Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."
 Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien (nos.nl)

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers. In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink. De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink. Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas: Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd. In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op. De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken." gen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden water , wortelen , warm , bonen , groenten , tomaten , poep , grond , urine , aardappelen , kas , meststof , toekomst , straling , drugs , 2013 , test en koud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!