Illustratie van: Thijs-4620

'Het Landbouw Collectief biedt boeren weinig zekerheid'

"Het voorstel van het Landbouw Collectief om de uit de stikstofimpasse te komen bevat alleen oplossingen voor de korte termijn. Voor de lange termijn wordt geen duidelijkheid geboden en een enorm financieel risico genomen door de inzet op vooral technologische maatregelen die veel kosten. De boer gaat hier extra risico lopen, want het leidt tot meer kosten en de vraag is waar die terugverdiend worden." Dat stelt Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut. "Op de wereldmarkt zoals die nu bediend wordt, is geen hogere marktprijs te realiseren. Dus wordt de druk op verhogen productie en besparing op kosten groter, met als gevolg een failliet landbouwsysteem. Er is echt een systeemwijziging noodzakelijk om zowel aan de boer als ook de natuur toekomstperspectief te bieden."

Voor de korte termijn wordt ingezet op warme sanering varkenshouderij en 3 maatregelen in de melkveehouderij. Dit zijn grotendeels goede maatregelen die aansluiten bij de brief van het kabinet, weinig kosten en wanneer goed uitgevoerd leiden tot kostenbesparing. Dit zou ook een mooie eerste stap zijn richting kringlooplandbouw. Voor de lange termijn wordt ingezet op een periode van tenminste 10 jaar waarbinnen de boer af is van telkens nieuwe regels en maatregelen. Dit is een te waarderen en respecteren streven, maar het voorstel van het Landbouw Collectief sluit hier volgens Erisman niet bij aan.

Geen lange termijn duidelijkheid en een enorm financieel risico
Het ontbreekt volgens Erisman aan een lange termijn doel voor de reductie van ammoniak en stikstofoxiden uit de landbouw gekoppeld aan de instandhoudingsdoelen van de Natura 2000-gebieden, iets wat de Raad van State wel noodzakelijk acht. Ook de natuur wordt zelf ter discussie gesteld. Verder is het voorstel alleen op ammoniak gericht terwijl de maatregelen negatieve effecten hebben op bodem, water, klimaat en biodiversiteit. Ook loopt de boer een heel groot financieel risico en moet er geïnvesteerd worden in technologische maatregelen waarvan de vraag is of die voldoende werken.

Extensieve bedrijfssystemen
Eriman vindt het bemoedigend dat ook de extensieve bedrijfssystemen genoemd worden, evenals grondgebonden melkveebedrijven met emissiearme bedrijfsvoering en inzet van dierlijke mest ter vervanging van kunstmest. Er is onderzoek nodig voor onderbouwing van de besparingen, economie en kostprijs. In de praktijk zijn er al voorbeelden van dit soort bedrijven. Deze bedrijven hebben hogere marges dan andere boeren en presteren veel beter op alle milieu en klimaateffecten, blijkt uit cijfers van de Wageningen University & Research.

bron: Louis Bolk Instituut

Deel dit topic

Reacties

+6
rene-de-jong
J.W. Erisman zit ook op de groene stoel en meent ook direct al wat te moeten vinden van dit initiatief, Jan Willem ziet een failliet landbouwsysteem hij bedoeld wsl dat hij dit graag wil zien.

Maar ook Erisman heeft geen bewijs dat de depositie van NH3 komt en ook niet bewijs dat het slecht gaat met de natuur.
Want dit laatste in namelijk (ook) gemanipuleerd o.a. door het SDF systeem niet meer toe te passen én door niet prioritaire habitat in de rekenmodellen te gooien, waardoor de staat van de natuur van 80% gunstig plots naar 80% ongunstig ging.....!!

Het collectief is wel één voorwaarde vergeten: Minder instituten als Louis Bolk en een verbod op rekenmodellen.
+1
van Ittersum
@rene-de-jong altijd rekenmodellen toestaan, die zijn mede-gebaseerd op het gerealiseerde verleden. En je moet niet bang zijn voor kritiek in welke vorm dan ook. Niet onderbouwde kritiek is laakbaar, zou je de rest negeren ben je 100% bedrijfsblind en wil je alleen maar horen wat je horen wil. Hoe meer vragen aan het Landbouwcollectief en deze naar behoren beantwoord kan worden hoe steviger hun feitelijk pakket is. Dus kom maar op met de kritiek
+2
rene-de-jong
@van Ittersum Maar wie is er dan bedrijfsblind als ook Jan Willem geen onderbouwing heeft (bewijs) van NH3 depositie en bewijs van slechte natuur.
Hij papegaait wat hij als zo lang doet, failliete landbouw, grondgebonden, kringloop etc.

De modellen die jij bedoeld zijn ter controle, die van o.a. RIVM voor een gewenste uitkomst, ja die zijn niet bedrijfsblind, die zijn heel helderziend omdat ze de uitkomst al weten.....
+1
van Ittersum
Quote Reactie van @rene-de-jong:
Maar wie is er dan bedrijfsblind als ook Jan Willem geen onderbouwing heeft (bewijs) van NH3 depositie en bewijs van slechte natuur.Hij papegaait wat hij als zo lang doet, failliete landbouw, grondgebonden, kringloop etc.De modellen die jij bedoeld zijn ter controle, die van o.a. RIVM voor een gewenste uitkomst, ja die zijn niet bedrijfsblind, die zijn heel helderziend omdat ze de uitkomst al weten.....

Daarom hebben we nu toch het Landbouwcollectief? Als zij het tegendeel kunnen bewijzen is de discussie toch appeltje eitje? Je hebt rekenmodellen nodig maar zijn die heilig? nee natuurlijk niet maar je zal ergens moeten beginnen met een aanname en vanuit daar verder kijken/onderzoeken of die aanname klopt, zo niet dan pas je die aan en je hebt een nieuwe of aangepaste rekenmodel. Gaat 100 jaar zo, maar ook binnen je je eigen onderneming, dus dat gestress dat elke rekenmodel bij voorbaat slecht is....pfff zeg kom op. Het wordt pas een probleem als je niet open staat om een veranderde rekenmodel te accepteren en die probleem hebben we nu.
+4
Jan S
😀
sorry
@van Ittersum waarom de(jarenlange) geheimzinnigheid over het rekenmodel
Stroman
Totaal waardeloos verhaal van een persoon die teveel wordt betaald om teveel en te vaak NEE te zeggen.
Jan-T
Het is geen verdien model van Louis Bolks zijn bedrijf.
Dat is de kringloop wijzer wel daarom geeft hij commentaar en geen aanvullingen wat goed zou zijn om als doelstelling te hanteren.

Maar voor alleen commentaar te geven hoe je geen professor voor te zijn.?

Voor daad krachtige oplossingen die direct rendement opleveren voor de boer en zijn natuur weilanden heb je wel goede plannen en onderbouwd commentaar nodig.
+10
John Spithoven
Meneer Erisman, huidige directeur Louis Bolk instituut, voorheen werkzaam bij RIVM, ontwikkelaar van het Aerius systeem.

U geeft uw mening over het bereikte resultaat van het landbouw collectief, Dat mag. Maar gisteren schreef u in het NRC de reinste onzin.

nrc.nl/nieuws/2019/…

U schreef dat huidige depositie 1600 mol per ha is. Volgens u moet er 500 mol per ha van af om natuurherstel te krijgen. U geeft aan dat dit bereikt gaat worden bij een reductie van de emissies van 50 %. Leugens en onzin.

Volgens u is het gepresenteerde landbouw collectief plan wat een reductie geeft van rond de 10 kton stikstof, goed voor een reductie van 10 mol per ha. Deze 10 kton is ongeveer 10 % van de stikstofemissie uit de landbouw. Dus de door u beoogde emissiereductie van 50 % geeft volgens uw berekening 50 mol per ha. Al zo de gehele veehouderij verdwijnen dan zal dat volgens uw ontwikkelde rekenmodelletje nog maar zorgen voor een reductie is depositie van 100 mol per ha.

In dit artikel toont u zelf aan dat het door u ontwikkelde Aerius niet gebaseerd is op de werkelijkheid. Daardoor is het door uw ontwikkelde systeem gebaseerd op modelletjes in staat de economie is een stevige recessie te brengen.
kwarkje
@John Spithoven zo langzamerhand begint het wel heel erg doorzichtig te worden waarom Carola graag op zijn advies bouwt
+1
Adaptief boeren
@John Spithoven in plaats dat hij zegt, we gaan de boeren helpen, het is gewoon tijd om de strijd tussen natuur en landbouw te staken, leid alleen maar tot meer polarisatie en uiteindelijk verdwijnt zo steeds meer het plezier dat boeren en burgers zouden moeten hebben van schone natuur,
Jean-PierreK
@John Spithoven, zoals ik het NRC artikel lees, wordt bedoeld dat 2,5 a 4 kton N emissie reductie tot 6 a 10 mol minder depositie leidt. Doorrekenen volgens jou methode kom ik dan tot 250 mol voor de hele landbouw. Methode zal niet kloppen met rekenmodel omdat rekenmodel ervan uit gaat dat N emissie uit NOx in veel mindere mate in NL tot depositie leidt. Reductie gaat in voorstellen over NH3 emissie dus dan zou volgens het rekenmodel de invloed van de landbouw kleiner dan die 250 mol zijn. Ik kan het gat nog niet verklaren met die 46 % tov 1600 mol depositie...
+1
John Spithoven
@Jean-PierreK Als ze alle emissie registreren dan is de 46 % veel minder. De taartpunt is anders.
kwarkje
@John Spithoven Van de 2200 grootste emitters in Nederland hebben er 6!! een vergunning
Doordat de landbouw de sector is die de vergunningen op orde heeft lijkt het net of we een groot aandeel hebben
Wanneer je alles netjes meetelt 😡😡😡😡komen we veeeeeel lager uit
Het erge is dat Tjeerd en Jesse en de rest dit ook weten 💩💩
de jonge
@kwarkje worden bij de industrieterreinen ,schiphol en in amsterdam bv ook meetstations neergezet? of alleen in de landbouwgebieden. als de politiek dan toch wil meten moeten ze ook alles meten
John Spithoven
@Jean-PierreK Er is nog iets wat Erisman niet noemt. Aerius gaat uit van meitelling en loopt twee achter. Dus Aerius werkt nu met de meitelling april 2017. Na die tijd is de veestapel gekrompen. Het landbouw collectief heeft korte termijn maatregelen van ongeveer 5 kton en de veekrimp van de week laatste twee jaar 5 kton.

Erisman gaat hier bewust aan voorbij.
kwarkje
@John Spithoven Het niet benoemen is een rotstreek die niet bij een wetenschapper past
Moet dat volk geen eed afleggen
Doen ze in de kamer ook😂😂😂
Jean-PierreK
@John Spithoven, dat is allemaal mooi en aardig. Maar als we nu dat ene punt isoleren; dan zou volgens jouw berekening en de modellen waar Eris an zich op baseert de reductie van 4 kton moeten leiden tot een reductie van ongeveer 30 mol. En dus niet de 10 mol die NRC noemt.
rene-de-jong
@Jean-PierreK En waar is Aerius op gebaseerd ?? ....juist op alle habitat in de N2K gebieden.
Was dat ook de bedoeling ?? neen >> uitsluitend prioritaire habitat.
Dus veel minder habitat in de berekeningen of soms helemaal geen of helemaal geen N2K gebied.....

Onder curatele dergelijke instellingen !
Wat wij nu allemaal boven tafel toveren dat moet zo'n instelling toch zelf navragen en controleren.
puntertje
Het blijft een ivoren toren waaruit de wetenschappelijke elite ver verheven neerkijkt op het gepeupel terwijl ze elkaar op blijven ophemelen: ' ik vind jou goed, hoe vind je mij?'
BertK
Open deur. LC doet voorstel, overheid beslist helaas.
+2
cs-agrar
Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut. "Op de wereldmarkt zoals die nu bediend wordt, is geen hogere marktprijs te realiseren.

Dus kan je beter zoals zijn vriend ene T de Groot zegt, de boel halveren en meer vragen voor die melk...

Tja als heel EU dat dan even doet kan het nog ergens op gaan lijken, maar dat doet heel EU niet
Adaptief boeren
@cs-agrar heb die meneer ook wel eens persoonlijk aangesproken dat hij moet beginnen bij een breed uitrolbaar verdienmodel, dan volgen de door hem gewenste veranderingen heus wel , maar reken maar op een jaar of 30 voor er sprake is van een grote verandering!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN