Boer uit Holten mag slechts 40 koeien houden na miljoeneninvestering

€Het is een drama. Alsof je een huis hebt gekocht en er niet in mag wonen.” Melkveehouder Rinus Oolbekkink uit Holten kocht het melkveebedrijf van zijn buurman, investeerde bijna een miljoen in de grond en nieuwe stallen, en mag er nu slechts veertig melkkoeien houden.

Deel dit topic

Reacties

Adaptief boeren
Heftig, dat het bedrijf nog in leven is! opmerkelijk
Melkboer16
Heeft een mooie puinhoop gekocht voor 1 miljoen!
Geen beklag mee, gegokt en niet helemaal gekregen waar ie van gedroomd heeft
+1
Frederika
@Melkboer16 Dat noemen we nou het onderste uit de kan willen.Het meer is nooit vol
+4
de hoef
@Melkboer16 zwatser
+5
Deutz1455xl
@de hoef het stikt hier van de misgunners op prikkebord
+3
Frederika
@Deutz1455xl Heeft niets met misgunnen te maken ze hadden hun boerenverstand moeten gebruiken
+1
bio boer
@Frederika dus idereen die een grote stap neemt gebruikt zijn verstand niet komt allemaal zeer ongelukig uit buurman komt vaak maar 1 keer tekoop dus doe je een goede stap voor de opvolging
bio boer
@bio boer ga er wel van uit dat de koop en bouw is gedaan voor 2 juli
+5
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
buurman komt vaak maar 1 keer tekoop dus doe je een goede stap voor de opvolging

Dat eerste is waar, maar het 2e is toch mooier dat de opvolger zelf de keuze maakt, plannen maakt en risico's overziet en weet waarvoor hij/zij tekent!

Hoe vaak is het niet dat pa denkt een gespreid bedje te moeten maken, in de praktijk is dat wel een nieuwe stal, met financiering voor 30jaar waar de opvolger tot zn 50-60e aan vast zit.
Komt fosfaat om de hoek, mag je blij zijn als je uberhaubt het bedrijf over kunt nemen en je niet nog loonslaaf erbij moet zijn om de stenen af te betalen.
Een lage hypotheek en zelf kunnen schakelen en stappen zetten is toch veel mooier en leerzamer. En wellicht is verkassen naar een courant bedrijf nog wel de beste optie, staat genoeg te koop.
Erco
@Noorderling overnemen en n lage hypotheek. Je bent wel n grapjas. Enigst zoontje?
@Erco Wanneer sorteer je voor met een overname, als je 67 bent of 15 jaar eerder beginnen, met het ter sprake brengen, evt. beginnen met schenken aan overige kinderen.
Noorderling
@Erco
Snorkelen totdat je ouders overlijden is ook een keuze.
Maar gaat er om wat je vertrekpunt is en welke rek jij de komende 10-30jaar hebt om stappen te zetten. Als het chinees rekenen wordt en er wordt gekeken wat ouders en broers/zussen kunnen ontvangen zonder kapot te gaan doe je iedereen inclusief jezelf ook tekort.
Dan is het wel positief eerst flink te bouwen, zodat je een ander niks meer kunt betalen.

En wat betaal je, de waarde die je ouders ooit betaald hebben? Hier is er in een generatie 40.000euro per hectare aan waarde bij gekomen. Heb je als opvolger en als overdrager geen invloed op. Heeft kansen geboden om stappen te zetten, maar die stappen hebben ook flink extra geld gekost, dat risico heb je ook jaren gedragen om dat weer af te betalen.
Het zou zwaar overdreven zijn dat de overnemer, dat afgeloste geld van de afgelopen 10-20jaar dat je in maatschap hebt gezeten weer opnieuw moest lenen omdat je broers/zussen er weinig aan getrokken hebben.
paul1
@Noorderling weleens van inflatie gehoord?
Noorderling
@paul1
Hoeveel is de melk duurder geworden?
Daar betaal je direct geen rekeningen van.
+3
vrije boeren
@Frederika dat boerenverstand heeft hij gebruikt alleen niet genoeg rekening gehouden met dat puinhoop bewind uit Den Haag .
cornelissen
Ik ben bang,dat hij ook grond zal moeten verkopen om nog de stal gedeeltelijk te vullen. Nu vermeld het artikel niet of hij grondgebonden is of was voor de 130 koeien ,dus is een definitief oordeel met deze gegevens niet zo makkelijk.
Feit is ,dat de sector onder leiding van de heer Romijn een drama heeft achtergelaten met zijn early warning en het niet tegengaan van niet grondgebonden uitbreiden
Adaptief boeren
@cornelissen Hè Adam geeft Eva de schuld !
paulus2
Een wazig verhaal. Hoeveel grond heeft hij gekocht, had hij al een bedrijf. je kunt er niet zoveel mee, probeer ze maar terug te kopen die rechten, de kop der voor en je. Als je moet wachten op de overheid dan ben je al lang weg.
+1
Melkboer16
@paulus2 degene die het verhaal beter kent vraagt zich af je nou met zo’n verhaal in de krant wilt!
+2
hans1980
@paulus2 rechten zijn niet zo duur meer dus door knallen en stoppen met rechten
+2
kwarkje
Jullie lullen maar lekker over een ander
Topcollegas
Hier wordt geen cent meer geïnvesteerd zolang dictator aan de macht is.
Bartlehiemboer
Het is toch een vreemd verhaal. Wij hebben rond die tijd ons huis verplaatst we kregen een nieuw huisnummer. De stal die er al 40 jaar staat moest ook op dit nummer ingeschreven worden bij Kamer van Koophandel. Zij zagen dit toen als een nieuw bedrijf. Destijds waren we daar nogal boos om daar het veel kosten met zich mee bracht maar nu met deze wijsheid was het misschien wel goed. Misschien kan deze boer ook nog iets met de KVK en zijn inschrijving/nieuw bedrijf? Eigenlijk is het dezelfde situatie
+2
arjen90
Ik hoop van harte dat deze boer die 130 koeien vergund kan krijgen, het is gewoon het zoveelste trieste verhaal, de overheid hangt de landbouw op aan dit schijnheilige beleid!
+4
WiebeJ
80% van bovenstaande reacties geeft niet weer waar deze sector zo ontzettend naar verlangd: schouder aan schouder!

Los van het feit ondernemersrisico's, je kon er op wachten dar iets kwam ipv quotering en nog veel meer blabla, deze man komt ernstig in de tang van dit kabinet. En daar zou iets aan gedaan moeten worden!
+1
Melkboer16
Boer heeft bedrijf gekocht zonder grond, was over na verkaveling. Hele complex kon 400 koeien herbergen.
Niet grondgebonden boeren zijn 8,3% gekort en dat is dan 20% minder leveren als waar ik en de meesten met mij een begroting op gemaakt hadden!
Het lijkt op het begin van de quotering allemaal!
Achteraf weten we hoe het beter hadden kunnen doen maar deze boer heeft gewoon gegokt.
hans1980
@Melkboer16 ok maakt verhaal anders , dus wanneer hij goed gegokt had , had hij misschien voor 400 koeien rechten een factor 10!!
Dan was er geen artikel gekomen
Gun iedereen het beste maar wil mezelf niet tekort doen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN