Voeding trekt de kar voor DSM

Speciaalchemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal een hogere omzet in de boeken gezet. Die stijging was voornamelijk te danken aan de tak voor voeding. De materialentak kampte met een kwakkelende Chinese en Europese auto-industrie. Niettemin handhaaft DSM zijn verwachtingen.

De totale omzet steeg met 1 procent tot een kleine 2,3 miljard euro. Op eigen kracht stegen de onderliggende opbrengsten bij de voedingsdivisie met 4 procent tot ruim 1,5 miljard euro. Bij de materialendivisie, die bijvoorbeeld plastics, coatings en kunstharsen voor de industrie maakt, was sprake van een omzetkrimp van 7 procent.

Door aanhoudende zwakte in de Chinese en Europese autobranche zat vooral de verkoop van hoogwaardige plastics in het slop. Die sector kampt naast de gevolgen van de handelsoorlog ook met afzwakkende wereldwijde economische groei.


Bij voeding was de verkoop van ingrediënten voor diervoeding „solide”, terwijl de resultaten bij voedingsstoffen voor menselijk gebruik iets minder waren. Op vlak van diervoer heeft DSM nog enkele grote onderzoeksprojecten lopen. Zo wil het concern eind 2020 of begin 2021 de markt op met een voedingsstof die methaanuitstoot door koeien moet tegengaan.

„In een zeer ruwe schatting verwachten we dat de totale markt hiervoor zo’n 1 à 2 miljard euro waard is”, zei financieel topvrouw Geraldine Matchett over het project, dat de naam Clean Cow draagt. Volgens Matchett lopen bij andere bedrijven vergelijkbare projecten, maar is DSM het verst gevorderd met de methaanverlagende toevoeging. „We hebben onderzoek gedaan in Canada, Europa en Nieuw-Zeeland, dus we hebben al het papierwerk al.”

Deel dit topic

zuivelarbeider

Reacties

Willie2
Wie gebruikt het spul 'Rumistar' van D.S.M.? Dat spul dat het ureum/stikstof(N) doet verlagen? Volgens mij werkt het alleen als het aandeel snijmais(zetmeel) hoog is. In Nederland (zeker in veenweidegebied) wordt er gemiddeld gezien niet genoeg mais gevoerd om het voldoende effectief te laten zijn. Bovendien heeft het spul het meeste effect bij verse snijmais om het bestendiger te maken...
kwarkje
@Willie2 verse mais kun je niet bestendiger maken
Gewoon niet vers voeren is het meest eenvoudig en effectief
Willie2
@kwarkje Doe ik ook nooit, ik laat hem standaard 6 weken dicht liggen...
kwarkje
@Willie2 liever half jaar
+1
Willie2
@kwarkje Klopt dan worden de celwanden beter aangetast door het zuur wat in de kuil zit, dan komt het zetmeel beter vrij op pens-niveau.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!