Landbouwcollectief bereikt akkoord over stikstof

Het Landbouw Collectief heeft maandagavond in Nijkerk een akkoord bereikt over een bijdrage van de veehouderij aan de reductie van de stikstofuitstoot.

Het akkoord houdt onder meer in dat de veehouderij de uitstoot van stikstof verder wil reduceren via technische maatregelen. Een verplichte reductie van de veestapel kan dan achterwege blijven, zeggen twee bronnen onafhankelijk van elkaar. Voor de investering in de technische maatregelen wordt een bijdrage gevraagd van de overheid.

Nadere details worden niet prijsgegeven. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag door voorzitter Aalt Dijkhuizen en vervolgens aangeboden aan het kabinet.

Deel dit topic

Reacties

+2
m uut m
Dat was voorspelbaar!
Kostprijs verhogend zonder meer opbrengst.
Puur gedicteerd door Aalt Dijkhuizen !
Is dit nu de uitkomst van alle acties !
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Puur gedicteerd door Aalt Dijkhuizen !

Daarom heb ik ook al verschillende keren gevraagd op wiens initiatief Aalt Dijkhuizen erbij was gehaald. Aangezien dit het LTO-verhaal is weet ik het antwoord wel.

Triest dat LTO het toch weer voor elkaar heeft gekregen.
+12
KOC1981
@kanniewaarzijn
stukje uit een artikel met wie er in het collectief zit:
Deelnemers aan het collectief zijn: LTO Nederland, Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, NAJK, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Netwerk Grondig, de Nederlandse Federatie van Edelpelsdieren, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Producenten Organisatie Varkenshouderij zitting.

En nog is het de schuld van LTO?
ja jongen, pffff
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @KOC1981:
En nog is het de schuld van LTO?

100% LTO-agenda. Is ook wel logisch: alle onzin die over ons wordt uitgestort is er alleen maar op gericht om burgers en bedrijven te laten investeren. Deze maatregelen worden innig omarmd door VNO-NCW. En wie zit er met deze "old boys" in de SER om deze maatregelen erdoor te drukken?
+2
Noknok
@m uut m NADERE DETAILS volgen nog ,zie ik staan. Hopelijk moeten we daar ons voordeel mee zien te halen. Anders is het wel triest inderdaad.
matt
@m uut m jij past je toch altijd aan ?
Koeien boertje
@matt hij heeft ook niks te vrezen want hij gaat vrijwillig halveren
m uut m
@matt
Ik red me er wel mee.
Vind het wel jammer dat de melkveehouderij op deze manier wordt gedecimeerd.
Hoe meer technische oplossingen hoe harder de schaalvergroting.
Achso
@m uut m hoe wordt iets gedecimeerd als schaalvergroting gaat gebeuren?
+2
Noorderling
@Achso
Kleinere bedrijven haken af, dat zijn er nogal wat. Een aantal groten gaat in grote stappen vooruit.
De grote groep rond de 100-150 koeien heeft al werk zat en hebben vaak nog wel wat schade weg te werken. Gevolg prijzen in veehouderijgebieden zijn licht dalend en de groten kopen het bedrijf er volledig bij.

Je melkt straks 80 koeien voor de hobby en een renderende neventak erbij, of eigenlijk zijn je koeien inmiddels de neventak en de rest melkt >400koeien. Had het ook graag anders gezien maar over 10 jaar zal het er aardig op lijken.
hans1980
@Noorderling klopt zie het hier ook groten maken cash en kopen alle grond op kleinere kunnen dat niet bijbenen en staan stil of haken af niet leuk maar wel realiteit, dankzij d66 en GL zal dit eerder versnellen dan vertragen
+1
Adaptief boeren
@Noorderling grote onzin, is doodlopende weg meer, meer, meer, de ziel gaat uit het bedrijf , is niet meer over te nemen, het gewone gezinsbedrijf houd het langste stand, en groei is daar veel gezonder, meer in balans met de samenleving en de leefbaarheid van het platteland, wat je overhoudt op den duur, een landschap met van die leegstaande mastodonten, die je aan de straatstenen niet kwijt raakt
Noorderling
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
amenleving en de leefbaarheid van het platteland, wat je overhoudt op den duur, een landschap met van die leegstaande mastodonten, die je aan de straatstenen niet kwijt raakt

Die één gezinsbedrijven zie ik juist bezwijken onder de werkdruk en mentale druk. Alle dagen voor je steeds grote koppel vee klaar staan, gezin runnen en bij blijven met regelgeving en actualiteiten is niet voor iedereen te doen. Je moet nogal wat balletjes de lucht in houden wat je allemaal moet kunnen overzien en behappen.

Wanneer je je kunt specialiseren in een functie, efficiënter kunt werken maar ook een keer afstand kunt nemen van je bedrijf en de financiële slagkracht hebt kom je wel vooruit en die gaan door. Zowel akkerbouw als melkvee. Beide sectoren zitten in een vergelijkbare situatie dat het 1 gezinsbedrijf tegen zijn grenzen aan loopt. Bedrijven van 20-50ha worden er hier in de regio bijgekocht door een collega boer, en het is niet dat die afgelopen jaren stil gezeten hebben met grond kopen en bouwen en dat de komende jaren ook niet zullen doen, planten nog een keer een windmolen in een park gezamenlijk met andere boeren. De trein is op stoom en dendert door, de massa maakt het verschil bij krappe marges.
mlkvhoudr
@Noorderling de genen die al op tijd groot geworden zijn die kunnen door maar de genen die kleiner zijn met lage schuld naar mijn idee ook maar de stap naar groot toe is naar mijn idee haast niet meer te doen als je het al moet willen maar 80 koeien melken en er naast werken vind ik ook een onmogelijke opgave
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de genen die kleiner zijn met lage schuld naar mijn idee ook maar de stap naar groot toe is naar mijn idee haast niet meer te doen als je het al moet willen maar 80 koeien melken en er naast werken vind ik ook een onmogelijke opgave

Daar loopt het dus spaak, er wordt niet genoeg verdient en door het ontbreken van de massa is de overhead aan vergunningen, adviesrapporten, controles killing. Je haalt er te weinig uit en de kosten voor 10 of 100 koeien maakt niet noemenswaardig uit.

Die keuzes liggen allemaal wel in het verleden, die mindset ga je ook niet meer veranderen als er in het verleden niet steeds stappen gezet zijn. Ook het overzien en controleren van zon bedrijf is een vak apart. Bij de brievenbus kun je al wel een grove inschatting maken hoe de vlag er bij hangt. Bij de akkerbouw kun je dat dit jaar ook precies zien wie het spelletje overziet en slagkracht heeft, de een heeft al zn land al weer ingezaaid en de ander heeft nog een groot deel van de aardappelen in de grond. Terwijl ze naast elkaar boeren.
+2
van Ittersum
@Noorderling de laatste jaren is mijn motto: ik wil best meer verdienen maar niet meer werken. Dan gaan veel dingen je dam voorbij die "derden" zeggen dat je dit of dat moet doen. Meer rendement laat ik misschien wel wat liggen maar ook de stress en werkdruk
+2
Adaptief boeren
@Noorderling we zullen zien, ik vermoed dat die zogenaamde echte ondernemers het eerder opgeven in dit apenland dan de gezinsbedrijven
+1
de Haas
@Noorderling Hier in de regio is het juist andersom. De groten hebben altijd wat. Geen melkers, broers die weer uit elkaar gaan, ruzie met toeleveranciers want ze beginnen naast hun schoenen te lopen, kinderen die júist niet zo willen etc. De gezinsbedrijven gaan juist lekker door.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Haas:
ruzie met toeleveranciers want ze beginnen naast hun schoenen te lopen,

Ik denk niet dat "naast hun schoenen lopen" de oorzaak is van alle trammelant. Wel de belabberde financiële positie van het overgefinancierde bedrijf.
Carol
Hebben de leden ermee ingestemd?
+3
Acties moeten NOG beginnen !!!
+5
van Ittersum
@Detukkeroettwente hoezo, ga je weer de uitzondering op de uitzondering zijn.? Als het geaccepteerd wordt door de overheid is het zwijgen en accepteren. Alle belanggroepen waren erbij dus, game over!
kwarkje
@van Ittersum ik ben wanneer het mij niet past of wanneer het mij wel past nergens lid van
Fff wachten tot woensdag
+1
van Ittersum
+1
achterhoeker2
Alles maar technisch willen oplossen, dat moet betaald worden dmv groei en die groei is niet mogelijk.
Krimp v veestapel was beter geweest.
+16
kanniewaarzijn
@achterhoeker2 Of eerst eens kijken of er überhaupt wel een probleem is??
+1
Kempenaar
@achterhoeker2 de overheid heeft geld zat ,laat die er maar grof voor betalen
Als ze slim geweest zijn gaat het die kant op ,zij hebben een probleem wij dan de oplossing
+1
Adaptief boeren
@Kempenaar exact zo zei Rutte het ook
Melkboer16
+4
mlkvhoudr
@Melkboer16 doe s normaal joh
+2
Allemaal een gratis bron op het erf, om water bij te mengen , en daardoor minder emissie, das niet zo gek , wij mengen nu ook water bij. Kost wel wat extra.Mooi te verpompen mest. Wat ik bedoel ittersum , dat natura gezwets moet ophouden dus alle gebieden van de kaart, als ze op de kaart geplaatst kunnen , dan kunnen ze er ook af, En zo nodig ontginnen. En het personeel bij staatsbosbeheer /overijsels landschap met 90 % reduceren.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Allemaal een gratis bron op het erf, om water bij te mengen

Snapt niemand dat we daarmee het volgende zeikverhaal zelf helpen optuigen? beschikbaarheid/bescherming schoon water wordt vanzelf de nieuwe hype... Landbouw gebruikt veel water, heerlijk weer een stok om mee te slaan!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @slagroomvla:
de nieuwe hype... Landbouw gebruikt veel water,

Als het niet zo is, bedenken ze het wel.
Peterr
@Detukkeroettwente Wanneer er dan maar ook op de veldkavels van die bronnen worden gemaakt. Moet wel praktisch blijven.
Zal mij beniewe..
+15
Grasbaal
Bij voorbaat elk initiatief de grond in stampen geeft ook geen oplossing.....
+5
slagroomvla
Quote Reactie van @Grasbaal:
oplossing.....

Wat wil je oplossen dan?
+1
Melkboer16
@Grasbaal precies, ik mag het mis hebben maar hier zitten toch ook FDF en zo bij!
Als ze mij de emmissie beperkende maatregelen betalen dan vond ik het goed
sorry
@Grasbaal wil een stuk van je huiskavel..om niet.. ga je dan ook een oplossing bedenken..?
+3
rene-de-jong
Prima dat er een akkoord is, als ik het goed begrijp allemaal betaalde maatregelen en geen productierechten afpakken !!
Kunnen we intussen mooi werken aan een structurele oplossing zoals het bedoeld is binnen de EU .
hans1980
@rene-de-jong dat was de insteek
+4
Tipo
Iets meer respect is wel op zijn plaats idd .
Alle organisaties( het collectief) hebben gezamenlijk een plan op papier gezet.
Dit is uniek!!!! Veel fris volk (fdf)zijn met dit plan dus ook akkoord gegaan .woensdag zullen wij het weten
+5
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Tipo:
hebben gezamenlijk een plan op papier gezet.

Een oplossing voor een "papieren probleem" met een afwijking van (nog steeds) 70 tot 100 %. En de boeren maar oplossingen bedenken.
+14
spotmelker
Ze mogen van mij 100 oplossingen presenteren maar wel op een serie voorwaarden. Belangrijkste is dat LNV even uitlegt hoe het kan dat er van die plantjes groeien in N2000 gebieden waar het gezien de veedichtheid/depositie helemaal niet zou mogen kunnen. Dan wordt vast duidelijk dat dit hele stikstofcircus nergens over gaat.
Grasbaal
Naar verwachtingen zetten de landbouworganisaties in op de volgende zaken:

• Technische oplossingen per veehouderij;
• Uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak;
• De drempelwaarde om de vergunningverlening op gang te krijgen;
• Het schrappen van afroming;
• De ontkoppeling van ammoniak en productierechten.

Het belangrijkste doel van het Landbouw Collectief is om het rijk en de provincies te helpen om de stikstofimpasse te doorbreken.

Meer: nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…
BertK
Wakker worden! Dit is een plan wat aan de overheid wordt gepresenteerd. Wat er gebeuren gaat is nog één groot vraagteken. Met deze overheid hoef je nergens van te staan kijken, nieuw produktie-rechten systeem met nieuwe referentie-datum is ook mogelijk.
+3
van Ittersum
@BertKoverheid is er wel achter , beter rechtsom met draagvlak dan linksom met bezwaren en protesten. Maar idd, uitkomst moet wel in de lijn liggen van...
+3
puntertje
Aalt is ongetwijfeld warm voorstander van NIR sensoren, overal verplichte GPS systemen, emissie arme vloeren, monovergisters, luchtwassers, voeradditiven, genetisch gemanipuleerd voer, intensieve bedrijfsvoering en focus op hoogproductieve dieren etc. En let op, ze gaan dat straks met een bont weiland randje erbij ook nog natuur-inclusief noemen.
+1
van Ittersum
@puntertje Aalt of het Landbouwcollectief? diegenen die hard tegen LTO en dergelijken zaten te schreeuwen zitten nu samen mee om tafel. Aalt is maar voorzitter heeft geen vrijbrief. We zijn benieuwd!!
+1
m uut m
@van Ittersum
Aalt Dijkhuizen is degene die de discussie leidt.
Dan weet je bij voorbaat al dat de 2 oplossingen die echt werken het niet gaan halen.
Aalt wil 1 ding en dat is intensiveren.
kwarkje
@m uut m wacht maar even op de presentatie
Kon wel eens meevallen
Achso
@m uut m en jij wil extensiveren..
kwarkje
@Achso hij snapt niet dat extensiveren geen oplossing is
+1
m uut m
@Achso
Nee .
Reductie van de veestapel en meer inzetten op weidegang.
Dus niet intensiveren met technische "oplossingen" maar een robuuste melkveehouderij gebaseerd op grasland en maximale weidegang.
+1
Adaptief boeren
@puntertje droom verder
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
droom verder

Nee Puntertje heeft gelijk; dit past helemaal in het toekomstplaatje. En de opgedane kennis met al die technologie gaan "we" verkopen. Oh....en de overgebleven bedrijven worden wel geacht om nog flink grond bij te kopen (extensiveren), de RABO moet immers niet al te hard op z'n smoel gaan.
+8
John Spithoven
Beste mensen, ik heb geen tijd om alle reacties te lezen. Morgen volgt er een presentatie. Laten we dat afwachten. Deze unieke coalitie heeft denk ik een acceptabel verhaal, voor iedereen haalbaar en kostenneutraal
En met voorwaarden naar de overheid en provincies.

Afwachten tot morgen.
+1
Adaptief boeren
@John Spithoven erg spannend kan het dan niet zijn, hoop over niet al te lange tijd gewoon het ongebruikte deel van bouw en milieu vergunning te kunnen realiseren 😆
van Ittersum
@John Spithoven als het eensgezind is, hoop dat jullie naar de toekomst de rug samen recht kunnen houden. Versnippering van ideeën heeft nooit iets goeds gebracht
Adaptief boeren
@van Ittersum veelkleurigheid in bedrijfsvoering moet graag blijven 🤗
van Ittersum
@Adaptief boeren maar naar buiten toe hopelijk eensgezindheid?
Adaptief boeren
@van Ittersum bedoel natuurlijk dat het ook mogelijk kan zijn om te kiezen welke maatregelen je past
@John Spithoven We gaan het meemaken , en laten ons verrassen, NEE niet vergassen !!!
+2
Henk Schoonvelde
Mooi dat een collectief tot een gezamenlijke inzet kan komen. Dat gevoel waren wij als melkveehouderij een beetje kwijt, nu doorzetten om weer op koers te komen.
Uiteraard kun je het als individu nooit overal mee eens zijn, maar dan moet je alleen op een eiland gaan wonen. Een goed voorzitter zorgt er echter wel voor dat een minderheids belang ook aandacht krijgt en benoemd wordt.
van Ittersum
@Henk Schoonvelde morgen de presentatie, sws rekening en verantwoording hier en dan kijken hoe de politiek hiermee verder gaat. Morgen een topic met meer dan 300 reacties? Zou zo kunnen.
kwarkje
@Henk Schoonvelde Op koers komen is wel een voorwaarde voor toekomstige belangenbehartiging
Maar welke koers?
Ik zal maar een voorzet doen. Er is met mij over veel zaken te praten behalve 1: de bestuurders dienen gekozen te worden door de leden.
+1
van Ittersum
@kwarkje waar gebeurd uiteindelijk dat niet dan? Anoniem je zegje doen hoe en wat een ander moet doen is geen puntje op de schaal van een open discussie en overleg. Sta dan op, 1000 redenen om iets zelf niet te hoeven doen. Maar bedenk dan net die ene reden om dat juist wel te doen.

Uiteindelijk is iedereen gekozen of aangesteld tenzij je in een dictatuur leeft. Daarna mee eens zijn hoe men bestuurt of beslist tov je eigen visie is heel wat anders
kwarkje
@van Ittersum het enige wat me interessant lijkt is gekozen of aangesteld
Ik laat mij alleen vertegenwoordigen door mensen die gekozen zijn en zich verantwoorden voor gevoerd beleid
Je moet ze ook kunnen vervangen indien nodig
Of ik het als individu eens ben met dat beleid is ondergeschikt aan de mening van de meerderheid
Adaptief boeren
@kwarkje meld je aan voor de persconferentie morgen!
kwarkje
van Ittersum
@kwarkje zelfs aangesteld zijn in de regel indirect gekozen.
kwarkje
@van Ittersum maakt mij weinig uit
Ik heb mijn eigen idee wat ik wil
Of een ander dat ook wil mag die zelf weten
pieta
Quote Reactie van @kwarkje:
Of ik het als individu eens ben met dat beleid is ondergeschikt aan de mening van de meerderheid

Maar in een fatsoenlijke "omgeving" wordt ook met de minderheid enigszins rekening gehouden.
+1
kwarkje
@pieta klopt
Mij wordt vaak verweten een bepaalde visie te willen dicteren
Door een stevige eigen mening kan dat beeld ontstaan
Open blijven staan voor goede beargumenteerde inbreng is van essentieel belang om goede resultaten te behalen
Ik probeer altijd die route te volgen
Adaptief boeren
Persconferentie

(klik om te vergroten)

Adaptief boeren
Bericht van Mark van der oever

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN