Tot hier en niet verder

Je bent nooit te oud om te leren:

Na mate we langer boer waren, merken we dat het produceren van melk niet zomaar iets is. Dat het echt een behoorlijke prestatie van een koe is om voor ons melk te maken. (Waarschijnlijk zullen veel moeders die borstvoeding hebben (ge)geven dit beamen). Waar onze visie met gras in het voorjaar heel goed ging, veranderde dit structureel de langste dag van het jaar 21 juni. In de zomer verandert de kwaliteit van het gras en daarmee de prachtige plaatjes van grazende koeien in een structurele ondervoeding van onze dieren.
Vooral richting de winter wanneer we onze koeien alleen nog maar kruidenrijk hooi uit het natuurgebied voerden. Geen gladde vacht, geen vrolijke koeien, maar koeien die met een gekromde rug moeite hadden om zichzelf warm te houden.

Lees hier de complete column van Boer Bart: boerbart.nl/tot-hier-en-niet-verder/

Deel dit topic

Reacties

+2
de jonge
De eerste verhalen die ik een aantal jaren geleden van hem las leek hij me nogal overtuigd van zijn eigen gelijk en vond ik hem nou niet zo netjes spreken over de gangbare landbouw,maar nu hij dit verhaal heeft zou je er dus uit kunnen concluderen dat als je het land niet genoeg voedingsstoffen geeft de dieren ondervoed raken met alle gevolgen van dien en de bemestingsnormen dus omhoog bijgesteld dienen te worden..........
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
als je het land niet genoeg voedingsstoffen geeft de dieren ondervoed raken met alle gevolgen van dien

Dat is nu precies waar het om gaat. Fosforgebrek kennen we al jaren, stikstofgebrek ook en gaat nog erger worden met het terugdringen in het voer.....De overheid maakt zich schuldig aan dierenkwelling en dat is zeer ernstig!
+3
Holstein
Eerlijk verhaal van Bart. En ooit, in de verre verre toekomst komen, komen ook andere mensen in Nederland er misschien achter dat al die (gangbare) boeren het eigenlijk best goed voor hadden met hun vee en het eigenlijk helemaal niet zo gek deden. En wie weet, krijgen de overgebleven boeren dan wel de waardering die ze al zo lang verdienden.
weurding
Tja... een Cruijff einde. Wat niet kan kan niet
mlkvhoudr
Volg hem wel een beetje een jaloersmakend relaxte bedrijfsvoering van buiten af. Kan de eerlijkheid waarderen.
+4
jan.1
Eerlijk verhaal,voor de wat oudere onder ons en daar val ik ook onder ,we weten allemaal waar we vandaan kwamen,percelen vol boterbloemen,(Iets giftig)zuring en stekels...Kleine en smalle akkers met greppels en einde weide seizoen was er een flinke besmetting onder het vee van van alles en nog wat.
Gaande weg de tijd werd alles aangepakt,grotere percelen,verkavelen,kilveren en alles opnieuw gedraineerd
Het beste graszaad werd gebruikt en alles ging voor de hoogste opbrengst en dankzij studie dagen die elk jaar werden georganiseerd om het resultaat elke x maar weer te verbeteren.,kwamen we elke x weer een stuk vooruit.
Elk jaar volgden we de ontwikkelingen op de vele proef boerderijen die ons land rijk was,vooral de dagen op de waiboerehoeve waren favoriet.
Dit alles is weg bezuinigt de afgelopen 20 jaar, kennis wordt gelukkig nog gedeeld ,maar nu denkt men vooral in de politiek dat alles weer naar ot en sien tijdperk moet,mensen die 25 hoog vanachter een buro en nog nooit 1 stap in een stal hebben gezet denken nu te weten hoe de landbouw eruit moet zien.
Dat ziet er niet goed uit voor de boeren en zijn vee.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
, kennis wordt gelukkig nog gedeeld

Computerwijsheid, dat is geen echte kennis.
sorry
@jan.1 vond je het dan een zooitje bij bart in het land?
+1
jan.1
Quote Reactie van @sorry:
vond je het dan een zooitje bij bart in het land?

Zie russen en veel geel spul,daar waar nog wat staat....,koeien op de foto zijn te mager,die mooie beesten verdienen een beter stuk land,vol met groen raaigras.
+1
rene-de-jong
Goed & eerlijk verhaal Bart !
Nodig Wiebren eens uit; ook natuurland kan simpelweg NIET zonder mest.
+1
sorry
@rene-de-jong duivenmelken is wat anders dan koeien melken
+1
m uut m
Waar hebben jullie het allemaal over het gras is niet het probleem maar de koe. De jersey is veel te melktypisch om het alleen op gras te doen (gangbaar of biologisch) en is gewoon zetmeel nodig omdat die zo gefokt is.
Wil je puur gras voeren dan zal je een dubbeldoel rassen moeten gebruiken.
Volgens mij kruist @Jan S zelfs in met bb .
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Selenium en koper zijn/waren hier altijd laag.
Bij het jv altijd mineralen emmers in het land.
Melkkoeien krijgen mineralen opmaat bijgevoerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0