Supermarkten zetten zich schrap voor acties boeren: ‘Contact met politie en justitie’Originele beschrijving

Boeren dreigen met lege supermarkten. Een week voor Kerstmis willen ze de hele Nederlandse voedselvoorziening platleggen, onder meer door distributiecentra te blokkeren. De brancheorganisatie voor supermarkten neemt de dreiging serieus en zegt contact te hebben met politie en justitie.

Deel dit topic Supermarkten zetten zich schrap voor acties boeren: ‘Contact met politie en justitie’ (destentor.nl)

Boeren dreigen met lege supermarkten. Een week voor Kerstmis willen ze de hele Nederlandse voedselvoorziening platleggen, onder meer door distributiecentra te blokkeren. De brancheorganisatie voor supermarkten neemt de dreiging serieus en zegt contact te hebben met politie en justitie.

kwarkje

Bijlages

(klik om te vergroten)

Wat een mooie uitslag
Mensen staan massaal achter de boeren en hun acties

Laatste  |  

Reacties

Koeien boertje
Hoppa
Coen
@Koeien boertje , de Boerderij-winkels en de Landwinkels op het Platteland zullen een goede Kerst draaien, ze kregen gisteren al bestellingen voor de kerst door 😄
+1
BertK
@Coen zonder dit gerucht misschien ook wel. Een deel van de burgers heeft (soms) wel geld over voor voedsel met een goed verhaal.
Sjaakiee
@Coen de 1 zn dood de ander zn brood is dan wel toepasselijk😜
+3
van Ittersum
Ruim 1500 Friese actietrekkers paraat voor grote blokkadeactie van boeren en bouwers
Voor een grote blokkadeactie van ontevreden boeren en bouwers hebben zich in Friesland tot en met vrijdag al ruim 1500 deelnemers aangemeld.

Woordvoerster Sieta van Keimpema bevestigt dit aantal desgevraagd. De aanmeldingen komen sinds donderdag op gang. Er zijn 28 verzamellocaties bekend. Die variëren van Jubbega tot Flierterpen en van Boazum tot Beetsterzwaag.

Per locatie komen maximaal vijftig voertuigen samen, die vervolgens optrekken richting nog nader te bepalen blokkadeplekken. Gisteravond voerden Farmers Defence Force (FDF) en de bouwsector logistiek vooroverleg. Maandagavond laat of dinsdag wordt bekend of de actie doorgaat.

Betalend lidmaatschap FDF

Het bestuur van FDF studeert intussen op een model om de eigen actievoering te professionaliseren. Een van de opties is een betalend lidmaatschap. Zo kunnen onder meer ledenvergaderingen worden georganiseerd. Het bestuur heeft plannen om een eigen keurmerk in te voeren voor supermarkten, meldt Mark van den Oever op Facebook.

Het keurmerk zou de boeren een eerlijker prijs moeten bezorgen voor hun waar. ‘De FDF-bedrijfsleden worden dan als eerste ingedeeld als preferente leverancier en krijgen de hogere prijs. De andere boeren komen pas aan bod als er voldoende vraag is’. Deelname aan acties wordt verplicht. ‘Thuisblijven en wel beuren zit er niet in!’

Lees ook | Hoogleraar vreest het ergste: boerenblokkades bij distributiecentra lopen uit op ‘clash met legerinzet’

Supermarkten noemen het zinloos de consument en winkels te confronteren met lege schappen in de drukste periode van het jaar. Landbouwminister Carola Schouten zegt zich geen zorgen te maken. Het kabinet is volgens haar in gesprek met de boeren en ,,wat mij betreft blijven we dat ook”, zei ze vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

In de Eerste Kamer pleit een deel van de oppositie voor meer tijd voor de behandeling van de spoedwet over stikstofmaatregelen die donderdag met een nipte meerderheid door de Tweede Kamer kwam. Schouten wil de wet graag voor het kerstreces behandeld zien. Met name om grote woningbouwprojecten vlot te trekken is dat volgens haar hard nodig. ,,Anders schuift dat op en de tijd is schaars.”

Lees ook | Supermarktbranche: ‘Blokkeren distributiecentra brengt oplossing geen stap dichterbij’
+2
m uut m
@van Ittersum
Volgens mij begint Mark een beetje door te draaien.
+3
mlkvhoudr
@m uut m we houden t hier positief he 😉het lijkt er op dat fdf nu ook kansen ziet een verdienmodel voor zichzelf te creeeren, haar leden zeer pro actief te gaan mobiliseren en zelfs al kansen ziet om consumenten te dwingen om haar produkten af te nemen met het logo on the wat to a rich farmer and quit the enviroment bullshit.

Dat is pas denken in kansen wat die jongen doet 😉

Maar ik vind t oprecht enge teksten die hij nou heeft dus hoop maar dat hij verkeerd gequote is
+1
m uut m
jan w
@mlkvhoudr
Je zou de supermarkten ook kunnen vergelijken met CoffeeShops.
Er worden veel voedingsmiddelen verkocht die "illegaal" zijn.
mlkvhoudr
@jan w ik snap niet helemaal hoe je dat bedoeld jan, kun je het nog even toelichten?
+5
van Ittersum
@m uut m fdf gaat nu iets doen waar ze juist tegen protesteren. Dat anderen/hun gaan bepalen wat jij moet doen. Was in Frankrijk ook al niet zoiets dat de boeren elkaar onder druk zetten om mee te doen, zoniet wordt je met de nek aangekeken en ....

Wat hebben FDF, PVV, PvdD , SP dan met elkaar gemeen? Hoop dat ze de komende weken tot rede komen
+1
m uut m
@van Ittersum
Mark den Oever gaat Arjan Schuiling achterna.
Ze houden het niet vol en hebben snel hulp nodig.
de jonge
@m uut m en die conclusie kun jij zo trekken omdat ze een andere visie hebben dan jij??
mlkvhoudr
@de jonge ga jij verplicht demonstreren als het bestuur van de fdf dat van je eist? Dat past naar mijn idee zo niet bij de nederlandse" dat bepaal ik zelf wel" mentaliteit. Vandaar dat het er de schijn van heeft dat mark het gevoel met de achterban aan het kwijtraken is. Maar misschien schat ik t wel fout in en is er 100% opkomst als mark dat wil
+3
Twentsch Land
Ik kom in ieder geval niet als hij het denkt te moeten verplichten en hij gaat ook niet bepalen dat mijn geproduceerde voedsel achteraan in de rij komt indien ik geen lidmaatschap neem !

.@mlkvhoudr
+2
m uut m
@de jonge
Dit is geen visie meer maar waanideeën!
rene-de-jong
@m uut m Het werkt in ieder geval beter dan de "strijd kreet" van de vechtmachine: "LTO-voorzitter Marc Calon dreigde al met hardere acties."
boerderij.nl/Home/Blogs/…

Het is gewoon een super team op dit moment, laat ze maar effe....
En ja financieel moeten zij ook gesteund worden, zij moeten het doen zonder een hele rits subsidies.
Zij verdienen wat die andere voorzitter KRIJGT.....
hans1980

Vieze kop , reactie eronder veel steun
Farmer_
@hans1980 Moet je het verhaal tot t eind lezen.
dagelijksestandaard.nl/2019/12/…
verwijderd
kwarkje
@van Ittersum wanneer het juist verwoord is heb je toch de keuze om lid te worden?
Pluto
Dat je als supermarkt contact opneemt met politie en ?????. Dat verhaal over dezelfde belangen klopt dan ook niet helemaal . Als je als CBL ballen had zou je met FDF contact opnemen !!.
kwarkje
Er zijn al supermarkten die aan het hamsteren zijn bij de groothandel👌
+1
Detukkeroettwente
Alle supermarkten op hetzelfde moment volledig LEEG KOPEN, alle benzine stations blokkeren twee weken lang, weten waar die oude legertrucks geparkeerd staan , handel blokkeren, op en afritten dicht gooien, en alles tegelijk En geen plietsie die er wat aan kan doe , lekker pu !!!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!