Waarom vertelt de landbouw niet het eerlijke verhaal over stikstof

Met verbazing zie ik wat er gebeurt door de sector.
Volop bezig om een oplossing te zoeken voor een niet bestaand probleem
Men gaat volledig voorbij aan het aan de orde stellen van het probleem
De oneliners van de linkse politici laat men met rust
Waarom?
Waarom niet uitleg vragen aan Tjeerd om zijn zin: het gaat slecht met de natuur!
De kamerbrief begint met: we hebben een Stikstofcrisis
De burger wordt op deze manier gehersenspoeld.
Dan kun je heel goed je best doen op het Malieveld maar kans op succes is 0,0
Wanneer je niet snapt hoe je dit zgn probleem aan moet pakken dan adviseer ik naar het filmpje van Baudet te luisteren
Het probleem wordt door links zeer zwart-wit neergezet en hij laat met onderbouwing zien dat het geen discussie is over orchideeën of brandnetels
Als sector moet je inhoudelijk de aanval openen op het probleem
Is veel belangrijker dan fff tijd rekken
Andere tip: meld je aan bij stikstofclaim want we koersen af op een rampzalige uitkomst waarbij getroffenen alleen nog een juridische weg kunnen bewandelen.

Deel dit topic

Reacties

Adaptief boeren
Je vergeet ff dat pas is afgeschoten en bouw nodig geholpen moet worden, wat je inbreng is correct, maar zie het als een volgende stap!
kwarkje
@Adaptief boeren jij wilt graag de bouw helpen?
kwarkje
@Adaptief boeren Schouten gaat naar Brussel!!! Aanhaken en vol op die route inzetten!!
Of je moet graag willen investeren in zinloze technische oplossingen. Waarom wil je het nu niet proberen? Denk je meer succes te hebben wanneer Schouten terugkomt met het antwoord uit Brussel?

saillant is dat het ministerie van Landbouw vorige maand een tweet verstuurde waarin staat dat het volgens Europese regels onmogelijk is om het aantal natuurgebieden te verminderen. Dat zou alleen kunnen als een wetenschappelijke fout is gemaakt bij het aanwijzen van een Natura 2000-gebied óf als de natuurbeschermingsdoelen onhaalbaar zijn. ,,Geen van de Nederlandse Natura 2000-gebieden voldoet aan deze criteria’’, schreef het ministerie
+1
Todi
@kwarkje Gisteren tweet uit brussel die wel op alle 2 positief waren. Dus rapporten waren vervalst
kwarkje
@Todi vertel... jij weet meer dan ik
Welke tweet, en welke rapporten zijn vervalst?
Todi
@kwarkje Ik doe net als rutte: We onderzoeken het even.
kwarkje
@Todi oeps
Dan moet ik vragen om een deadline
Todi
@kwarkje Is gisteren over gesproken. Ze hebben zaad gestrooid waar 1 plantje van op is gekomen en waar nooit en te neffer meer van komt omdat die nooit op die grond soort kan groeien en toch aangevraagd. Dus oplichting. Op fb een berichtje van gezien.
kwarkje
@Todi heb je wat meer details
Wie heeft daar over gesproken/getweet?
Erik!!1979
@Todi kun je die plaatsen?
+1
van Ittersum
Achter de schermen zijn ze duidelijk bezig, incl LTO. Dat zagen we de afgelopen dagen hier in Fryslân. En politiek gezien ook, wij(hier) leggen te veel nadruk op de oppositie , iemand zegt wat wat ons niet zint en direct is het hier stress alsof het al besloten of een wet is. Rutte is een trage jongen voor de NAVO betalingen, loopt rustig wat betreft EU verplichtingen en nu weer met het Stikstof. Mijn indruk is dat hij het maximale minimale wil doen wat betreft de Stikstof. Niet dat er niets gaat gebeuren maar zeer traag een 5,5 scoren bij de linkse oppositie is voor hem ook een voldoende. Die indruk krijg ik steeds meer. Ook het CDA doet daar nu aan mee

Hoop dat volgende kopie uit de krant waar is of wordt:

Coalitie kibbelt over schrappen natuur

Fractiespecialisten verdringen zich rond de stoel van kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het debat over de stikstofcrisis.

Foto ANP/BART MAAT

DEN HAAGIn de coalitie is een felle strijd ontbrand over het schrappen van natuurgebieden. VVD en CDA willen daarmee het stikstofprobleem te lijf gaan, terwijl D66 juist méér beschermde natuur wil.

Peter Winterman

De regeringspartijen maakten deze week een politieke deal: in ruil voor verlaging van de maximumsnelheid gaat het kabinet bekijken of Natura 2000-gebieden geschrapt kunnen worden. Dat laatste is een vurige wens van de VVD. Die partij baalt ervan dat de strenge stikstofregels om de natuur te beschermen bedrijven en boeren nu flink parten spelen.

,,Nederland zal op termijn blijven vastlopen als we op de huidige rigide manier blijven omgaan met Natura 2000-gebieden’’, zei VVD-Kamerlid Mark Harbers gisteren tijdens het debat over de stikstofmaatregelen. ,,Opschoning is hoognodig, net als het schrappen of herindelen van die gebieden.’’ Harbers noemde het Wierdense Veld in Overijssel en de Grevelingen bij Zeeland als voorbeelden van op te doeken natuurgebieden. Ook CDA’er Jaco Geurts ziet graag dat het Overijsselse natuurgebied verdwijnt. Agrariërs in die regio smeken daar al jaren om. Nederland telt ruim 160 beschermde Natura 2000-gebieden.

In de brief met stikstofmaatregelen die het kabinet woensdag verstuurde, staat dat ‘de aanwijzingsbesluiten van Natura 2000-gebieden kritisch worden bezien’. Maar dit betekent volgens coalitiegenoot D66 níet dat natuur verdwijnt. Sterker nog: D66 rekent erop dat er juist meer natuur komt.

,,De Europese afspraak om 17 procent van het grondgebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied staat nog helemaal overeind’’, zei D66’er Tjeerd de Groot in het debat. Op dit moment bestaat 13 procent van Nederland uit beschermde natuur. Daarmee bungelt ons land onderaan in de Europese natuurlijstjes. De Groot: ,,We willen natuurgebieden verbinden en vergroten.’’

Daarmee haalt D66 zich opnieuw de woede van coalitiepartners VVD en CDA op de hals, na het eerdere pleidooi voor een halvering van de veestapel. Hoewel de coalitiepartijen elkaar gisteren in de debatzaal met rust lieten, liep de spanning achter de schermen op.

aillant is dat het ministerie van Landbouw vorige maand een tweet verstuurde waarin staat dat het volgens Europese regels onmogelijk is om het aantal natuurgebieden te verminderen. Dat zou alleen kunnen als een wetenschappelijke fout is gemaakt bij het aanwijzen van een Natura 2000-gebied óf als de natuurbeschermingsdoelen onhaalbaar zijn. ,,Geen van de Nederlandse Natura 2000-gebieden voldoet aan deze criteria’’, schreef het ministerie

S.

De toon is nu anders. ,,Ik ga met provincies in gesprek over de staat van natuurgebieden’’, beloofde minister Carola Schouten van Landbouw gisteren. Ook zij haalde het Grevelingen-natuurgebied aan. ,,Wij investeren miljoenen om het onderwaterleven in de Grevelingen op een hoger peil te brengen. Maar alles ligt op dit moment stil, omdat er één plantje op de oever is dat misschien verloren gaat. Dat stelt ons voor een bestuurlijk dilemma.’’

Terwijl de VVD pijn lijdt door het verlagen van de maximumsnelheid, moet D66 ondertussen slikken dat het kabinet in de veehouderij niet langer pleit voor ‘kringlooplandbouw’. Schouten presenteerde die vorm van duurzame landbouw vorig jaar als dé toekomst voor de landbouw. Maar onder druk van VVD en CDA zet het kabinet nu in op ‘emissiearme landbouw’, waarbij het enkel nog gaat om het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstof. Dat geeft veel agrarische ondernemers lucht.

Toch wacht de landbouw nog nieuwe stikstofmaatregelen, die naar verwachting in december worden gepresenteerd. ,,Dit is een zevengangendiner’’, sprak D66’er De Groot over alle maatregelen die er nog aan zitten te komen. ,,We zijn nu bezig met de amuse.’’ Ook die opmerking leidde tot irritatie binnen de coalitie. ,,Er is maar één gang, en dat is minder stikstof’’, reageerde VVD-Kamerlid Harbers.
Todi
@van Ittersum Voor uit schuiven is de oorzaak dat de onderzoek cijfers niet betrouwbaar zijn om nieuwe regels te maken. Hebben we ook mee gemaakt met het i en r systeem. Mijn mening is dat ze naar mogelijk heden goed bezig zijn. Daarnaast heb je jack hals klaver en bende ook in de nek zitten. En daarnaast brengt de groot de d33 nog verder in de goot. d 11?
+1
Erik!!1979
@van Ittersum LTO is veroorzaker van het probleem door onbeperkt polderen. De mensen kort bij het vuur hebben iedere keer goed gehandeld en de rest werd opgeofferd. Ammoniak is geen probleem. Ammoniak is een gezonde meststof dat zorgt dat planten sneller groeien. Door de snellere groei neemt de planten meer CO2 op en produceert zuurstof. De natuur hersteld zich altijd zelf. No2 is een probleem in de steden. Daar moet wat aan gebeuren. Beste is varkensstallen bouwen in de steden omdat ammoniak een base is en daarmee de lucht zuivert. Net als adbleu alleen dan natuurlijk.
+2
rene-de-jong
@van Ittersum Het geleuter met de linkse partijen is nergens voor nodig;

Het Europese Hof van Justitie heeft in het "Sweetman Arrest (EHvJ, C-258/11)” een bindende uitleg gegeven waar ook de Staat der Nederlanden zich aan MOET houden.

De gevolgen hiervan zijn ENORM !!
- de aanwijzing van vele gebieden valt als een kaartenhuis in elkaar.
- er zijn vele malen minder te beschermen habitat
- "bestaand gebruik" is NIET vergunning plichtig
- feitelijk moet de omgekeerde bewijslast dus ook weer recht

En dit is niet een kwestie van mogen, nee het is BINDEND.
Nu heeft LNV er zelf nog steeds een invulling aangegeven, dus vele extra planten en gebieden in bescherming en zelf de RvS leest (bewust) over dit arrest heen.
Het negeren van dit Arrest is dus de KERN van het probleem.
De Raad van State en zeker LNV staan NIET boven het EU recht !!!

Dat is wat Nicolaas Gerrits aangeeft !!
Geen gekakel in de 2e kamer voor nodig, gewoon doen waar het EU Hof toe verplicht !!
Belangen behartigers moeten zich dus druk maken om "de weg naar Brussel"
- wie gaat er met Carooltje mee
- hoe wordt hier weer mee gepolderd (wat dus niet hoeft !!!)

Alle overige zaken zijn dan bijzaken, dus ook alle onzin die Tjeerd uitkraamt over meer natuur, slechte natuur, minder vee etc. etc.
Inleveren die 250.000.000,= euro voor herstel van N2K gebieden, geef dit geld aan de zorg stelletje lamzakken.
rene-de-jong
@rene-de-jong
Nico is vrij kort:

"Ze kan beter thuis blijven en mijn voorstellen uitvoeren. EU gaat ermee akkoord
groet, N"
+1
rene-de-jong
@rene-de-jong Mag LNV het Arrest negeren ???

LNV heeft hierover een brief geschreven nadat het Arrest was uitgesproken.
Een brief in de trant van "mogen wij aub wel meer soorten aanwijzen en toch een andere richtlijn opstellen"

De EU heeft daarop geantwoord met informele antwoorden !!
Waaruit LNV dus ten onrechte aan verbonden heeft dat zij juist handelen;

citaat Nico uit Brief aan Rutte:
“Wat uw opmerkingen over de zienswijze van mijn diensten met betrekking tot het Sweetman-arrest betreft, wijs ik er op dat alleen het Hof van Justitie van de EU een bindende uitleg kan geven over het EU recht. Om die reden zijn alle door mijn diensten in de door u genoemde correspondentie gegeven zienswijzen en interpretaties te beschouwen als informele antwoorden op door de Nederlandse regering gestelde vragen.”
Ook zonder dit citaat uit de brief is het voor iedere jurist duidelijk wat het Arrest betekent. Contrair blijven gaan met het Nederlandse beleid is niet acceptabel.”
Einde citaat

En zolang niemand daar dus werk van maakt kan LNV dus mooi haar gang gaan.....dus net zo lang tot dat de boel in de soep loopt, nu dus.

Als de overheid dit dus niet goed oppakt, dan moeten wij dit als sector afdwingen of zelf maar wat ondernemen bij het EU Hof.
Eigenlijk het zelfde als wat Johan V met z'n MOB doet: handhaving eisen

Ik heb dus vele mailtjes verzonden aan leden in de 2e kamer, RvS etc.
tot op heden laat LNV Nico mooi in Portugal zitten.
En tollen de juristen van Carola verder in hun dossiers, dossier: "uurtje factuurtje"
+1
kwarkje
@rene-de-jong krijg jij ondersteuning vanuit de landbouw?
Wanneer je inhoudelijk zeer goede argumenten hebt zouden ze gebruikt moeten worden door onze belangenbehartiging om er voor te zorgen dat het hoofdgerecht van Tjeerd in de keuken blijft
+1
rene-de-jong
@kwarkje Tjeerd zelf moet het hoofdgerecht worden met Klaver als toetje !
kwarkje
@rene-de-jong gaan we aan werken
+1
Weidezicht
Juist. Waarom gaat het slecht met de natuur. Wat is natuur. Je leest dat lucht en waterkwaliteit verbeterd zijn in de afgelopen jaren. Wat doen de rioolbeheerders aan de medicijnresten in rioolwater? Waarom moet ik in mijn werk alle straatkolken aansluiten op een apart stelsel welke direct loost in oppervlakte water? Met alle olie en rubberresten?
Jannus
Quote Reactie van @Weidezicht:
Waarom moet ik in mijn werk alle straatkolken aansluiten op een apart stelsel welke direct loost in oppervlakte water? Met alle olie en rubberresten?

Het is de goedkoopste manier om er vanaf te komen,heel makkelijk toch??

Men schermt met natuur,milieu,bla bla bla maar het is heel simpel,het draait altijd om de euro's

We zitten zo langzamerhand in een Babylonische spraakverwarring,alleen velen zijn doof
rene-de-jong
@Weidezicht Waarom gaat het slecht met de natuur, tja dat is de vraag...

Nou dat zit zo;
De habitat soorten worden middels een programma (SDF) vastgelegd, in 2004 met een nulmeting, dit met een nauwkeurig voorgeschreven systematiek.
Dit zijn de prioritaire soorten en in 2004 gaat het prima met deze soorten volgens het programma SDF: 80% gunstig !!

Vervolgens wordt de systematiek losgelaten en worden er ook NIET prioritaire habitattypen toegevoegd met als resultaat: 80% ongunstig in 2006.
Met als gevolg verzwaring van beleid en doelstellingen etc.etc.etc

Dus ook hier is/was het niet zo moeilijk om het beleid een draai te geven in de gewenste richting.....

In detail heeft ook hier Nico de kennis paraat waar ook tot op heden (nog) niets mee is gedaan.....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @rene-de-jong:
waar ook tot op heden (nog) niets mee is gedaan.....

en ook niet gaat gebeuren!
Jack Rijlaarsdam
@kwarkje Ik heb niet de indruk dat jij echt inzicht hebt in de gesprekken met beleidsbepalers. Het hele kleine beetje zicht dat ik daarop heb toont een volstrekt ander beeld als dat jij schetst.
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam stallen weer vol😝😝😝😝😂😂😂😂
spotmelker
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de gesprekken met beleidsbepalers.

Die worden momenteel (gelukkig) niet gevoerd door 'de sector'. We moeten als landbouw hele duidelijke voorwaarden stellen voordat we ook maar iets van maatregelen laten opleggen.
kwarkje
@Jack Rijlaarsdam okidoki
Ons Jack heeft meer inzicht
Dat is mooi
Mag jij even uitleggen waarom we niet als sector de aanval geopend hebben op onze politiek
Dat is wat ik mij afvraag
Volgens mij lees jij dingen die ik niet schrijf
Wordt er weer diplomatiek in de achterkamertjes gedeald?
m uut m
@kwarkje
Is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden.
kwarkje
@m uut m ik begon net te wennen aan de naam landbouwcollectief
familie pelle
@kwarkje
Quote:
. naam landbouwcollectief

Denk dat Jack daar ook op doelt.
kwarkje
@familie pelle dat denk ik niet
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Denk dat Jack daar ook op doelt

Nee, het Collectief is onder dwang en intimidatie bij elkaar gekomen en is nog steeds bezig met het vormen van een gezamenlijke visie. Voorlopig is deze defensief en niet oplossingsgericht. Ondertussen gaan Schouten en het IPO gestaag verder.
+1
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam klopt kunnen beter alle oude clubjes opheffen. Die hebben de ellende namelijk veroorzaakt.
+2
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
Nee, het Collectief is onder dwang en intimidatie bij elkaar gekomen

Als je de dwang en intimidatie van de overheid en provincie bedoelt wel ja.

Quote:
nog steeds bezig met het vormen van een gezamenlijke visie. Voorlopig is deze defensief en niet oplossingsgericht.

Is inmiddels achterhaald deze opmerking. Ze zijn verder dan je denkt en dat we in het defensief gedrukt zijn is nogal een open deur. Oplossingsgericht slaat natuurlijk al helemaal nergens op in deze discussie of je moet denken dat de landbouw alles op moet lossen?
PIONIER
@kwarkje Jack denkt!!! dat ie meer inzicht heeft.
kwarkje
@PIONIER lekker laten denken
Is een goede eigenschap
Zeker weten een stevig fundament
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kwarkje:
wat ik mij afvraag

Misschien moet jij je eens afvragen wat je de laatste drie jaar hebt bereikt door als éénmanspartij op allerlei dossiers oplossingen te posten bij alle mogelijke partijen, vervolgens gepikeerd te reageren en wild om je heen te slaan wanneer dit niet wordt overgenomen. Je bent enorm goed in stemming maken, de ene datum waarop de aarde vergaat is nog niet voorbij of de volgende ligt er alweer. Je team van juristen draait overuren. Een ander is altijd dom, snapt het niet of is niet wakker. Jij hebt altijd een geweldig plan klaar liggen, maar wenst het niet te delen, dat wil je brengen bij de mensen die er toe doen. Nou dan geef ik je nog één keer mee: jij bent niet de sector, dat zijn we allemaal. Wij doen er allemaal toe.
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam als de huidige bestuurders inclusief ledenraads leden niet heel snel een beetje schuiven richting de normale boer dan doen ze er over een tijdje niet meer toe. Dus houd nu eindelijk eens op met schelden richting mensen die de onvrede aangeven en doe als ledenraads lid iets aan de onvrede of houd de eer aan jezelf. Tegen stribbelen heeft geen zin. De massa gaat winnen.
kwarkje
@Jack Rijlaarsdam Dit is een reactie die beter zou passen bij Calon, beetje overdreven wild
Er is schijnbaar een gevoelige snaar geraakt
Wanneer je nu eens precies aangeeft wat het probleem is dan kan ik daar op reageren
Er is een landbouwcollectief gevormd die volmondig zegt met een gezamenlijke oplossing te willen komen
Wat jij daarnaast aan het doen bent is me niet duidelijk
Wanneer je denkt dat ik niet aan wil geven waar de oplossing zit:
Wat ik mij dus nog steeds afvraag is het volgende; waarom willen boeren niet het probleem verkleinen maar gaat men zoeken naar een oplossing voor een juridische probleem terwijl CAROLA naar Brussel gaat
+3
Farmer_
Dat deed of doet Baudet al, en duidelijk.

+3
George
@Farmer_
Ik vind die Baudet wel goed bezig. Mijn stem krijgt ie als hij zo door gaat. Ik weet in ieder geval zeker wie mijn stem niet meer krijgt!
Farmer_
@George Die tjeerd is een misselijk kereltje. 😑
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Die tjeerd is een misselijk kereltje.


Nog al
Stroman
@George Ome Tjeerd is een handpop. Dat was ie bij de NZO al. Toen dachten we dat we als boeren hem op de hand hadden. Niets blijkt minder waar.

De vraag is nu: op wie zn hand zit Tjeerd, oftewel wie fluistert hem al deze onzin toe?
Stroman
Het vertellen van het ware verhaal gaat volgens mij steeds beter, alleen het horen dan wel luisteren van de politici is nog wat te krapjes.
kwarkje
@Stroman we laten Baudet wel in de steek door niet hetzelfde geluid te laten horen
Stroman
@kwarkje nou is Baudet momenteel de enige die nog wat inhoudelijk tegengas geeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0