Krachtvoerboxen delaval

Wij hebben afgelopen dinsdag 45 minuten het stroom er achter heen gehad ivm een nieuwe meter. Maar kan dit invloed hebben op onze krachtvoerboxen (de laval) omdat onze koeien de afgelopen dagen behoorlijk zijn gezakt in de melk? Of kan dit hier niet aan liggen?

Deel dit topic

fendtlars

Laatste  |  

Reacties

+3
jehan
Ik denk dat je is achter de computer moet gaan zitten en kijken of de koeien hun portie wel hebben gehad
+1
Corne S
45 minuten op 24 uur. Dat is minder dan 4% van de dag. Dan zit je wel heel krap. Staan de gegevens er nog wel in? Anders is de accu overleden. Zit er ook een koppeling op met een pc? Dan kun je hem makkelijk uitlezen.
fendtlars
@Corne S de zit een nieuwe accu in en de computer zegt ook dat alles werkt maar heb zelf zo'n idee dat het hem in de motoren in de boxen zitten
boer aad
Quote Reactie van @fendtlars:
de zit een nieuwe accu in en de computer zegt ook dat alles werkt maar heb zelf zo'n idee dat het hem in de motoren in de boxen zitten

effe met een transponder testen of er biks uitkomt
+1
bio boer
@boer aad of kalibreren
boer aad
Quote Reactie van @bio boer:
of kalibreren

Eerst kijken of er wel biks uitkomt zoja dan kalibreren of het juiste hoeveelheid eruit komt
jammermaarhelaas
@boer aad @bio boer en wie ik vergeten ben

Heel mooi allemaal die adviezen, maar wie leest eigenlijk een topic eerst zo'n beetje door voordat hij/zij een reactie typt?
Wie dat hier deed zal zien dat testen met losse halsband/transponder, en kalibreren reeds geadviseerd zijn, sterker nog, topicstarter heeft dit allang gedaan 😬 zo'n 10 uur geleden
+1
bio boer
@jammermaarhelaas oke had nog niet alles gelezen als ik de reacties hier zo las wordt er weinig ge kalibreerd bij de meeste boeren 🙈
hoest
@bio boer

Ik calibreer eigenlijk alleen als ik van brok naar meel oid switch omdat daar nogal verschil in soortelijk gewicht zit. Tussen broksoorten in heb ik nooit grote verschillen gezien.
Deutz fahr 5206
Hoe oud is die ?
fendtlars
@Deutz fahr 5206 de laval, hebben we er dit voorjaar ingebouwt
hoest
Attentielijst bekijken.
In gea boxen hebben nog wel eens last dat de aansturing vast loopt. De PC doet het dan nog gewoon maar hij herkent de koeien niet meer. Dat merk je ook doordat de koeien zakken.
fendtlars
@hoest er stonden 2 attentie koeien maar denk eerder dat de computer aangeeft dat ze 1 kilo krijgen terwijl ze 0,8 krijgen dat heb ik ook wel een gehoord.
+1
wotan2
Vijzel die de box vult loopt nog wel?
fendtlars
@wotan2 ja die loopt nog wel van alle 2 de voersoorten
+1
jammermaarhelaas
Gewoon beginnen bij het begin. Kijken of de voercomputer nog wel aan staat (zekering er uit misschien), kijken of het rantsoen, de portiegrootte per koe nog klopt in de computer (opnieuw instellen, of een eventueel aanwezige back-up ophalen?), kijken of er nog wel brokken in de silo zitten, kijken of er wel brokken in de krachtvoerboxen zitten, opletten of er brokken vallen in de voertrog als er een koe in een station komt, een vrije halsband met zender even wat voer toekennen en daarmee aan het voerstation testen of er brokken gedoseerd worden, kijken in de computer of de koeien hun portie opeten.

Als je computer het nog doet dan zal de voercomputer het ook nog wel doen denk ik? Een slimme meter meet volgens mij anders en geeft de meterstand/verbruik per gprs door (gsm netwerk) naar de netbeheerder. Wil je dat niet, dan kun je dat laten uitzetten.

En als krachtstroom motoren bij jullie nog werken (ik neem aan dat de vacuüm pomp van de melkmachine op krachtstroom werkt) dan heb je ook gewoon alle 3 fasen er nog in zitten.

Ik was al eens bij iemand waar de wasmachine niks meer deed, bleek de zekering in de meterkast uit te staan...
fendtlars
@jammermaarhelaas bedankt voor jou bericht, ik zal het even nakijken.
jehan
@fendtlars heb je het euvel nog niet gevonden?
fendtlars
@jehan wij hebben niks kunnen vinden tot nu toe er wil deze week een monteur komen.
jammermaarhelaas
@fendtlars

Ben je ook wat anders gaan voeren, bijvoorbeeld een andere kuil of bijproduct? Kan er ook mee te maken hebben.
+1
fendtlars
@jammermaarhelaas daar zijn wij 3 dagen geleden mee begonnen omdat de melk nog verder wegzakte, het is nu weer gestegen en we hebben tarweplet besteld daar voeren we nu ook 2 kruiwagen van.
hoest
@fendtlars
En de productie? Als ze echt geen brok meer krijgen zal die nog verder gezakt zijn lijkt mij.
Met een losse transponder geeft hij wel biks af?
Harde reset alle geprobeerd? Oftewel stroom er nog een keer een paar minuten af
+3
jehan
@fendtlars hmm als ik nog boer was dan was de monteur er al lang geweest
fendtlars
@jehan ze hebben geen tijd.........
wotan2
@fendtlars als je niet belt hebben ze vanzelf tijd zat.
jehan
@fendtlars mooi bedrijf dan ..jonge jonge zeg
+4
wotan2
Zet op een vrije halsband wat brok, en ga daarmee naar elk voerstation en laat hem 5 porties uitdraaien, en weeg dat. In mijn nedap (veecode) kon je die ook als test halsband aanmerken, dan draaide hij automatisch 10 keer; delen door 10 en je had echte portie grote. Veel voorkomende fout is dat de portie grote nooit word gecontroleerd, terwijl deze eigenlijk bij elke nieuwe vracht brok afwijkt. Regelmatig calibreren is daarom een must.
jammermaarhelaas
@wotan2

Dat is een gouden tip!

Zelfs als je met een schep voert is af en toe wegen nog nuttig, zo blijf je bij de les.
jehan
@wotan2 elke nieuwe vrachtbrok kan inderdaad verschil in zitten ..dat hadden we eerder met varkensbrok nogal
+1
fendtlars
@wotan2 ik heb het na gekeken heb er volgens het systeem 0,5 kg uitgedraaid en er kwam 0,57 kg uit, maar dat zouden ze meer melk moeten geven ipv minder 😃
+1
hans1980
@fendtlars ben bang dat je basisrantsoen eerst te pittig was of gewenning 3dagen nieuwe kuil geef het 2-3 weken tijd
@fendtlars Bij een delaval krachtvoerbox hoor je toch meteen als de koeien brokken krijgen? Dat geluid mis je meteen als de krachtvoerboxen het niet doen? Kalibreren is regelmatig nodig, Nedap is over het algemeen wel nauwkeuriger. Het kan best zijn dat de koeien langere tijd zonder brokken hebben gezeten, denk aan de voeler van de vijzelmotor die ook even de weg kwijt is. Dus hoor je de vijzels af en toe aan gaan als je de boxen doet, gras voor schuift oid?

Maar zoals je zegt beide vijzels doen het nu, en als je handmatig een halve kilo brok uitdraait krijg je iets meer. Dus ik denk dat dat wel goed werkt, en je het ergens anders moet zoeken.

Hoe zit het met de krachtvoergift? Heb je een krachtvoertabel? Welk systeem gebruik je? Graag wat meer info... Ik zit zelf te denken aan een lactatiegroep waarbij de koppeling naar krachtvoertabel is verdwenen.
Todi
@fendtlars Als je koe 8 kg brok in geeft en de box geeft 1 8 kg meer kun je ze ook over de kop voeren.
grös
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
bleek de zekering in de meterkast uit te staan...

Ouderwetse zekeringen moei soms ook gewoon vervangen, heb paar keer meegemaakt dat ze half doorgebrand waren, dan kun je ook mal zoeken.
Bietenbrug
Verkeerde voersoort in de verkeerde silo misschien?
kwarkje
@Bietenbrug ik zou een monster van de brok laten onderzoeken
Wie levert de brok?
fendtlars
@kwarkje for farmers
hoest
Alle koeien even bij langs gaan in de PC of ze nog ingesteld staan dat ze brok krijgen.
Er kan natuurlijk ook gewoon een virus ofzo Door de stal gaan dat ze even minder geven en dat er niks aan de kv computer mankeert
bio boer
@hoest koeien zijm altijd geneigd wat minder tegeven in de hefst
fendtlars
@bio boer klopt maar het is wel toevallig dat het net na die dinsdag dat het stroom weg was gezakt is, maar het kan inderdaad ook gewoon toeval zijn.
hoest
@fendtlars
Hier andersom wel eens gehad. Koeien zakten in de melk maar ja logisch ook net overgegaan naar een kwalitatief stuk mindere kuil...... bleek dat de kvcomputer er tegelijk mee was opgehouden
jehan
Bij buurman hier zakten de koeien ook gigantsch in de melk ...was het onweer op de box geslagen ..kwam ie ook TE laat achter
Todi
@jehan Een losse dikke bout uit de voerfabriek of verkeerde instelling. Al het kracht voer in een keer op nemen. Maar ja wat is hier het probleem als het een probleem is.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden automatisering , delaval en krachtvoerbox geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!