Veehouders bereiden collectieve stikstofclaim voor

Ruim 1800 veehouders hebben zich aangemeld op de website van de stichting Stikstofclaim.

Hoewel de exacte inhoud van de claim nog moet blijken, denkt advocaat Tijn Kortmann dat het wel eens lastig kan worden de zaak te winnen. Hij is specialist overheidsaansprakelijkheid bij advocatenkantoor Stibbe en bekeek voor BNR Nieuwsradio de strategie van de stichting op de website van Stikstofclaim.

"Met de beruchte uitspraak van de Raad van State staat vast dat de overheid onrechtmatig heeft gehandeld, dus ik dacht eigenlijk dat de claim daarover zou gaan", zegt Kortmann bij BNR. "Maar de stichting wil zich richten op maatregelen waar de overheid nu mee bezig is, de herstelmaatregelen. Maar of het kabinet zich weer aan dezelfde steen zal stoten, dat valt te bezien. Er zullen heel veel juristen (bij de overheid, red.) heel kritisch kijken naar de maatregelen."

Deel dit topic

Reacties

Adaptief boeren
Heb ook aangemeld, maar nog geen factuur ontvangen, hoe zit het met de aanvraag bankrekening etc?
achterhoeker2
@Adaptief boeren Die komt tegelijk met de eerste factuur van de advocaatkosten. Zou als ik jou was (met je adaptief boeren) maar vast wat gaan sparen.
achterhoeker2
@Adaptief boeren Omdat elke advocaat die er voor betaald wordt , gaat tot aan het europees hof want die boeren betalen toch wel.
Er wordt bezwaar tegen beleid gemaakt wat er nog moet komen.
Adaptief boeren
Kan me voorstellen dat een bank hier niet happy bij is, een kans dat er een groot financieel gat overblijft na bijvoorbeeld een verloren procedure? Of zie ik spijkers op laag water?
+2
Farma_boerke
@Adaptief boeren Technisch gesproken is dit een stichting zonder winstoogmerk oid. Vanuit de gezamelijk ingebrachte pot worden de juridische kosten gedekt. Indien dit niet toereikend is kan er nog een tweede ronde (Derde, etc) zijn onder de leden om al dan niet opnieuw in te leggen. De stichting voert namens haar deelnemers de zaak en de deelnemers lopen verder geen financieel risico (er kunnen geen boetes opgelegd worden).

John Spithoven of Jan Cees Vogelaar kunnen je bijpraten. Je kunt via de website ook info vragen
Adaptief boeren
@Farma_boerke Mooi, ben zelf wel eens bezig geweest om voor een nieuwe bv aan bankrekening te komen en dan moet je wel ff tijd hebben, ben zo paar maanden bezig
+8
Jannus
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
Of zie ik spijkers op laag water?

Om de hoek kijken is altijd lastig maar soms geef ik wel eens geld uit puur om iets te bereiken ook al kan ik het niet altijd overzien,die sprongen hebben me altijd goeds gebracht,de berekende niet.

stikstofclaim.nl/
buorman
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
Of zie ik spijkers op laag water?

Nee, je laat je opnaaien door achterhoeker2
Adaptief boeren
@buorman Nix hoor kijk naar de tijd dat bericht gepost is, snap die achterhoeker niet echt
buorman
@Adaptief boeren
oeps, je hebt gelijk.
Maar hoe kan er volgens jou dan een groot fin gat ontstaan door mee te doen aan stikstofclaim?
Een dief kan ook een aardig gat slaan, met name als hij/zij Rover Heid heet
Adaptief boeren
@buorman Ik opperde dat banken daar misschien bang voor zijn, zelf geloof ik dat niet
+2
jan.1
Ook aangemeld.
kwarkje
Dit is een manier om te proberen de schade te verhalen
Kijk naar het fosfaatdossier, duurt best beetje lang voor je de gehele getraineerde route vol met opgeworpen heuvels overwonnen hebt
Zorgen dat het niet zo ver komt is niemand meer echt mee bezig
Het is een gelopen race
Lot ligt in handen van onze rechters
kanniewaarzijn
@kwarkje Dan zie ik het somber in!
BertK
Kans dat het meerdere zaken worden tegen verschillende details of mogelijk verschillende hoofdlijnen? Alles in één zaak / op één kaart zetten lijkt me niet handig.
+9
John Spithoven
Beste allemaal, even een update.

We zijn zeer druk op dit moment. Onze aanwezigheid zorg er voor dat we druk kunnen uitoefenen.

Inmiddels is er een rekeningnummer actief. Van de bank hebben we alle medewerking gekregen, maar er zijn nu eenmaal regels mbt tot het oprichten van een stichting. Het wachten is nu op de belastingdienst. We willen de stichting btw plichting maken. Alleen moet de belastingdienst daar nog wat van vinden. Dat gaat even duren.

Tot die tijd kunnen er geen facturen verstuurd worden.

We werken aan een mailing systeem waarbij we de aangeslotenen op de,hoogte kunnen houden. Binnenkort komt de eerste mailing.

Sorry dat de factuur nog even op zich laat wachten, maar we bestaan pas een maand en het was van begin af aan alle hands aan dek.

Verder krijgen we veel medewerking van de periferie. Dank daarvoor.
nederlandse boer
John, als ik Tijn Kortmann hierboven aan het woord hoor (lees), vraag ik mezelf af of het de juiste persoon is die dingen voor ons boven water gaat halen. Lijkt wel of hij bij voorhand al ruimte creëert om met niets naar huis te komen. Nu we nog in een pril stadium zijn en nog alle ruimte hebben om te schakelen, mogelijk even rondkijken naar iemand die WEL mogelijkheden ziet?

We hebben niets aan iemand die zijn best doet, met dat soort mensen is Nederland vol. We hebben iets aan iemand die met iets naar huis komt. Daar gaat het om !
Moskovitz?
+14
John Spithoven
@nederlandse boer Dit is niet onze jurist! Hij geeft wel een gratis en ongevraagd advies😉

Ons juristen team is mr Franca Damen van Kneppelhout advocaten en mr Jan Teun Fuller van Bentum en Gratama advocaten. En zij spreken met ons en niet met de NOS over de inhoud van dit dossier.
+4
kwarkje
@John Spithoven dat zijn twee heel goede👍👍
nederlandse boer
@John Spithoven Dank voor de toelichting John. Dat was even nodig. Het was al oorverdovend stil rondom de aanpak van Stikstofclaim.nl. Dan komt het bericht van Tijn Kortmann en toen had ik zoiets van: met wie zijn we nou eigenlijk in gesprek?
+2
familie pelle
@nederlandse boer denk dat je gewoon iets beter moet lezen, er staat duidelijk dat tijntje de strategie bekeek in opdracht van bnr nieuwsradio.
Farma_boerke
@nederlandse boer Het is niet onmogelijk, Wien van den Brink is de varkenshouders ook voorgeggaan en na lange strijd gewonnen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Hij geeft wel een gratis en ongevraagd advies

Doe er je voordeel mee, want hij heeft hier wel een punt!
+2
sil
@kanniewaarzijn het voordeel van stikstofclaim zit hem al in het feit dat de overheid die gewaarschuwd is, nu eerst alles goed laat uitzoeken door juristen, wat kan wel en wat kan niet, ze zijn al vaker in de fout gegaan daar in Den Haag. Zelfde zal volgens mijn persoonlijk inzicht ook gaan gelden voor die groen label roosters in de rundveehouderij, worden verplicht gesteld maar na een jaar blijkt het toch weinig reductie van ammoniak te geven......tenminste ik zie niet dat bedrijven met die vloeren nu hogere N waardes in de mest hebben. Ook de grote mest transportreurs zien dit niet terug in de gehaltes op deze melkveebedrijven. We zijn veel kosten aan het maken waar geen meerwaarde tegenover staat.
+2
Jannus
Quote Reactie van @sil:
We zijn veel kosten aan het maken waar geen meerwaarde tegenover staat.

Dat zeg ik,economisch uitroken door je op kosten te jagen en de concurentie met het buitenland verliezen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sil:
We zijn veel kosten aan het maken waar geen meerwaarde tegenover staat.

Dat klopt, dat geldt zelfs voor alles wat met milieu te maken heeft. Te beginnen bij 20 jaar geleden.
+4
John Spithoven
@kanniewaarzijn Natuurlijk nemen we deze zaken mee.

Maar het is ook wat we steeds zeggen.

Vergund recht is en blijft dat. En zelfs in de kamerbrief van 4 oktober kun je dat eruit halen.

Daarom ook de discussie afgelopen weken met verwerkende industrie en sommige belangenbehartigers. Wij hoeven niet zo nodig aan een oplossing werken in mijn optiek. En ook voor de PAS meldingen. Het is niet de sector die daar fout geweest is maar de overheid. En in Brabant is het laatste woord nog niet gezegd, denk ik.
Frederika
No cure no pay
John Spithoven
@Frederika Positief saldo zal naar rato terug gestort worden.
+2
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Positief saldo zal naar rato terug gestort worden.

Denk dat we heel beetje nodig hebben,maar als we de grootste kolder die ons landje sinds de hippies hebben meegemaakt hebben overwonnen,kunnen we van wat er van over blijft best een feesie geven..
+3
buorman
@jan.1
Voor DAT feestje willen we ook nog wel bijlappen toch?
+10
Koeien boertje
Man waar maken sommige mensen zich druk over.
150€
Ik heb me voor een paar weken geleden ingeschreven en weet zeker dat het wat gaar toevoegen.
Al is het alleen maar dat ze in den Haag wakker worden en blijven.
Is toch mooi om daar met zn allen achter te staan
+1
Jannus
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Man waar maken sommige mensen zich druk over.150€

We blijven hollanders hè,we willen waar naar geld hebben en dan tik je maar niet zo effen 150 euro uit de knip.

Zij aan zij, schouder aan schouder,

maar portemonnee aan portemonnee 💰 💸

Even bij verwarmen............

BertK
@Koeien boertje betere belegging daan aandelen shell of staatsloterij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN