Biologische melk heeft wind in de zeilen

De consumptie van biologische zuivelproducten groeit gestaag. Daarnaast kiezen producenten van biologische zuivel steeds vaker voor binnenlandse melk. Hierdoor ontstaat ruimte voor een toename van de productie van biologische melk en zijn de verwachtingen over de ontwikkeling van de biologische melkprijs positief.

Deel dit topic Biologische melk heeft wind in de zeilen (nieuweoogst.nl)

De consumptie van biologische zuivelproducten groeit gestaag. Daarnaast kiezen producenten van biologische zuivel steeds vaker voor binnenlandse melk. Hierdoor ontstaat ruimte voor een toename van de productie van biologische melk en zijn de verwachtingen over de ontwikkeling van de biologische melkprijs positief.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+2
jvt
Arla moet gedeelte van de biomelk meesturen met de conventionele melk, vanwege te weinig vraag. De hogere prijs voor biomelk word nu afgeroomd bij de basisprijs van conventionele melk. Hopelijk heeft nieuwe oogst gelijk, dit is natuurlijk moeilijk te verteren voor mij als conventionele melkveehouder, minder melkgeld beuren om bio boeren te sponsoren..
ted9
@jvt Dat zeg jij wel maar we verwerken wel sinds kort de melk van ekoholland bij arla dus.
cowboys
@ted9 daarom komt de Belgische bio melk niet meer naar nl.
Jaap40
Bio is en blijft kleine niche markt. Laat je niks aanpraten, ook niet door nieuwe oogst.
mlkvhoudr
@Jaap40 een kleine markt plus 5 procent blijft toch ook gewoon een kleine markt
+1
kwarkje
@mlkvhoudr klopt
Voor de bioboeren is het essentieel dat er voldoende onderscheidende mogelijkheden blijven
biopleats
@Jaap40 werd tien jaar geleden ook al gezegd en over 10 jaar roep je het waarschijnlijk nog steeds. Wanneer gaan je ogen eens open man.
+1
Jaap40
@biopleats ik wil erover nadenken als huidige kunstmest hoeveelheid 1 op 1 ingewisseld kan worden voor organische mest vwb NPK etc naast bestaande organische mest. Veel te weinig (gras)opbrengst van huidige bioland.
bio boer
@Jaap40 dat mag met compost
Jaap40
@bio boer oh ja, hoe kan het dat bio zo weinig verbouwd dan?
Wat kost dat per ton?
bio boer
@Jaap40 er zijn maar weinig melkvee houders die daar gebruik van maken hier wordt in een gewoon jaar 11 ton ds ha geoogst en 2018 was het 8 ton ds dit jaar gaat er tussen in zitten verwacht ik zo veel minder is het niet
+1
biopleats
@Jaap40 wij halen gewoon normale opbrengsten van ons land waar we ons prima mee redden keerl. Vertel mij eerst maar hoeveel opbrengst jij er dan vanaf haalt met al je kunstmestgiften en drijfmest en vraag je dan af of dat ook in verhouding staat met de extra opbrengst.
mlkvhoudr
@biopleats ik sprak pas gangbare collga die geen km meer gebruikte opbrengst was t zelfde gebleven alleen re 1e snede viel me niet mee toen we t er over hadden, daar zie ik t grootste probleem ook van geen kunstmest later in t jaar afbouwen zie ik nog wel zitten. Hoe zijn de ruw eiwit gehaltes bij jou door t jaar heen?
cjw73
@biopleats dan kun jij meer dan mijn biobuur. Heeft 3 x zoveel land dan mij en 10 koeien meer. Hij heeft veel te weinig en ik heb elk jaar voer over.
Jaap40
@cjw73 hier ook verschillende bio's die overal het voer vandaan slepen.
bio boer
@Jaap40 ik denk dat ook oorzaak kan zijn dat bij de meeste bio boeren er veel meer ruwvoer in de koeien gaat om dat er veel minder brok in gaat kijk nog wel een verbaast dat een veehouder mij verteld dat een koe maximaal nog 16 kg brok krijgt in de voercomputer en dan ook nog aan het voerhek bijproduct als zo koe al 18 kg ds krijgd aan brok en bijproducten blijft er weinig ruimte over voor kuilgras hier is max 8 kilo brok per koe en 1 kg maismeel aan voerhek 4 kg brok gemideld dan vreten de koeien nogal meer kuil
bio boer
@bio boer mijn koeien vreten zo 14 kg ds kuilgras perdag dan ben je zo 5.000 kg ds gras kwijt perjaar per koe dan ook nog wat jongvee er bij hebt je zo op met 2 gve per ha
m uut m
@bio boer
Dat is best wel weinig.
Mijn jersey vreten al 12 kg ds uit ruwvoer.
bio boer
@m uut m het gaat er om dat er veel meer ruwvoer door gaat als je stuk minder kracht voer voert dat was de strekking en meschien is het ook wel 15 kg ds heb het nooit nauwkeurig berekend/gemeten
Jaap40
@bio boer 16 kg brok via de voercomputer..... tja, gebeurd dat nog veel dan? Die snoepjes automaten drukken niet alleen je ruwvoer uit het rantsoen maar drukken ook de financiële opbrengsten.
bio boer
@Jaap40 door een mengwagen wordt het niet anders van toch ben er niet echt thuis in er zijn nog genoeg boeren volgens mij die met alleen kuil en mais aan voerhek maar toch 10.000 kg melk melken dan moet er toch flink brok bij denk ik er zijn ook genoeg die krachtvoer boxen naast de melkrobot hebben de melkrobot kan zo 10 kg voer voeren dus moeten de koeien op die bedrijven toch nog meer moeten krijgen anders zijn die krachtvoer boxen totaal zinloos
pieta
@bio boer Als de robot vrij vol zit en de koeien hebben een redelijke melksnelheid dan krijg je er echt geen 10 kg in de robot in.
bio boer
@pieta dat lukte hier wel met de nieuwmelke koeien die staan ook langer in de robot als ze 40 liter geven en de voersnelheid wat hogerzetten 800 gram per min en de max voer hoeveelheid per melk beurt ook op 4 of 5 kg zetten
kwarkje
@bio boer 800😳😳
Vreten ze dat op?
bio boer
@kwarkje zie nooit dat er broken in de bak achterblijven als er baar brokjes in de bak ligen kost het meer tijd om die er uit tevissen dan als er mooi dotje in licht dat hapt sneller weg lijk mij heb hem nu op 700 gram per min heb het nooit erg goed indegaten gehouden moet ik er bij zeggen
pieta
@bio boer Bij ons staan ze op prioriteit voeren. Geen kv-boxen er bij. Maar prioriteit voeren is niet zo handig bij een vol bezette robot. En bij ons liggen er vaak nog brokken in de bak.
bio boer
@pieta zal er een exstra op letten lely a2 kan prioriteit voeren alleen op de hele kopel niet per dier of groep koeien bij de nieuwere robots wel anders had ik daar ook wel wat meer gebruik van gemaakt
kwarkje
@bio boer knap
Biobrok? En wie maakt die?
bio boer
@kwarkje reudink maakt ze
de jonge
Is de bioboerenstop bij rfc er al af dan??
m uut m
@de jonge
RFC heeft niets met biologisch.
Ze moeten wel om het assortiment compleet te hebben.
De biologische melkprijs die boeren beuren heeft bij RFC ook niets te maken met de werkelijke opbrengst.
+8
brabantboer1
Lekker laten doen. Als de bio boer tevreden is met wat ie doet, prima. is de vlogger tevreden met wat ie doet. prima. Is de planet proof boer tevreden met wat ie doet prima. Is de gangbare boer tevreden met wat ie doet. prima

Iedereen lekker laten doen wat ie graag wil doen en dan wordt het een stuk leuker in de wereld.
+1
heidehipper
@brabantboer1 dat klopt maar het kan toch niet dat de ene melkstroom de andere melkstroom de zijn melkprijs in de benen moet houden omdat daar de kosten te hoog zijn of de opbrengsten te laag .
Jaap40
@heidehipper gebeurd toch nu al. Melk is wit, op den duur ziet de consument dat ook. Meeste mensen hebben geen geld voor duurdere levensonderhoud, of er niet voor over. En met de aankomende economische crisis al helemaal niet. Dusss, allemaal aan de Planet Proof of bio?
heidehipper
@Jaap40 Ja maar dat zien de melkverwerkers niet ze tuigen van allerlei stromen op om de werknemers en de toekomstige- aan het werk te houden circulaire economie noemen ze dat tegenwoordig …….. vroeger werkverschaffing .
bio boer
@heidehipper dat is meschien bij fc zo niet overal
Erco
@brabantboer1 punt is de herverdeling van t melkgeld en alles wat er door je strot geduwd wordt
Jaap40
X
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , melkprijs en zuivel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!