Stikstofplan Landbouw Collectief: uitstoot beperken, sector behouden, recessie voorkomen [video]

Het Landbouw Collectief presenteert van 13:00 zijn eigen stikstofplan om uit de stikstofimpasse te komen zonder verregaande schade aan de landbouwsector, zonder economische recessie en waar mogelijk op basis van vrijwilligheid. Er is veel pers aanwezig bij de presentatie van de plannen in perscentrum Nieuwspoort..

Lees de plannen hier: Landbouwcollectief.pdf

Bekijk de presentatie hier Live bij Nieuwspoort:

Het Landbouw Collectief onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen is een verbond tussen alle boerenbelangenbehartigers én boerenprotestgroepen:

 • Agractie
 • Dutch Dairymen Board
 • Farmers Defence Force
 • Federatie van Edelpelsdieren
 • Federatie Vleesveestamboeken
 • LTO Nederland
 • NAJK
 • Nederlandse Akkerbouw Vakbond
 • Nederlandse Fruittelers Organisatie
 • Nederlandse Melkveehouders Vakbond
 • Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
 • Netwerk Grondig
 • Producenten Organisatie Varkenshouderij

Doel is om te helpen de stikstof impasse te doorbreken, en wel op een manier die schade aan de sector voorkomt en de kans op een economische recessie verkleint.

Het Landbouw Collectief is unaniem van mening, dat de landbouw niet de oorzaak is van de impasse, maar wel onderdeel kan zijn van de oplossing. Als landbouw willen we maatregelen treffen om de ammoniakuitstoot te beperken om daarmee ruimte te creëren en deze eventueel te verhuren buiten de sector. Dit op basis van vrijwilligheid en tegen een marktconforme vergoeding. Zodoende kunnen andere sectoren weer verder en wordt er een verdienmodel gecreëerd voor de Nederlandse agrarische sector. Hiermee wordt het nemen van milieumaatregelen gestimuleerd.

Belangrijke voorwaarde is wel dat de vrijgekomen (latente) ruimte niet verkocht mag worden buiten de agrarische sector. Anders zou een uitholling van de sector het gevolg zijn. De bespaarde ruimte kan ook ingezet worden om bedrijfsgroei mogelijk te maken, zodat er weer perspectief is voor alle agrarische bedrijven en voor de jonge boeren van de toekomst.

Voorwaarde is verder, dat de kosten van maatregelen worden vergoed en een realistische drempelwaarde wordt ingevoerd als instrument om andere activiteiten te legaliseren en mogelijk te maken. Een reële drempelwaarde brengt de implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn meer in lijn met de eisen in de ons omringende landen. Het is niet uit te leggen, waarom voor eenzelfde type natuur bij ons de normen zo extreem veel strenger zouden moeten zijn.

Deel dit topic

Tinus

Laatste  |  

Reacties

Groen1
Nieuwspoort overbelast, wie wel verbinding?
+2
achterhoeker2
Verhuren van stikstofruimte buiten de landbouw kan wel dat is een positief punt.
+2
Melkboer16
@achterhoeker2 ik ben voor, stikstofruimte verhuren dat wordt dan een goede 2e tak! Slim bekeken van dit collectief!
+1
Adaptief boeren
Tinus op de eerste rij 👍
Tinus
@Adaptief boeren Nee Co zit er bij 😁
Stroman
Waar en wanneer komt dit rapport beschikbaar om te lezen?
Adaptief boeren
@Stroman staat bovenaan
Stroman
@Adaptief boeren sorry ik was iets te druk met lezen. Bedankt.
+1
mlkvhoudr
Vind t een evenwichtig verhaal waarbij je slechts op details het oneens kan zijn maar dat mag geen naam hebben
+12
rene-de-jong
Toch geweldig dat dit er als één collectief uit rolt.
Zeer helder gebracht ook door dhr. Dijkhuizen.

Strak vasthouden en niks toegeven !
En willen ze niks, ook goed doen we ook niks....

Geweldig ook hoe Jeroen een niet nader te noemen politicus even goed te kijk zet; z'n verdiende loon de smeerkees..
+3
Stroman
@rene-de-jong wat een held die jeroen. Super
+2
de jonge
@rene-de-jong inderdaad,zoals steeds is gezegd is het niet het probleem van de landbouw,dat de landbouw het probleem volgens de geleerden op kan lossen is mooi,maar dan zal er financieel wat tegenover moeten staan en geen aalmoes of hulp bij extra financiering of weet ik wat voor nonsens de vvd mee kwam. maar gewoon een knappe zak met geld die aan de landbouwer word betaald en niet overal aan de strijkstok blijft hangen en overal terecht komt behalve bij de landbouwer zelf
+2
-Jan-
@rene-de-jong Jeroen is een goed en helder spreker met een goed stel hersens,spreekt klare taal en dat hebben we nodig,naast Mark een hele verademing en geeft me een boerengevoel wat ik in jaren niet gevoelt heb door in een verdomhoekje geplaatst te zijn jaren lang
Adaptief boeren
Heb het in vogelvlucht gelezen, dat ziet er goed uit, nu is de regering aan zet om het te omarmen en te implementeren in een nationaal convenant/wetten/
Mooi dat bedrijven keuze mogelijkheden hebben,
Zal er positief instaan, simpel omdat er eigenlijk weinig nieuwe tools in staan die we al niet deden
Water verdund uitrijden zal hier en daar nog een dingetje zijn die omslag in werken vergt en investeringen van loonwerkers
Minder eiwit in het voer kennen we al
Voor ombouw van bestaande stallen zou een stimulerend pakket goed werken!
hans1980
Kopiëren/ plakken Carola
Tommie1
Latente ruimte tov nb of pas of milieuvergunning?
Tommie1
@Tommie1 of peildatum?
+2
rene-de-jong
@Tommie1 Niks peildatum, niks zorgen, niks moeilijk doen.
Er ligt een goede voorzet en het is nu eerst aan de minister.
Ingewikkelde zaken/problemen komen vanzelf wel weer, een heldere eis is ook GBV aan tafel en dat lost al een hele hoop op !
Farma_boerke
Veel zaken waren al eerder in diverse proeven voorbij gekomen, alleen toestemming ontbreekt. Dat kan Carola nu regelen, verwacht echter dat er geen vergoeding tegenover zal staan.
Ook is dit rapport een eerste klap op de N, maar daardoor ook vrij eenzijdig melkvee.
Lijkt me nuttig als er naast meer onderzoek (gefinancierd) ookeen lange termijnvisie/stromingen komen.
Waar is bv gewasbescherming, kunstmest gebruik, landvraag stad, natuur en industrie, etc.
Nu verder voordat de boel uiteen valt door interne strijd
hans1980
+1
robbies
@hans1980
Quote:
„Wij gaan ervan uit dat we de emissies compleet hebben”, zegt een woordvoerder. Bedrijven die jaarlijks meer dan 10 ton stikstof uitstoten, moeten hun emissies melden in een milieujaarverslag, en die cijfers, ongeveer 90 procent van het totaal, dienen als basis voor de berekeningen. Van de resterende 10 procent wordt een schatting gemaakt.

Het RIVM heeft wel een gigantische plaat voor hun kop als je ziet wat Hermen Vreugdenhil de afgelopen dagen boven water getoverd heeft in Brabant. ed.nl/brabant/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nederlandse-vakbond-pluimveehouders , najk , ammoniakrechten , farmers defence force , stikstofrechten , stikstofcrisis , agractie , landbouwcollectief , dutch dairymen board , federatie van edelpelsdieren , federatie vleesveestamboeken , lto nederland , nederlandse akkerbouw vakbond , nederlandse fruittelers organisatie , nederlandse melkveehouders vakbond , netwerk grondig en producenten organisatie varkenshouderij. geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!