VIDEO: Op de boerderij. Waar is de stikstof?



Originele beschrijving

Sieta van Keimpema van de Farmer Defense Force (FDF) laat boerderij zien en praat over stikstof, NH4 en NOx. Zijn de koeien het probleem?

Deel dit topic

Reacties

+4
co co
Top gedaan sieta
+1
cowboys
@co co vindt ik ook.duidelijk en simpel uitleggen waar de problemen veroorzaakt worden.
kanniewaarzijn
"Sieta van Keimpema laat boerderij zien. Huh? Ik heb precies 10 meter voerhek gezien!

Maar praten kan ze! 😀
matt
@kanniewaarzijn dan heb je het dus niet afgekeken.
casev
Wel een beetje jammer dat "ons" protest ook ineens gekaapt word door dat anti nos gezeur.
Jan S
😀
+1
Jean-PierreK
Wat een Callimero. Na 20 seconden gestopt met kijken. Is het de moeite waard om verder te kijken?
+3
Erik!!1979
@Jean-PierreK ja, over 10 jaar blijkt dat ze weer gelijk had. Net als altijd. Krijg je een mooi aha momentje.
+2
Jean-PierreK
@Erik!!1979, in de eerste 20 seconden vertelt een mevrouw dat ze haar kalveren kunstmelk voert omdat gewone melk te duur is... Ik weet niet hoe jij je kalveren voert; maar ik voer ze zo goed mogelijk en bezuinig zeker niet in de melk periode. Volgens mij schetst zij een volledig onjuist beeld met als doel medelijden te krijgen.
+1
Albert Altena
@Jean-PierreK Dat vond ik ook een vreemd begin, maar verder ben ik er van overtuigd dat zij overal als woordvoerder naar voren geschoven moet worden.
Jean-PierreK
@Albert Altena, dus de rest van de video is wel de moeite waard? Dan kijk ik hem straks verder.
+1
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Zij wil met zoveel woorden zeggen dat kunstmelk goedkoper is dan volle koemelk. En natuurlijk beter en constanter van samenstelling etc. Zo hebben we dat ook allemaal netjes op school geleerd

Volledig met je ( en Sieta ) eens, maar de onwetende burger hoort dit niet. Heel goed bedoeld, en voor insiders heel goed uitgelegd, maar zal niet overkomen bij de burger. Geld ook voor een deel van het goede verhaal van Sieta, de "vijand"zal dit voor een deel ontkrachten, helaas.

Ik weet het, ik kan het ook niet beter, maar ik constateer alleen maar, heb het laten zien aan een van die "onwetende"burgers, en daar bleef het niet goed genoeg hangen.
+3
Jean-PierreK
@Erik!!1979 , @co co , @Albert Altena, zo te horen is Sieta het weliswaar niet eens met de beeldvorming; maar de hoofdlijnen van Tjeerd de Groot ondersteunt ze wel. 6.20 geeft ze aan dat de overgang naar ligboxenstallen en drijfmest onwenselijk was/is. 18.10 geeft ze aan dat de melkveehouderij dik onder de kostprijs produceert (in politiek beschrijven ze dat als "het huidige systeem is failliet"). 21.45 geeft ze aan dat er afspraken moeten komen met de overheid over productie (lees omvang veestapel) irt een kostendekkende melkprijs; oftewel de veestapel mag verkleind indien de melkprijs omhoog gaat. Verder legt ze wel een aantal keren goed de vinger op een gevoelige plek. En enkele keren denk ik dat ze naast de feiten zit. Ik ben benieuwd of jullie je in mijn analyse herkennen.
+3
George
@Jean-PierreK
Tjongejonge je wilt ze gewoon weer afzeiken! Sieta heeft gewoon helemaal gelijk en brengt de problemen duidelijk in de kaart.
+5
Jan S
😀
+2
George
@Jan S
Eindelijk gek dat je zoiets moet uitleggen terwijl ze het zo duidelijk verteld.
Jean-PierreK
@Jan S, @George, 20 jaar geleden heb ik stage gelopen bij.wat nu de WUR is in Lelystad. Mijn stage begeleider moest zelf zijn budget binnenhalen. Dat betekende inschrijven op allerlei projecten. Veel projecten kwamen uit de overheid. Ik kan echter niet zeggen dat de WUR een bepaalde kant op wilde sturen. In tegendeel. Bioveem en Koeien & Kansen werden gedeeltelijk door dezelfde mensen begeleid. Ik kan niet zeggen dat er enige sturing vanuit ging. Integendeel er werd continue gekeken of er kruisbestuiving mogelijk was. Immers dan kon een specialist over bodemleven bijvoorbeeld budget ophalen uit een potje van de gangbare landbouw. (of andersom).
kwarkje
@Jean-PierreK het is nu anders dan 20 jaar geleden
Jean-PierreK
@kwarkje, dat klopt. Maar volgens mij is toen wel het zaadje geplant dat ieder specialisme zichzelf moest verkopen... Ik geloof niet zo in de regiserende rol van de overheid. Door de marktwerking in het onderzoek denk ik dat onderzoekers juist gedeeltelijk uit elkaar gegroeid zijn. Zonder kwade opzet. Maar wel met het effect dat er veel rapporten verschijnen dat er verbetering (en dus meer onderzoek) wenselijk is.
+2
kwarkje
@Jean-PierreK onderzoek naar schijt van beesten die al eeuwen op de planeet rondlopen en nu ineens een probleem vormen?
Laat ze iets nuttigs gaan doen
Dementerende mensen hebben wonden van de vieze luiers
Laat ze maar iets met die poep gaan doen
In die sector kunnen ze wel een paar handen extra gebruiken
j h p
@Jean-PierreK Waar denk je dat subsidie/onderzoeksvoorwaarden vandaan komen.
+1
Jan S
😀
Jean-PierreK
Prikkers welke kant willen jullie zelf op?
kwarkje
@Jean-PierreK vol gas vooruit
+6
Jan S
😀
+2
kwarkje
@Jan S gewoon op weg naar een beter ondernemersklimaat
Albert Altena
@Jan S
Eerlijke concurrentie beste mensen.
Dan heeft niemand wat te zeggen.
+3
Jan S
😀
Farmer_
+2
Jean-PierreK
@Farmer_, 10 jaar geleden zei Sieta nog dat we minder melk moesten leveren aan de fabriek. Nu is ze boos dat er fabrieken zijn die zelf minder melk willen... Tja ze houdt wel de lijn vast dat ze tegen de fabrieken (lees onze coöperaties) is. @Erik!!1979
+2
Jan S
😀
+1
Jean-PierreK
@Jan S, nu ben jij de geschiedenis fout aan het herschrijven. Een meerderheid van de leden was voor afschaffing quotum. Achteraf gezien hadden we te weinig informatie /kennis. Maar bij RFC gaf het bestuur aan dat de directie liever met quotum werkte. Het bestuur heeft bepaald.
+1
Jan S
😀
Jean-PierreK
@Jan S, inderdaad bestuurders hebben een foute inschatting gemaakt, met grote gevolgen.
George
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
10 jaar geleden zei Sieta nog dat we minder melk moesten leveren aan de fabriek. Nu is ze boos dat er fabrieken zijn die zelf minder melk willen..

Jonguh wat kun jij zeveren en er een eigen draai aan geven!

Sieta wilde absoluut niet meer melk produceren en vasthouden aan Europese quota of als dat niet te houden was een ander regulerend systeem. Maar niemand wilde dat toen horen , ze werd uitgejouwd en er moest geproduceerd worden volgens LTO , China kwam er aan , groeiende welvaart- en wereldbevolking , blablabla , en RFC zou alles wel gaan verwerken! Vervolgens is de quotering afgeschaft en zijn velen grote stallen gaan bouwen en productie uit gaan breiden en nu weet de zuivelcoöperatie niet wat ze allemaal moeten bedenken om hun eigen melkleveranciers weg te pesten en willen ze het liefst de productie indammen.
Dus geen zaken gaan verdraaien! Je bent een zanikerd.
Jean-PierreK
@George, je hebt een bijzondere manier om te bevestigen wat ik geschreven heb. 😉
+1
BamBam
Waar ik zelf heen wil is een gezonde sector, waar de vraag van de kopende burgers leidend is in producten stromen cq eisen
een sector waar iemand met 60-80 die het goed doet van kan eten met het hele gezin.
Veel bedrijven= veel ondernemers= potentiele bestuurders.
met dit aantal koeien hoef je geen robot ivm arbeidsverlichting, want je bent gewoon een keer klaar met je werk. Je hoef niet overgeschoold te zijn, want het is overzichtelijker.
+1
kwarkje
@BamBam en dat wil je in een vrije economie?
Jan S
😀
kwarkje
@Jan S zinloos
Vraag jij je af hoe je zou boeren wanneer de aarde plat is?
Of hoe Nederland er uit zou zien wanneer Carola als een Christen zou leven?
Ik niet
Jan S
😀
+2
Melkveehouder.
Je kunt van Sieta van alles vinden, maar objectief beschouwd verdiend ze een dikke pluim voor de wijze waarop ze het probleem waar de boeren mee worstelen, c.q. hoe de boeren besodemieterd worden, inzichtelijk maakt.

Samen met Bart Kemp kan zij op een simpele en overtuigende manier de boodschap overbrengen.
Farmer_

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0