CDA’ers reageren geprikkeld waar het de toekomst van de boer betreft

Stampvoetend staat de Groningse veehouder Ate Kuipers zaterdagmiddag op het CDA-congres in Utrecht. Hij vindt dat een commissie van zijn partij ‘een visieloos stuk’ heeft afgeleverd. Voormalig CDA-wethouder Nico Slagter uit Stede Broec is nog bozer: “Wij hebben helemaal geen stikstofprobleem. De partij moet achter de agrarische sector staan.” De woede van de CDA’ers richt zich op de landbouw-paragraaf in de discussienota van de commissie Beraad Perspectief 2030.

Deel dit topic CDA’ers reageren geprikkeld waar het de toekomst van de boer betreft (trouw.nl)

De toekomst van de boeren is een open zenuw voor het CDA. Aanpassing van één woord over landbouw-export in de toekomstvisie haalt de kou zaterdag o...

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
Farmer_
"Jaco Geurts is landbouw-woordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij is de afgelopen dagen ‘wel honderd keer gebeld’ over het rapport Perspectief 2030, zegt hij. Hij leest de passage over de landbouw niet als een aanval op de boeren. “Er wordt gepleit voor een beter inkomen voor boeren. Dat is de kern. Over de rest van het rapport is nog discussie mogelijk. Het CDA staat achter de boeren en achter export.”

Iedereen weet al waar dit heen gaat, richting kringloop landbouw, einde van veel bedrijven.
+4
kwarkje
@Farmer_ kringlooplandbouw betekent je eigen doodvonnis tekenen
Er is helemaal geen afzet voor producten met een eerlijke prijs
Misschien 10 -% van het huidige volume
De rest wordt uitgemoord
Hebben christenen al eeuwen zo gedaan
+1
groeier
@kwarkje
We zijn in ons land goed in behalen van goede opbrengsten per ha/dieren en dat moeten we zo houden, dat is ook onze kracht..
+2
kwarkje
@groeier daar is ons verdienmodel op gebouwd
Zou je dat willen veranderen moet je eerst een bouwvergunning aanvragen voor een soort Trump muur
Die gaat er niet komen
Dus kringlooplandbouw ook niet
m uut m
@kwarkje
Prachtig verdienmodel!
Kostprijs hoger dan de opbrengst prijs en dat ook nog verdedigen. 🤔
Coen
@groeier , in onze vruchtbare delta halen wij goede fysieke opbrengsten en kunnen wij zelfvoorzienend voor ruwvoer en mestplaatsing een lage kostprijs draaien.

maar al dat gesleep met ruwvoer en mest voor de intensieve (melk)veehouderij is op de lange duur echt niet houdbaar.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Coen:
maar al dat gesleep met ruwvoer en mest voor de intensieve (melk)veehouderij is op de lange duur echt niet houdbaar.

Ook weer onzin, hier groeien bedrijven rap, dus ook veldkavels liggen steeds verder weg, dus ja dan krijg je meer transport over de weg.
Noorderling
@slagroomvla

Maar die veldkavel ligt ook vast weer aan iemand zn huiskavel.
Elke boerderij die hier in de regio te koop komt, komen vaak wel weer 2-3transacties achteraan waardoor er al met al een aantal boeren beter van worden en hun bedrijf/huiskavel kunnen vergroten. Die huiskavel maakt wel de waarde van je stallen en bedrijf.
+3
Noorderling
@Coen
De verdeling van deze bedrijven is niet goed over Nederland.
Ik zie echt het probleem niet als je in het oldambt of veenkolonien niet volledig grondgebonden bent.

Kun je op papier wel intensief zijn en niet aan het ot en sien plaatje voldoen. Wordt tarwe per vrachtauto gekocht rechtstreeks bij een akkerbouwer, kun je samen de marge verdelen ipv een ander er van mee laten eten, maar die touwtjes houden de andere bedrijven liever zelf in handen en de boeren dom. Alles groeit om de hoek, wat is dan het probleem om de grond niet volledig op naam te hebben? Juist ieder kan op die manier doen waar hij of zij goed in is, twee of meerdere dingen goed doen is weinigen weggelegd, sommigen 1 ding nog niet eens.

Dan kun je beter je grond benutten voor hoogsaldo gewassen en de noodzakelijke rustgewassen inclusief reststromen uit de humane consumptie benutten door het door een koe, kip of varken te laten gaan. Spannender is het niet, alleen ziet men het liefst dat alles op 1 erf gebeurt, die tijd is geweest.
+1
kwarkje
@Noorderling klopt
Specialisatie is niet voor de lol bedacht
+1
Noorderling
@kwarkje
En alles om het tegenovergestelde willen te realiseren stimuleert de specialisatie en schaalvergroting. Die weg is niet meer terug in te zetten.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
de specialisatie en schaalvergroting. Die weg is niet meer terug in te zetten.

Klopt,hebben we aan 30 jaar melkQ te danken en heeft aangetoond dat we hier zo efficient kunnen produceren dat we het voor de wereldmarkt prijs kunnen......toch.??

De grootmelkers(600 +) gaat dat misschien lukken mits ze goed gemanaged worden,de modale gezinsbedrijven niet, terwijl die juist belangrijk zijn voor het grote deel van het platteland qua onderhoud en leefbaarheid en daar dient een steuntje in de rug voor te zijn en daar dient ieder voor zich de weg in te banen door goed op te letten waar zich mogelijkheden voordoen
Coen
@kwarkje , dat is het mooie van onze sector, iedereen is uniek en heeft zijn eigen visie en strategie.
alleen de politiek weet (nog) geen raad met onze bedrijfsvoering.

wij zijn gelukkig met onze bedrijfsvoering, alleen nog wat mineralen/vitaminen en melkpoeder aankopen 😄
de hoef
@Coen koop je niks geen krachtvoer aan dan,en wat is je rantsoen als ik het vragen mag
+1
m uut m
@Coen
Waarom nog melkpoeder ?
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
in onze vruchtbare delta halen wij goede fysieke opbrengsten en kunnen wij zelfvoorzienend voor ruwvoer en mestplaatsing een lage kostprijs draaien.maar al dat gesleep met ruwvoer en mest voor de intensieve (melk)veehouderij is op de lange duur echt niet houdbaar.

Er zijn er niet zo veel meer die ver gaan,in cirkel van 20 km kan je heel wat voer kopen of mest afzetten.Die boeren houden het heel lang vol omdat ze alleen maar met de koeien bezig zijn...
+1
jani
@kwarkje Ben zelf christen, zie niet het verband met moorden, dat is juist wat we niet willen......
+1
de hoef
Quote Reactie van @jani:
Ben zelf christen

ik ook,maar als je de bijbel kent dan snap je echt wel wat hij bedoeld
+1
Jannus
Quote Reactie van @de hoef:
snap je echt wel wat hij bedoeld

het zijn altijd de onschuldigen die opgeofferd worden,alleen komt men er pas later achter en is het lijden een last
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!