Boeren kunnen borst natmaken

Europa staat aan de vooravond van een nieuwe revolutie, een groene. En de boeren zullen er aan mee moeten doen. Hoewel het gevecht over de nieuwe meerjarenbegroting (2021-’27) nog lang niet is beslist, is wel duidelijk dat minimaal 25 procent van de EU-begroting aan klimaatbeleid gaat worden besteed. Oók het landbouwbudget dus, dat bijna 40 procent uit de EU-begroting hapt.. Tegelijkertijd is duidelijk dat er op landbouw zo’n 5 procent beknibbeld gaat worden, omdat de EU ook andere prioriteiten heeft te financieren. Dat gaat pijn doen.

Bron

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Nederland pleit in Brussel voor zogeheten ecoregelingen, waarmee vergroening versneld moet worden. Het is iets wat Huitema van harte steunt vanuit het Europees Parlement. Het geeft lidstaten relatief veel vrijheid om beleid in te vullen en komt er op neer dat als een boer met een goed voorstel komt dat bijdraagt aan de biodiversiteit en de klimaatdoelen, hij kan rekenen op extra geld.

Maar het zagen aan de directe inkomenssteun zal tot onzekerheid leiden en daarmee verzet, zeker in landen in het oosten en zuiden van Europa, die relatief veel landbouwsteun ontvangen. Huitema pleit voor eerlijkere (dus hogere) voedselprijzen. „Boeren hebben liever minder inkomenssteun en een eerlijkere prijs voor hun product. Niet dat het verlies dat zij maken, wordt gesubsidieerd.”

Betekent dat de consument het gelag mag betalen? Deels. Het gaat ook om een betere herverdeling binnen de voedselketen waardoor boeren sterker komen te staan. Huitema: „Maar we hebben nog nooit zo weinig voor ons eten betaald. Een brood zou misschien 2 cent duurder worden.”
+1
DeBoerin
2 cent extra melkgeld en 5 % minder inkomenssteun : ik zeg doen 😃
rene-de-jong
Hoeveel eten wordt en nu weggegooid ??
Uit weelde in Nederland best nog wel een beetje wsl.
Maar over heel Europa gezien nog niet zo veel dacht ik en betrek je Afrika er bij dan is er al ietsje te weinig...

Dus allemaal groen en wel, klimaat en bio-divers ... als we Europees 50% minder maken dan is er wel een probleempje dacht ik (bij 5% ook al).
Van de bomen van Fransie Timmerman kunnen we niet eten volgens mij.

Nu hebben ze in China (en Polen ook al) Afrikaanse Varkens Pest, nou de karbonaatjes zijn niet aan te slepen en kippenpootjes idem....
En allemaal een elektrieke auto is ook mooi maar als de stroom daarvoor uit een kachel in de Eemshaven moet komen helpt dat nog nait zo veul.....

De geschiedenis gaat zich herhalen.....
+1
duitser
@rene-de-jong kan me geen ruk schelen of andere landen te vreten hebben of niet. Ik wil gewoon goed inkomen zonder poespas
+1
weurding
@duitser jawohl.... krapiert
rene-de-jong
@duitser En dat kan dus door de groenen nog wel eens rap zover komen....
Farmer_
@rene-de-jong Dat geloof je toch zelf niet 😆
Pluto
Groene revolutie ????. Die van de afgelopen decennia heeft nogal bij gedragen . We worden dagelijks om de oren geslagen dat de wetgeving welke averechts heeft gewerkt en das allemaal de schuld van de boeren !!. Ik heb weinig vertrouwen in dat nieuwe GLB. Dat heeft ook te maken met het gegeven dat de inspraak ronde waarbij je digitaal vragen kunt beantwoorden over het nieuwe GLB , Het is niet mogelijk deze vragen naar waarheid te beantwoorden .
mlkvhoudr
Zolang t niet mijn borst is zie ik mogelijkheden
+1
Adaptief boeren
@mlkvhoudr laat het liefst een ander mijn borst nat maken 😆

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0