Lege schappen met de kerstdagen, nieuwe boerenactie

Er zijn plannen voor weer een nieuw protest van boeren. Doel is nu de voedselvoorziening in het land stil te leggen in de week voor Kerstmis. Maandag zal actiegroep Farmers Defence Force in gesprek over de actie.

Foto: Shutterstock.com
In een brief wijst Mark van den Oever van de actiegroep op een bericht van één van de leden van de groep over de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De boer zou destijds de 'meest gewaardeerde burger' zijn, zo staat er. "Hoeveel kan een mens vergeten in 75 jaar." En verder: "Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden."

"Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument"
Dat bracht de actiegroep op het idee voor een nieuw protest. "Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang." Daarom zou een actie met de voedselvoorziening wel eens goed zijn om het geheugen op te frissen. In besloten groepen wordt er al gesproken met mensen die mee willen doen met de nieuwe actie.

Deel dit topic

Reacties

+25
frank post
De boer werd destijds gewaardeerd om dat voor voedsel zorgde, als je nu de voedsel voorziening blokkeert doe je exact het tegenovergestelde, met ook de tegenovergestelde waardering?!
+2
slagroomvla
@frank post Inderdaad, lijkt meer op een treiter actie, raakt de boosdoener, het kabinet verder niet!
+2
rene-de-jong
@frank post Gun u zelf toch een weekje vrij, de waardering zal na die week vele malen groter zijn
frank post
@rene-de-jong stel dat ik een week geen melk lever....het melken en voeren gaat gwn door, als ik dat niet doe komt er na week nix doen ook geen melk meer
driekus 001
@frank post En daarom kunnen we geen vuist maken. Iedere dag is er melk, gaat gewoon door en weinige kunnen maandje melkgeld missen. Anders was dat de manier, mits de melk niet uit Polen komt want daar gaat de retail ze dan halen.
+1
Bartlehiemboer
Ik zou lege schappen voorstellen en een kijkje op de {levende kerst} stal. Kom maar met je pannetje naar de boer. 1 liter melk 1,50 2 e liter gratis omdat het kerst is en de boeren de beroersten ook niet zijn
cowboys
@frank post Niet iedereen heeft een goeie neventak. En als je inkomen alleen uit de melkveehouderij moet komen is dat inkomen omgerekend naar geïnvesteerd vermogen en aantal werkuren per jaar bitter slecht .
+2
frank post
@cowboys totale overige opbrengsten waren vorig jaar 2,35 (waarvan toeslagrechten het grootse gedeelte is). Gemiddelde van de studiegroep is 5,47 dus ik presteer onder het groepsgemiddelde qua neveninkomsten.
Dus net als bij de meeste boeren is ook bij ons rendement op geïnvesteerd vermogen slecht. Maar als je hoog rendement wilt hebben uit de bedrijfsvoering moet je gwn niet in Nederland boer worden. Daarvoor zijn grond en productie rechten te duur. En die zijn zo duur omdat.....boeren ze kopen:)
Albert Altena
@frank post Juist frank. Dit werkt averechts.
Beter zou zijn het gratis aan te bieden.
+1
@frank post dat is de enigste manier om burgers bewust te maken van de plannen van Den Haag.. ik denk dat 90% achter ons gaat staan.. dan maar geen kerstdiner
+12
frank post
@Oudekoeuitdesloot ik zie het echt anders, 90% staat achter ons omdat we een gezamenlijke "vijand" hebben; de politiek. Degene die er voorzorgt dat er geen kerstdiner is word niet populair.
Bietenbrug
@frank post het is bedoeld om de linkse plantenknabbelaars met de neus op de feiten te drukken dat hun groenvoer ook door de boeren geproduceerd wordt.
frank post
@Bietenbrug oké....je wilt dan alleen aardappels groente fruit uit de supermarkt weren? Ook dat zou ik geen slim plan vinden.
+1
Koeien boertje
@frank post loop toch niet zo te azijnzeiken en steun groenlinks en d66, doe een gedeelte van de veestapel weg en ga sojabonen verbouwen.
De eerste stap begint bij jezelf.
Wij willen gewoon gezellig een beetje doorboeren.
Rond de kerstdagen gebeurd dat echt niet.
Maar als dat een week voor de tijd gebeurd kun je er mooi een statement mee maken.
+3
frank post
@Koeien boertje tja, ga je gang, maar ik vind het geen goede actie, zie dan meer in het plan van dwars, koop schap leeg en doneer het bij voedselbank, dan doe ik wel mee
Bartlehiemboer
@frank post Laten we het dan maar alle twee doen. We moeten hier geen twee deling door krijgen
+2
driekus 001
De retail, die moet je aanpakken. Die bepaalt wat voedsel kost niet de consument.
+5
marcel r
Volgens mij zijn er op dit moment maar 2 dingen zeer belangrijk voor de landbouw :
1.) Zorg dat de kritische depositiewaardes op natuurgebieden omhoog gaan.
2.) Bewijs dat ammoniak uitstoot vanuit de landbouw geen negatieve gevolgen heeft voor natuur.

Zorg in de tussentijd, dat de schade zo beperkt mogelijk is, door een juridisch houdbare tussenoplossing te bedenken waardoor iedereen tijdelijk door kan.

Prijzen komen uit de markt.
Misschien in een later stadium aan de orde stellen, maar niet nu.
+8
dwers
Kinderachtig manier van actievoeren, als je niet meewerkt, krijg je dit lekker ook niet.
+1
matt
Hamsteren gaat vanaf vandaag al beginnen.
+7
de jonge
Waar ziet 1 van jullie dan staan dat er met de kerstdagen lege schappen zijn.....lijkt mij verstandiger eerst maar eens af te wachten wat de verdere plannen zijn ( en die weet ik ook niet,net zo min als jullie neem ik aan)voordat er verdeeltheid komt. dat is precies wat de staat wil ...dat er sommigen zijn die dat nu nog niet snappen is echt jammer.
+1
frank post
@de jonge nou, in de kop er boven, maar die kan er ook boven "geplakt" zijn, dus idd wachten we maar ff af
de jonge
@frank post inderdaad,maar even afwachten,in mijn beleving maakt de media zijn eigen verhaal ervan, althans ik heb het in de brief van fdf niet specifiek gelezen dus is het volgens mij tot nog toe een beetje stemmingmakerij met een doel......
+2
vrije boeren
Mensen hebben tijd genoeg om te hamsteren . Laat iedereen maar zien wat het gevolg van lege schappen zijn . Kunnen ze wennen aan de toekomst als er geen boeren meer zijn.
+6
Blokkeren de hele ZOOI , deze onzin over stikstof/amoniak /lachgas/butagas/ huilgas MOET van tafel, DIT MOET STOPPEN.Het gaat nergens over.
Adaptief boeren
@Detukkeroettwente en Tukkergas!
Twentsch Land
Tukkergas bestaat niet....waait hier over vanuit de pruus !

@Adaptief boeren
+7
Jan S
😀
+4
de hoef
Quote Reactie van @Jan S:
Dan kun je beter regeringsgebouwen bezetten of

dat heeft pas echt zin mee de kerst
+2
andrestouwe
Waarom zou een actie tegen de supermarkten een actie tegen het volk zijn? Het is tegen "het gemak". zorg dat je de alternatieven bekend maakt bij de actie, zoals de plaatselijke bakkers,groentezaken en boerderijwinkels. Zorg dat je een alternatief bied voor de alles in 1 grootgrutter die leveranciers uitwringt tot het bot.... Het is de uitgedragen boodschap die de actie maakt..(of breekt)...
+12
Realisme
Als deze blokkade er komt dan lacht de politiek zich suf. Want die zit nu in de maag met een sector die veel steun geniet onder de bevolking. Dat word dan rap minder.
+6
Melkboer16
Ik denk dat je de publieke goodwill verliest met lege schappen! Mensen willen met kerst lekker en veel eten of dat nou thuis of in de horeca is! Willen we ze tegen ons in het harnas jagen dan moeten we vooral de voedselvoorziening stilleggen.
Dan wordt het geen fijne kerst voor boeren met burgers als schoonfamilie 🙁🙁
+2
torrarica
@Melkboer16 Helemaal mee eens.
+1
Bietenbrug
@Melkboer16 een kerst zonder eten overleef je wel, maar als er straks geen boeren meer zijn en je afhankelijk van het buitenland bent moet je dan ook niet piepen als die een paar maanden niet leveren. Daarom gaan we blokkeren dus, de consument even goed met de neus op de feiten drukken dat de boeren van levensbelang zijn.
+7
Grasbaal
@Bietenbrug Met de boel plat gooien vlak voor kerst schiet Landbouw NL echt in eigen voet, waar denk je dat al die groenten, vlees. brood en zuivel dan heen moeten??.
robbies
@Grasbaal naar de boer?
cowboys
@Grasbaal De bio vergiste in ermee.
+2
JappieJo
@Groen1 tjonge jonge die media laat zich lekker opnaaien door een paar appjes
weurding
@JappieJo en wat laten de boeren zich dat ook vaak doen
+4
dwers
Koop dan als boer zelf het zuivelvak leeg, en geef dat dan aan de voedselbank, zo vlak voor de kerst.
Dat geeft wel goodwill.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @dwers:
Koop dan als boer zelf het zuivelvak leeg, en geef dat dan aan de voedselbank, zo vlak voor de kerst.Dat geeft wel goodwill.

Gewoon aan iedereen gratis aanbieden bij de ingang. Koeltrailer huren, naar je eigen melkfabriek, trailer vol kopen en een rondje maken. Akkerbouw wil vast ook wel meedoen met een hutspotpakket of noem eens wat anders. Zorg dat je een gratis, complete nederlandse maaltijd in een doos aan kunt bieden. Daar wordt over gepraat ipv geklaagd.

Beperkingen, blokades etc. wekt alleen maar ergernissen op. Maar ook de lokale ondernemers tref je hiermee, wat leg je de franchise nemer uit je dorp bij de nieuwjaarsborrel uit? De beste week van zn jaar onderuit geschoffeld en de strop om zn nek hebben wij aan mogen halen? Ook daar zitten de marges niet, maar worden wel mede slachtoffer.

De AH/Campina boerderijdagen kun je ook wel een kruis doorzetten. De moeite en inzet van afgelopen jaren fakkel je ook in een dag af. Alles voor niets. Leg dan de belastingdienst en het CJIB 1maand plat in ploegendiensten, dat is win-win-win ipv verlies van goodwill en inkomsten. Want onze eigen producten gaan doorgedraaid worden ivm houdbaarheid, wat een succesformule.
+2
Jan S
😀
+5
achterhoeker2
FDF doet nu het zelfde wat zij de LTO verwijt n.m onderhandelen/actie voeren zonder mandaat van sector.
+1
spotmelker
Dit lijkt wat hak op de tak actie. Waarom niet even een aantal grondmonsters trekken in N2000 gebieden waar het goed gaat en een aantal in gebieden waar het slecht gaat met de wensnatuur. Dit vergelijken en kijken welke 'teeltmaatregelen' de TBO'S vanaf 2004 genomen hebben. Dan wordt duidelijk waar de geldcrisis zit. Kan nog mooi even voor de Kerst.
Jeroen745
Afwachten wat daadwerkelijk de actie word...
+3
Herbert
Het lijkt erop dat alleen de grote supermarkten aangepakt gaan worden. Er worden lijsten gemaakt van boerderijwinkels, groentewinkels en slagers die gewoon open blijven zodat iedereen gewoon boodschappen kan doen. Prima actie dacht ik als de uitwerking zo lukt. Mensen zonder eten laten staan is inderdaad geen oplossing.
+3
Noorderling
@Herbert
En de frenchisenemer uit het dorp is geen mkb er? En de jeugd die er werkt 2weken thuis? Denk toch eens even na. Je treft ook mensen die dicht bij je staan, leg dat maar uit en hoeveel opendagen ga je komend jaar organiseren om het te proberen compenseren?
kwarkje
@Noorderling volgend jaar geen open dagen wanneer er geen boeren meer zijn
De retail doet wel mee met de actie
Die waardeert het beste voedsel enorm
Dat willen ze in de toekomst ook in de schappen houden
Kan de supermarktmanager ook een keer op kerstskivakantie met het vliegtuig
Noorderling
@kwarkje
Niet overdrijven, problemen ontstaan pas als je niet stil blijft zitten.
kwarkje
@Noorderling standaard bestuurders antwoord: ik maak ze bang met een worstcase scenario, dan doen ze wel water bij de wijn
Stil zitten hebben we als sector met de paplepel geleerd
Ze hebben ons alle hoeken van de kamer laten zien en jij wilt nog een portie extra klappen?
+1
Noorderling
@kwarkje
Moet je wel geloofwaardig blijven tot op zekere hoogte, met fosfaatrechten had je op jouw manier ook al 5x failliet moeten zijn.

Leg de pijn waar het vandaan komt, staatsbedrijven, overheid etc. Niet je grootste klant! Heb nog geen winkeleigenaar gezien die door internetwinkels z'n klanten maar met stokken wegjaagt omdat het allemaal niet eerlijk zou zijn. Klant is koning, hoever we er soms ook vanaf staan.
+1
kwarkje
@Noorderling eerste alinea is pijnlijk
Cbb zittingsdatum staat genoteerd
Ik wil je er op wijzen dat er maar een paar mensen op de hoogte zijn van de exacte actuele situatie hier
Dat jij daar een mening over hebt moet je maar blij mee zijn, onderbouw het maar. Kansloos
Tweede stuk: de essentie is dat Den Haag niet luistert
Zorg daar even voor, zijn we snel klaar
Farmer_
Bij distributie vrachtwagens tegenhouden die biogroenten/producten bij zich hebben, kan de normale Nederlander wel kerst vieren.
Melkboer16
Ik zie wel wat men volgende week beslist om als actie te gaan doen! Tot nu toe allemaal speculatie en heb net de speculaas op!
Blokkades doe ik niet mee en zal een haas extra schieten voor de kerst! Schappen leeg met kerst os niet de oplossing!
verwijderd
+1
matt
@LTO-VOORZITTER weer een nep account ?
kwarkje
@LTO-VOORZITTER jij hebt reserves genoeg
Koeien boertje
@LTO-VOORZITTER zet je er ook nog ff je telefoonnummer onder 🤣👊🍺
Pluto
Zoals het nu ligt wil Schouten onrust zaaien in het collectief . Het is Aalt Dijkhuizen die gevraagd heeft om extra actie om meer druk op de ketel te zetten . Ze praten en komen geen ruk verder . Niet toegeven kan een tactiek zijn ,,, niet beseffen is onkunde en heeft grote gevolgen . Carola mag met kerst uit gaan leggen waarom er geen voortgang gedragen voortgang is .
+1
kwarkje
@Pluto heb je de motie Geurts/ Harbers gezien😂😂😂
tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/…

Wat een klucht
frank post
@kwarkje ja, ik ben hier dan te simpel voor wsl, maar moeten ze echt een motie indienen voor er serieus naar gekeken word??? Wie zet nou wie voor de gek, schouten / het collectief, Geurts / schouten
Jan S
😀
verwijderd
Melkboer16
@LTO-VOORZITTER smakeloos om je uit te geven voor LTO-voorzitter!
Ik weet niet op wie jij doelt maar stuk voor stuk ze lopen alllemaal hun schoenen stuk!
+1
weurding
@Melkboer16 denk toch eerder dat het zitvlak van hun broek versleten is dan de zolen
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
maar stuk voor stuk ze lopen alllemaal hun schoenen stuk!

😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂
Farmer_
[quote="@Melkboer16" p="1687342"] maar stuk voor stuk ze lopen alllemaal hun schoenen stuk!

Naar Den haag?
verwijderd
+1
Koeien boertje
@LTO-VOORZITTER met praten hebben jullie de laatste jaren veel bereikt, ahum
Volgens mij ben jij gewoon een trol die hier ff je gal loopt te spugen.
Wacht maar rustig, de dag voor de actie die er komt staan jullie landelijk je hachje te redden.
Wens je veel succes hier de komende week
Pluto
@LTO-VOORZITTER Carola wordt getriggerd door haar ambtenaren . En ze kan best haar best doe hoewel ik daar niets van merk . Ze komt niet verder als woordvoerder van een geheimzinnig ministerie waarbij waarheid totaal ondergeschikt is geraakt aan zelfbescherming en manipulatie . Zie het optreden van de voorman van het RIVM!.
Koeien boertje
@Pluto in de zak vanavond, niet lief geweest
kwarkje
@Farmer_ het is geen spel
groeier
@Farmer_
Nu wel even taai blijven, de landbouw mag wel wat meer waardering krijgen. We hebben nog meer dan voldoende andere opties.
+2
Bietenbrug
@Groen1 Jan Brouwer snapt de ernst van de situatie nog niet helemaal. Het is een zaak van leven of dood voor de Nederlandse boer maar ook burger. Zonder Nederlandse boeren mogen we dan minderwaardige rotzooi uit Oekraïne, Argentinië, Brazilië,Afrika enz eten met alle gezondheidsrisico's van dien!
+1
@Bietenbrug De distributie centra zullen wel beveiligd worden tegen die tijd, dan alle aan en afvoerwegen blokkeren rondom die centra, en niemand kan er wat aan doen !!!
+2
kwarkje
@Bietenbrug Wanneer Rutte het leger inzet moet hij wel zeker weten of ze wel gaan doen wat hij wil
Of gaan ze zich aansluiten bij ontevreden:
BOEREN
LEraren
Verpleegkundigen
Politie
Bouw
Etcetera etcetera
Zou lachen zijn.
Halen we hem uit het torentje en veroordelen hem voor het geschade vertrouwen
En de rest van zijn volgelingen ook
Koeien boertje
@kwarkje dan moeten die zich er ook maar bij aansluiten
Koeien boertje
@Koeien boertje 13 december nationale stakingsdag
+2
rene-de-jong
@Koeien boertje Dan zijn straks alleen de natuurvrienden nog aan het "werk" mooi man
kwarkje
@Koeien boertje ja...
en dan halen we hem uit zijn torentje
Laten we hem zien wat er aangericht is onder bijna 10 jaar Ruttatuur
Erik!!1979
@kwarkje ik denk dat dit inderdaad het probleem is. Er heerst hele grote ontevredenheid. Niet alleen bij de boeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0