Slimme truc helpt Windplan Groen aan stikstofvergunning

De initiatiefnemers van Windplan Groen gebruiken een slimme truc om de bouw van het windmolenpark mogelijk te maken. Ze benutten de stikstofrechten van twee niet gebruikte pluimveebedrijven, maar die worden eerst weer tijdelijk in bedrijf genomen met duizenden eenden in de stallen. Zo lijkt het dat de stikstof van werkende pluimveebedrijven wordt gecompenseerd.

Deze constructie bevestigt voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen. Dat er eerst twee bedrijven opnieuw gevuld worden met pluimvee, hebben de initiatiefnemers, de gemeente Dronten en provincie Flevoland eerder niet gemeld. De constructie is donderdag door nieuwssite De Drontenaar. In de praktijk betekent het opnieuw opstarten van de bedrijven dat er de komende jaren juist méér in plaats van minder stikstof uitgestoten wordt.

Windplan Groen wil 90 windturbines bouwen in het oosten van Flevoland, in de omgeving van Ketelhaven, Dronten en Biddinghuizen. Door de uitspraak van de Raad van State van eind mei over stikstof is de bouw in de knel gekomen. Als de molens er staan, stoten ze geen stikstof uit. Bij de bouw van de turbines gebeurt dat wel. Deze uitstoot moet gecompenseerd worden.

Als compensatie voor de uitstoot zijn twee niet-actieve pluimveebedrijven gekozen. In een brief aan de gemeenteraad van Dronten schreef het college van B en W op 8 oktober dat de bedrijven zouden worden benut voor de bouw van de windturbines, opslag en kantoor.

Luijkx bevestigt nu dat de bedrijven eerst weer in gebruik worden genomen als pluimveebedrijf en dat pas dan de vergunning en ammoniakrechten van de eigenaar (vergunninghouder) kunnen worden ingetrokken. Tot de bouw zullen er eenden in de stallen rondlopen. Luijkx wil absoluut zeker weten dat het Windplan Groen straks een rechtsgeldige vergunning overneemt van een pluimveebedrijf dat in bedrijf te zijn. Een vergunning die slechts op papier bestaat zou mogelijk niet voldoende zijn.

De provincie en de gemeente hebben volgens Luijkx met deze oplossing ingestemd. Hij wil niet zeggen om welke twee bedrijven het gaat.

Windplan Groen hoopt dit jaar de SDE-subsidie van het Rijk te krijgen. De initiatiefnemers houden rekening met juridische bezwaren en een gang naar de Raad van State. Een procedure daar kan een half jaar tot een jaar duren. Het park moet uiterlijk in 2023 klaar zijn om aan de subsidievoorwaarden te voldoen.

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
Zoveelste corruptieschandaal!
oubi
@kanniewaarzijn slimmigheid. Is niet verboden of strafbaar
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @oubi:
slimmigheid.

Ik betwijfel of het wel zo slim is. "Dat er eerst twee bedrijven opnieuw gevuld worden met pluimvee , hebben de initiatiefnemers, de gemeente Dronten en provincie Flevoland niet eerder gemeld". "In de praktijk betekent het opnieuw opstarten van de bedrijven dat er de komende jaren juist méér in plaats van minder stikstof uitgescheiden wordt".

Hoe geloofwaardig ben je dan als overheid als je straks boerenbedrijven komt sluiten omdat er een "probleem" is!! En reken maar creatieve grappen er dan niet bij zijn.

Het is in één woord WALGELIJK!!
+2
buorman
Zo heeft de overheid het spel bedacht, en een spel moet je spelen volgens de spelregels.
Dus niks geen slimmigheid, maar spelen volgens het boekje.
brabo
Ik vraag me af of ze die bedrijven nu weer op mogen vullen met die eenden.
Hebben die dan niks te maken met de laatste nieuwe peildatum waar gekeken wordt naar verschil tussen aantal aanwezig en vergund vee? Die bedrijven hebben dan toch ook hun hele vergunning in de latente ruimte zitten en kunnen niet zomaar weer opstarten ?
buorman
@brabo
zolang er geen sprake is van salderen [intern of extern] kun je je verg gewoon benutten
jan w
@brabo
Krijg steeds meer het idee, dat die bedrijven die een NB vergunning hebben, dat daarbij de provincie daar vooralsnog niks aan kan doen. Tot de overheid komt met een nieuwe wetgeving dat het vergunde geen bezit is maar een recht. ( klopt ook van geen kant). Maar dat diegene die alleen maar een milieu-vergunning hebben tot nu toe de klos zijn.
+1
Grietje62
Het gaat inderdaad om het volgende feit: Als een bedrijf een nieuwe of een wijziging van een bestaande natuurvergunning aanvraagt en daarvoor gebruik maakt van intern of extern salderen, dan wordt de latente ruimte afgenomen. Deze bedrijven hielden geen dieren meer. Dat betekend dat de ruimte die er op hun vergunning zit 100% latente ruimte is. Ze hielden immers geen dieren meer. Op 4 oktober is er een besluit genomen door ministerie van LNV, deze datum is de peildatum. Is er onderzocht of de stallen nog wel voldoen aan de eisen van dierwelzijn en milieuregels. Het zijn oude stallen. (Of huren ze elders een stal.......) Volgens de overheid (landelijk en provinciaal) moet de intensieve veehouderij krimpen, met het verlenen van deze NB-vergunning door de provincie wordt dat doel in ieder geval niet gehaald. Niemand kan in Flevoland een vergunning krijgen en dit kan in 1 dag besloten worden.

Waarom heeft de provincie er niet voor gekozen om als voorwaarde voor Windplan Groen te eisen dat ze moeten compenseren uit een bestaande/actieve veehouderij in het gebied, we liggen tegen de Veluwe aan. Dan krijg je immers echt minder uitstoot van stikstof. Het is toch immers een gebiedsplan......??? Ook hier is gekozen om het te regelen binnen eigen deelnemers van Windplan Groen.
Misschien nog wel een punt om te onderzoeken: hoe ziet de berekening eruit waarop dit vergunt is. Hoeveel eenden moet je houden om 90 windmolens te bouwen.

Ben benieuwd hoe dit afloopt. Als de "slimme list" van meneer Luijks zo getolereerd worden, dan hadden de boeren niet naar Den Haag hoeven te gaan.
Blijkbaar hebben de twee bedrijven de intensieve veehouderij-tak verkocht aan windplan groen......en gaat windplan Groen die nu dieren houden. Dit betekend dus wel dat er inderdaad meer uitstoot van stikstof komt en dat
de sector die gewoon hun brood willen verdienen weer in kan leveren. Kortom schandalig wat hier gebeurt!

Voor windplan Groen is maar één ding relevant en dat is niet groene energie en milieu, maar de Euro’s.
Wolswinkel
@Grietje62 vanaf website Windplan Groen:

Stikstof
Het beheerst al enkele weken het nieuws: stikstof. In het kort komt het erop neer dat er minder stikstof moet worden uitgestoten in Nederland ter bescherming van natuurgebieden (Natura 2000-gebieden). Windturbines zelf stoten geen stikstof uit, maar tijdens de bouw kan wel stikstof vrijkomen, bijvoorbeeld door vrachtwagens die onderdelen naar de bouwlocaties brengen. Om de weliswaar geringe hoeveelheid uitstoot van stikstof tijdens de bouw te neutraliseren, worden maatregelen genomen om deze stikstofuitstoot tijdens de bouw te compenseren. In overleg met de overheden en twee ondernemers is overeenstemming bereikt over het intrekken van de vergunning voor de intensieve veehouderijen van de ondernemers. De stikstofuitstoot die hiermee wordt weggenomen, compenseert ruimschoots de uitstoot die ontstaat tijdens de bouw van de windturbines. De provincie Flevoland heeft akkoord gegeven op deze maatregel.
buorman
@Grietje62
Jij wilt het spel niet spelen volgens de bijbehorende spelregels, maar volgens eigen gemaakte regels.
De N emissie is locatiegebonden en dus moeten ze de dieren houden op die locatie[s].
Welzijnseisen e.d. zijn een andere wet/spel, en stratego spelen met de regels van bv mens erger je niet werkt niet.
Daarbij kunnen ze wss de stallen wel half vol oid zetten, omdat dat al ruim voldoende compenseert met de bouw van de windmolens.
Dit is volgens mij gewoon de meest gemakkelijke en doeltreffende manier om op korte termijn de bouw weer vlot te trekken
Grietje62
@buorman Als een halfvolle stal al voldoende compenseert, waarom hebben we dan een probleem met huizenbouw. Reken b.v. maar eens uit hoeveel beton er nodig is voor 90 molens. En hoeveel huizen je daar van kan bouwen. Dacht dat de overheid had besloten niet meer met listen de "problemen" op te lossen. Volgens mij is dat hier precies gaande! Lekker bezig voor eigen gewin.
+2
buorman
@Grietje62
Nee dus, dat jij een andere ondernemer [evt ook nog andere sector] het niet gunt om zijn boterham te verdienen heeft niks van doen met het wel of niet werken volgens de geldende wetgeving.
Vandaag was er voor omrop Fryslan een bouwondernemer die stelde [en ik heb geen info/reden om dat te betwijfelen] dat de bouw van 200 woningen qua stikstof emissie gelijk staat aan de emissie van 1 melkkoe.
Ik zeg € 100/woning/jaar er bij op, 50 voor de mv houder en 50 voor de papieren rompslomp.
Kan de boer 10.000/jaar in de zak steken om gedurende de bouw 1 koe minder te melken; Wedden dat de regeling zwaar overtekend word? 😃
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grietje62:
Voor windplan Groen is maar één ding relevant en dat is niet groene energie en milieu, maar de Euro’s

Wat had je dan gedacht?
Pluto
90 Windmolens ???? praat je toch al zo over 70 miljoen aan subsidie !. kun je nog wel iets voor uit vogelen . Verkeer en waterstaat deed eigenlijk het zelfde . Eerst de maximum snelheid verhogen en vervolgens onder druk van het stikstof probleem weer verlagen en per saldo blijft de snelheid gehandhaafd .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN