wie drijft de prijs op.... de bestaande woningbezitters net als de huidige landeigenaars. Conclusie duur land is het gevolg van: het kan dus zelfs bij deze melkprijs .ook hier keert het de wal het schip wel als het niet kon Laat we wel wezen morgen komt de melkafrekening weer online, eerste waar ik naar kijk is ook het totaalbedrag en niet de achterliggende cijfers, zo hypocriet ben ik ook wel😜
+1
weurding
@van Ittersum huurwoning met een waarde van 150000 vraagt men 815 p.m huur. Dus eigenlijk is ie in 16 jaar dik betaald. Kinderen kunnen wel de 815 huur opbrengen maar als ze dit als hypotheeklasten zouden mogen gebruiken was er veel meer mogelijk.(groeter/duurder huis). Het is niet enkel dat de waarde van een huis de huurprijs bepaald maar meer omdat ze met de rug tegen de muur staan .
van Ittersum
@weurding en toch zei de bank tegen mijn zoon, WOZ waarde financieren we 100%, de rest breng je zelf mee en als jij aan kunt tonen dat je in staat bent om het terug te betalen wie zijn wij dan om je een nee te verkopen. Het struikelblok zit in de vraagprijs die sws 25% boven de WOZ ligt en maar weinigen spaarcenten hebben, wel schulden....

Maar dan geldt nog steeds de kopersmarkt bepaald de prijs net als bij het land
+1
pietjepuk
@weurding doneer de kids een mooi bedrag. kunnen ze aan de gang. over 20 jaar hebben ze er veel minder aan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
.ook hier keert het de wal het schip wel als het niet kon

Dat is nou precies wat er gaande is!
van Ittersum
@kanniewaarzijn klopt, en wie wijst als eerste? De betrokkende...
de hoef
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Ja, wij kennen ook van die PietjePuks…

PIETJE PUK verdiend gewoon geld niks mis mee , dat zijn kostprijs lager is en de opbrengst hoger, kun je nog wat van leren
pietjepuk
@de hoef met jouw kan ik praten.
Bartlehiemboer
@de hoef Dat bedoel ik, wat doen wij dan niet goed?
de hoef
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
wij dan niet goed?

weinig uitgeven is het begin
Bartlehiemboer
@de hoef ha ha, krijg je van de belastingdienst weer een verhoging omdat je auto te oud is...(diesel)
George
@Bartlehiemboer
De Hoef heeft geen oude diesel volgens mij.
buorman
@Bartlehiemboer
Als die paar euro het verschil moet maken.............
+2
JappieJo
@buorman paar euro hier en een paar euro daar, is vaak opgeteld een boel euro's
+2
Bartlehiemboer
@JappieJo Precies, de titel van dit schrijven is dat twee derde van de boeren financiele problemen hebben. Zo te lezen aan de reacties moet dat dus wel mee vallen... En zo zal de buitenwereld er dan ook wel tegen aan kijken. Of laten de mensen met problemen niet van zich horen? Die hebben natuurlijk ook wel andere problemen. Maar als je echt in de problemen zit is het niet leuk om te horen dat een paar centen het verschil niet maakt. Wij hebben in het verleden ook op de rand gezeten door bio boer te gaan worden hebben we het kunnen redden maar er moeten veel boeren zijn die behoorlijk slapeloze nachten hebben momenteel...
+1
JappieJo
@Bartlehiemboer Ben blij voor al die 1/3 dat die geen zorgen hebben. Die andere 2/3 wens ik veel succes want ik weet ook hoe het voelt als er op eind van het geld nog een stuk maand over is.
Tommie1
@Bartlehiemboer Het kan ook zo zijn dat er boeren zijn die het niet in de gaten hebben, vroeger wel eens gehoord dat de boer niet klaagde tegen bepaalde erfbetreders en als het aan de keukentafel ter sprake kwam de vrouw ff haar hart luchte……..
Bietenbrug
@Tommie1 Ben ik even blij dat mijn vriendin er alleen 's nachts is.....
+7
ted9
@Bietenbrug En je vrouw overdag?
Noorderling
@Tommie1
En die mensen zijn nu geen boer meer. Hoe kun je een bedrijf runnen als je het financiële plaatje niet voor ogen hebt, dan is het ook niet raar dat het fout af loopt.
labella
@Bartlehiemboer Op prikkebord zitten alleen topboeren die niet bij die 2/3 deel prutsers horen......
Bartlehiemboer
@labella Dan zijn die boeren nog grappig ook, hoe verzin je het een vriendin voor de nacht en een vrouw voor overdag. Dat is humor (of waarheid...)
labella
@Bartlehiemboer Zal humor zijn want ik ben voor zo ver ik weet niet getrouwd, dus dan is het bij mij geen vrouw maar vriendin.
de Tank
@Bartlehiemboer zorgen, geen problemen. Ik denk dat de onzekerheid over de toekomst deze zorgen versterkt.
+1
achterhoeker2
@Bartlehiemboer Die pietje puks hebben we hier , niks aan de hand bla bla..
En dan uit het niets stoppen , en wordt er een medisch verhaaltje bij bedacht.
+2
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
En dan uit het niets stoppen , en wordt er een medisch verhaaltje bij bedacht.


Bij bedacht? Sommige zijn gewoon écht totaal geestelijk en lichamelijk opgebrand door hun (verkeerde) opgedrongen keuze. Er is door hun keuze geen weg meer terug en ik zou zeker niet in hun schoenen willen staan.
+2
bertusdebeer
Melkprijs hoort gewoon 50 cent Te wezen dat betekent nog niet dat je failliet gaat bij 40
van Ittersum
@bertusdebeer helemaal gelijk, maar je kunt bijna op je vingers natellen waar het geld aan uit gegeven wordt als de melkprijs naar 50 cent gaat.
+1
kaas
@bertusdebeer en binnen 3 jaar zit JIJ op een kost prijs van 50 cent en is hij in jou ogen weer te laag omdat jij je geld aan verkeerde dingen uit geeft waar geen rendement in zit
mlkvhoudr
Ik vroeg me naar aanleiding van dit topic af of een hogere melkprijs door middel van biologische bedrijfsvoering een reddingsboei kon zijn. Helaas lijkt dat niet het geval te zijn

agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx/…
+1
Frans1
@mlkvhoudr Met onze bedrijfsopzet viel het ook niet mee, als je grondgebonden bio wordt lever je nogal wat melk in per ha tov derogatie. Plus je omschakeling met gangbare prijs en biologische opbrengst 2 jaar lang.
mlkvhoudr
@Frans1 ik zit er best eens over te denken om biologisch te worden op termijn maar wie kan de toekomst voorspellen mijn melkfabriek heeft aangekondigd om samen met haar leveranciers in overleg . naar een nieuw uitbetalingssysteem te willen gaan. Nu lijkt t mij zeer waarschijnlijk dat daar een ah concept sausje overheen gaat komen meer eisen voor meer melkgeld. Ik kan in ieder geval geen andere reden verzinnen waarom er anders een nieuw systeem zou moeten komen. Dus als ik daardoor meer melkgeld in absolute zin mee zou kunnen gaan verdienen en dus niet steeds meer kunstjes voor het zelfde melkgeld zou dat ook zeker nog een optie zijn hier
Jan S
😀
Frans1
Quote Reactie van @Jan S:
(geen schuld)

Daar gaat het mis. De ABN heeft nog wel wat van me tegoed
Jan S
😀
+1
buorman
@Jan S
Allemaal super, maar nu de volgende generatie [er niet vanuit gaande dat die enig erfgenaam is]?
Frans1
@buorman Dat bedoel ik dus
+1
hans1980
@Jan S eigenlijk ben je veel slimmer dan al die 150-300+ boeren mooie kostprijs maar werken om aflossing bij te benen en fiscus voor te blijven (maar aanzien hė)
+2
weurding
@hans1980 aanzien wordt in mijn ogen meer bepaald door een eerlijke en oprechte bedrijfsvoering dan de grootte ervan. Al zien sommigen dat helaas anders
ted9
In de melkveehouderij is het rendement veel te laag anders zouden de Ankers of andere private partijen zelf wel een melkveebedrijf opzetten. Ik durf te wedden dat bij melkveehouders met een medewerker de medewerker een beter inkomen heeft dan de boer zelf als puur naar inkomen kijkt.
mlkvhoudr
@ted9 jan anker heeft zelf ook een melkveebedrijf en misschien wel 2 als die de proefboerderij nog heeft
cjw73
@mlkvhoudr yep die hebben ze ook nog.
ted9
@mlkvhoudr Voor de hobby ja. Veel mensen met geld hebben ook een paardenbedrijf.
+5
weurding
@ted9 er zijn meer met een paardenbedrijf die geen geld (meer) hebben😁
+1
vaak
@weurding mensen met paarden hebben de hemel op aarde maar komen ze te sterven dan is er bij de meesten niks meer te erven.
+2
Achso
@mlkvhoudr meerdere in Roemenie
ted9
@Achso juist en waarom daar.......
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
jan anker heeft zelf ook een melkveebedrijf

Heb zijn trekker gemist in Den Haag 🐮 🐎 🚜
+1
Bartlehiemboer
@Jannus Nee, we zaten in de bus wel naar Den Haag
kaas
@mlkvhoudr ja die is nog niet verkocht
ricardo
@mlkvhoudr oenkerk staat te koop waar heeft anker nog meer een melkvee bedrijf?
Achso
@ricardoRoemenie. 2 of 3 bedrijven
Case max
Goedenavond dr zitten hier in deze groep mensen die überhaupt geen veehouder zijn ik denk volk van melkfabrieken of reteal dr wordt totaal geen bal verdiend tis droevig echt platleggen al die slecht uitbetalende afnemers
dewittemotor
Wij kunnen op dit forum met z'n alle vinden wat we willen ( en inderdaad voor ons in Nederland is de melkprijs te laag), maar ga er maar gewoon vanuit dat de komende 10 jaar de gemiddelde melkprijs niet veel zal stijgen.
Conclusie: groot deel van de Nederlandse melkveehouderij gaat eraan en er komt een ongekende sanering aan. Ook al zou heel die N-discussie niet spelen. Die N gaat het proces wel flink versnellen.
En we kunnen staken tot we een ons wegen, maar over 10 jaar zijn er meer dan 50% minder melkveehouders in Nederland. Ook zullen er overal grote gebieden zijn zonder weidegang, gewoon omdat er geen melkveebedrijven meer zijn in die gebieden
+2
weurding
@dewittemotor als je daar zo stellig van overtuigd bent....... de p rechten zijn nu nog geld waard😊
+1
kwarkje
@weurding wat zullen ze volgend jaar kosten?
Ik zet in op de helft
weurding
@kwarkje denk onder de 100
+1
matt
@weurding duurder melkprijs stijgt volgend jaar flink
+1
weurding
@matt het leed is al geleden. Teveel stoppers. En vlak niet weg dat er ook voor stikstof betaald gaat worden
+1
matt
@weurding komt altijd anders dan we denken @MTSTAMMINGA 2020
Word vet
weurding
@matt ik hoop het
+2
George
@matt
Vet was ik al , ben er wat af aan het zwemmen en fietsen. 😁
kwarkje
@weurding het is niet meer de beperkende factor
+1
Melkboer16
@kwarkje dat zeg ik je niet na!? Een even hogere melkprijs en een groeizame zomer kan de kaarten compleet anders leggen
George
Quote Reactie van @weurding:
als je daar zo stellig van overtuigd bent....... de p rechten zijn nu nog geld waard

Ik denk toch dat dit wel eens de waarheid kan worden helaas.
Wat denk jij Weurding?
weurding
@George wat ik denk is niet zo relevant. 😏
George
@weurding
Jawel een nuchtere blik is mij altijd wat waard.
+6
weurding
@George heb net halve fles kruskovaq op🤣
George
@weurding
Wasda vur spul Arend?
+1
weurding
@George perenlikeur uit kroatie . 25%
+1
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
kruskovaq

Zie je de toetsen niet helder meer of heet dat spul echt zo
+1
Farmer_
Quote Reactie van @weurding:
heb net halve fles kruskovaq op🤣

Toen werdt alles duidelijk? 😁
Melkboer16
@dewittemotor als ik daar zo van overtuigt zou zijn dan verkocht ik de rommel snel voordat er geen kopers meer zijn!
Er zijn meerdere crisis in de melkveehouderij geweest in de tijd dat ik boer ben! Datzelfde was er ook in de tijd van mijn ouders en hun ouders!
Mijn ouders hebben een verdubbeling van de melkprijs meegemaakt en helaas onze generatie niet! Toch hebben we het heel goed gehad en hebben we beter geboerd als degene die niet overgenomen hebben!
Ons vermogen is nu meer als verdubbeld en mijn ouders hebben een goede ouwe dag!
Betere tijden komen eraan! Kijk maar naar de varkenshouders die bepalen nu de grondprijs!
+3
weurding
@Melkboer16 varkenshouders die de grondprijs bepalen? Jaja.... meesten moeten nog verloren jaren in halen. Als China weer meedoet en Europa verislamitiseert kelderen de prijzen harder dan je denkt😅
+5
George
@Melkboer16
Die varkenshouders hebben een goede prijs door een ramp! Afrikaanse varkenspest , leuk voor hun totdat het jezelf treft. Het is gewoon niet structureel!
kwarkje
@George minstens 5jaar voor er herstel is in China
weurding
@kwarkje wat is vijf jaar op een boerenleven
+2
George
@kwarkje
Ik ben benieuwd , kan snel herstellen daar!
kwarkje
@George mijn info zegt dat het wel vijf jaar kan duren
+1
Melkboer16
@George degene die door heeft gedaan loopt nu bunnen! En het is ze van harte gegund!
+2
diezel
@Melkboer16
Afrikaanse Varkenspest op 40 km van de Duitse grens.
Varkensboeren weten verdomd goed op wat voor dun koordje ze momenteel balanceren. 😞
+3
dewittemotor
@Melkboer16 Het is hoe ik erover denk. Wil niet zeggen dat ik noodgedwongen moet stoppen.
Verder: die varkenshouders verdienen nu goud geld, maar er is niemand beter dan een varkenshouder die weet hoe betrekkelijk dat is. Als je die verdiensten als varkenshouder nu op gaat kopen en bouwen aan stallen, heb je over een paar jaar een gigantisch probleem, want dat dal gaat diep worden. Er is geen sector waar er zoveel nadenken over stoppen dan in de varkenshouderij. En dan gaat het ook over veel bedrijven die financieel goed in elkaar zitten. Die varkenshouderij gaat harde klappen krijgen met die vleesvervangers/minder vlees eten etc. Dat is echt in opkomst en gaat best hard in de westerse landen. Niet ons ding misschien, maar het is in opkomst, daarbij moeilijke export over paar jaar plus alle extra regelgeving plus een overheid die er vanaf wil. Tel maar uit.
+1
Melkboer16
@dewittemotor er wordt alleen maar meer vlees gegeten! En die hype van vleesvervangers en vegan gaat ook weer over als daar de eerste schandalen en het hoge zoutgehalte van die rommel aan het licht komt!
Bartlehiemboer
@dewittemotor Denk dat u het goed ziet. Ze laten ons nog wat razen tot we steeds stiller worden en de acceptatie intreed. Ook de overgebleven boeren zullen het niet lang vol houden. Over 10 jaar zijn we waarschijnlijk een soort kinderboerderij, recreatie gebied en werkvoorziening voor de werkelozen. Voedsel zal niet meer zoals nu zijn we gaan naar insecten en zee wier. Maar zover is het nog niet. en we blijven eerst nog maar even razen
Melkboer16
@Bartlehiemboer sjongejonge wat zien sommige het somber in?! Er komt geen schop landbouwgrond bij en de consumptie stijgt maar door!
Bartlehiemboer
@Melkboer16 Tja, als ze boeren kunnen uitroeien door ze niets meer te geven kunnen ze dat ook met overbevolking doen.... Om maar even somber door te doen
Melkboer16
@Bartlehiemboer dr waren al wijven die zich vrijwillig lieten steriliseren vanwege het klimaat!!
Ik stel voor dat alle groenen dat gaan doen en niet zo’n halfbakken maatregel als Tjeerd de Grote om alleen maar vegetariër te worden!
Dan duurt de uitroeiing veel te lang
ted9
@Melkboer16 Hier eens terug gekeken wat het krachtvoer kost. Mijn eerste kv soort is gewoon gem. kleine euro duurder geworden per jaar.
+1
Noorderling
@ted9
Ook als je de losse grondstofprijzen naast elkaar zet?
Weet je wat je te doen staat, overhead bij de brokkenmakers betalen wij, en wat voegt het toe als het compleet verpulverd wordt, in een brokje geperst, vervolgens opwarmt en gekoeld moet worden met voederwaardeverlies. Om de kiloprijs acceptabel te houden worden palmpitten en ureum toegevoegd.
+2
Zwaagdijk
Het is wereldmarkt. Wij hebben geen koeien. Geen erfenis. Maar altijd land gekocht.

(klik om te vergroten)

+2
jan.1
Boeren zijn niet zakelijk,daarom verdienen ze nix.
Gek he ,hoe zou dat nou komen!!!? Door toenemende eisen die wij niet kunnen door berekenen.
jan.1
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Gek he ,hoe zou dat nou komen!!!? Door toenemende eisen die wij niet kunnen door berekenen.

Binnen je bedrijfsvoering zijn nogal wat mogelijk heden om de zaak af en toe op te schonen,als je het zelf niet kan ,laat een ander er ff kort naar kijken.
Doorberekenen is mij in de landbouw in geen 40 jaar gelukt en dat gaat hem ook niet worden.
Buiten de landbouw hebben wij ook een tak en daar berekenen we gewoon jaarlijks de kosten door,vind niemand gek...
diezel
Wel kosteninflatie en amper opbrengstinflatie geeft bij moeilijke uitbreidingsmogelijkheden een eng trendlijntje. PUNT.
Zelfs in een niet zo actueel plaatje. 😞

(klik om te vergroten)

pietjepuk
@diezel Heb je ook een plaatje van de absolute cashflow?
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
de absolute cashflow?

Wat heb je daar aan?
De cash is flowing away jonguh.
pietjepuk
@George nee hoor worden nogal wat meer liters geleverd per bedrijf dan 2001. Totale cashflow is hoger dan in 2001.
hans1980
@pietjepuk meer liters ja maar vaak ook meer grond nodig en of mestafzet , je hebt misschien geluk dat je niet in fosfaatrechten hoefde te investeren
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
otale cashflow is hoger dan in 2001.


Cash Flow ook al weer zo'n nietszeggende term. Natuurlijk zorgen meer liters voor meer kasstroom maar dit wil niet zeggen dat je meer verdiend. Feit blijft dat de opbrengsten ver achterblijven tegenover de gestegen kosten. En dan zeg ik niet dat Pietje Puk niks verdiend maar dat het in zijn algemeen niet goed rendeert in de Nederlandse landbouw.
hans1980
@George de meesten zijn blij dat ze de aflossing kunnen bijhouden in 20-25 jaar weer naar 0
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
algemeen niet goed rendeert in de Nederlandse landbouw.


Komt omdat er vele van die onnodig broddelende profeten mee laten rijden op hun rug. Moet zeggen dat die profeten de laatste jaren veel slimmer worden en bewerken bijvoorbeeld rfc zodat rfc iets verplicht stelt.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
omt omdat er vele van die onnodig broddelende profeten mee laten rijden op hun rug. Moet zeggen dat die profeten de laatste jaren veel slimmer worden en bewerken bijvoorbeeld rfc zodat rfc iets verplicht stelt.


Ja dat krijg je naast te lage opbrengstprijzen ook nog eens over je heen. Je eigen afnemer /verwerker van producten die ook nog eens steeds strengere en onzinnige eisen aan je stelt!
mlkvhoudr
@George ik zou liever het iets breder trekken george dan er een soort "verdienschaamte" van maken. Wij zeggen altijd of je werkt te hard in de landbouw of je verdient te weinig.

Ik maak er bijvoorbeeld geen geheim van dat ik er wel eens van baal dat die winters steeds korter worden je krijgt steeds minder tijd om de batterij weer eens goed op te laden en weer helemaal fris aan het nieuwe seizoen te beginnen.
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat ik er wel eens van baal dat die winters steeds korter worden

Je wordt gewoon oud jonge
+1
mlkvhoudr
@Frans1 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😄ook dat😄
+1
duitser
@mlkvhoudr kan me nu al verheugen op het voorjaarszonnetje. De geur van de 1e snede gras. Ben helemaal geen winter nodig.
paul1
@mlkvhoudr ja lekker dat alles kapot vriest, niks start en je dag en nacht bezig bent de boel te ontdooien
+1
diezel
Quote Reactie van @pietjepuk:
van de absolute cashflow

Variatie is natuurlijk enorm en bij dit artikel rekende ze met de operationele cashflow ( OCF) en de verwachting naar de toekomst bij al grote en sterk groeiende bedrijven.

(klik om te vergroten)

pietjepuk
@diezel Dat zijn verwachtingen. geen mens die het weet. Gaat mij om de totale cashflow van melkveebedrijven vanaf 2001.
tok achterhoek
Sinds het melk quotum er is gekomen is het langzaam bergafwaarts gegaan. De boeren moesten/wilden altijd maar in lucht investeren. Een keer houd dat op.
+6
jvt
Gelukkig dat er mensen zijn die nog schoftig geld verdienen bij deze melkprijs. Vakmensen, geweldig. Hier hebben we al paar jaar flink vruchtbaarheidsproblemen bij de koeien, al genoeg duur en goedkoop betaalde adviseurs bij gehad, evenals veel gratis adviezen van collega's, maar nog niemand die de oplossing op een presenteerblaadje kon aanrijken. Als de latere snedes gras dan ook nog eens minder zijn dan andere jaren, en die toch gevoerd moeten worden aan melkvee, met wat compensatie met extra krachtvoer en dure bijproducten, kan ik, ondanks geen mestkosten of ruwvoeraankoop zeggen, dat het op zijn best gezegd gewoon krap is op de rc. Melkprijs kunnen we redelijk noemen,maar als het om een of andere reden op een bedrijf wat minder loopt, is deze gewoon knap laag gezien de gestegen kosten van afgelopen jaren. Degenen die nu hard roepen dat ze vlot 5 ct eind aan de rit meer overhouden dan collega's, zullen net zo goed over tegen 2030 achter de oren gaan krabben als kosten nog eens 30 procent gestegen zullen zijn t.o.v. nu. Laten we elkaar nu niet eens voor de gek houden, topondernemers waar alles op zijn plaats valt, hebben ook liever structureel een melkprijs van 50 cent of meer, verdienen ze kapitalen. Degenen waar het ff niet loopt, waar zaken als verkaveling etc toevallig minder goed op orde zijn, zullen die 50 ct op termijn gewoon nodig hebben anders zal melkveehouderij een gemarginaliseerde sector zijn tegen de genoemde 2030
George
Quote Reactie van @jvt:
Gelukkig dat er mensen zijn die nog schoftig geld verdienen bij deze melkprijs.

Tweederde dus niet , dus dat is duidelijk de meerderheid die weinig verdienen.
Albert Altena
@jvt
Maak nou eens een werkbaar plan voor een hogere melkprijs.
Dat het moet weet iedereen wel.
Vooral de export is een zeer moeilijk issue.
ted9
@Albert Altena Tjeerd de Groot en de PVVD hebben daar toch een oplossing voor?
+1
jvt
@Albert Altena gewoon invoering minimummelkprijs af boer, kunnen alle toeslagrechten ook vervallen welke een doorn in het oog zijn van menig burger. Deze minimummelkprijs gecorrigeerd voor inflatie, recht hierop is niet verhandelbaar en enkel geldig op de hoeveelheid melk geleverd in het gemiddelde van afgelopen 4 jaar. Simpel en makkelijk
Albert Altena
@jvt
En de overgrote export dan en import.
Het leger bij de grens zetten?
Dromen mag.
mlkvhoudr
@jvt in nederland kun je bij ki organisaties het hele pakket kopen voor een vast bedrag is dat niet wat voor jou dan?

crv4all.nl/service/drachtwacht/
Erik!!1979
@mlkvhoudr kun je daar een tkt kopen van 380 dagen? Ik heb altijd een hoge pet op van die organisatie. Maar dat is echt top!👌
mlkvhoudr
@Erik!!1979 ik weet er het fijne niet van erik. Ik dacht dat er wel afspraken te maken waren over totale ontzorging. Dat doet de concurrend van crv in dit gebied wel die nemen dan het hele op tijd drachtig krijgen van je over. Dat gebeurd of gebeurde ook wel bij een prikker hier, maar als die er op wil reageren doet die dat zelf wel.

kiservicesalland.nl/Info_en_Diensten/…
+1
jvt
@mlkvhoudr deden we in nederland ook, drachtwacht, super werkte dat. Maar met een systeem haal je de oorzaak van problematiek niet weg, haalt enkel wat werk qua inseminatie zelf uit handen.
+1
mlkvhoudr
@jvt in nederland kun je bij ki organisaties het hele pakket kopen voor een vast bedrag is dat niet wat voor jou dan?

crv4all.nl/service/drachtwacht/
+1
achterhoeker2
@mlkvhoudr NEE NEEE , Gewoon een dekstier kopen, eerst die koeien drachtig zodat er tzt weer meer gemolken kan worden.
mlkvhoudr
@achterhoeker2 😄😄dat klinkt wel als een heel slecht advies van mij😆😆 doe niet wat ik adviseer joost ik herhaal doe het niet😄
jvt
@achterhoeker2 hebben losse stieren tussen koeien gehad en hebben we nog in een groep, geen effect, net zo slecht als bij insemineren.
+1
hofmiddelburg
@jvt Heb het zelfde probleem gehad. Ben een 3-wegkruising gaan doen, en het resultaat ging in één klap van zeer slecht naar zeer goed. Bij tweede kruising zak je wat in melkproductie. Wil je niet inleveren op productie kan ik je een rotatiekruising (gelijk terug kruisen met HF) aanbevelen. Scandinavisch roodbond of Fleckvieh zijn zeer vruchtbaar.
bio boer
@jvt als het genetisch probleem is kun je van alles proberen dat helpt dan niet of je er wat aan hebt geen idee 😉
Achso
@bio boer genetisch probleem?? Voeding bedoel je..
Arum
😀
+2
pietjepuk
@Arum Denk ook aan je zelf. Zeg niet dat een stier geen optie is maar never nooit niet los tussen de melkkoeien.
+4
Melkboer16
@pietjepuk een eigen stier! Geweldig advies, hoef je niet te sparen voor je ouwedag? En de stier brengt ook nog wat op als oe jouw te grazen heeft genomen
pietjepuk
@Melkboer16 zorg dat je de zaakjes goed voor elkaar hebt dan kan de stier nooit bij jou komen.
+2
Melkboer16
@pietjepuk een beetje low-budget uitvaart kun je met de opbrengst van de stier bekostigen!
+14
Frans1
@jvt ik weet niet of je mij bedoelt, maar omdat ik mijn resultaat genoemd heb ga ik daar wel een beetje vanuit,dus ff reactie.
Ik voel me totaal geen ondernemer, we boeren hier gewoon simpel, niks geen poes pas, en ik heb hier ook nog nooit opgeschept volgens mij, heb enkel genoemd hoe het hier gaat.
Grappig vind ik het om te lezen dat je als stumper gezien wordt omdat ik nog in een klein oud melkstalletje ons melkgeld bij elkaar maak, terwijl dat juist een van de redenen is dat er resultaat gehaald wordt. Je hoort mij nooit in topics over grote trekkers of machines of mooie gadgets, omdat dat niet in onze filosofie past.
Ik vind de melkprijs ook laag, heb niet anders beweerd, maar we moeten het er wel mee doen, en daar doen we ons best voor.
+1
jvt
@Frans1 Nee, was reactie op een eerder genoemde 5ct, meende door noorderling. Juist jij zou moeten weten omdat we elkaar persoonlijk kennen dat bling bling me weinig doet en respect heb voor iedere manier van boeren, of dit nu grootschalig, kleinschalig, biologisch of intensief is. Weet wel dat in moeilijke tijden een oud gezegde weer voor de dag komt: als je groot boer bent en het gaat goed, komt t geld met de riek binnen. Loopt het niet of zijn prijzen slecht, gaat het geld met de schop de deur weer uit....
bio boer
Aan de aan de reacties telezen dus een serieus probleem is gewoon wachten tot er boeren stoppen en minder melk op de markt komt wereldweid eerder wordt het niet duurder
+1
m uut m
@bio boer
Vandaar ook dat een goede opkoop regeling werkt.
mlkvhoudr
@m uut m daar krijg je geen bevredigend antwoord op van degenen die zeggen geen dier minder in nl dat blijft t grote manco een verdienmodel wat volgens veel collegas failliet is en niet meer goed komt maar een opkoopregeling uit den boze is ik heb daar nog geen rationele reden voor kunnen ontdekken. Dat er meer reductie komt met de maatregelen is dan het argument maar die gaan de sector toch ook echt weer extra kosten opleveren
+1
ted9
@mlkvhoudr Wij boeren willen ons niet laten kennen en geven niet op. Anders hadden we dat al wel gedaan.
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Dan blijf je in het wel bekende cirkeltje lopen.
amor
@bio boer ben bang dat je gelijk hebt
+2
Jan S
😀
buorman
@Jan S dus volgens jouw bepalen de Engelse inkopers de prijs voor de importmelk?
Of betalen ze liever over zeg maar de laatste liters liever de hoofdprijs om de binnenlandse liters goedkoop in handen te krijgen?
En mss is de Ned melk wel te duur........................
+1
Jan S
😀
buorman
@Jan S
Dat schreef ik dus;
''Of betalen ze liever over zeg maar de laatste liters liever de hoofdprijs om de binnenlandse liters goedkoop in handen te krijgen?''
Maar ook die kruik gaat zolang te water tot zij barst, als het binnenlandse aanbod te veel daalt tov de consumptie krijg je vanzelf een omslagpunt
+1
Achso
@Jan S ja, kostprijs +10 % zo ongeveer is de melkprijs in alle landen
Jan S
😀
mlkvhoudr
@Erik!!1979 ik weet er het fijne niet van erik. Ik dacht dat er wel afspraken te maken waren over totale ontzorging. Dat doet de concurrend van crv in dit gebied wel die nemen dan het hele op tijd drachtig krijgen van je over. Dat gebeurd of gebeurde ook wel bij een prikker hier, maar als die er op wil reageren doet die dat zelf wel.

kiservicesalland.nl/Info_en_Diensten/…
Case max
@mlkvhoudr goedemorgen dat doet crv nu ook compleet pakket veel betere stieren tegen veel lagere prijs en betrouwbare stierenkaart
Case max
@mlkvhoudr goedemorgen dat doet crv nu ook compleet pakket veel betere stieren tegen veel lagere prijs en betrouwbare stierenkaart
+1
Sjaakiee
@Case max crv een betrouwbare stierenkaart? Cynisich zeker
ted9
@Case max haha tuurlijk gebruiken ze dan stieren die een stuk betrouwbaarder zijn ook omdat deze ook betrouwbaarder zijn wat dracht betreft.
cjw73
@Case max veel betere stieren????? 🤔🤔🤔 daar hebben we het verder maar niet over.
Achso
@mlkvhoudr nemen ze dan de voeding ook over?
mlkvhoudr
@Achso nee koeien moeten dat nog steeds zelf opeten
+3
Achso
@mlkvhoudr vervelend Ik zie de CRV vertegenwoordigers net al een hap nemen van de TMR, sausje erbij..
Zolang we de rantsoenen aanpassen aan het kennis niveau van de veevoerboys, wordt het niks
+1
kwarkje
@Achso ze dromen bij crv over kaaskoeien die door de overheid een bepaalde plek in ons land toegewezen krijgen
Ik dacht eerst toen ik het las dat het een grap was
Daarna maar besloten dat ik heel tevreden ben met de stieren die ik nu gebruik
Geen crv iig, never nooit meer
Case max
Zou toch maar is complete pakket tegen licht houden ki salland is sperma handelaar zullen stieren inzetten waar veel op valt te verdienen met meest gunstige voor hun cijfers erbij stieren bij crv die echt niet voldoen gaan de kop af trouwens bij ki salland rommelt vreselijk kwa personeel
+1
pietjepuk
@Case max Heb even in je prikverleden gekeken want je zou bijna zeggen dat je tijdens je werk bij crv zit te prikken.
Case max
Absoluut niet Ps bent u wel veehouder of werkt u bij ki

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
409
DEELNEMERS
67
WEERGAVES
0