DDB publiceert informatie over site RFC en ratings

Persbericht
Op de site van Melkvee.nl werd op 22 november j.l. door Jan Willem Ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, gereageerd op het DDB persbericht: RFC Ongenaakbaar op de Amersfoortse apenrots. In zijn reactie stelt Ter Avest onder andere dat, zodra Fitch of Standard & Poor’s een rapport publiceren, FrieslandCampina dat altijd zo snel mogelijk plaatst op haar website met een link naar het rapport.

Op 22 november was de beoordeling van Fitch over 2019 inderdaad te vinden op de website van FrieslandCampina, aldus Melkvee.nl. “De rating en de link naar het rapport, stonden al die tijd op de site. Ik ben het dus oneens met de bewering dat wij informatie zouden hebben achtergehouden”, aldus Ter Avest.
De DDB voelt zich genoodzaakt hierop te reageren aangezien wij vinden dat Ter Avest met deze uitspraken onze integriteit aantast. De DDB heeft bewijs in bezit, die het tegendeel aantoont van hetgeen door Ter Avest wordt gesteld omtrent de publicatie van de ratings.
Op de RFC site stond op 16 november 2019 slechts het Fitch rapport van 2018.

Aangezien het persbericht van Fitch al dateert van 17 september 2019, had dit bericht op 16 november zeker zichtbaar moeten zijn op de RFC site onder credit ratings. Dit was niet het geval.
Aantoonbaar heeft RFC pas na 16 november de site aangepast.
Ook ten aanzien van de rating van Standard & Poor’s d.d. 19 april 2019 , heeft er zeker tot en met 16 november ten onrechte als rating een BBB+ /A-2waardering gestaan. Terwijl de rating van april 2019 door S&P was bijgesteld naar een BBB /A-2 rating. Ook dat wordt aangetoond met het bewijs van de DDB.

Daarom herhaalt de DDB dat RFC de leden essentiële informatie heeft onthouden. Informatie die de leden vóór aanvang van de RFC najaar bijeenkomsten, hadden moeten kunnen vinden om een oordeel te kunnen vellen over de kredietwaardigheid van RFC.
Door te blijven volhouden dat de ratings wel én correct op de site stonden, voed RFC de vertrouwenscrisis. Of wil RFC dezelfde kant op als ABN AMRO die door de rechter werd beboet voor het niet tijdig melden van gevoelige informatie die belangrijk was voor haar aandeelhouders?

De screen shot van de site van frieslandcampina.com op 16 november is te vinden op de DDB-site: ddb.nu/site/assets/…

Namens het DDB Bestuur,
Sieta van Keimpema, voorzitter

Deel dit topic

Reacties

+6
rene-de-jong
Deze tante heb je niet zomaar klem, die bijt zich vast !
Ter Avest heeft vast wel een smoesje.... traag internet, update, virus.....
+1
de haasen
@rene-de-jong het is het wanbeleid van RFC . en wederom de leden melkvee houders voor de gek houden . WAAR OM ZIJN DE RATINGS NIET GEPLAATST VOOR AANVANG VAN DE NAJAARS-VERGADERINGEN . ??????
Sjaakiee
Welnee niks aan de hand😉
+4
Noordoost
Grijp ze Sieta
+5
Melkboer16
Sieta heeft volgens mij nog een persoonlijk appeltje met RFC te schillen! Vecht dat dan uit via persoonlijk contact en niet publiekelijk via soc media!
Van Keimpena melkt zelf niet eens meer en dat is niet voor niks!
Volgens insiders zijn ze al wat jaartjes gestopt.
Sjaakiee
@Melkboer16 vant herfst molken ze nog
+8
Jan S
😀
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Melkboer16:
niet publiekelijk via soc media!

Wat is het probleem? De woordvoerder van rfc is aantoonbaar aan het jokken, en jij vindt dat prima?
Jawis
@Melkboer16 (wannebee) regiobestuurslid?
+2
mlkvhoudr
@Jawistreurwilgopmerkingen dit
+1
arjen90
@Melkboer16 Doet er ter zake of ze niet melkt of wel melkt? Daar gaat het nu niet over, het gaat er om dat RFC wel of geen informatie heeft achtergehouden. Dat eerste lijkt het geval...
+4
de jonge
@Melkboer16 wat nu in de top zit bij rfc van oa natuurmonumenten melken die wel koeien,hebben ze uberhaupt ooit wel een koe gemolken??en die laat je je wel van alles op de mouw spelden en iemand die de waarheid naar boven wil brengen en dat uitspreekt wil je even de kast uitvegen omdat ze het opneemt voor de melkveehouders?? zeer vreemde gedachtengang heb je dan.....
+4
de hoef
@de jonge hij heeft wel een punt, sita heeft een persoonlijke vete tegen rfc , en grijpt alles aan om haar gal te spuwen, er moet weer een keer rust in de tent komen ,
sita doet ongetwijfeld super veel voor de sector, maar 1 ding gelijk is genoeg
+2
mlkvhoudr
@de hoef precies de verzuurdheid spat er vanaf, of ze inhoudelijk gelijk heeft weet ik niet van buitenaf komt t over als een heel klein punt heel erg opblazen.
+1
dewittemotor
@mlkvhoudr Inderdaad die ratings zijn maar een klein punt. Haha. Ze geven gewoon aan dat het niet goed gaat met RFC. Nu matcht het handelen van RFC de laatste twee jaar redelijk goed met die ratingsrapporten, dus 1=1=2. Dat daar onrust over ontstaat is heel normaal. De mooiste binnenlandse bedrijfsactiviteiten verkopen en de buitenlandse houden. Er maar alles aan doen om minder melk te krijgen. Het klopt allemaal.
Maar er zijn er die liever altijd de kop in het zand steken
+1
mlkvhoudr
@dewittemotor leer nou eens lezen man
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @dewittemotor:
Er maar alles aan doen om minder melk te krijgen. Het klopt allemaal.

Quote:

Zodoende de prijs omhoog??
Jan S
😀
+7
Erik!!1979
@de hoef als iemand wakker is en de waarheid verteld moet je niet de boodschapper aanvallen met persoonlijke vete. Je moet haar dankbaar zijn dat ze zo kritisch blijft ondanks dat haar belang nu minimaal is.
mlkvhoudr
@Erik!!1979 ja ok dusszz : fc willen jullie volgend jaar de ratingcijfers voor de najaarsvergadering op de site zetten zodat als ik er vragen over heb ze op de vergadering kan stellen al eens geprobeerd?
+2
hookwood
@mlkvhoudr De ratings staan ook gewoon op de site van de ratingbureaus dus als je ze wilt kun je ze daar ook vinden. Kreeg begin oktober al een vraag van een collega lid-melkveehouder over de rating van Fitch over RFC.

fitchratings.com/site/search/…
sorry
@hookwood hoeveel rente betaaldt rfc bij de rabobank voor de opgekochte ledenobligaties
hookwood
@sorry Ik zou het niet weten.
sorry
@hookwood hoever is jaska al met de oplossing
hookwood
@sorry Dat is niet alleen een klusje van Jaska neem ik aan. De ledenraad krijgt de stukken in de week voor de ledenraadsvergadering van 17 december. Daar zit dat dan bij.
sorry
@hookwood nou...dat schiet dan niet echt op...nog een paar figuren van de postcodeloterij erbij...?
sorry
Quote Reactie van @hookwood:
Ik zou het niet weten.

het boeit je niet ?
hookwood
@sorry Ben er inmiddels achter, het rentepercentage is gelijk aan wat de leden ontvangen op hun obligaties.
Erik!!1979
@hookwood heb je de petitie al getekend? En zoniet, ga je die ondertekenen als een meerderheid ze ondertekend heeft?
mlkvhoudr
@hookwood dan is t dus helemaal gezeur om niks
+1
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dan is t dus helemaal gezeur om niks

(klik om te vergroten)

sorry
Overal moet je machtingen voor afgeven ..crv.. rendac ...etc..... en dan nog een keer alle getallen moeten opzoeken en invullen ....wat een sjitzooi
sorry
Alleen om henry en annet aan een baantje te helpen
+2
de hoef
Quote Reactie van @Erik!!1979:
niet de boodschapper aanvallen

ik ben niet van plan om door jan en alleman opgestookt te worden, en dat is wat er nu elke dag gebeurt
+1
pieta
@de hoef Ik vind dat telkens openbaar aanvallen van ook mijn coöperatie niet zo geweldig om me maar eens voorzichtig uit te drukken.
+2
de hoef
@pieta vorige week is er een brief verstuurd na rfc ook namens mij
en dan heb ik niet de behoefte om de week erna weer over iets aan de gang te gaan,
er moet daar ook gewoon gewerkt worden,
vind dat sita goed kan praten, en best goede dingen doet,
maar kan de zaak ook ophitsen
grupstalboer
@de jonge Spijker op zijn kop !
+1
cowboys
@Melkboer16 dont shoot the Messenger.
+1
de haasen
@Melkboer16 wat een onzin melkboer16 RFC heeft de leden niet op tijd geïnformeerd . en is daar mee in gebreken gebleven . de rating van vandaag is wel het melkgeld van morgen of snap jij dat niet . dat is dus de reden dat het melkgeld systeem op de schop moet . om een neerwaartse spiraal afwentelen . dus nu de Heeren een falend belijd hebben gevoerd .en komt de rekening bij de boer op zijn bordje
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de haasen:
de rating van vandaag is wel het melkgeld van morgen of snap jij dat niet .

zodoende bijna een cent er bij??
+1
sorry
@MTSTAMMINGA nee volgend jaar een cent eraf...een versobering van de garantieprijs
Sjaakiee
@sorry zijn die brieven van bezorgde boeren al aangeboden bij directie?
de jonge
@MTSTAMMINGA is toch best wel doorzichtig toch..... er komt commentaar en plotsklaps gaat de prijs wat omhoog. dit betalen we weer terug op het moment dat de rust wat weergekeerd is hoor
+1
hookwood
@de jonge Dat zou te makkelijk zijn....

Het is niet zo dat FrieslandCampina zomaar wat kan doen met betrekking tot de bepaling van de garantieprijs. Daar wordt van diverse kanten meegekeken. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld DMF en de fiscus.

Bij de bepaling van de decembergarantieprijs zit daar nog een extra factor bij want die kan niet meer gecorrigeerd worden omdat het de laatste is van het jaar. Daarom zie je nu ook geen mooi op 5 ct afgerond bedrag.
+3
Frans1
@hookwood Je hoeft onze coop hier niet te verdedigen tegen een aantal notoire negatieve prikkers JR, het antwoord is toch nooit goed genoeg
+1
de hoef
@Frans1 mooi bijna een cent omhoog
@de haasen de rekening wordt altijd bij de boer gelegd ,je denkt toch niet dat zij het geld gaan aanvullen,ze krijgen altijd vast salaris en pensioen en ze liggen er heel niet wakker van hoor!!of ze nou presteren of niet.
+1
Blijvenboeren
Geheel eens met Melkboer
Heeft ze soms andere belangen ?
Is er eerst bij FC nagevraagd of klopt wat ze zegt ? Voordat je ermee naar buiten gaat
Met die AVV zaten ze er ook gierend naast ( klepel en klok)
Van aware nooit een rating gezien, krijg je ook niet, kun je zien aan zijn auto en jacht in St Tropez
Dus eerst bewijs dan stennis maken en stennis doe je intern en niet buiten
+1
kwarkje
@Blijvenboeren zijn dit de tien geboden van Rfc?
Erik!!1979
@Blijvenboeren heeft allemaal niets met andere melkverwerkers te maken. Heeft helemaal niets met het stikstof debacle te maken waar ze ook gelijk in had. Heeft er alleen mee te maken dat RFC een grote bende van maakt. Gigantisch arrogant is. Niet meer naar de eigenaren luisteren. En in bed ligt met de mensen die mijn vader en andere collega's met de dood bedreigd hebben. Dit beleid blijven verdedigen terwijl er al jaren zoveel ontevredenheid heerst is net zo fout. Stop daar eens mee en pak de problemen aan. Misschien is het nog te redden.
+1
hookwood
@Erik!!1979 Jij bent altijd kritisch richting RFC, hebt daar ook wat historie mee, ik snap dat. Ben je ook zo kritisch richting Hochwald? Daar gaat ook niet alles altijd goed volgens mij en ook zij zetten volop in op duurzaamheid en diverse melkstromen.

Hoe loopt de bouw van de nieuwe fabriek?
Erik!!1979
@hookwood ik heb ze een keer gigantisch de wacht aangezet toen ze bij ons thuis waren. Mensen die erbij waren kregen er rode oren van. Dat duurzaamheids programma doe wij aan mee, daar sta ik achter. Zit vele malen beter in elkaar dan dat van RFC. Melkprijs hoef ik niets over te zeggen, worden bij iedere vergadering minstens een halfuur de wacht aangezet dat ze het veel beter moeten doen wegens RFC meer betaald. Dus ja, ik ben zeer kritisch! En dat moet ook hebben er heel veel kapitaal in zitten!
pieta
Quote Reactie van @Erik!!1979:
ik heb ze een keer gigantisch de wacht aangezet toen ze bij ons thuis waren. Mensen die erbij waren kregen er rode oren van

Dit zegt waarschijnlijk meer over jou als over de fabriek.
+1
mlkvhoudr
@pieta kachel te hoog 😉
Erik!!1979
@pieta natuurlijk zegt dat veel over mij. Ik spreek mensen aan als ze andere schade toebrengen. Zouden er meer moeten doen, sterker nog: als RFC dat doet is het in eerste instantie de taak van de ledenraad om dat te doen. Jammer genoeg merk ik die kritische noot te weinig bij veel leden raadsleden.
+2
pieta
@Erik!!1979 Ik heb af en toe meer het idee dat jij enigszins een schreeuwer bent. Ik zal niet zeggen dat je ze niet eens af en toe de wacht aan mag zeggen. Maar je hebt ook mensen die in elk gesprek tegen iedereen aan het blaffen zijn. Dan wordt er zeker niet meer naar je geluisterd. Erger waarschijnlijk lachen ze zich dood als ze weg zijn.
PIONIER
@Erik!!1979 Jij als directeur van een megabedrijf wat op jouw vrouws naam staat mag natuurlijk ook best wel een grote mond hebben. Daar luisteren ze tenminste naar.
slagroomvla
Quote Reactie van @Blijvenboeren:
kun je zien aan zijn auto

Zag er weinig bijzonders aan..
Blijvenboeren
Van ons boeren hoop ik
+1
grupstalboer
Niet te geloven dat er nog zoveel mensen zijn die RFC eindeloos de hand boven het hoofd houden. Het is daar al jaren een rattebende, en geloof maar gerust dat er de komende jaren nog veel meer nog naar buiten komt waar de honden een brood van lusten !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0